Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

10 історій лідерок, які надихали нас цього року

Опубліковано

Обрати ці історії з переліку лонгрідів, які ми публікували у ШоТам у 2023 році, — задача із зірочкою. Проте ми вирішили нагадати вам історії саме цих десяти героїнь, які мотивують діяти та не здаватися, що б не сталося.

«А хто мені скаже, що я не можу?». Історія волонтерки з «кришталевістю» кісток, яка йде проти законів фізики

Ольга Пометун народилася з «кришталевістю» кісток і через травму в дитинстві перестала рости. Та це не завадило жінці досягти своїх цілей, зокрема, почати водити авто та плавати. 

У часи повномасштабної війни Ольга очолила благодійний фонд у Камʼянському. Тут уже допомогли тисячам родин і військовим підрозділам. Читайте історію жінки, яка робить те, що здається неможливим, цілком реальним. 

Пиріжки «від баби Ані». 81-річна жінка пережила окупацію росіян, а тепер пече для ЗСУ

У волонтерства немає обмежень, зокрема, і вікових. Це доводить 81-річна пані Анна. Після деокупації рідного села на Харківщині вона стала до праці, аби нагодувати захисників.

Починаючи з 4-тої години ранку, жінка вже понад рік пече пиріжки «від баби Ані» та передає військовим. Як була змушена ховатися у власному погребі під час російської окупації та вирішила робити усе, що може, волонтерка розповіла ШоТам.

«Ми перестали доїти своїх корів». На Хмельниччині розвивають незвичайну ферму та мріють відродити покинуте село

Подружжя Тараса та Анни Нечепоруків переїхало з Вінниці до села Згар у Хмельницькій області. І хоч тут було всього вісім хат, молода сім’я вирішила започаткувати власну справу. 

Екоферма Zgar farm — родинний проєкт, де корів не доять і не розлучають з телятами. Поки Тарас керує аеромобільним взводом, Анна популяризує українське село та гуманне ставлення до тварин через свій блог. Як їй це вдається, читайте за посиланням. 

«Один вінок — це 1000 дрібних елементів»: на Одещині майстриня відроджує забуті весільні традиції

71-річна Ольга Гогулінська з Одещини взялася за відроження забутої весільної моди. У неї з чоловіком наближалася особлива дата — 50 років у шлюбі. 

«На жаль, мій весільний вінок не зберігся — лише вельон чи як зараз кажуть «фата». Сукня теж не вціліла: як і багато мам того часу, я її пустила на пошиття костюмів «сніжинок» для доньок. І от я сиділа й думала: як же мені відродити мою втрачену реліквію?», — розповідає Ольга.

Жінці вдалося це зробити не тільки для себе — тепер по воскові віночки до неї приїздять наречені з різних куточків України. Про секрети створення віночків та щасливого подружнього життя читайте в нашій статті.

«Собаки чемно вишикувалися за кормом». Як волонтерка з Краматорська рятує тварин і годує людей після прильотів

​​Ймовірно, на початку повномасштабної війни ви бачили в соцмережах фото з Краматорська, де собаки стоять у черзі по корм. Так от, їжу для тварин роздає фонд «Хатіко UA», який створила Катерина Онищенко разом з чоловіком.

Читайте, як їм вдається возити гуманітарку на прифронтові території, шукати для песиків господарів за кордоном (як-от продюсера Леді Гаги!) та створювати справжнє свято для дітей під час війни.

Госпіталь для душі: мама «Привида Києва» відкрила на Прикарпатті реабілітаційний центр для захисників та їхніх родин

Маленький Степан Тарабалка завжди мріяв літати. Тому коли виріс, він став одним з найвідоміших вартових українського неба — символом легендарної авіабригади «Привид Києва». 

Степан загинув у повітряному бою з окупантами в березні 2022-го. Переживаючи втрату, його мати Наталія створила центр «Тепло крилатої душі». Тут допомагають впоратись із втратою тим, чиї рідні також загинули на війні. Читайте історію цієї сильної жінки в ШоТам. 

Про сина казали: «Святік – дурний, не гуляй з ним». Історія матері дітей з інвалідністю, яка відкрила центр раннього розвитку

Ольга Маковенко — мати двох діток з аутизмом. Жителька Київщини, учителька за професією, зізнається: про інклюзію лише чула, і з такими дітьми не працювала. Тому вирішила набратися досвіду, аби потім віддати всю себе вихованню синочків.

«Люди, коли чули слово “інвалідність”, вжахалися, ніби це якийсь вірус. Ви уявіть: вимагали, щоб я забрала свою дитину, бо ще “повітряно-крапельним шляхом хвороба передасться” їхнім дітям», — ділиться Ольга.

Читайте про те, як жінка відкрила Центр раннього розвитку на Київщині, та доводить – немає «таких» і «звичайних» дітей, адже всі однакові та рівні.

«За раз вивезли 10 тонн сміття». Як дружина загиблого розвідника об’єднала сотні людей та рятує Закарпатське море

Лєна та Роман Жуки стали символом боротьби за Закарпатське море. Аби залучити до прибирання більше людей, вони придумали особливий формат — екопікнік. 

Роман загинув на фронті в травні 2022 року, та Лєна не зупинилася. Втративши коханого, вона працює за двох, і має потужну підтримку від команди та величезної екородини. Усі разом вони зібрали понад 122 тонни відходів, а 65 з них відправили на переробку. 

Про те, як жінка рятує українські Карпати та бореться в пам’ять про Романа, читайте в ШоТам.

