Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Робота в 2020: які професії актуальні у новому десятиріччі

Опубліковано

Актуальні професії нової декади цікавлять багатьох громадян. На сучасному ринку простежується тенденція заміни фізичної праці людини технікою. Комп’ютерні технології, штучний інтелект, розвиток віртуальної реальності та генної інженерії стали причиною попиту нових професій. Пропонуємо більш детально ознайомитись з десяткою спеціальностей, які будуть актуальними у 2020 році.

Аналітик

Серед популярних вакансій слід виділити посаду аналітика. На підставі проведених ним розрахунків розробляються прогнози та дієві рекомендації стосовно майбутнього розвитку галузі. Прогнозується попит на системних аналітиків у ІТ-сфері та у промисловості. Системні аналітики досліджують і моделюють бізнес-процеси та пропонують варіанти щодо оптимізації.

Читайте також: В Україні проведуть реформу зайнятості: основні нововведення

Для здобуття професії необхідно закінчити вищий навчальний заклад з ІТ або математичним нахилом. Сучасні підприємства беруть до свого штату успішних випускників, які володіють навичками користування ПК та розбираються у побудові інформаційних систем. 

Середня зарплата системного аналітика – $1040

ІТ – спеціаліст (Front-end, Back-end)

Ні для кого не секрет, що сучасним підприємствам необхідні працівники у сфері ІТ-технологій. У 2020 році в числі найбільш актуальних професій буде спостерігатись попит на фахівців:

  • програмісти;
  • системні архітектори;
  • працівники напрямку кібербезпека;
  • веб-інженери;
  • системні інженери та адміністратори.

Діяльність ІТ-спеціаліста доволі монотонна. Це слід враховувати під час вибору професії, адже фахівцю слід бути не тільки посидючим, але й мати здатність швидко концентруватися, робити аналіз наявного стану організації та знаходити рішення для усунення проблем. Окрім цього, обов’язковими критеріями є знання технічної англійської мови. 

Середню зарплату визначити складно – вона залежить від конкретного спрямування, але айтішніки можуть розраховувати на $650 – $5000

Менеджер з продажу (товарів або послуг)

Ці спеціалісти займаються реалізацією продукції та працюють над впровадженням нових методів продажу для збільшення кількості потенційних клієнтів. Представлена професія знаходиться на лідируючих позиціях стосовно попиту. Менеджери з продажу мають широкий спектр обов’язків, серед яких слід виділити:

  • спілкування з клієнтами, ведення як особистих розмов, так і у телефонному режимі, представлення покупцям та замовникам інформації щодо нюансів та особливостей представленої продукції, розв’язання спірних питань;
  • виконувати роботу над збільшенням обсягу продажу товарів у своєму секторі;
  • аналіз наявної ситуації на ринку, адаптування під сучасні тенденції;
  • оформлення договорів, накладних та іншої документації. 

Спеціальність менеджера з продажів користується попитом протягом останніх кількох років та у 2020 році не втратить своїх позицій. Під час вибору даної спеціальності слід враховувати, що більша частина робочого часу проводиться за переговорами з клієнтами. Фахівці у цій сфері мають бути комунікабельними та соціально активними. Серед вимог для претендентів роботодавці виділяють вищу освіту економічного спрямування, навички користування комп’ютером та оргтехнікою, досвід з продажу товарів. 

Середня зарплата менеджера з продажів – $830

Менеджер вищої ланки

Головним завданням топ-менеджера є управління персоналом організації та прийняття стратегічно важливих рішень, що сприяють швидкому розвитку компанії. Серед посад у даній сфері слід відзначити генеральних директорів, управлінців банків, ректорати університетів. Топ – менеджери становлять найменшу за показником чисельності групу управлінців. На менеджерів вищої ланки покладаються такі завдання:

  • управління підприємствами та підтримання репутації організації на достойному та високому рівні;
  • планування заходів та напрямів діяльності для збільшення прибутку;
  • контроль за виконанням запланованих заходів та укладених договорів;
  • вирішення спірних питань глобального масштабу;
  • укладення договорів та обговорення питань із клієнтами;
  • залучення експертів та фахівців для розв’язання актуальних для компанії питань.

Середня зарплата топ-менеджера – $1700

Дизайнер

Дану професію не можна замінити сучасними машинами та автоматизацією виробничих процесів. Люди, які мають творчий погляд на життя та креативний підхід для рішення проблем, в усі часи високо цінувалися в організаціях. Серед основних завдань, покладених на креативного дизайнера, виділяють генерацію нових та унікальних ідей, котрі реалізуються у поліграфії, рекламній діяльності, дизайні, розробці логотипів брендів. Представлена спеціальність ідеально підійде для людей із нестандартним мисленням, розвиненою фантазією та для фахівців, котрі можуть виконувати свої обов’язки у режимі багатозадачності. 

Читайте також: ІТ-освіта для людей з інвалідністю: як працює проєкт BeQA

Аналітики прогнозують у 2020 попит на креативних дизайнерів на підприємствах із виготовлення смартфонів та предметів техніки для розробки сучасного обладнання та нових гаджетів. На ринку представлено безліч подібних товарів, тому можна впевнено говорити, що покупці віддадуть перевагу унікальним речам, котрі мають яскравий зовнішній вигляд. Не останню роль відіграє реклама, яка запам’ятовується з перших секунд перегляду та привертає увагу перехожих. Серед обов’язків спеціалістів даного напряму слід виділити:

  • розробку креативних ідей з метою популяризації товарів у населення;
  • графічний дизайн макетів та колажів;
  • розробку та створення брендингу та шаблонів для рекламної кампанії.

Спеціалістам зовсім не обов’язково знаходитись в офісі, часто вони працюють віддалено, мають гнучкий графік, роботу можуть виконувати вдома. Час талановитого та грамотного фахівця добре оплачується. Для того щоб отримати бажану посаду, слід взяти до уваги велику конкуренцію. Тому важливо підготувати портфоліо.

Середня зарплата креативного дизайнера – $650

Менеджер з персоналу (HR)

На спеціаліста з персоналу покладаються такі обов’язки:

  • організація робочого процесу;
  • пошук спеціалістів та проведення співбесід;
  • організація курсів для підвищення кваліфікації працівників.

Фахівець має мати лідерські якості, аналітичні здібності, бути професіоналом у своїй сфері, відмінно орієнтуватися на сучасному ринку, знати основи діловодства та володіти іноземними мовами, щоб мати змогу співпрацювати з компаніями із-за кордону.

Середня зарплата hr-менеджера – $630

Коуч

Сьогодні досить розповсюдженою серед нових професій вважається коучинг, що становить різновид консалтингових послуг та тренінгу, тому аналітики прогнозують ріст популярності спеціальності у 2020. Такі вчителі надають допомогу людям в досягненні поставленої мети та направляють їх на реалізацію своїх вмінь та навичок. Справжні професіонали мають попит на ринку праці. Розрізняють бізнес-коучинг та лайф-коучинг. 

Середня зарплата коуча – $710

Маркетолог

На ринку спостерігається ситуація економічної нестабільності та перенасичення. Значно падає споживацький попит. Керівництво великих компаній зацікавлене у фахівцях, котрі мають змогу не тільки зробити товар, котрий реалізується, більш популярним для покупців, але й довести продукцію до кінцевих споживачів. Спеціалістам необхідно мати економічну освіту та комунікативні навички.

Читайте також: Працюєте на свята? Ось вам 7 способів розслабитись

Багато організацій бажають, щоб їх спеціалісти вільно володіли іноземними мовами та мали водійські права. На заробітну плату впливає вміння реалізовувати товари та послуги. Найбільший відсоток щомісячного доходу напряму залежить від продажу. Компанії застосовують системи заохочень для співробітників, надаючи їм за відмінну роботу бонуси та премії.

Середня зарплата маркетолога – $650

Перекладач

Все більше ведеться торгівля з іноземними партнерами. З цієї причини багатьом підприємствам необхідні спеціалісти, які володіють декількома мовами. Користуються попитом перекладачі східних мов. Молоді спеціалісти, які вміють вільно спілкуватись східними мовами, можуть розраховувати на заробітну плату від 600 доларів. 

При цьому середня зарплата перекладача східних мов – $790

Юрист або адвокат

Незважаючи на те, що на ринку з надання юридичних послуг спостерігається значна конкуренція, професіоналів все ж таки не вистачає. Спеціалісту необхідно мати вищу профільну освіту та комунікативні навички. Важливо аналізувати іноді безвихідні ситуації та відповідати за майбутнє людей чи компаній. Молоді спеціалісти отримують заробітну плату від 400 доларів. У переліку професій актуальними залишаються адвокати та судді.

Середня зарплата юриста-адвоката – $630 

Вдалого працевлаштування у 2020 році!

Суспільство

Національний музей Революції Гідності отримав європейську нагороду: подробиці

Опубліковано

Очільник Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло отримав європейську нагороду імені Кеннета Гадсона за інституційну відвагу та професійну чесність. 

Про це повідомили у Національному музеї історії України у Другій світовій (Музей війни).

Ця відзнака, названа на честь засновника нагороди “Європейський музей року”, стала визнанням внеску очільника музею до ініціатив зі збереження музеїв та об’єктів культурної спадщини на теренах України в умовах російської збройної агресії.

Національний музей Революції Гідності отримав європейську нагороду

Цього року серед 24 номінантів у шортлісті конкурсу були представлені два київських музеї — Музей війни та Музей Ханенків.

“Нове досягнення нашої команди стало результатом роботи з документування й висвітлення подій нинішньої війни від перших днів широкомасштабного російського вторгнення.

Читайте також: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині європейських країн на сході України

У фіналі Музей заклад опинився, подолавши довгий шлях: конкурсантами цьогоріч були 50 музейних установ із 24 країн — членів Ради Європи, — розповіли у Музеї війни.

Національний музей Революції Гідності отримав європейську нагороду

Щоб оцінити роботу претендентів, представники Європейського музейного форуму особисто відвідали експозиції кожного з закладів.

А переможцем цьогорічного конкурсу “Європейський музей року” став Саамський музей Siida — Saamelaismuseo ja Luontokeskus у місті Інарі (Фінляндія).

Національний музей Революції Гідності отримав європейську нагороду

Нагадаємо, у Києві запрацював сучасний спортзал для ветеранів та військових.

Фото: Національний музей історії України у Другій світовій (Музей війни)

Читати далі

Суспільство

Як переселенці опікуються одне одним у Мамаївській громаді (ВІДЕО)

Опубліковано

Від керованих авіабомб і постійних обстрілів Харкова Олена вивезла стареньку маму і малолітнього сина до Мамаївської громади. Там жінці не лише запропонували житло, але й нову цікаву роботу. Мотиваційну історію про те, як переселенці дбають одне про одного у Мамаївській громаді, дивіться у новому ролику ШоТам.

Олена Пухіна понад 20 років працювала вихователькою у Харкові. З початком вторгнення окупанти щодоби обстрілювали її місто. Із маленькою дитиною та старенькою мамою жінка місяць трималася без світла, газу та води. А коли на Харків почали кидати авіабомби, сім’я вимушена була евакуюватися.

“Спочатку, десь зо два дні ми ще чогось очікували, але потім стало наскільки страшно, що дитина почала кричати по ночах. Я зрозуміла, що маю рятувати ментальне та фізичне здоров’я свого сина”, – розповідає вимушена переселенка Олена.

Читайте також: Вільне для вільних: зооволонтерка з Бахмута евакуювала понад 150 собак (ВІДЕО)

Родина переїхала до Мамаївської громади. Спочатку поселилися у місцевій школі, а згодом їм надали кімнату в шелтері.

“Ми очікували, що ми скоро повернемося додому. Але звичайно, того не сталося, війна затягнулася, назад повертатися під обстріли ми не можемо, – ділиться жінка.

Тому Олена почала шукати роботу на новому місці.

“Я шукала у Чернівцях, об’їхала дуже багато всього, стала у центр зайнятості, але там нічого конкретного пропонувати не могли, щоби могло мене влаштувати”, – згадує Олена.

Майже втративши будь-яку надію, Олена отримала пропозицію роботи у шелтері.

“Була така потреба у соціальних працівниках і була потреба у наданні таких послуг з комунікацією”, – каже голова Мамаївської ТГ Наталія Катрюк.

Тож місцева влада почала консультуватися з Оленою, аби дізнатися про потреби ВПО.

“Комунікація соціального працівника, який уповноважений на роботу з ВПО – це перше завдання, знайти контакти з усіма людьми, які не забажали зареєструватися, але мешкають у громаді”, – каже Н. Катрюк.

Тож нині Олена проводить заняття для дітей з арттерапії й емоційної грамотності. А з дорослими працює на тренінгах і в групах емоційної підтримки. Жінка опікується переселенцями не лише у своєму селі, а й у сусідніх. Тому три рази на місяць їде Мамаївською громадою, щоби дізнатися проблеми переселенців.

Відтак, допомагаючи іншим переселенцям, Олена підтримує і себе.

“Спочатку було дуже важко, але зараз легше, тому що ми трішки адаптувалися, знайшли своє місце у суспільстві допомагаючи таким самим ВПО, як і ми. Тому ми бачимо у цьому розразу, допомагаючи людям”, – підсумовує Олена.

Нагадаємо, рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову.

Фото: ШоТАМ!

Читати далі

Суспільство

Рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову

Опубліковано

Для усіх охочих відкрита реєстрація на 25-й курс із вивчення української мови від руху «Єдині».

Про це повідомляє  Київська міська державна адміністрація.

«Сьогодні, 6 травня, стартують базовий курс підтримки для новачків у переході на українську та складніший, поглиблений граматичний курс від всеукраїнського руху «Єдині». Амбасадором 25-го курсу став Євген Кот, зірковий хореограф і режисер-постановник», – йдеться в повідомленні.

Тривалість кожного курсу – 28 днів. Долучитися можна з будь-якої точки світу.

Навчання повністю безоплатне. Реєстрація – на сайті.

Як зазначають у КМДА, 20 квітня «Єдині» відсвяткували другу річницю з дня заснування. За цей час відбулось понад 7 800 зустрічей розмовних клубів української мови, до проєкту долучились 500 волонтерів.

Читайте також: Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото

Наразі в межах проєкту щотижня відбувається 55 розмовних клубів на тиждень.

Наступна мета «Єдиних» – допомогти 1 000 000 земляків опанувати мову.

Нагадаємо, у Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині європейських країн на сході України.

Фото: Укрінформ

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство7 днів тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: