Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Колекціонер з Франківська зібрав зоопарк хижих риб (ФОТО)

Опубліковано

Івано-Франківець Тарас Олійник зібрав унікальну колекцію прісноводних акваріумних риб-хижаків — понад 40 видів, пише Репортер.

Його риби – мешканці Амазонки, озера Оріноко, водойм Таїланду та Ангори. Дуже гарні, але й небезпечні, бо під час годування можна лишитись без пальця.

Тарас Олійник за фахом юрист. В одній із кімнат свого охайного помешкання родина Олійників облаштувала справжній зоопарк. Тут є на що подивитися. В одному кутку — два папужки та кілька видів гризунів.

Навпроти цієї галасливої компанії, під лампою, у великому акваріумі томляться, як на сонечку, черепахи — амазонські червоновухі та наша болотяна червонокнижна.

Фото: report.if.ua

А найбільша гордість Тараса Олійника — три величезні акваріуми з різними рибинами. Їх тут десь 40 видів.

Як збирав колекцію

З рибами все почалося з 1998 року. Тоді Тарас вчився на першому курсі юрфаку, написав для когось реферат, заробив перші гроші та й купив двох піраній.

Читайте такожКомбуча, або чайний гриб: 5 українських виробників та де можна купити

«То була диковинка для Франківська, — сміється він. — Знайомі в гості прийдуть, а ти їм щось готуєш, натесуєш м’яска і вкидаєш в акваріум рибкам. Фактично, з того часу й розвиваю своє хобі — акваріумністика. До речі, 2 квітня ми відзначали своє професійне свято».

Що є в колекції

Тарас проводить екскурсію домашнім зоопарком та розповідає про кожного мешканця. Багато й цікаво. Ну, про пташок і гризунів усе зрозуміло, а от риби…

Фото: report.if.ua

«Оце унікум природи, він у мене з малька виріс, — чоловік показує на величезну півметрову рибину — Це червонохвостий фрактоцефалус або сом орінокський. Ще його мешканці Амазонки називають гігантською рибою, бо сягає до трьох метрів. Для нього немає жодної неможливої здобичі — птахи, навіть, люди. Він у мене живе три роки. Ручний — з рук їсть».

Поруч із гігантом мешкає ще один хижак — сом-альбінос кларіас. Він має чотири отруйні шипи. Його укус еквівалентний 40 укусам ос чи кількох шершнів, а то й скорпіона. Така рибина мешкає в Тайланді. Цікаво, що може довго обходитись без води. Наприклад, коли водойма висихає, то цей кларіас може переповзти в іншу.

Фото: report.if.ua

Нещодавно Тарас додав ще одного співмешканця — птеригопліхт парчевий, також із сомів і також з Амазонки. Завдяки своїй надміцній броні може мешкати з усіма хижаками.

Читайте такожКниги для дітей з аутизмом: як «ДивоГра» рятує український ринок від браку інклюзивної літератури

«Я його гладив, то таке відчуття, що торкаєшся обладунків лицаря, — каже Тарас. — А плавники такі гострі, що й хліб можна розрізати. Тому йому не страшне сусідство з іншими фішмонстрами».
В акваріумі з хижаками плаває листя салату, шкірка від огірка. Виявляється, що дуже люблять овочі. Хоча, Тарас годує їх рибним філе, кормом з протеїном.

Фото: report.if.ua

«Овочі червонохвостий дуже любить, — розказує акваріуміст. — Вчора кинув великий огірок, то нині лиш кусок шкірки. А ще він виконує функції «утилізатора». Рибок, які вже доживають своє, поселяю до нього. Змивати в унітаз — це кощунство».

В іншому акваріумі живе акула Челінджера! Тарас каже, що на ній вчені досліджують види боротьби з раком. Від усіх хвороб ця рибина виліковується сама — голодує. З місяць нічого не їсть, лиш активно рухається і відновлюється. Виростає до двох метрів, якщо регулярно й багато годувати. Цікаво, що всім рибам Тарас Олійник раз на тиждень робить «розгрузку», не годує, аби ті оздоровлювалися.

З акулою мешкає риба з двома рядами гострих зубів — астронотус оцелатус. Простіше його називають — павичеве око. Має цікаве забарвлення.

Читайте такожСвоя Швейцарія у дворі — як одесит започаткував школу добросусідства

«У мене їх жила пара, було цікаво спостерігати, — розповідає Тарас. — Вони пару обирають на все життя і надзвичайно дбайливі батьки. У них можна багато повчитись. Самочка своє віджила, а це — самець. Тяжко пережив втрату. Як голодні, то й пальця можуть відкусити. Але їх можна приручити, бо запам’ятовують господарів. Вони — чи не єдині з риб, які більше цікавляться тим, що відбувається зовні акваріума, ніж всередині».

