Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
українські еко-бренди українські еко-бренди

Суспільство

Топ-10 стильних українських еко-брендів

Опубліковано

Мінлива мода змушує людей постІйно купувати щось нове. Але хто задумується, що ця нова біла футболка, або поліетиленовий пакет, в яких ви майже щодня приносите додому продукти з мас-маркетів шкодять природі?

Мода може поєднуватись і з бережливим ставленням до природи. Зараз все частіше з’являються бренди, які створюють еко-продукцію без шкоди планеті. Хтось виробляє сумки з натуральної бавовни, хтось речі з льону або конопель, а хтось взагалі робить окуляри з кави.

Читайте також: Весняний гардероб: ТОП-7 українських брендів, які одягають модно і дешево

Пропонуємо вам підбірку топ-10 українських брендів, які виготовляють продукцію з натуральних природних матеріалів.

AVOSKA – в’язані сумки

Сумки авоськи набирають все більшої популярності. Засновниця бренду Knitting Minds Олеся Вершигора запустила бренд AVOSKA, де виготовляють сумки із 100% бавовняної нитки, які сплетені вручну.

Бренд представляє моделі трьох розмірів: S — 299 гривень, М — 349 гривень, L — 399 гривень.

Читайте також:Український бренд випустив купальники із пластику й забутих рибальських сіток

Такі сумки є альтернативою пакетам, які шкодять довкіллю. Авоськи часто використовують для походу в магазин, але в них можна носити не лише продукти, а й книги, журнали, або форму у спортзал. Єдиний мінус – дрібні речі у сумку не покладеш.

ЗЕРНО – живий одяг

ЗЕРНО – це український бренд одягу та аксесуарів. Їх особливість у довговічному дизайні та фольклорних мотивах. Бренд використовує чисті природні матеріали: коноплі, бавовну, шовк, вовну, а також глину, скло та дерево.

Натуральні матеріали гарантують довговічність речам, що дозволяє зберігати природні ресурси при надмірному споживанні.

Читайте також:Благодійність: куди віддати непотрібні речі у Києві

Серед асортименту товарів бренду є верхній одяг, сукні, блузи, спідниці, брюки, намиста та аксесуари. Ціни дуже різні, наприклад, ви можете купити сукню від 2000 до 7000 гривень, верхній одяг – від 1000 до 5000 гривень, а намисто з натурального каменю – від 1000 до 5000 гривень.

Her – бавовняні сукні

Український бренд Her пропонує жіночий одяг, створений в майстерні на Закарпатті. Речі створюється із натуральних матеріалів при ефективному використанні кожного метра тканини.

В асортименті є сукні, жакети, тренчі, брюки та комбінезони. Для своїх колекцій бренд використовує льон, бавовну та шовк. Такий натуральний одяг коштує від 2000 до 5000 гривень.

Green Elvis – посуд з очерету

Бренд Green Elvis розвиває культуру естетичного та екологічного пакування. Вони пропагують, що можна зручно носити речі і без використання пластику та політилену.

Для виготовлення еко-мішечків та сумок використовують 100% бавовну. А коштують вони від 58-88 гривень, ціна залежить від розміру.

Читайте також:Українка шиє одяг для чотирилапих улюбленців голлівудських зірок

Також бренд почав продавати соломинки, які зроблені з очерету та жита без шкідливих домішок. Green Elvis вирішує і проблему пластикового посуду – виготовляє органічні еко-виделки, ложки та миски з кокосу.

Тут і тепер – глиняний посуд

Майстриня з гончарства Юлія Маклюк виготовляє керамічний еко-посуд. Замість одноразових бренд робить глиняні чашки для напоїв на виніс.

Читайте також: Фабрика на Прикарпатті шиє одяг для європейських брендів

До них додаються багаторазові силіковані кришечки. Додатково можна придбати металеву соломинку та силіконовий поясок для гарячих напоїв. Чашки Юлія виготовляє з екологічної глини вручну на гончарному колі і глазурує їх.

Вироби відрізняються один від одного та мають свою індивідуальність. Коштує така чашка 299 гривень (220 мл) та 399 гривень (30 мл).

OZERO – бамбукові зубні щітки

Магазин OZERO продає товари в стилі “нуль відходів”. Їх продукція призначена для догляду за собою та домом. Мета бренду – зменшити індивідуальне споживання та кількість сміття.

Читайте також:“Антистрінги” для чоловіків: як ветерани зробили бізнес на трусах

Серед їх продукції бамбукові зубні щітки та бамбукові вушні палички, пляшки багаторазового використання та чашки для гарячих напоїв, еко-упаковки та торбинки.

Ціни на товари стартують від 75 гривень за бамбукові вушні палички та до 500 гривень за чашку.

Ochis Coffee – кавові окуляри

Український еко-стартап Ochis Coffee заснував Максим Гавриленко. Це доволі незвичайне виробництво – виготовлення окулярів з кави та льону.

Такі окуляри дозволяють повністю відмовитись від нафтового пластику. Кава, льон і натуральні масла – основні компоненти окулярів, які навіть пахнуть кавою. Кавові окуляри коштують 2216 гривень.

Читайте також:Не «жіноча» справа: як манікюрник із Краматорська підкорив клієнток

Оправа аксессуару повністю розкладається в почві або воді і перетворюється в натуральне добриво для рослин. Є 5 різних моделей оправ. Оправу доповнюють лінзи восьми різних кольорів, які захищають від ультрафіолету.

Ecopack Gifts – подарункові коробки з деревини

Українська компанія Ecopack Gifts пропонує натуральну заміну екологічно небезпечним пакункам. Бренд займається виготовленням подарункових коробочок та упаковок із шпону (тонких листів деревини).

Читайте такожТрансформери наступають: як подружжя переселенців створює та експортує роботів

Для своїх еко-упаковок компанія вибирає види деревини, які не містять смол. Зупинились на букові, бо, наприклад з дубу такі тонкі вироби робити незручно.

Такі упаковки є значно дешевші за картонні і не потребують особливих способів переробки та утилізації. В середньому упаковка із деревини коштує 50 гривень.

Raw Flaw – водостійкі сумки

Екобренд Raw Flaw заснували дві дівчини – Анастасія Дєєва та Ірина Ніколенко у 2018 році. Вони виготовляють сумки, косметички, торбинки для зберігання продуктів та аксесуари.

При виробництві використовують екологічний матеріал, який не містить тваринного походження і є безпечним для природи та людей. Такий матеріал ще називають vegan cloth. Для виготовлення своєї продукції бренд використовує водовідштовхувальний папір.

Читайте також:Матуся в декреті заснувала бізнес. Успішний кейс із Бахмута

Матеріал складається із целюлози, латексу та води, 0,5-2% фарби залежно від кольору. Ціна стартує від 750 гривень за клатчі і 1400 гривень за сумки.

DevoHome – шуби з конопель

Компанія DevoHome виробляє в Україні натуральний текстиль з конопляного волокн. На створення таких продуктів засновницю Оксану Дево підштовхнула власна алергія і вона вирішила зробити як для себе натуральний текстиль в приємному дизайні.

Читайте також: Кондитерка в стилі джазу: як одесит експортує пряники

Речі із конопляних волокон гіпоалергенні і підходять для діток. Така тканина зігріває, коли холодно і охолоджує у спеку. Першим продуктом став натуральний плед з конопель. Згодом компанія почала виробляти подушки з конопляним наповнювачем, дитячий текстиль, ковдри і навіть одяг з конопель – шкарпетки, жилетки, сукні.

Найбільш несподіваним товаром є шуби із конопель, які зовні мало відрізняються від натурального хутра, але є чудовою екологічною альтернативою. Ціна такої шуби 13850 грн.

Суспільство

До Пущі-Водиці ходитиме екскурсійний трамвай-кафе

Опубліковано

Екскурсійний трамвай-кафе, що ходить до Пущі-Водиці, планує відновити свою діяльність з 18 травня.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці “Екскурсії на трамваї по Києву”.

Про екскурсію

Перша запланована екскурсія отримала назву “Таємниці Пущі-Водиці” і її програма була розроблена на основі матеріалів відомого історика Олександра Анісімова.

Учасники екскурсії матимуть можливість відвідати перший у Києві пивоварний завод, урочище Кинь-Ґрусть та мавзолей-усипальницю, спроектовану архітектором Городецьким.

Серед варіантів програм для прогулянок до Пущі-Водиці також доступна програма під назвою “Трамваї на курорт”. Щодо екскурсій по Києву, можна обрати із таких варіантів, як “Вечірній трамвай”, “Від конки до трамваю” та “Не звичні історії на тролейбусі”. Кожна з цих програм обіцяє захоплюючі враження та цікаві відкриття для учасників.

