Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Міжнародний день сексу: Як працює український секс-шоп Lovespace (16+)

Опубліковано

Серед невисоких будівель минулого століття на Ярославській, що у Києві, видніється яскраво-рожева неонова вивіска. Затемнені вікна та кольорові графіті при вході. Всередині потрапляємо в найбільший еротичний арт-простір в Україні – це сучасний секс-шоп з іграшками, білизною, БДСМ-товарами,  книгами та іншим. На стінах роботи художника Сержа Пайе та чорно-білі фотографії у стилі “ню”. А ще багато вільного місця.

Такий 3D-тур ми зробили у секс-шоп Lovespace. Його власник – Тарас Крупа, який раніше заробляв на юридичних послугах. Але така робота йому набридла, незважаючи на стабільний прибуток у  $3-4 тис. на місяць. Разом з товаришем вони вирішили відкрити секс-шоп.

Читайте також: Білявка-ковальчиня: як створити кузню і обставити конкурентів-чоловіків

Чому власники відмовились від дешевого китайського товару, який так популярний на полицях секс-шопів? Чому Lovespace найкреативніший в Україні? Як стали першим інклюзивним секс-шопом? Та чому люди стояли в чергах, щоб їх відшмагали? Ми розпитували у Тараса.

Тарас Крупа

Тарас Крупа

Власник секс-шопу Lovespace

Від юриста до власника секс-шопу

Я вісім років займався юриспруденцією, був посередником між бізнесом та державою. Але це мені набридло, там багато грошей та лайна.

Мій майбутній партнер у 2010 році вирішив відкрити власний секс-шоп. Але все закінчилося на стадії ідеї. Мирослав молодше мене на 10 років. Спочатку у нього не вийшло відкритись, а у мене були гроші і я запропонував спробувати зайнятись секс-шопом разом.

Всі, коли починають, досліджують ринок. Ми цього не робили і до сьогоднішнього дня.

Секс-шоп У мене просто є команда і бачення того, що робити через 5-10 років"
Тарас Крупа: “У мене просто є команда і бачення того, що робити через 5-10 років”

У мене не було досвіду, і для початку я вирішив, що нам потрібен сайт. Як часто це буває, знайшов знайомого програміста, який разом з дизайнером зайнявся розробкою. Це обійшлось у $2 тисячі моїх власних коштів.

У нас кремом не збільшують груди

Спочатку ми наповнювали полиці секс-шопу всім підряд. Тоді всі магазини скуповували весь непотріб, який був ще й шкідливий, через фталати (шкідливі речовини, які додають для пом’якшення матеріалу виробу).

Я випробував всі наші товари на собі зі своїми партнерками і зрозумів, що вони не витримують просто ніякої критики. Зробив власну табличку для наших працівників, де писав характеристики товарів, якими користувався: мастурбатори, іграшки, вібратори.

Тарас Крупа: “Я зрозумів, що якісний лубрикант забезпечує 50% успішного сексу”

За перші три роки ми відмовились від більше 15 тисяч позицій товару і змінили китайський мотлох на якісних американських та європейських виробників.

секс-шоп одні з небагатьох, хто дає гарантійний термін практично на всі іграшки.

Ми відмовились від бадів і засобів для збільшення грудей та члена. Це все фейк. Крем вам не збільшить нічого, окрім розчарувань.

Хоча секс-шопи нормально на цьому заробляють, особливо на таблетках.  Взагалі, по законодавству, віагру не можна продавати, якщо у тебе немає ліцензії на аптеку чи аптечний пункт. Але магазини примудряються їх продавати, іноді навіть під іншими назвами.

Секс-шоп : На полицях  Lovespace тепер лише якісні лубриканти
На полицях Lovespace тепер лише якісні лубриканти

Але я вирішив поширювати те, що покращує здоров’я людей.  Це масажери простати, вакуумні помпи, гідропомпи. Завжди згадую історію, коли у мене питали колеги, як ми виживаємо без таблеток. А я просто відповідав, що ми продаємо масажери простати.

