Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Економіка

Каберне Совіньйон за 90 гривень. Власник винарні про те, як роблять справжнє вино

Опубліковано

“Життя надто коротке, щоб пити погане вино” – так кажуть французи і так живуть закарпатські винороби. 

Уявіть собі двохсотрічні підвали з благородною винною пліснявою, ідеальні рубінові переливи червоного сухого з осіннього врожаю та власну колекцію вин витримки “за 20” – і це ще не повні володіння спадкового закарпатського винороба. 

Читайте також: Де шукати столицю виноробства на Закарпатті

Чому сонячні закарпатські схили так гарно підходять для виноградарства? Де справжнє вино, а де – підсолоджений шмурдяк? 

Чому у винарні Nota Bene пляшку прекрасного червоного сухого можна купити майже задарма, “ШоТам?” розбирались разом із виноробом Василем Нодєм з Берегівщини.

“Роза Закарпаття” і “Цвайгельт” з вишневим смаком

Зараз у винарні виготовляємо близько 15 сортів вин. Вони, здебільшого сухі. Є у мене і «Цвайгельт» з вишневим смаком для глінтвейну, і «Чорний лікар» та «Роза Закарпаття» з витримкою у 6 років. На майбутнє будемо зменшувати асортимент і концентруватись на тих напоях, які є нашою візитівкою.

Реалізуємо вина від дво- до п’ятирічної витримки. Ціни на них порівняно помірні – від 90 до 130 за пляшку. 

Одні дивуються, інші кажуть, що дорого. Але поки ціни не піднімаємо – зважаємо на матеріальний стан людей.

Наші гості – здебільшого українці, у яких з радянських часів залишилась любов до солодких вин. Але зараз помічаю, що люди починають пити сухі вина, розвиваючи свій  смак і культуру споживання. 

Читайте також: Вінничанин створює вино з кульбаби за унікальним рецептом

Спробувати наші вина можна у дегустаційному залі у нашому підвалі.

Але практикуємо і пересилки “Новою поштою”. Люди, які були в нас і знають наші вина, стають нашими постійними покупцями. В принципі, якщо знайдуться охочі скуштувати, ось мій номер телефону: 0664770240

“Шмурдяк” боїться закарпатського клімату

Чому Закарпаття вважається столицею українського виноробства? Це все через гори, що затримують холодні вітри, створюючи особливий клімат. Сміливо можна сказати – стиглі черешні, абрикоси та персики у Закарпатті їмо чи не найпершими в Україні.

А на південних схилах гір царує унікальний клімат, що ідеально підходить для вирощування винограду.

Їх похила поверхня допомагає лозі отримати більше вологи, а завдяки сонцю виноград стає максимально солодким – набирає до 24% цукру.

При бродінні такий виноград дає золоту середину міцності – 12°. Якщо нижче – то шмурдяк.

Унікальний клімат південних схилів гір створює ідеальні умови для гарного вина, каже Василь Нодь

15 тисяч літрів вина на рік

У 2013 році у винарні Nota Bene ми зробили 10 тисяч літрів вина.

Сьогодні це 16 тисяч виноградних кущів  – по 4 тисячі на гектар. Або близько 15 тисяч літрів вина на рік – червоного, білого, сухого, десертного, напівсолодкого.

Читайте також: Пиво зі смаком борщу. 8 незвичних крафтових броварень

Робота на виноградниках починається у лютому і закінчується аж під новий рік.  

Фактично у винарні працює троє людей, ще посезонно наймаємо працівників для роботи на виноградниках.

Поки що Василь має 4 гектари виноградників, а в планах – посадити ще 10 га

Маємо декілька тракторів, але є і багато ручної роботи, яку не можна механізувати: наприклад, діжки під вино я виготовляю власноруч. 

Зараз, у червні встаємо о п’ятій годині ранку і працюємо на виноградниках до вечора – навіть по такій спеці. Обрізаємо лози, підв’язуємо їх – роботи багато.

Читайте також: Шедеври з непотребу: хто купує перероблений брухт за $2000

Червоні та білі сорти винограду висаджені окремо. Білі сорти збираємо у вересні, червні достигають трохи пізніше. Спостерігаємо за дозріванням кожного сорту, два-три рази в тиждень міряємо процент цукристості, і коли цукор на максимумі, збираємо виноград. Кожен сорт винограду збирається окремо.

