Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
https://www.youtube.com/embed/qOeI3PsEWpMSSSSSS

Суспільство

Як «Мануфактура ГаражКрафт» рятує Донбас від пластику? (ВІДЕО)

Опубліковано

Були кришечки – стали горщики.

Це «Мануфактура ГаражКрафт» із Сєвєродонецька.

Проблему сміття на Донбасі вони вирішують по-своєму – переробляють пластик.

Як починали проєкт?

«Спочатку кришечки у нас сортуються за кольорами. У побуті ми використовуємо пластик семи типів. Кришечки – це HDPI. Це маркування – двійка в трикутнику. Тобто це один із найбезпечніших видів пластику. Тому ми його саме і переробляємо в нашій майстерні. Далі кришечки у нас дробляться на шредері – це машина, яка зроблена за кресленнями Дейва Хакенса. Далі ми переплавляємо стружку, яку отримуємо після того, як пластик дробиться. Ми її переплавляємо за допомогою термопресу і отримуємо пластини. І дуже довгий час ми думали, що далі робити?», – розповідає заступниця голови ГО «Мануфактура ГаражКрафт» Олена Сердюк.

Читайте також5 найдавніших козацьких храмів України, де й досі зберігся дух Запорізької Січі

Активісти виграли грант на проєкт «Polymers Infinity». Вакуумна формовка допомогла робити вже з пластин горшечки для квітів. Потім з’явився станок, за допомогою якого можуть із пластин вирізати різні об’єкти. Навіть 3D.

Кришечки в майстерню приносять люди з усього Сєвєродонецька.

Ідея дизайнера з Нідерландів

«Ця ідея виникла у нідерландського дизайнера Дейва Хакенса. Він винайшов машини, за допомогою яких можна переробляти пластик у домашніх непромислових умовах, у гаражних майстернях. Креслення цих машин він виклав в інтернет і всі охочі могли ними скористуватися», – ділиться Олена Сердюк.

Спочатку волонтери дізналися, що в Україні є така майстерня. Потім дізналися про Дейва Хакенса.

«І потім були хлопці, які виграли грант на дві машини, які можуть переробляти пластик за кресленнями саме Дейва Хакенса. Таким чином ми також приєдналися, вирішили їм допомогти і потім залишилися у цьому проєкті», – ділиться Олена Сердюк.

Читайте такожУкраїнські бренди підкорюють Нью-Йорк. Що представляють дизайнери на цьогорічному Тижні моди

«Пластик сам по собі перероблений вже не буде виглядати так ідеально, як той, який він є спочатку. Але на цьому також можна грати. І навпаки мені подобається, коли горшечки для квітів – з пластику, вони виглядають не такими, в них є якесь життя», – каже Олена Сердюк.

Багато хто не замислювався над тим, що можна пластик переробляти.

«Навіть ми раніше користувались пластиком: ти просто кидаєш його ніби в смітник і здається, що цей пластик не опиняється на вулиці. А насправді він йде на полігони», – розповідає Олена Сердюк.

Нові проєкти

Крайній проєкт організації – New life of Plasti – це лавочка з металобрухту. Її каркас і елементи зроблені з переробленого пластику. Лава розміщена у Врубівці Луганської області і нею користуються.

Читайте також: Як екоактивісти «Друкарні» рятують водойму у Слов’янську (ВІДЕО)

«Ми шукаємо для пластику ту форму, яка була б більш функціональна. Щоб було менше залишку від того пластику, який ми переробляємо, потім вирізаємо. І саме лавочки, такі інфраструктурні об’єкти – це саме те, над чим зараз варто попрацювати в цьому напрямку ще більше», – каже Олена Сердюк.

У волонтерів чимало планів, вони міркують, щоб заснувати соціальне підприємство, щоб постійно не залежати від грантової допомоги.

«Сама переробка пластику проблему, по факту, не вирішує. Переробляти варто лише той пластик, від якого ми не можемо відмовитись. У нас зараз дуже багато одноразового пластику, ті ж кульочки, які ми просто викидаємо за хвилину після їх використання», – впевнена Олена Сердюк.

Дівчина закликає відмовитися від пластику.

«Від пластику, який нам не потрібен, ми маємо відмовлятися на користь альтернатив. Альтернатив дуже багато. Користуватися багаторазовою тарою, наприклад. Ту ж каву купувати в своє горня. Це екосумочки, екоторбинки. Дуже-дуже багато», – впевнена Олена Сердюк.

Нині ГО «Мануфактура ГаражКрафт» спільно з іншими еко-активістами працює над Екологічним атласом Донбасу.

Про проєкт 

“Cxiд Ekomap” – це інтерактивний атлас, присвячений актуальному стану навколишнього середовища Донецької та Луганської областей. 

Проєкт розроблений громадською організацією “Криголам” за підтримки посольства Чехії в рамках Transition Promotion Program.

