Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

На Харківщині 100-річну хату-мазанку перетворили на Центр спільнототворення

Опубліковано

У Краснокутській громаді Харківської області відремонтували сторічну хату-мазанку та перетворили її на простір спільнототворення.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці громадської організації «Культурний Діалог»

«Вже в кінці тижня громада зустрінеться аби відчути, зрозуміти, доторкнутися та долучитися до оновленої хати-мазанки, простору спільнототворення, відкритого до всіх ідей та затій кожної та кожного», — йдеться у повідомленні.

Новий простір можна використовувати як коворкінг, мітінг-рум, лекторій, інтерактивний театр, коференц-хол, дитячу студію, кінотеатр, простір групового онлайн навчання з викладачем.

Читайте такожДім за тиждень. Як підприємець із Луганщини розробив унікальний модульний будинок для переселенців

Один із авторів проєкту Артур Койчуренко розповів, що реставрація цієї хати —це не лише про фізичні перетворення. Це ще й про освіту, молодь, свій місцевий контекст, пізнання та дослідження культури краю, звичаїв та мистецтв.

“Разом з молоддю та освітянами громади ми провели невеличке дослідження, щоб зрозуміти наскільки ще збережені відомості про традиції будівництва, ремесел та елементи народної творчості в наших краях. Кожен процес — це частина єдиного комплексу дій, які ми робимо щоденно, аби простір спільнототворення був окрасою Краснокутщини та об’єднував громаду», — відзначив Койчуренко.

Роботи провели в межах проєкту зі створення громадських центрів у десяти громадах різних регіонів, який фінансують Cedos і Western NIS Enterprise Fund.

Нагадаємо, переселенці перетворили хату-мазанку на сучасне житло.

Окрім того, дизайнер показав квартиру-мазанку у київській висотці.

Фото: Наталія Момот.

Суспільство

Українці можуть «купити» страховий стаж: інструкція

Опубліковано

Українці можуть «купити» страховий стаж для виходу на пенсію у 60 років або для отримання вищої пенсії. Про це йдеться на Урядовому порталі.

Як «придбати» страховий стаж

Перш за все потрібно укласти договір з Пенсійним фондом України (ПФУ) – зробити це можна онлайн через веб-портал електронних послуг фонду. Потім потрібно зробити наступні кроки:

  • увійдіть в особистий кабінет Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису, Дія.підпису або системи Gov.id.
  • оберіть розділ Комунікація з ПФУ, далі натисніть «Договір на добровільну участь»;
  • внесіть персональні дані особи, на користь якої ви хочете робити внески (ПІБ, податковий номер, серію і номер паспорта, дату народження).
  • якщо платите за себе, натисніть Бажаю сплачувати внески за себе й вкажіть необхідну інформацію;
  • дайте згоду на обробку даних і підтвердіть внесені дані;
  • підпишіть договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), натиснувши кнопку «Підписати й сплатити»;
  • сплатіть внески, обравши зручний для вас спосіб: через Portmone чи платіжне доручення.
Інструкція, як скористатися послугою

Кому доступна послуга

Застраховані й незастраховані люди старші 16 років, котрі належать до однієї з цих категорій:

  • працевлаштовані за кордоном, проте хочуть отримувати пенсію в Україні;
  • передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсії;
  • з низьким рівнем офіційного доходу, які хочуть збільшити розмір пенсії у майбутньому.

Читайте також: Щастя належить безстрашним: подружжя лікарів з Дружківки відкрило мережу перукарень у Донецькій області

Робити внески можна як за себе, так і за іншу людину, якщо вона не є пенсіонером.

Хто може «докупити» стаж

Щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачено щонайменше мінімальний страховий внесок. Його розраховують за формулою: мінімальна заробітна плата х 22%. З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок становить 1760 грн.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачено щонайменше мінімальний страховий внесок

Нагадаємо, в Україні оголосили мікрогрант для соціальних ініціатив.

Фото: Укрнет

Читати далі

Суспільство

Швеція виділила 28 млн євро на підтримку оборонного потенціалу України

Опубліковано

Уряд Швеції доручив Збройним силам країни перерахувати 28 млн євро на підтримку обороноздатності України.

Про це повідомляє пресслужба уряду Швеції.

Так, 18 млн євро буде передано трьом коаліціям у рамках Контактної групи з питань оборони України, а 10 млн євро – до Фонду НАТО для України.

“Ми продовжуємо підтримувати Україну і робитимемо це доти, доки це буде необхідно. Шведська підтримка буде поступово переходити до закупівлі нового обладнання у промисловості для передачі Україні. Завдяки цим платежам до фондів ми зможемо зміцнити оборону України в плані безпілотників, розмінування та посилення можливостей українських ВМС”, – заявив міністр оборони Швеції Поль Йонсон.

