Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

“П’яний посуд” із Харкова конкурує з ІКЕА та продається в Омані

Опубліковано

Посуд української дизайн-студії “Fomichev brothers” полюбляють усі: від простих робітників Харкова до султанів з Оману. А кілька років тому бренд “Drunk Glases” викликав фурор своїми виробами на виставці у Катарі, хоча там з 2013 року працює новаторська  IKEA.

Чим вражають українські дизайнери: чарки для текіли, стакани для віскі, гнуті фужери. Протягом 2018 року було продано понад 18 тисяч таких наборів по всьому світі. 

У 2015 році бренд заснували брати Сергій та Ігор Фомічови.

Сергій Фомічов (на фото праворуч)

співзасновник арт-студії “Fomichev brothers”, якій належить бренд “Drunk Glases”

За освітою – скульптор. Займається декоративно-прикладним мистецтвом з 1989 року. Окрім бізнесу на склі, розвивають бізнес за напрямом обробки металу, ковальської та ювелірної справи. Оскільки на виробництві були термічні печі, підтягнулися напрями лиття металу і декоративне скло.

Продаємо в Оман

Раніше продавали вироби у Швейцарію. Але там партнерство не розвинули.

Нещодавно в Султанаті Оману (держава у Південно-Західній Азії) відкрився ресторан, який замовив у нас іміджевий посуд. Своїх клієнтів отримали після виставок в ОАЕ та Катарі. 

Читайте також: Ліки з доставкою додому: як Liki24.com вирішує проблеми українців

В Оман продавали не лише стакани. Оскільки там “сухий закон” (заборонений продаж і вживання алкоголю) – робили для них цікаві кавові і чайні чашки.

Хто купує

Бачив уже тисячі людей, які купували наш товар. У всіх він викликає посмішку. Портрет клієнта завжди різний: від інтелігентів, до звичайних роботяг. Мова нашого мистецтва – багатогранна. Її всі розуміють. 

Протягом 2018 року харків’янам вдалося продати 18 тисяч наборів концептуального посуду

Посуд б’ється, і він завжди потрібен. Тому це зручно для формату подарунків: недорого, ефектно і не потрібно думати, як його гарно запакувати, адже ми про це попіклувалися (сайт).

Європейська модель співпраці з логістами

По ближніх країнах Європи продаємо через інтернет. Маємо адаптовані сайти. 

Щоб менше витрачати часу на відправки товару клієнтам, працюємо з логістичними компаніями за такою моделлю: вони одночасно приймають замовлення і на купівлю, і на доставку товару. У них на складі зберігаються наші вироби. Усі заявки надходять партнерській компанії, а далі вони вже працюють за принципом пошти. 

Читайте також: Бізнес на палаючому поліні. Власник Vogner про те, як поєднати прибуток та екологічність

У Європі це звичайна практика, а у нас поки мало хто використовує логістів як посередників у продажах.

Для того, аби не було збоїв, ми набори запаковуємо в ящики, з детальними описами артикулів.

Все почалося з гранчака

Бренд “Drunk Glases” заснували чотири роки тому. Напередодні Нового року потрібно було привітати товариша зі святом. Спочатку ідея була зробити бокали на ювелірній кованій ніжці. Це мав бути виріб у дуже грубому виконанні. Бо замовник трохи брутальний. 

Розумів, що до екстравагантної ніжки не приліпиш звичайний стакан, композиція не вийде цілісною. Почав підбирати, що буде зверху.  

Першим “п’яним” келихом став гранчак

Ідея була, що металева ніжка має трохи продавити скло у посадковому місці. Один із варіантів був гранований стакан. У нього грубе дно, посадка мала бути ідеальною.  

У цей час, піддаючи стакан термічній обробці, стало цікаво, як він може змінити форму. Так вийшов перший “п’яний стакан”. Похилий бокал без ніжки вирішив використовувати для серійного виробництва.

1000 стаканів на добу

Спочатку робили “п’яні стакани” вручну, поштучно. Потім запустили серійне виробництво. Форму стаканів – не патентували. 