А після того, як зібрали врожай, виноградники накриваємо від морозів. І вже з січня починаємо обрізати.

Спадковий підвал

Сталось так, що по вулиці, яка тепер називається Виноградною, а колись звалась Шампанню, біля мене на відстані одного кілометра є схожі підвали. Усього близько 40, не рахуючи і моїх трьох. 

Це тому, що місто Берегове було територією Угорщини до 1945 року і називалося Берегсас. А для кожного району Угорщини було характерно будувати таку вулицю, де селились тільки винороби.

Саме сюди купці приїжджали зі своїми повозками, проходилися вулицею, пробуючи вина: що сподобалось – купляли і везли на свою батьківщину. І з Азії, і з Росії, і з Європи приїжджали за берегівським вином.  

Читайте також: Бізнес на закрутках, або як підкорити діаспору консервованим борщем

Мені вдалось придбати ділянку на початковій стадії будівництва у 1990 році, я знав, що на ділянці є три 400-річні підвали. Ми їх відкопали від сміття, відреставрували і побудували свою садибу.

Підвал виявився вирубленим зі скельної породи туф, і через те там постійно зберігається ідеальна температура – 12 градусів тепла.  

Чотирьох гектарів вже замало

Зараз я маю чотири гектари виноградників, а розширитись хочу до 10 гектарів. Поки що все ще на стадії заключення договорів, але територія уже обрана. Думаю, у найближчі п’ять років будемо садити. 

Потроху розширюємо площі під лозами, але більше гектара на рік засадити не вдається – займає багато грошей і часу.

Один виноградний кущ коштує від 1,5 до 2 євро, а їх на гектар треба 4 тисячі. 

На даний момент витрати на виноград ще не окупились – увесь прибуток йде на висадку нових лоз. 

Це, я вам скажу, великий клопіт. Багато ресурсів треба, аби підготувати тут землю.

Читайте також: Алкогольні цукерки з Харкова підкорили Нідерланди

Землі, які ми беремо під посадку, порослі бур’яном та деревами – майже ліс. Тобто прибирання, висадка, іще чотири роки лози треба буде обрізати – це все величезні кошти. 

Землі, які Василь Нодь бере під виноградники – дикі і порослі бур’яном. Винороб з працівниками вручну готує їх до висадки лоз

Обладнання для винарні і виноградників

Для початку визначтесь із об’ємами виробництва – якщо це буде не більше 100 літрів, тоді спецобладнання не потрібне.

Якщо більше, тоді треба хоча би потужний обприскувач для виноградників, щоб розкручував листя, спеціальний виноградний плуг для обробки міжрядь в садах. 

А для винарні, як мінімум, треба мати якісний гребневідділювач – якщо не відділити гребінь виноградного грона, напій буде гірчити.

Також бажано мати виноградний кошиковий прес, облаштувати кімнату для бродіння, де би регулювалась температура. Не завадить і холодильна установка для контролю процесу бродіння. У винному погребі повинна бути постійна температура – 12 градусів тепла.

Проблеми із законодавством

Офіційно я є виноградарем та проводжу дегустації. Але щоби стати виноробом, треба зібрати більше сотні різних документів. Процес оформлення документів ще триває, і от тоді заведемо сторінки винарні у соцмережах та будемо її всіляко популяризувати. Поки доступний спосіб для нас – дегустації, які ми влаштовуємо для екскурсійних груп та різноманітні фестивалі.

Винні архіви

Є у нас своя енотека – винний архів свій, туди відкладаємо вина, які дуже блискуче себе поводять. Деяким пляшкам там – 25 років.

Справа у тому, що з одного куща неможливо отримувати одне і те ж вино кожного року. І коли вино поводить себе ідеально якийсь рік, якийсь сезон, тоді трохи відкладаємо його і дегустуємо.

Як це – блискуче, спитаєте ви? Наприклад, одного року кущ може дати ліпший букет, ніж у інші роки – яскравіше виражені відтінки смаку, насиченіший колір. Кожен сезон винороба і кожне вино унікальне. 

Поради початківцям

Я раджу спочатку полюбити виноградарство,а потім уже вивчити практику виготовлення вин. До того ж, спочатку виготовте вино на малих потужностях – аби зрозуміти, чи це ваше. 

Треба бути готовим постійно вкладати прибутки в розвиток нових виноградників – я от впродовж чотирьох років на обладнання, і на догляд за виноградниками витратив близько 15 тисяч доларів.  

А взагалі аби бути справжнім виноробом, треба мати свій виноградник і доглядати його. 

Словом, аби дійти до вина, починайте з винограду. 

Економіка

Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

Опубліковано

Українські військові отримають більше відпусток завдяки новим законам, які були прийняті нещодавно. Ці нові закони розширять кількість ситуацій, при яких військовослужбовці матимуть право на відпочинок.

Про це повідомляє Херсонська ОДА.

Деталі

Зокрема, найближчим часом можна очікувати:

  • Відпустку при народженні дитини;
  • Відпустку за знищену техніку;
  • Основну відпустку;
  • Відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин;
  • Невикористані відпустки під час воєнного стану.

Читати також: На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Нещодавно з’явилася можливість отримати відпустку при народженні дитини для військовослужбовців. Вона триватиме до 14 днів і надається не пізніше ніж за 3 місяці з дня народження дитини. Важливо зазначити, що отримати цю відпустку під час воєнного стану неможливо. Вона передбачена лише на мирний час та час дії особливого періоду, але не воєнного стану. Оскільки зараз в країні діє воєнний стан, то при народженні дитини відпустку можуть надати за сімейними обставинами і тривалістю до 10 днів.

Також очікується, що незабаром буде введена відпустка за знищену техніку. Згідно з цим документом, за знищення техніки може надаватися відпустка, але не більше ніж 15 днів на рік. Зараз цей документ чекає на підписи, щоб набути чинності.

Нагадаємо, що в Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття.

Фото: Армія Inform

Читати далі

Економіка

У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Опубліковано

У Дніпрі планують побудувати три протирадіаційні укриття (ПРУ) за 345 млн грн. Закупівлі вже проведено.

Про це повідомили у ГС “Центр фінансових розслідувань”.

Закупівся

Департамент капітального будівництва Дніпровської міської ради 30 квітня провів закупівлі для будівництва приміщень реабілітаційного центру. У всіх трьох тендерах переможцем став ТОВ “СК СТРОЙІНВЕСТ”. Раніше ця компанія вже успішно виконувала ремонтні роботи в лікарні ім. І.І. Мечникова та місцевій лікарні №4.

Читати також: Нацгварція показала знищення ворожого паливозаправника на східному напрямку (ВІДЕО)

Де саме буде проходити будівництво

Укриття будуть побудовані на територіях Дніпровської гімназії № 29, Дніпровської гімназії № 118 та Дніпровського ліцею № 144 імені Леві Іцхака Шнеєрсона.

Всі три проєкти планують завершити до кінця 2025 року.

Також ми повідомляли, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: Центр фінансових розслідувань

Читати далі

Економіка

Українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі

Опубліковано

Упродовж першого кварталу 2024 року українці відкрили рекордні 74 050 нових фізосіб-підприємців, що на 33,6% більше, аніж торік, та 18% більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення у 2021 році.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними “Опендатабот” із посиланням на Єдиний державний реєстр.

Зазначається, що лідером за кількістю нових справ залишається Київ. За перший квартал поточного року у столиці зареєстрували 10 252 нових бізнесів – це 13,8% від загальної кількості. На другому місці Дніпропетровщина – 6,8 тисячі новостворених бізнесів, на третьому – Київщина – 5,7 тисячі нових ФОПів.

Де найчастіше відкривають ФОПи

Чверть нових бізнесів займаються роздрібною торгівлею – це найпопулярніша сфера протягом останніх 4 років.

Читати також: Мінветеранів анонсувало запуск Е-посвідчення для ветеранів у “Дії”

Серед найбільш запитаних напрямків бізнесу серед українських підприємців також надання індивідуальних послуг та комп’ютерне програмування.

Найпопулярніші нові бізнеси

Нагадаємо, з Донеччини до Волині курсуватиме безкоштовний евакуаційний потяг.

Фото: “Опендатабот”

Читати далі