Збройний конфлікт на сході країни заподіяв катастрофічної шкоди довкіллю, порушилась система моніторингу навколишнього середовища. На інтерактивній мапі зібрані екологічні проблеми регіону – затоплення шахт, сміттєві полігони, лісові пожежі, тліючі терикони, просідання грунтів та інші. 

Натиснувши на кожну проблему користувачі мають можливість ознайомитись з нею завдяки відеоролику, а також дізнатись про інструменти та методи, необхідні для її вирішення, які пропонують науковці. 

Перший крок до розв’язання проблеми – розуміння її масштабності. І головна мета “Cxiд Ekomap” – розпочати діалог про вирішення екологічних проблем шляхом збору даних і допомоги тим, хто працює з питаннями екології Донбасу. 

Читайте такожДорогоцінний пластик. Історія одеської майстерні, де створюють унікальні речі зі сміття

Цей сервіс – eko-map.com – фіксує екологічні проблеми східних регіонів та способи їх вирішення.

Нагадаємо, кияни прибрали Гідропарк у Всесвітній день чистоти.

Як ми повідомляли раніше, активіст подолав 225 км із Дніпра до Харкова заради екопростору.

Суспільство

Учасники НМТ можуть завантажити запрошення на тестування: як це зробити

Опубліковано

Учасники основної сесії Національного мультипредметного тесту можуть завантажити запрошення на тестування. Зробити це можна у персональному кабінеті учасника.

Про це повідомляє МОН.

У запрошенні вступники побачать таку інформацію:

  • адресу тимчасового екзаменаційного центру;
  • дату тестування;
  • час початку тестування.

У МОН рекомендують, не розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати безпека всіх його учасників.

Читайте також: НМТ 2024: як буде проходити екзамен з української літератури

“Важливе уточнення щодо часу. Початок тестування для учасників в Україні зазначено за київським часом. Для учасників НМТ за кордоном — за місцевим часом населеного пункту, де розташований тимчасовий екзаменаційний центр. Тому заздалегідь сплануйте свій час, щоб не запізнитися”, – повідомили у МОН.

Нагадаємо, уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану.

Фото: Освіта

Читати далі

Суспільство

Проспект Правди у Києві перейменували на честь Європейського Союзу

Опубліковано

У Подільському районі проспект Правди перейменовано на честь Європейського Союзу. Таке рішення було прийняте на пленарному засіданні III сесії Київської міської ради IX скликання 62 депутатами.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, звичні топонімічні назви часів радянського союзу завжди мають вороже ідеологічне значення, яке десятиліттями впливає на нашу свідомість.

Зазначимо, що Проспект Правди було названо на честь центрального органу комуністичної партії радянського союзу газети «Правда». У час війни Київська міська рада прийняла рішення деколонізувати проспект. На основі електронного рейтингового голосування було обрано нову назву – проспект Європейського Союзу.

Читайте також: Активісти розпочали реставрацію історичної вивіски “Перукарня” на Подолі

«Назва запропонована на честь економічного і політичного союзу, який об’єднує 27 держав-членів, що розташовані в Європі. Європейський Союз – давній і надійний геополітичний, економічний, а віднедавна і військовий партнер України. Набуття повноправного членства України в Європейському Союзі – стратегічний курс держави, закріплений у Конституції України. Тож вшанування ЄС у столичній топоніміці є логічним кроком на шляху до зміцнення взаємин», – наголосив Володимир Бондаренко.

Нагадаємо, зооцентр на Київщині шукає віртуального опікуна для левиці.

Фото: Київська міська рада

Читати далі

Суспільство

У Дії пояснили, як користуватися чатом єВорог

Опубліковано

У Дії закликають повідомляти в чатбот єВорог про техніку чи особовий склад окупантів. Йдеться про людей, які мешкають на тимчасово окупованих територіях.

Про це інформує Дія.

“Українці, будьте уважні — переходьте в єВорог тільки з головного екрана в застосунку Дія або за посиланням. Будьте обачними. Надсилайте інформацію тільки тоді, коли впевнені у власній безпеці. Видаляйте кадри окупантів та листування з чатботом, а також не обговорюйте по телефону переміщення техніки росіян”, – повідомили у Дії.

Читайте також: МВС запускає електронний кабінет постраждалого й гарячу лінію з питань соцзахисту для військових

У чат-бот можна надіслати інформацію про:

  • Ракетні комплекси С-300 та Іскандер
  • Системи зв’язку
  • Засоби радіоелектронної боротьби
  • Бензовози
  • Скупчення техніки
  • Переміщення колон техніки
  • Транспортування техніки залізницею
  • Склади з боєприпасами
  • Позиції артилерії
  • Безпілотники

Нагадаємо, офіційний канал застосунку “Дія” з’явився у месенджері WhatsApp.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Можливості21 годину тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство4 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

РЕКЛАМА: