Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
00004 00004

Суспільство

“Антистрінги” для чоловіків: як ветерани зробили бізнес на трусах

Опубліковано

У липні 2015 року стався переломний момент для української індустрії спідньої білизни, адже у продаж надійшли перші трухани бренду Regata Club.

Українські чоловіки нарешті зможуть насолоджуватися життям у антистрингах. Можливо, комусь раніше не вистачало зручної білизни, то ж бренд Regata Club допоможе вирішити цю проблему.

Понад чотири роки засновники Олександр Матяш та Євген Алєксєєв борються за те, щоб емансипувати чоловіче начало від незручної білизни. А ідея для бізнесу прийшла з дуже неочікуваного боку…

Ліворуч Олександр Матяш, праворуч Євген Алєксєєв – засновники бренду “Regata club”

Ідею бізнесу підказала натерта ду..а

За словами співвласника бренду Олександра Матяша, він вирішив заснувати виробництво чоловічої білизни, бо комфортне на чоловіків не шиють.

Читайте також: Як почати бізнес в підвалі: історія успіху ветерана

“Почалося з того, що коли я служив у добровольчому батальйоні та їхав на службу в зоні АТО, купив собі все необхідне, крім білизни і шкарпетосів. У перший же день, коли стали на блокпост – було дуже спекотно. Мені білизна натерла дупцю, але зі зворотного боку”, – сміється Олександр. – Попросив свого товариша купити якісної білизни. На жаль, йому це не вдалося. Усе або продавалося за шалені гроші, або її не було взагалі”.

Ліворуч Олександр Матяш у брендових трусах

Тоді Олександр попросив друга Євгена Алєксєєва, щоб той пошив для нього білизну. Товариш так і зробив, передав спіднє бійцям. Там Олександр частину труханів роздав своїм побратимам по службі. Бійцям дуже сподобалася білизна.

“Зрозумів, що трухани мають цінність, і це не просто брендова фігня, а насправді річ, яка може бути корисною. Сказав своєму товаришу давай зробимо бізнес, будемо шити трухани. Оскільки такого продукту не було, а рішення перевірене і спрацювало – то чому б і ні”, – розповів Олександр.

Назву бренду Regata Club придумали спонтанно, креатив відбуався практично на ходу.

Читайте також: Квест кімната як бізнес. Історія з Маріуполя

“Придумав спочатку візуалізацію – якір. А в мене була куртка “regata”, яка носилася чудово. Подумав, що назва “Regata Club” – звучить круто. Увесь креатив відбувався “на коліні”, – каже бізнесмен.

Ідеальні трухани

Щоб створити ідеальну модель білизни для чоловіків, підприємцям довелося запастися терпінням та хардово попрацювати. Коли вони відшили першу партію трусів, доробляли її.

“Я зібрав відгуки від усіх клієнтів, які носили ту білизну. Кожен з них дав якісь свої зауваження. Ми їх врахували. Довелося внести 14 доопрацювань в модель. Після цього білизна стала ідеальною. Нині розробляти нові моделі – немає сенсу. Тепер різними можуть бути тільки кольори”, – каже бізнесмен.

У модель ідеальних трусів вносили 14 правок після того, як відшили першу партію

Бізнес Олександр Матяш будує вдвох з другом Євгеном Алєксєєвим. Саме він розробляв моделі.

“Він за фахом інженер-електромеханік. Виявилося, що така освіта допомагає в тому, щоб створити трухани, які не натиратимуть ду..у”, – сміється Олександр Матяш, маючи за плечима освіту спеціаліста з міжнародних відносин.

Відшивання продукції віддають на аутсорс. Співпрацюють з фірмою знайомого, який має власне швейне виробництво у Василькові (Київська область).

“Я сам вмію шити, хоча і непрофесійно. Коли був ще юнаком, мав складне фінансове становище. Не міг собі дозволити нові джинси. Старі протиралися, я їх зашивав. Так робив і з кросівками. І зараз користуюся швейною машинкою, яку купив 10 років тому. А ще я батько двох діточок, тому часто треба щось підшити, підлатати”, – каже Олександр.

Заощадження на покупку квартири пустив у бізнес

Щоб почати власну справу з пошиву спідньої білизни – знадобилося $7 тисяч. Зараз, за словами підприємця, вже значно більше грошей вкладено. Скільки саме – ще не рахував. Перша партія труханів обійшлася в $4 тисячі. Потім довелося витрати ще три тисячі. Це гроші, які Олександр відкладав на купівлю власного житла.