Читайте також: В Україні стартувала премія UEPA: можна отримати кошти на розвиток підприємства, подробиці

Так, Швеція виділяє:

  • 5 мільйонів євро на користь коаліції з розмінування, які будуть спрямовані на спільні закупівлі обладнання та навчання українського персоналу.
  • 3 мільйони євро на коаліцію морської безпеки, яка підвищує потенціал України в галузі безпечних морських перевезень у Чорному морі, а також розширює можливості українських ВМС у галузі морського спостереження, амфібійних боїв, контролю над морем і протидії російським військовим кораблям.
  • 10 мільйонів буде передано коаліції безпілотників. За підтримки Коаліції безпілотників можливості України в галузі безпілотників будуть розширені за рахунок навчання більшої кількості українських солдатів. Підтримка також допоможе Україні в закупівлі безпілотників.

Нагадаємо, у Міноборони розповіли про грошове забезпечення для важкопоранених військових.

Фото: Уряд Швеції

Читати далі

Суспільство

Як не залишитися без зв’язку та інтернету при відключенні світла

Опубліковано

Через масований удар по енергетиці 8 травня 2024 року в усіх областях України можуть запровадити графіки відключення світла. Вже відомо, що пік очікується увечері з 18:00 до 23:00.

три простих кроки для того, щоб не залишитися без зв’язку та інтернету.

Мобільний зв’язок

Через нестабільне електропостачання в мережах може зникати зв’язок на телефонах. Коли вимикається світло, станції мобільних операторів перемикаються на альтернативне живлення.

Як правило, батарей та генераторів вистачає на 4-5 годин роботи. Якщо після цього досі немає світла, станція може повністю відключитися і не обслуговувати абонентів.

Щоб не залишити українців зовсім без зв’язку, ще 2022 року було запущено національний роумінг. Це безкоштовна опція, яка дозволяє абонентам користуватись послугами інших операторів у зоні покриття.

Щоб скористатися цією опцією, треба на смартфоні вимкнути автовибір мережі. На Android – перейти в “Налаштування” – “Мобільна мережа” (або “Підключення”) – “Оператор”. На iOS: “Параметри” – “Мобільні дані” – “Вибір мережі”.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Потім треба знайти та вибрати доступну мережу – VODAFONE UA, UA-KYIVSTAR або LIFECELL. Якщо не вдалося зареєструватися, спробуйте знову або виберіть іншого оператора. Після цього можна дзвонити, приймати дзвінки, надсилати та отримувати смс-повідомлення.

Щодо мобільного інтернету, то навряд чи його використання в національному роумінгу буде комфортним. Оператори дають доступ до мережі 2G/3G на швидкості до 512 Кбіт/с. Цього може вистачити на обмін повідомленнями в месенджерах чи пошук інформації в інтернеті.

Читайте також: Мінкульт хоче створити заповідник на території пам’ятки археології «Китаївське городище»: що про це відомо

Домашній інтернет

Якщо ви хочете залишатися з домашнім інтернетом при відключеннях світла, слід заздалегідь потурбуватися про це. Для цього треба уточнити у свого провайдера, чи він перейшов на енергоефективні інтернет мережі за технологією xPON.

PON (passive optical network або “пасивна мережа”) – це технологія, яка забезпечує доступ до інтернету в будинках з проведеними оптичними комунікаціями. У таких випадках оптика заводиться безпосередньо у квартиру.

Особливістю PON є деревоподібна архітектура, яка не потребує електропостачання для периферійних вузлів. Це дозволяє отримувати доступ до мережі навіть при локальних перебоях зі світлом за наявності резервного живлення у ваших девайсів. Швидкість залишається високою, достатньою для перегляду онлайн-ТБ.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Якщо ваш провайдер не надає доступу до інтернету через оптику, можна знайти найближчого провайдера з xPON-мережею і подати заявку на підключення. Щоб прискорити процес, радять об’єднатися із сусідами. Зазначимо, у Києві така послуга доступна у більшості великих провайдерів.

Якщо домашній інтернет роздається по Wi-Fi, то крім джерел живлення для ноутбука або комп’ютера, потрібне альтернативне джерело живлення для роутера. Це може бути як зарядні станції чи безперебійники, так і павербанки. В останньому випадку потрібна батарея, здатна видавати необхідний вольтаж, і кабель з відповідними роз’ємами.

При дотриманні всіх умов можна залишатися вдома онлайн не лише під час віялових відключень, а й за тривалих блекаутів.

Пункт незламності

Якщо національний роумінг не працює і зник домашній інтернет, можна прийти до одного з Пунктів незламності. Достатньо завантажити мапу в застосунку “Дія”, щоб у декілька кліків знайти найближчий пункт і перевірити, чи є в ньому все необхідне.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Через додаток можна перевірити, чи працює пункт, чи доступний для людей з інвалідністю, а також чи є там зв’язок, інтернет, генератор, вода, тепло, аптечка та можливість підзарядити гаджети.

Нагадаємо, Проспект Правди у Києві перейменували на честь Європейського Союзу.

Фото: ДЕТЕК

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Можливості1 день тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство4 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

РЕКЛАМА: