Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
Менструальна чаша Менструальна чаша

Суспільство

6 причин почати користуватись менструальною чашею

Опубліковано

Жіночі засоби гігієни  роками, а то й століттями розкладаються і забруднюють навколишнє середовище. А жінки використовують протягом життя більш як вісім тисяч прокладок і тампонів. То уявіть собі, яка це шкода екології. Нещодавно на ринку з’явився модний тренд – менструальна чаша. Хоча цій “новинці” вже більше півтора століття, для багатьох жінок це ще залишається дивиною. Але чаша значно економить бюджет та зменшує об’єм пластикових відходів. Ми поспілкувались з гінекологом-ендокринологом Тетяною Осауленко та вияснили всі переваги та недоліки менструальної чаші.

Тетяна Осауленко

Тетяна Осауленко

Гінеколог-ендокринолог. Стаж роботи – 11 років. Приймає у приватних київських лікарнях.
Консультує в питаннях менопаузальних і дисгормональних порушень, захворювань шийки матки, безпліддя.

Що таке менструальна чаша та як нею користуватись

Менструальна чаша – це невелика посудина, яка призначена для збору крові під час критичних днів. Зазвичай вона виготовлена з різних видів силікону, який легко приймає потрібну форму. Після використання її достатньо просто помити і можна використовувати знову.

Виробники чаш вказують, що цей засіб гігієни можна використовувати до 12 годин. Але це категорично протипоказано, адже кров є сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Тому не варто носити чашу понад 6 годин.

При заміні чаші потрібно обов’язково мити руки і обробляти антисептиком. Я завжди раджу жінкам мати дві чаші: одну змінили і поставили іншу запасну. Крім того, перед використанням чашу потрібно прокип’ятити у воді. Якщо ви знаєте, що чаша вам завтра знадобиться, то зберігайте її у стерильній скляній посудині.

Читайте також: 5 причин, чому варто перейти на твердий шампунь

Як правильно використовувати? Чашу потрібно скласти вдвічі, щоб вона стала плоскою. А після цього ще раз навпіл і максимально стиснути. Далі вже можна вводити, після чого чаша сама займе необхідне положення. Якщо ви її не відчуваєте – все зробили правильно.

Шість переваг менструальної чаші

Менструальні чаші стають все більш популярнішими, адже мають багато переваг. Яких саме?

Це багаторазово.

Це найбільш значуща перевага менструальних чаш. Виробники кажуть, що їх можна використовувати 10 років. Проте, зазвичай чашами користуються не більше 4-5 років. Але погодьтесь, і це не маленькі терміни. 

Це зручно.

Звичайно, є певний етап знайомства, поки жінка звикне до користування чашею. Хтось може так і не звикнути – все індивідуально. Але для більшості жінок менструальна чаша непомітна, з нею можна одягати будь-яку білизну, займатись спортом та навіть плавати. Матеріал, з якого зроблені чаші – м’який, тому її легко можна дістати і поставити самостійно.

Це екологічно.

Це одна з головних переваг, саме тому еко активісти активно пропагують використання менструальних чаш. Адже таким чином ви не викидаєте в навколишнє середовище продукти розпаду. Якщо порахувати, то одна жінка може використати за своє життя понад 10 000 прокладок і тампонів. А вони розкладаються роками. Чаш знадобиться близько 6. Вони виготовлені, зазвичай, з медичного силікону чи латексу, тому потім можуть піддаватись вторинній переробці.

Це економно.

Менструальні чаші потрібно замінювати раз в 5-6 років. Уявіть, скільки за цей час можна зекономити коштів на прокладках і тампонах? Звичайні засоби гігієни можуть обійтись жінці протягом життя близько 20 000 тис. гривень. А чаша коштує, в середньому, 500 гривень. Економія очевидна.

Це безпечно.

У складі прокладок і тампонів є безліч ароматизаторів, які можуть викликати алергію. Менструальні чаші ніяк не впливають на мікрофлору. Багато жінок боїться ускладнень, а саме токсичного шоку, який може наступати при використанні вагінального гігієнічного засобу. Але насправді, тампон є більш небезпечним, адже зроблений з матеріалу, який може виділяти токсини та призводити до цього шоку. А чаша в таку реакцію не вступає, головне – ставитись відповідально до використання.