Олександр Матяш на виставці представляє продукцію свого бренду

Затратна частина велика: на оренду офісу і складського приміщення витрачають 3700 гривень щомісяця, а ще зарплата робітників. Решту грошей вкладають у розвиток.

“Складно знаходити гроші, щоб запускати новий продукт. Буває так, що краще продаються трухани, тоді ці гроші можна направити на виробництво ременів (про це – далі – ред.). І навпаки”, – поділився бізнесмен.

Свою продукцію бізнесмени продають через інтернет-магазин. З офлайн магазинами працюють неохоче. Нещодавно товари бренду Regata Club представили на платформі Rozetka.

“Чоловічі трухани коштують в діапазоні від 250 до 350 гривень. Учасники АТО та пенсіонери мають знижку у 70 гривень на одиницю. Футболки коштують 500-600 гривень, а для АТОшників продаємо їх по 300-450. Усі матеріали, які ми купуємо – якісні, хоча і не українського виробництва”, – каже підприємець.

Власники бренду бачать свого покупця так: це чоловік у віці 28+, який любить комфорт та готовий за нього платити

За словами Олександра, їхні товари купують по всьому світу, не певен тільки за Бразилію. Нині мають представника у Великобританії. Дуже багато купують в Ізраїль та Європі.

Кількість проданого товару від місяця до місяця – різниться. Усе залежить від того, чи робили якісь активності-розпродажі. Всередньому, продають 300-400 труханів, інколи доходить до тисячі.

На компанію Regata Club нині працює 6 людей.

Не труханами єдиними

Після вдалого запуску з продажем трусів, лінійку товарів розширили шкарпетками, футболками, толстовками, кепками, носовими хустинками та ременями. Весь асортимент для чоловіків. Ще роблять одяг під замовлення. Відшивали футболки для піцерії Veterano.

Із цікавих експериментів – підприємці зробили ремінь, на який витратили багато грошей та часу, але вкладення виявилися вартими того.

“Виробництво ременів – була найбільш об’ємна інвестиція, яку я зробив у бізнесі. По собівартості він обійшовся у 2500 гривень. Але це унікальний продукт. За перший тиждень продали 40 штук. На розробку моделі витратили 7 місяців. Для нас це був новий досвід. Вирішили спробувати, бо в Україні не продають якісні ремені. Мені не подобалася якість того, що купував. Було багато помилок, на яких ми вчилися, але зрештою вдалося створити бездоганний ремінь. Зараз на ринку аналогів немає”, – каже Олександр.

Ремень бренду “Regata Club”. Власники дають на нього пожиттєву гарантію та обіцяють робити за власні кошти ремонт, в разі псування елементів.

Кожна деталь створеного ременя має свою цікаву історію. Під нього розробили спеціальну стилізовану дерев’яну коробку. Пряжку ременя зробили із заліза, на двох заклепках. Кожна пряжка має індивідуальний номер. Олександр лишив собі пояс із пряжкою під номер 13. Загалом, ремені представлені у чотирьох варіантах: з крокодилової шкіри, класичний чорний, коричневий із м’якої шкіри та камуфляжний. За словами підприємця, такий виріб підходить під джинси та класичний одяг.

Читайте також: “Голосуйте! Ми прикриємо”: військові закликали українців йти на вибори

“Коли почали власну справу, проблемою №1 стало “розповісти про себе”. Щоб продукт купували, треба, щоб клієнти дізналися про нього. Досвіду ні в мене, ні у мого друга не було. Ми почали вести сторінку бренду на Facebook. Але справи не йшли. На щастя, підтримав відомий блогер, який написав про наш бренд. Після цього запрацювало “циганське радіо”. Клієнти почали купувати, бо знали, що це чесний товар за чесні гроші”, – розповів Олександр.

Клієнт хотів повернути ношені трухани”

“Мій робочий день – інколи сюр, треш і угар. Була якось смішна історія з одним клієнтом. Чоловік купив трухани, поносив їх два тижні і заявив, що вони йому не подобаються. Ми повернули йому гроші. А він дуже довго намагався повернути нам поношені трухани. Ми відмовилися від цього перформансу”, – поділився Олександр.

Підприємець живе неподалік від офісу. Щоранку планує, що за день мають зробити. Олександр перевіряє замовлення в інтернет-магазині, відносить посилки на Нову пошту.

Євген Алєксєєв з фірмовими футболками.

“Не боявся, коли починав бізнес. Якби нічого не вийшло, планував товари продати на базарі по собівартості. Хоча ризики у бізнесі бувають, коли якийсь товар підвисає. Або якщо трухани порвалися – треба за них гроші повертати. Було так, що в ремені неправильно вибили довжину полотна. Довелося переробляти, або повертати гроші”, – каже Олександр.

Тож тим, хто поки не наважився відкрити власну справу – бізнесмен радить робити перші кроки.

“Воно завжди працює однаково. Спершу багато чого робиш, нічого не вдається. Ти розчаровуєшся, але вибору вже нема, бо багато вкладено. Але якщо не зупинятися, з часом результат прийде”, – переконаний власник бренду.

Читайте також: Як взуття з Краматорська підкорило Європу

У планах підприємців – зробити лінійку чоловічої білизни з трикотажу, верхній повсякденний одяг “кежуал-стайл”. Розвиватимуть жіночу і дитячу лінійки одягу.

“Хочу зробити так, щоб інтернет-магазин і торгова марка стали утилітарною. Тобто, щоб клієнти, які потрапили в магазин – могли купити товари для всієї родини”, – планує підприємець.

Євген Алєксєє (ліворуч) тримає брендові трухани, а Олександр Матяш (праворуч) тримає фірмові шкарпетоси

Проте найбільше його мрії обертаються довкола співвітчизників. На думку Олександра, у деяких питаннях наша нація недостатньо зріла. Бо нині багато людей, які хочуть стати частиною Європи, але нічого для цього не роблять.

Читайте також: Як “скрєпи” тріщать в Маріуполі: історія арт-платформи “ТЮ”

“Друге, чого найбільше хочу, щоб нарешті виграли війну, повернули Крим та Донбас. Оскільки в мене мама з Донбасу, батько з Криму. А для себе – просто хочу прожити щасливе життя, у своєму домі, зі своїми дітьми і собакою”, – каже Олександр Матяш.

Суспільство

«Воскресіння»: у Києві відкривається виставка робіт студентів академії імені Бойчука

Опубліковано

У Національному музеї літератури України 8 травня відкриється виставка «Воскресіння», яка репрезентує твори Олени Осадчої і студентів сакрального відділення Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

“Представлені в експозиції твори іконопису і фрески були виконані в межах навчальних дисциплін другого курсу «Робота в матеріалі» і четвертого курсу «Основи іконографії» на бакалаврському рівні. Більшість робіт створені протягом 20017–2020 років”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Які гранти для українського бізнесу доступні в травні: пропозиції для підприємців

Окрема тема виставки – подія, що сталася з Академією Бойчука 25 березня 2024 року, коли в одну з будівель навчального корпусу влучила частина російської надзвукової ракети і вщент зруйнувала приміщення, де зберігалися золоті фонди дипломних робіт студентів Академії. До запропонованої експозиції включені фото зруйнованих будівель Академії й інсталяція, створена з фрагментів цегляних стін та арматури. На виставці також представлені понівечені твори сакрального мистецтва.

Центральним експонатом виставки є ікона Архангела, яку було знайдено під завалами та відреставровано.

Відкриття виставки заплановано на 16 годину.

Виставка експонуватиметься з 8 травня по 8 червня.

Нагадаємо, історик показав архівне фото батьків відомої американської акторки з українським корінням.

Фото: Мінкульту

Читати далі

Суспільство

Як і навіщо у Запорізькій поліції з’явився жіночий простір (ВІДЕО)

Опубліковано

Поліціянтка Катерина Оксова працює в секторі протидії домашньому насильству, але навесні 2023 року їй довелося рятувати людей від іншої агресії — військової. Адже її екіпаж одним з перших прибув до багатоповерхівки, в яку прилетіла російська ракета. Увечері мріяла про одне — змити з себе той страшний день. Але не було де… Як Український Жіночий Фонд та Коаліція 1325 за підтримки Уряду Канади допомагають українським полісменкам вистояти в найтяжчий період їхньої служби та навіщо в Запорізькому районному відділенні поліції з’явилися зручні ліжка, дивіться у відео від ШоТам!

Поліцейська Катя 7 років мріяла про душ на роботі. Тепер у неї є власна шафка та зручне ліжко. А у відділенні з’явився безпечний простір для спілкування із постраждалими. Катерина Оксова прийшла у патрульну поліцію Запоріжжя у 2016 році.

“Пішла я заради того, щоби бути учасником реформи. Щоби я могла у житті щось після себе залишити”, – каже інспекторка сектору протидії домашньому насильству.

Читайте також: Як переселенці змінюють місцеве самоврядування в Здолбунівській громаді (ВІДЕО)

Згодом Катя перевелася до сектору протидії домашньому насильству. Бо сама вчила своїх 3 дітей, що сім’я це місце, де повинно бути безпечно. Щодня Катя з напарником мали по 7 викликів і ставили на захист постраждалих. А навесні 2023 її екіпаж приїхав першим на місце влучання ракети. Вона та її напарник кинулися рятувати людей з палаючого будинку.

“Ми всі були у пилу від того, що була пожежа у будинку, і на той момент, коли ми знімалися із місця прильоту, була певна необхідність прийняти душ та переодягнутися у чистий одяг, бо цей був забруднений і для подальшого несення служби він був просто непридатний”, – каже інспекторка.

“Ми перебуваємо майже на лінії бойового зіткнення, і дуже часто ми стикаємося із проблемами та викликами, які не властиві Національній поліції України. Це надання першої домедичної допомоги та евакуація населення”, – каже інспектор сектору протидії домашньому насильству Євген Токарєв.

Війна загострила потребу в окремому просторі не тільки для поліціянток. Безпечної кімнати потребували постраждалі жінки та підлітки. Проблему вирішили завдяки співпраці із Коаліцією “Запоріжжя 1325”. Вона працює над імплентацією Національного плану “Жінки. Мир. Безпека.” План наголошує на важливій ролі жінок у врегулюванні конфліктів та відновленні миру.

“В Коаліції наша організація відповідає за комунікацію з сектором оборони та безпеки. Ми вирішили, що є потреба в інфраструктурних змінах в Нацполіції Запоріжжя це пов’язано із створенням умов для несення служби жінок-поліцейських”, – каже ГО “Безпековий простір”, член Коаліції “Запоріжжя 1325” Тимофій Сайтарли.

За підтримки Українського Жіночого Фонду у відділі Каті з’явився такий простір. Найбільше поліціянтки чекають на душову, вона поки на стадії ремонту. А власна кімната вже допомагає перезавантажитися між виїздами. Тепер після зміни Катя має сили відразу перемкнутися на роли мами 3 дітей. Це допомагає Каті ефективніше працювати та реагувати на безпекові виклики.

Нагадаємо, Великобританія надала грант на виробництво відновлюваного водню на Одещині.

Фото: ШоТам!

Читати далі

Суспільство

Центр підготовки операторів БПЛА «Крук» запустив проєкт «На Крилах» із серією курсів для військових

Опубліковано

Центр «Крук» спільно з компанією «Кернел» запустили проєкт «На Крилах» із навчальними курсами для підготовки операторів БпЛА. У межах проєкту військовослужбовці й ветерани можуть пройти безкоштовний навчальний курс «Мультикоптер» з аеророзвідки й корегування, курс оператора FPV-мультиротора чи БпЛА літакового типу.

Про це йдеться на сайті Центру «Крук».

Під час першого тижня навчання учасники вивчатимуть теорію й матимуть заняттях на льотних тренажерах (симулиторах). У кінці тижня вони здаватимуть теоретичний іспит, щоб отримати доступ до подальших польотів на полігоні, які триватимуть до здачі льотного іспиту й отримання сертифікату.

Читайте також: У Дії можна подати заяву у Міжнародний реєстр збитків: як це зробити

Курси тривають від двох до чотирьох тижнів, а проєкт «На Крилах» – до вересня 2024 року. У межах проєкту планують підготувати близько 700 операторів дронів усіх типів. Подати заявку можна тут.

Навчальні курси «Крука» сертифіковані Міністерством оборони України. Після проходження навчання учасники отримають сертифікат і льотну книжку зовнішнього пілота, у якій буде вписано наліт за час навчання.

Нагадаємо, на вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії.

Фото: Центр «Крук»

Читати далі