Відмовились від китайського непотребу – три роки в мінус

Відмова від неякісних товарів значно вплинула на наш прибуток. Якщо спочатку у нас було 700 замовлень, то після того, як викинули на смітник китайський мотлох, ми повернулись до 70 на місяць, продажі впали майже в 10 разів.

Ті, хто шукав дешевий товар, перестали в нас купувати. Ми намагались їм пояснити, що не існує цієї чарівної пігулки. Десь 10% це розуміли і залишились нашими клієнтами.

Три роки ми працювали в мінус. Але я кайфував від того, що роблю. Цікаво, що працюючи юристом, я міг заробити $3-4 тисячі за одну справу не напрягаючись, а тут я заробляв мінус 10 тисяч гривень.

Нас врятувало те, що у мене були гроші. Завдяки цьому, я міг помилятись,  починати все спочатку та виплачувати зарплату.

Читайте також: Бонги для айтішників та “повітряні кити”: донецький архітектор створює унікальні глиняні фігури

Щоб якось ще підтримувати продажі, ми запропонували нашим клієнтам нічну доставку секс-товарів. Її робили саме ми – власники. Але згодом вирішили відмовитись від цього, бо це важко. Буває, приїжджаєш з замовленням, а п’яний клієнт не піднімає слухавку і що робити?

Ми самоучки і на початку наробили купу помилок. Могли не побачити і за кілька годин злити на рекламу три тисячі доларів, при заробітку кілька сотень доларів. Або я міг заплатити за розробку сайту $20 тисяч, при тому, що наші колеги платили в рази менше.

Фото: Дмитро Ларін

Ми, напевне перший секс-шоп, який органічно росте і вже давно перестали публікувати лише цицьки та дупи.  Ми не робили ніякої реклами, допомогло сарафанне радіо. Facebook взагалі не пропускає слів “секс-шоп”, “вібратор” і тому подібне.

Зараз для просування використовуємо Google AdWords, але там теж є свої обмеження.

Як відкрили офлайн секс-шоп

Наш перший офлайн секс-шоп був на Петрівці. Через півтора року роботи нас звідти “попросили”. Відповідно, ми втратили місце та гроші, які вклали в ремонт.

Але це дало нам значний поштовх вперед. Якщо вам роблять якусь гидоту, то дякуйте, бо це змушує рухатись далі.

Я почав шукати просторне приміщення, щоб там вистачило місця і для шоуруму, і для БДСМ-кімнати, і для лекторію. І таке приміщення знайшли на Подолі. Відкрили його під кінець 2014 року. Ми вклали в ремонт $60 тисяч. Але зараз прибуток однаковий, що від онлайн магазина, що від офлайн.

Так Lovespace виглядає зсередини

Серед відвідувачів, які не соромляться заходити в офлайн-магазин, у нас все ж таки більше чоловіків, приблизно на 10%. Але часто приходять і пари різного віку з сучасним мисленням, з дітьми, або без.

Клієнти відкриті і розуміють, що секс – це чудово

Мабуть, переломним став фестиваль “Секс і місто” у 2015 році. Там ми зробили перфоманс і “шльопали” всіх бажаючих до 4 ранку. До нас стояли черги.

БДСМ для чайників

Ми перші почали проводити в секс-шопі освітні лекції та майстер-класи. Заходи бувають різними: від лекції про те, як говорити з дітьми про секс від психолога до майстер-класу по БДСМ для іменинниці чи майбутньої нареченої. Ми запрошуємо інших лекторів і даємо корисну інформацію. А також читаємо лекції “БДСМ для чайників”.

Ми робимо це умовно безкоштовно. У нас простий принцип: ти платиш 300 гривень за лекцію, але за ці гроші ти протягом півроку можеш купити щось у нас. Сексуальні знання мають бути доступними.

Фото: Дмитро Ларін

Тобто люди платять лише за те, що купують. Бо, знаєте, практика без теорії сліпа, а теорія без практики мертва. Наша ціль – мотивувати людей спробувати секс-іграшки, лубриканти чи щось інше.

На такі заняття до нас приходить 90 % жінок. Лекції відбуваються 3-4 рази на місяць. Ми анонсуємо про них у Фейсбуці чи Інстаграмі.

Читайте також: Літак, дельтаплан, парашут: де екстремалам провести літо

Людей, які роблять щось унікальне у нашій сфері можна перерахувати на пальцях як в Україні, так і у світі. Ми, на відміну від інших секс-шопів, робимо ігри для дорослих. VanderSex  – це перша англо- і україномовна гра в Україні.

Ігор на зразок Камасутри на ринку вистачає. А тут гра про комунікацію, де партнери виконують завдання, які збуджують та розслабляють. У нас є такі дві гри, кожна з яких приносить дохід у $2 тисячі на місяць.

Інклюзивний секс

Ми єдиний інклюзивний секс-шоп в Україні. Зараз співпрацюємо з Доступно.UA, з Уляною Пчолкіною (телеведуча, перша чемпіонка світу з карате серед дівчат на візках, – Ред.).  

На нашому сайті є відео з субтитрами, що є важливим для людей з порушенням слуху. Також працюємо над тим, щоб зробити інформацію доступною для людей з інвалідністю. Наприклад, у нас є 3D-тур на сайті. І в цьому ми теж єдині. Тут можна побачити, де ми знаходимось, як виглядає приміщення і чи зможете сюди проїхати, що важливо для людей з інвалідністю.

Лише на перший погляд здається, що їм нічого не потрібно. Але це дурня. Секс потрібен усім. Секс – це ми, а ми це секс.

Наша задача – донести людям, що це нормально. Все це дало нам абсолютно іншу аудиторію і це чудово, але ми не паримось та працюємо далі.

Суспільство

До переліку нематеріальної культурної спадщини додали практику охорони гуцульського орнаменту

Опубліковано

Міністерство культури та інформаційної політики України додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України нову практику з охорони “Гуцульського орнаменту (узорів) та пов’язаного з ним культурного простору”.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики

Практикою з охорони нематеріальної культурної спадщини є комплекс заходів, які провадить організація для охорони елементу нематеріальної культурної спадщини або нематеріальної культурної спадщини в цілому.

Фактично нова практика – це програма, яку представляє Мала академія наук України. Вона розпочалася у 2000 році з ідеї створення підручника “Гуцульський орнамент”. Головна мета цього видання – збереження і розповсюдження знань про гуцульський орнамент, його розмаїття, людей, які його практикують, культурний та соціальний контекст побутування.

На основі досліджень розробили й програму, що передбачала залучення молоді до досліджень, популяризації проявів нематеріальної культурної спадщини, пов’язаних з гуцульською орнаменталістикою.

Читайте також: Джонсонюк, шампанське з чорнобривців, хата з Pinterest та TikTok. Українські блогерки показують чим можна займатися переїхавши у село

Це дало можливість вивчати супутні напрямки, такі як властивості деревини, математичну складову в орнаментах, хімічні властивості барвників, які використовуються у писанні писанок. Базуючись на традиційних знаннях, розвивався напрямок, який поєднує використання народних традиційних мотивів у сучасному дизайні, зокрема дизайні одягу, вкрапленні традиційних мотивів у дизайн інтер’єрів, а також використання в оздобленні просторів як міських, так і сільських, зокрема створення муралів.

Програма складається з кількох напрямків. Серед них дослідження культури гуцульського орнаменту та пов’язаного з ним простору; взаємозв’язок дереворізьблення, в якому втілюється орнамент, та впливу на нього навколишнього середовища, зокрема зміна клімату та знищення лісу.

Також зазначена програма популяризивутиме через створення ігор, написання статей, матеріалів, створення фотовиставок, розповіді про різні напрямки народного мистецтва, в яких використовується орнамент, програми про носіїв-практиків.

Також досліджуватимуть використання мотивів традиційного народного орнаменту в сучасному дизайні та мистецтві.

Ще одним напрямком є програма музейної педагогіки, яка поширюється на дослідження та популяризацію музейних колекцій, в яких є збірки, пов’язані з культурою гуцульського орнаменту.

Завдяки активній роботі в рамках програми та залученню нових слухачів знання про гуцульський орнамент поширюються серед більшої кількості людей, тому кількісні показники постійно зростають.

Нагадаємо, на Фестивалі української писанки в Києві встановили світовий рекорд.

Фото: МКІП

Читати далі

Суспільство

До Пущі-Водиці ходитиме екскурсійний трамвай-кафе

Опубліковано

Екскурсійний трамвай-кафе, що ходить до Пущі-Водиці, планує відновити свою діяльність з 18 травня.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці “Екскурсії на трамваї по Києву”.

Про екскурсію

Перша запланована екскурсія отримала назву “Таємниці Пущі-Водиці” і її програма була розроблена на основі матеріалів відомого історика Олександра Анісімова.

Учасники екскурсії матимуть можливість відвідати перший у Києві пивоварний завод, урочище Кинь-Ґрусть та мавзолей-усипальницю, спроектовану архітектором Городецьким.

Серед варіантів програм для прогулянок до Пущі-Водиці також доступна програма під назвою “Трамваї на курорт”. Щодо екскурсій по Києву, можна обрати із таких варіантів, як “Вечірній трамвай”, “Від конки до трамваю” та “Не звичні історії на тролейбусі”. Кожна з цих програм обіцяє захоплюючі враження та цікаві відкриття для учасників.

Екскурсії тривають від однієї до трьох годин. Вартість місця в екскурсійному кафе-трамваї становить від 400 гривень. Забронювати місця можна на сайті.

Читати також: 800 мешканців громади тепер знають, як врятувати життя. На Житомирщині жінки за грант заснували освітній проєкт

Про вагон

Вагон-кафе був споруджений у 1992 році, і в 2007-му році він пройшов ремонт за кошти та зусилля “любителів транспорту” та працівників депо.

Проте, в березні 2023 року на сторінці екскурсійної агенції було оприлюднено повідомлення про загрозу зникнення трамвай-кафе. З початком воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці, незважаючи на те, що рух регулярних трамвайних маршрутів до цієї місцевості був відновлений в травні 2022 року.

Нагадаємо, що сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів.

Також ми повідомляли, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Читати далі

Суспільство

В Україні була створена колекція прикрас з уламків літака “Мрія”

Опубліковано

Український виробник ювелірних виробів, бренд karpenko jewelry, представив обмежену колекцію прикрас під назвою “оМРІЯна помста”. Ці прикраси створені для натхнення найбільшого українського літака “Мрія”, який був знищений окупантами в лютому 2022 року.

фото: karpenko jewelry

Про це повідомляє сайт бренду.

Про колекцію

У колекцію включені дві брошки: одна у формі турбіни, а інша – у формі літака “Мрія”. Брошка “Літак” відтворює один з найбільш впізнаваних ракурсів “Мрії”, який був видно на всіх земних презентаціях та зафіксований на численних символічних фотографіях по всьому світу. Брошка “Турбіна” віддана унікальній особливості цього гігантського літака – шість двигунів, які робили його найпотужнішим цивільним транспортним літаком у світі.

фото: karpenko jewelry

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Кожна прикраса містить уламок фюзеляжу зруйнованої “Мрії”. Їх для створення прикрас передала з власного архіву військовослужбовиця, парамедик Галина Алмазова. Разом зі своїм підрозділом вона витримала в Гостомелі найстрашніші дні атаки на аеропорт, евакуюючи поранених.

фото: karpenko jewelry

Мета випуску колекції благодійна. Весь прибуток з продажу прикрас спрямують на збір на засоби посилення технічної розвідки для Головного управління розвідки України.

фото: karpenko jewelry

Кількість прикрас у колекції “оМРІЯна помста” обмежена наявною кількістю уламків літака. Наприклад, випущено 225 брошок “Літак”, відповідно до номерів на фюзеляжі “Мрії”. Щодо брошок “Турбіна”, їх виготовлено не більше 1 тисячи штук.

Придбати прикраси можна на офіційному сайті бренду karpenko jewelry.

Нагадаємо, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Також ми повідомляли, що українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі.

Фото: karpenko jewelry

Читати далі