Це компактно.

Менструальні чаші не займають багато місця. І у подорожах, замість того, щоб запихати пачку прокладок по валізі – тут такої проблеми не буде. Часто в комплекті з чашею йде спеціальний мішок для зберігання.

Кому чаші не підходять?

Звісно, менструальні чаші підходять не всім. Зокрема, тим жінкам, які мають хронічні запальні процеси, такі як молочниця, ендометріоз, хронічний цистит і рясні виділення під час менструацій.

Не можна використовувати дівчатам, які не живуть статевим життям та підліткам. А також не можна використовувати після народження дитини.

Читайте також: Без синтетики: П`ять доступних брендів української натуральної косметики

Крім цього, якщо у жінок є опущення вагінальних стінок чи спіралі – також не можна використовувати чашу.

Якщо чаша викликає дискомфорт, краще не використовувати її. Адже при правильному введені вона не повинна відчуватись. Деякі чаші виробляються з гуми а тому можуть викликати алергічні реакції в тих, хто має алергію на латекс. Пам’ятайте про правила обробки та введення і виведення чаші.

Як обрати?

Менструальну чашу хорошої якості можна купити в багатьох онлайн-магазинах. Почитайте відгуки, або зверніться за рекомендацією до друзів. Зазвичай виробники пропонують два розміри чаш: менший розмір для жінок, що не народжували та більший розмір для тих, хто народжував і старше 30 років. Проте і тут все індивідуально. Порадьтесь з гінекологом, який розмір і форму чаші краще використовувати.

Ми підібрали для вас 4 українських бренди, у яких можна придбати менструальні чаші.

1.Mila – українська менструальна чаша 100% німецького походження. Кожна чаша Milа має міжнародний штрих-код, що застосовується для маркування товарів, які реалізуються у системі світової торгівлі. Серед асортименту є три види чаш: м’яка, пружна і щільна. Бренд переконує, що одна їх чаша може замінити 2000 прокладок і придатна до 10 років використання. Коштує 450 гривень, йде в комплекті з мішечком для зберігання.

2. Мальва – менструальні чаші хорошої якості і за низькою ціною. Коштує чаша – всього 135 гривень. Вона виготовлена з високоякісного медичного силікону німецької компанії двох ступенів жорсткості (верхнє кільце виконано з більш жорсткого силікону, сама чаша з силікону підвищеної м’якості), що дозволяє чаші легко розкриватися і не відчуватися всередині .

3. Dotyk – український бренд екологічних товарів. Тут можна знайти безліч товарів для свідомого споживання, в тому числі і менструальні чаші. Бренд пропонує чаші іноземного виробництва, які виготовляється з м’якого гіпоалергенного силікону.

І, на відміну від прокладок та тампонів, не містить відбілювачів, клею, ароматизаторів, барвників. Можна вибрати чашу двох розмірів, а в комплекті йде мішечок для зберігання. Ціна – 680 гривень.

4. LadyCup – український представник менструальних чаш LadyCup. Менструальні чаші цього бренду виготовлені виключно з медичного силікону, що сприяє збереженню природної вагінального середовища. Ціна – від 690 гривень. Є можливість вибрали різні кольори.

Суспільство

Комедія «Мій карпатський дідусь» вже доступна на Netflix

Опубліковано

Комедійний фільм “Мій карпатський дідусь” режисера Зази Буадзе став доступним для перегляду на онлайн платформі Netflix.

Про це Державне агентство України з питань кіно повідомило у Facebook.

Фільм створений за підтримки Держкіно, у копродукції України, Італії, Молдови та Чехії.

Про що фільм

У виробництві фільму об’єднались Україна, Італія, а також Молдова і Чехія. Головні ролі отримали український актор Богдан Бенюк та молода італійська зірка – актор Сімоне Коста.

За сюжетом, Мікеле живе життям звичайного підлітка в сонячній Італії. Одного дня все перевертається з ніг на голову, і він змушений вирушати у далеку подорож до маленького села в Карпатах, де, як виявилось, у нього є дідусь.

Читайте також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Перше знайомство відразу пішло не за планом, адже дід виявися тим ще буркотливим стариганем, який не знає жодного слова ані англійською, ані італійською. Онук планує якнайшвидше повернутись додому, але, схоже, він тут застряг… 

Стосунки діда й онука перетворюється на битву двох поколінь, але врешті-решт вони обидва дізнаються про велике значення сім’ї та компромісу.

Нагадаємо, у виші Києва відкриють школу для підготовки ШІ-спеціалістів.

Фото: Держкіно

Читати далі

Суспільство

Дія повертає кошти за купівлю облігації “Нова Каховка

Опубліковано

Дія повертає кошти за купівлю облігації “Нова Каховка”. Усі, хто купували облігацію отримають вкладені кошти назад та прибуток на картку “єПідтримка”.

Про це повідомляє Дія.

У дії радять реінвестувати кошти у нові облігації. Наразі доступні:

  • Бахчисарай
  • Керч
  • Джанкой
  • Євпаторія
  • Макіївка
  • Сімферополь
  • Асканія Нова
  • Ялта
  • Залізний Порт

Читайте також: Дія поповнює свою команду: які вакансії пропонують

“Наприклад, якщо ви зараз придбаєте 10 облігацій Бахчисарай у Дії, то на момент виплати отримаєте на картку єПідтримка суму вкладу та 2 895 грн прибутку”, – пояснили у Дії.

Послуга реалізована Мінцифрою спільно з Міністерством фінансів України, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку й Національним банком України.

Нагадаємо, українці за сім днів у застосунку “Дія” купили облігацій на 144 мільйони гривень.

Фото: Дія

Читати далі

Суспільство

Документальний фільм «Да Вінчі» у травні покажуть в Івано-Франківську та Львові

Опубліковано

У травні покази документального фільму «Да Вінчі», присвяченого пам’яті Героя України Дмитра Коцюбайла, командира батальйону «Вовки Да Вінчі», відбудуться в Івано-Франківську та Львові.

Про це повідомив в ефірі Українського радіо продюсер стрічки Назар Борушок.

«Найближчі покази в Україні відбудуться 14 травня в Івано-Франківську та 15 травня у Львові. В нас актуальна інформація з’являється по ходу, тому що пишуть люди, які хочуть організовувати це в тих чи інших містах чи країнах. І по факту ми вже додаємо актуальну інформацію на нашу сторінку у Фейсбуці», – зазначив він.

Потім, за словами продюсера, буде показ в Угорщині, далі – у 5 містах Великої Британії, зокрема у Лондоні та Манчестері. Вже відбувся показ у Клівленді та Детройті (США).

Читайте також: 52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу

«Після чого фільм вийде вже в український прокат, і кожна людина зможе в зручний для себе час відвідати показ у кінотеатрі. Частина коштів із продажу квитків буде спрямована на батальйон «Да Вінчі», – сказав Борушок.

Він нагадав, що стрічка «Да Вінчі» складається передусім з інтерв’ю людей, які його добре знали – це і родина, і його найближчі друзі, і кохана, і побратими, з якими він воював з 2014 року. Також у фільмі використані архівні матеріали.

«Коли я шукав архіви, то теж проробив дуже велику роботу, оскільки я моніторив все, що було з 2014 року. Я заходив буквально у Фейсбук, просто гортав стрічку до найпершого посту Дмитра і вишукував матеріали, які могли забутися. Потім я заходив до всіх його друзів, шукав там матеріали і таким чином знайшов кілька унікальних відео, які вже всі забули і які ми використали», – зазначив продюсер.

Крім того, за його словами, у фільмі родзинкою стали кадри, які взагалі ніхто не бачив. Це кадри з бодікамери з GoPro, яка була на шоломі у «Да Вінчі». Особливо багато цих кадрів було з моменту повномасштабного наступу.

«Тож ми склали стрічку з цих трьох частин: з архівів 2014 року, з інтерв’ю його друзів, побратимів і родичів та з архіву, який він знімав сам на GoPro», – сказав Борушок.

Нагадаємо, анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Фото: Да Вінчі

Читати далі