Екскурсії тривають від однієї до трьох годин. Вартість місця в екскурсійному кафе-трамваї становить від 400 гривень. Забронювати місця можна на сайті.

Читати також: 800 мешканців громади тепер знають, як врятувати життя. На Житомирщині жінки за грант заснували освітній проєкт

Про вагон

Вагон-кафе був споруджений у 1992 році, і в 2007-му році він пройшов ремонт за кошти та зусилля “любителів транспорту” та працівників депо.

Проте, в березні 2023 року на сторінці екскурсійної агенції було оприлюднено повідомлення про загрозу зникнення трамвай-кафе. З початком воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці, незважаючи на те, що рух регулярних трамвайних маршрутів до цієї місцевості був відновлений в травні 2022 року.

Нагадаємо, що сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів.

Також ми повідомляли, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Читати далі

Суспільство

В Україні була створена колекція прикрас з уламків літака “Мрія”

Опубліковано

Український виробник ювелірних виробів, бренд karpenko jewelry, представив обмежену колекцію прикрас під назвою “оМРІЯна помста”. Ці прикраси створені для натхнення найбільшого українського літака “Мрія”, який був знищений окупантами в лютому 2022 року.

фото: karpenko jewelry

Про це повідомляє сайт бренду.

Про колекцію

У колекцію включені дві брошки: одна у формі турбіни, а інша – у формі літака “Мрія”. Брошка “Літак” відтворює один з найбільш впізнаваних ракурсів “Мрії”, який був видно на всіх земних презентаціях та зафіксований на численних символічних фотографіях по всьому світу. Брошка “Турбіна” віддана унікальній особливості цього гігантського літака – шість двигунів, які робили його найпотужнішим цивільним транспортним літаком у світі.

фото: karpenko jewelry

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Кожна прикраса містить уламок фюзеляжу зруйнованої “Мрії”. Їх для створення прикрас передала з власного архіву військовослужбовиця, парамедик Галина Алмазова. Разом зі своїм підрозділом вона витримала в Гостомелі найстрашніші дні атаки на аеропорт, евакуюючи поранених.

фото: karpenko jewelry

Мета випуску колекції благодійна. Весь прибуток з продажу прикрас спрямують на збір на засоби посилення технічної розвідки для Головного управління розвідки України.

фото: karpenko jewelry

Кількість прикрас у колекції “оМРІЯна помста” обмежена наявною кількістю уламків літака. Наприклад, випущено 225 брошок “Літак”, відповідно до номерів на фюзеляжі “Мрії”. Щодо брошок “Турбіна”, їх виготовлено не більше 1 тисячи штук.

Придбати прикраси можна на офіційному сайті бренду karpenko jewelry.

Нагадаємо, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Також ми повідомляли, що українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі.

Фото: karpenko jewelry

Читати далі

Суспільство

Мати загиблого пілота стала капеланкою

Опубліковано

Мати полеглого пілота й героя України Степана Тарабалки вступила до лав військових капеланів, аби підтримувати українське військо!

Пані Світлана після загибелі сина у 2022 на гроші, компенсовані державою, відкрила реабілітаційний центр для захисників, а разом з цим відчула, що після загибелі сина Бог по-особливому торкнувся її серця.

Історія пані Світлани

“У такий складний час хочеться донести того світла, яке Бог дає мені, для служіння іншим”, – каже жінка.

Наталя Тарабалка – мати Героя України льотчика Степана Тарабалки з Коломийщини. Її Степан був одним з пілотів, яких за майстерність прозвали “Привидами Києва”. Він загинув над Житомиром 13 березня 2022 року з переважаючими силами окупантів.

На гроші, які їй компенсувала держава, Наталя у 2023 році відкрила оздоровчий центр для військових. А разом з цим відчула: після загибелі сина Бог по-особливому торкувся її серця.

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Маючи духовний досвід, пані Наталя вирішила долучитися до українського війська як капеланка.

“Отримавши певну базу знань з капеланства, я хочу бути потрібною, корисною не тільки для родин, а й ветеранів, для військових”, – каже Світлана.

Пані Наталя вже отримала шеврон капеланки та приєдналася до лав військових священників.

Нагадаємо, що 52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу.

Читати далі