Тарас водить пальцем по склі, риба рухається за пальцем. Пробуємо самі — на чужих не реагує…

Фото: report.if.ua

Окремо, у маленьких акваріумах — бійцівські півники. Невибагливі до їжі, до умов, тому їх можуть доглядати навіть діти.

«Цих рибок треба тримати окремо, бо мають такий норов, що як поселити двох, то за 5-7 хвилин жива залишиться одна, — пояснює Олійник. — Того й бійцівські. У тайців дуже популярно влаштовувати такі бої, робити ставки. Дуже прибутково».

Ще є окремий нехижацький акваріум. Є тут дві піраньї метиніси, яких за цікаву форму ще називають срібними доларами. Попри грізну назву, ці риби — вегетаріанці! Люблять водорості, листя салату, шпинат. Поміж них плаває сомик анциструс, виростає до 20 см, а поки має лиш два. По всьому акваріумі просто таки літає ще один сомик — касатка-перевертач. Цікавий тим, що харчується брюшком до верху.

Читайте також“До мене приходять за дитинством”. Як пенсіонер відкрив на Чернігівщині музей іграшок

«Риби ніколи не бувають нудними, — говорить Тарас. — Біля них просто добре. Вони відчувають твій емоційний стан. Коли поганий настрій, то виконують такий повільний, спокійний танок. Веселий — рухаються енергійніше».

А ще Тарас Олійник мріє помандрувати на батьківщину більшості своїх підопічних — на береги Амазонки.

Нагадаємо, у Львові встановили рекорд із найбільшої кількості ретро велосипедів.

Як ми повідомляли раніше, в Україні зареєстрували найбільший в Європі підземний арт-простір у катакомбах.

Головне фото: pinterest.com.au.

Суспільство

На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Опубліковано

У Київській області було виявлено одну з найбільших популяцій сон-трави. Ці рідкісні квіти процвітають поруч з містом Обухів.

Про це у Facebook повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

фото: КЕКЦ

Про цвітіння

Зазначається, що під Обуховом виявили найбільшу у регіоні популяцію сон-трави (сон чорніючий). Ця рослина занесена до Червоної книги України і є дуже рідкісною. Він росте на степових схилах чи старих соснових лісах. У лісах його знищують рубки, а в степу – оранка.

фото: КЕКЦ

Читати також: Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

“Ця популяція сну виявилася найбільшою в Київській області, ми нарахували там близько 1000 рослин сну. Для порівняння, вже 30 рослин сну, що ростуть в одному місці, вважається значною популяцією для того, щоб брати її під охорону”, – йдеться у повідомленні.

У КЕКЦ поінформували, що для охорони цієї популяції сон-трави екологи створюватимуть пам’ятку природи.

Нагадаємо, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: КЕКЦ

Читати далі

Суспільство

Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

Опубліковано

Депутат з Естонії Крісто Енн Вага, який збирає кошти для ЗСУ, прибув до Києва на велосипеді.

Про це він повідомив в соц.мережі Х.

фото: Крісто Енн Вага

“Я зробив це! Проїхав на велосипеді від Таллінна до Києва, щоб показати, що війна триває лише на відстані велопрогулянки, і висловити підтримку захисникам. Тож зосередьмося на тому, щоб допомогти Україні виграти цю війну та перемогти терористичну росію”, – написав він.

Читати також: У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Мета його поїздки – зібрати 50 тисяч євро на потреби Сил оборони України разом з інтернет-спільнотою NAFO, яка підтримує нашу країну та протистоїть російській пропаганді. Для цього була створена окрема сторінка, на якій збирають пожертви. Зі зібраних коштів планують закупити машини та FPV-дрони для військових.

Нагадаємо, що українські музиканти виступатимуть на фестивалі Sziget в Будапешті: хто саме.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Фото: Крісто Енн Вага

Читати далі

Суспільство

У Львові девʼять мозаїк позначили охоронним знаком

Опубліковано

У 2024 році ще дев’ять мозаїк у Львові були визнані міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит” як об’єкти культурної спадщини.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

фото: Львівська міська рада

Про ініціативу

Щоб підкреслити їхню цінність та важливість збереження, мозаїки в Львові почали позначати міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Крім того, власникам будівель чи установам, які їх утримують, пояснюють, що вони зобов’язані зберігати ці мозаїки.

Під таким знаком вже позначено 54 мозаїки у місті, які, хоч і розміщені не завжди у будівлях-пам’ятках, але все ж належать до об’єктів культурної спадщини, зазначають у міськраді.

фото: Львівська міська рада

Читати також: Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

У листопаді 2023 року почали маркувати мозаїки у місті міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Цей знак є захисною емблемою Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Нагадаємо, що українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN.

Фото: Львівська міська рада

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: