Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
giphy giphy

Суспільство

6 звичок, які відрізняють бізнесмена-міленіала від решти

Опубліковано

“Бізнес міленіалів” – що є спільного у кейсі успіху? За американською теорією зміни поколінь, міленіали чи “Y” люди – народилися із 1982 по 2000 рік. Зараз їм від 37 до 19 років. Їх об’єднують певні цінності, які і визначають поведінку, звички.

На основі обраних 11 інтерв’ю ми висунули 6 гіпотез про особливості ведення бізнесу нового покоління. Тож які припущення підтвердили герої наших матеріалів.

Вивчився на “когось”, а став бізнесменом

Одна притаманних рис нового покоління – кросплатформеність і схильність до швидкого перенавчання.

Богдан Білан

25 років

“Навчався у Інституті міжнародних відносин КНУ. – Але у 20 років вирішив заснувати власну фірму. Тепер Food For Good знають, як виробника “яблук в карамелі”, а також як франчайзингову компанію, котра продає обладнання по всій Європі”. Усе інтерв’ю тут.

Усвідомлення, що все у світі “не стоїть на місці” примушує міленіалів теж весь час рухатись, навчатись, пробувати нові сфери.

Олексій Толмачов

27 років

“За освітою я ІТ-шник. У 18 років вирішив робити етнофлейти з бамбука. Окрім комерційної справи, ще й займаюсь фрілансом інтер’єрної фотозйомки та туристичними проектами”. Інтерв’ю із майстром тут.

Я все сама

Ще одна риса міленіалів – не чекають допомоги від держави чи свого оточення. Самі собі створюють умови і можливості.

Ксенія Гошовська

26 років

“Щоб зробити перші парфумні суміші, мені потрібні були компоненти. В Україні їх не дістати. Набралася сміливості написати французькому заводу, який готує сировину для Chanel та Dolce Gabbana”. Інтвер’ю із засновницею бренду ароматів “Kaya Parfums” тут.

Стратегія ведення бізнесу у нового покоління – “не завдяки, а всупереч”.

Ніна Радченко

32 роки

“2014 року із Горлівки ми виїжджали внікуди. Втратили житло, бізнес і клієнтів у Єнакієвому, Горлівці. Але швидко набили нову клієнтську базу у Святогірську. Нині в середньому, щомісяця обслуговуємо 10 об’єктів”. Інтерв’ю із засновницею ландшафтної фірми тут.

Спрацює ідея. Її треба знайти

Покоління Y, мабуть, унікальне ще й тим, що готове перетворювати на бізнес будь-які ідеї. Коли старше покоління вважає, що прибутки можуть приносити тільки солідні виробництва – молодь демонструє, як насправді працюють креативні рішення.

Олена Мірошник

“Шиємо чохли для рідкісних музичних інструментів: діджерід, дарбук, гонг, співаючі чаші, хендпан. Для традиційних гітари чи барабанних установок – замовлення робимо рідше, бо ніша переповнена. Вартість чохлів від 30 до 1000 доларів. Маємо клієнтів у 44 країнах світу”. Інтерв’ю із засновницю бренду “Namana Bags” тут.

І ще одна концепція підприємця: якщо цього на ринку ще немає, зроблю його сам. А потім нехай це стане бізнесом.

Євген Ткаченко

28 років

“Якось знадобився ремінець для годинника. Не знайшов нічого цікавого в магазині, вирішив пошити сам. Тепер шию на замовлення, працюю з екзотичними видами шкіри: алігатора, лабстрауса, акули, ящірки. З моїми ремінцями ходять клієнти в Японії, Сінгапурі, Гон-Конзі, Маврикію, Новій Зеландії, США, Європі і навіть в Китаї”. Інтерв’ю із власником бренду “TkachenkoLeather” тут.

Технології мають працювати на бізнес

Міленіали з дитинства з технікою і програмами на “ти”. Тому їм простіше застосовувати нові технології для розвитку свого бізнесу. Або ж з користю для довкілля.

Мирослава Савіцька

24 роки

“Запустимо проект “Податок природі”. Від імені кожної людини, яка протягом року купує товарів на визначену суму – у Карпатах буде посаджено дерево. Удосконалюємо систему, щоб онлайн по Qr-коду можна було побачити, де саме (з координатами) посаджено рослину. Мета проекту – привернути увагу до вирубки лісів. Якщо беремо у природи її дари (ягоди, гриби) – платимо їй податок у вигляді нових дерев”. Інтерв’ю із засновницю “База лісу” тут.

Якщо використовувати Інтернет для покупок і продажу товарів – пройдений етап. То тепер підприємці шукають, як ще можна привабити клієнтів. Вхід ідуть інструменти, просування, реклама, фото.

Ольга Белікова

24 роки

“Чудовий акаунт в Instagram не завжди “включає” аудиторію”, – переконана керівниця SMM у Kasta Ольга Белікова. Фахівчиня розповіла, які інструменти зараз спрацюють якнайкраще, аби продати ваш товар. Інтерв’ю тут.

Час – це гроші? Як його витратити

Концепція бізнесу старого світу до нас дійшла з фразою Бенджаміна Франкліна “Час – це гроші”, з книги “Порада молодому купцеві” (1748 рік). Одні трактують цю фразу, мовляв “втрачати час – втрачати можливі прибутки”. А оптимісти вважають, що “час – це життя, а гроші допомагають його прожити сповна, самореалізуватися”. Тож до якої з думок таки схиляються міленіали?

Олександр Перевертайло

39 років

“Для мене робота – мистецтво. Не вбачаю в цьому джерело прибутків, і творю для душі”. Інтерв’ю із парфумером і засновником бренду “Partisan Parfums” тут.

А які з міленіалів управлінці?

На своїх підприємствах відмовляються від старих правил. Атмосфера стає неформальною і робочий день проходить в колі колег-друзів.

Ігор Малецький

26 років

“Можна бути класним організатором бізнесу, але без крутої команди нічого не вдасться. Зараз складно знайти хороших швей на виробництво. Усі їдуть закордон. Своїх працівників мотивую зарплатнею та невимушеною атмосферою у колективі. Багато жартуємо між собою”. Інтерв’ю із засновником взуттєвого бренду “Дніпровський Букін” тут.

Не шкодують часу на те, аби виростити справжніх професіоналів зі своїх співробітників.

Анфіса Ніколаєва

27 років

“На моєму виробництві працює унікальний обсмажувальник, якого я відправляла на курси в Харків. Перший час йому було складно навчатися. А тепер по аромату і смаку завареної кави може визначити сорт зерен”. Інтерв’ю із засновницею кавового бренду “CoffeeTobi” тут.

Суспільство

У Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство: що варто знати

Опубліковано

В історичній Софії Київській на Великдень, 5 травня, відбудеться святкове дійство. Проєкт має на меті відродити давні українські традиції святкування Великодня та показати мистецьку, пісенну, інструментальну, танцювальну й обрядову культуру цього свята

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

«5 травня з 12:00 до 20:00 в історичній Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство. Це спільна ініціатива Національного заповідника «Софія Київська», Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» та київських митців, зокрема фольклорних гуртів й ансамблю стародавньої музики «Хорея козацька», – йдеться в повідомленні.

У програмі дійства будуть представлені давні зразки пісень та хороводів, що побутували в різних регіонах України. Для цього учасники проєкту дослідили архіви й здійснили реконструкції близько 20 унікальних великодніх та весняних танків разом з молодіжними та дитячими фольклорними гуртами: Вільце, Стодивниця, Роксоланія, Щука Риба, Володар, Шум’я, Серпанок, Михайлове Чудо, Будимир, Орелі, Правиця.

Читайте також: Як надати першу психологічну допомогу: в Україні проведуть майстерклас

Дійство розпочнеться Великоднім дзвоном на дзвіниці Софійського собору, що є пам’яткою кінця 17 століття та одним з національних символів України.

Крім того, у Софійському соборі відбудеться Великодній концерт Хореї Козацької «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Ансамбль виконає пісні на Воскресіння Христове 17-18 століть, піснеспіви з рукописних ірмолоїв, гімни доби Української революції 1917-1921 років, твори авторів, які співали на Софійській площі (Богданівському майдані) під час велелюдних мітингів та маніфестацій доби Українського Відродження поч. 20 ст. та в стінах самої Софії Київської.

У МКІП поінформували, що під час святкування також прозвучать сучасні твори на пошану Новітніх Лицарів – Героїв російсько-української війни, які жертовністю, любов’ю та високими чинами Духу наближають Воскресіння України.

У дворі заповідника за участі фольклорних гуртів протягом дня триватимуть весняні ігри, хороводи, звучатимуть весняні та великодні пісні, будуть представлені традиційні ігри з крашанками, відбудеться спільна трапеза.

Студенти Київського інституту імені Бориса Грінченка класу Ірини Рябчун зіграють Великодній карильйонний концерт на мобільному карильйоні братів Ботвінко.

На святі запланована низка благодійних ініціатив спільно зі скаутською організацією Пласт та БО «Гуркіт» з метою збору коштів на підтримку українського війська.

Нагадаємо, на честь Дмитра Капранова перейменували вулицю в Конотопі.

Фото: Мінкульт

Читати далі

Суспільство

У Львові проведуть фестиваль кави: де та коли

Опубліковано

У Львові 11 і 12 травня у !FESTrepublic відбудеться четвертий фестиваль Coffee, Books & Vintage. Організатори обіцяють цікаву програму, де відбудуться національні кавові чемпіонати, зокрема з обсмажки кави, лате-арту та приготування в джезві, а також захід «кава й алкоголь».

Про це пише видання village.

Переможці цих змагань матимуть можливість представляти Україну на міжнародному рівні.

Фестиваль також пропонує дискусії та читання з авторами від видавництва «Старий Лев», 12 навкололітературних івентів, а також книжковий і вінтажний ярмарок. Організатори обіцяють кав’ярні, кондитерські, фудкорт, музику та стендапи, анонсують учасників заходу на пізніший час.

Читайте також: Українські дитячі книги потрапили до списку найкращих видань у Японії 

На фестивалі також відбудуться благодійні аукціони, а також буде можливість приносити або купувати на ярмарку українські сучасні книги, які потім передадуть до бібліотеки в селі Благодатному на Херсонщині, що було окуповане протягом дев’яти місяців на початку конфлікту.

Організатори також закликають долучитися до збору коштів на FPV-дрони та приходити плести маскувальні сітки в приміщення офісу !FEST. Квитки вже можна придбати за посиланням, проте їх вартість поступово зростатиме.

Нагадаємо, у Львові відкрилася бібліотека, яка об’єднує літературу про моду та майстерню для шиття.

Фото: village

Читати далі

Суспільство

На Кіпрі українці долучилися до Міжнародного фестивалю їжі: пригощали львівськими пляцками

Опубліковано

Українська громада Кіпру спільно з посольством України приєднались до відзначення Міжнародного фестивалю їжі в Нікосії.

Про це  повідомляє посольство України в Республіці Кіпр.

На заході, який проходив в Американській академії, загалом було представлено 17 країн.

Українці пригощали школярів академії варениками з картоплею та вишнями, львівськими сирниками, налисниками, медівником, маковиком, узваром та іншими традиційними українськими стравами.

Читайте також: Укрзалізниця виготовила ще два медичних евакуаційних вагони для ЗСУ

Нагадаємо, Мінкульт розпочав короткотривалі гранти.

Фото: Посольство України в Республіці Кіпр

Читати далі