«Жінки без роботи? Ми це виправимо». Експоліцейська запустила бізнес у селі на Полтавщині та змінює громаду на краще. Це її історія

Тетяна Панаіт — колишня поліцейська з Лисичанська, що тепер розвиває власний бізнес у маленькому селі на Полтавщині. 

«Після переїзду ми не мали нічого, навіть постільної білизни. Тож чоловік зробив мені подарунок — купив швейну машинку, а згодом ще й оверлок. Власне, так я почала шити, спочатку для своєї родини та дітей», — згадує Тетяна.

З часом жінка зрозуміла, що в неї непогано виходить. Вона вирішила  спробувати перетворити це на бізнес. Як експоліцейська почала шити для всього села й забезпечує додатковий заробіток для місцевих жінок, читайте тут.

Суспільство

Попри важку хворобу долає маратони заради ЗСУ (ВІДЕО)

Опубліковано

Попри важку хворобу, ветеран 3 штурмової бригади Петро Скрипка долає сотні кілометрів пішки заради підтримки побратимів. Воїна комісували за станом здоров’я, але він не опустив руки й тепер збирає донати від підписників під час маратонів Україною та Європою. І коли Петру кажуть, що з його хворобою такі походи можуть бути небезпечними, він відповідає: «Я краще помру десь по дорозі з посмішкою на обличчі, ніж сидячи й жаліючи себе на дивані!».

Свою хворобу – розсіяний сколіоз, Петро приховав, щоби потрапити до армії в лютому 2022 року. Він рік захищав країну у лавах тероборони, але у 2023 воїна все ж таки комісували за станом здоров’я. Петро повернувся додому, але бажання боротися нікуди не поділося, він став волонтером.

Почав робити піші марафони Україною та Європою, вести трансляції та збирати донати. Влітку минулого року пішов від Києва до Лісабона, але зупинився в Нюрберзі, хвороба далася у знаки.

Читайте також: МВС запускає електронний кабінет постраждалого й гарячу лінію з питань соцзахисту для військових

Підлікувавшись, Петро подолав другий марафон з Києва до Івано-Франківська. Завдяки цим коштам вдалося придбати біонічні протези воїнам і великий тягач з причепом.

Зараз Петро йде третій великий марафон: Івано-Франківськ – Харків – Івано-Франківськ.

“Якщо все у нас вийде, все буде добре, то ми маємо велике бажання відвідати Миколаїв, відвідати Чернівці і повернутися до Франківська”, – каже ветеран.

Петра супроводжує підписник Роман. Разом вони зібрали понад 150 тисяч гривень. Гроші пішли на станцію РЕБ для 106 бригади, а прямо зараз триває збір на FPV.

Нагадаємо, українські митці можуть отримати грант від фонду ЮНЕСКО.

Фото: ШоТам!

Читати далі

Суспільство

Alyona Alyona і Jerry Heil встановили рекорд на Євробаченні 2024

Опубліковано

Вчора, 7 травня, Jerry Heil та alyona alyona з композицією “Teresa & Maria” встановили рекорд на “Євробаченні-2024”, увійшовши до фіналу. Вже 17-й раз представники від України потрапляють до фіналу пісенного конкурсу, що є рекордом в історії Євробачення.

Про це повідомляє Детектор Медіа.

Відтак Україна стала єдиною країною, яка завжди проходить у фінал конкурсу. Свою позицію Україна тримає з 2004 року.

Нагадаємо, місті Мальме, Швеція, пройшов перший півфінал Євробачення 2024, де виступили 15 країн-конкуренток. Цього року Україну представляє alyona alyona та Jerry Heil. 

alyona alyona та Jerry Heil виступили під номером 5. Номер співачкам ставила талановита українська режисерка Таня Муіньо, яка до того працювала з Кеті Пері, Дженніфер Лопес, Harry Styles, Post Malone, The Weeknd та іншими світовими зірками.

Читайте також: Цифровізація освіти: у Мінцифри розповіли про розвиток цифрових навичок

У півфіналах могли голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Фінал пісенного конкурсу відбудеться у суботу, 9 травня.

Фото: ДМ

Читати далі

Суспільство

Активісти розпочали реставрацію історичної вивіски “Перукарня” на Подолі

Опубліковано

Благодійна організація “Має значення” розпочала відновлення історичної вивіски “Перукарня” на Подолі, на вулиці Почайнинська, 57/59. Демонтаж вивіски розпочали ще вчора, 7 травня, він виявився непростим, і потребував участі 3-х людей.

Про це активісти розповіли на своїй сторінці. 

“Пластикові літери буквально розсипалися в руках, і ми по-справжньому злякалися того, що затягнули з порятунком і як би не було занадто пізно. У майстерні нас утішив реставратор, пообіцявши задіяти італійські розчини і фарби, які продовжать життя вивіски. Щиро віримо, що її відродження вдасться і оновленою вона повернеться на своє первісне місце, де висіла з 1977 року, рекламуючи все ще діючу перукарню на Подолі” — йдеться у дописі.

Серед запланованих реставраційних робіт на цей тиждень: 

  • Очищення від залишків фарби; 
  • Шліфування;
  • Визначення історичних кольорів. 

Читайте також: Які гранти для українського бізнесу доступні в травні: пропозиції для підприємців

Активісти також нагадали про те, що досі триває збір на відновлення вивіски.

“Має значення” розпочали відновлення історичної вивіски “Перукарня” на Подолі, на вулиці Почайнинська, 57/59

Нагадаємо, у Києві відкривається виставка робіт студентів академії імені Бойчука.

Фото: “Має значення”

Читати далі