Якщо якийсь митець захоче – може відтворити таке ж. Але тут важливий масштаб виробництва. Ми тримаємо ринок, бо за добу можемо виготовляти до тисячі стаканів. Але всередньому випускаємо 480. Щоб вийти на такий об’єм, треба мати вдосталь досвіду і ресурсів. Тому конкурентів не боїмось.

Набір голографічних келихів для віскі, з титановим напиленням

Якщо робити у невеликій кількості такі стакани, ціна не буде конкурентоспроможною. Вартість зросте, їх ніхто не купуватиме. 

Читайте також: Сім українських ювелірних брендів, які роблять прикраси “з душею”

У нас оптові ціни від 440 до 700 гривень. Для роздрібної торгівлі набір стаканів із шести штук коштуватиме від 1000 гривень до 1500.

Секретна технологія -… земне тяжіння

Наше виробництво – зупинена мить. Стакан ставимо під нахилом, розігріваємо його. Працює температура і земне тяжіння. Немає жодної автоматики. За процесом спостерігає оператор. Має зрозуміти, коли стакан вже набув потрібної форми і потрібно притормозити пічку.  

На виробництві стаканів трудиться двоє людей. І ще один – на запаковуванні.

Естетика в обгортці

Багато часу витратили на те, аби придумати пакування. Для такого посуду не підійде звичайна картонна обгортка. Потрібно витримувати естетику.

Коштує такий набір “п’яного посуду” 1360 гривень

Вирішили зробити такі ящики, які раніше виготовляли під вино і привозили із Голландії – у них найкраще візуальне оформлення. Зробили свій прототип. Якщо замовляти ящики у когось – це здорожчуватиме кінцеву ціну стаканів. Облаштували свою майстерню. Там працює троє людей, які збирають ці ящики.

Ідеї приходять уві сні

Чим прекрасна робота зі склом – від першої ідеї до готового виробу може пройти менше доби. Але інколи творчий пошук може тривати роками.

Читайте також: “Ми – Apple серед мурашиних ферм”. Як атовець продає мурах у Європу та Америку

Де зустріну свою музу – завжди загадка. Бувало, що тижнями сидів у майстерні, експериментував. А натхнення приходило о 5 ранку, коли відпочивав вдома. Чітко бачив розмір, колір, фактуру, конфігурацію. Доводилось підриватися з ліжка, ліпити пробник виробу.

Суспільство

Рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову

Опубліковано

Для усіх охочих відкрита реєстрація на 25-й курс із вивчення української мови від руху «Єдині».

Про це повідомляє  Київська міська державна адміністрація.

«Сьогодні, 6 травня, стартують базовий курс підтримки для новачків у переході на українську та складніший, поглиблений граматичний курс від всеукраїнського руху «Єдині». Амбасадором 25-го курсу став Євген Кот, зірковий хореограф і режисер-постановник», – йдеться в повідомленні.

Тривалість кожного курсу – 28 днів. Долучитися можна з будь-якої точки світу.

Навчання повністю безоплатне. Реєстрація – на сайті.

Як зазначають у КМДА, 20 квітня «Єдині» відсвяткували другу річницю з дня заснування. За цей час відбулось понад 7 800 зустрічей розмовних клубів української мови, до проєкту долучились 500 волонтерів.

Читайте також: Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото

Наразі в межах проєкту щотижня відбувається 55 розмовних клубів на тиждень.

Наступна мета «Єдиних» – допомогти 1 000 000 земляків опанувати мову.

Нагадаємо, у Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині європейських країн на сході України.

Фото: Укрінформ

Читати далі

Суспільство

Стало відомо, скільки сімей отримали кредити на житло за програмою “єОселя”

Опубліковано

9 757 родин отримали кредити на суму понад 15,2 млрд грн у рамках урядової програми єОселя з моменту її старту. За минулий тиждень видано 264 кредити на загальну суму 467 млн грн.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Серед отримувачів:

● 124 військовослужбовці та силовики;
● 23 педагоги;
● 17 медиків;
● 1 науковець;
● 81 родина без власного житла;
● 9 ВПО;
● 9 ветеранів.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Про проєкт

єОселя – нова програма доступного кредитування житла, ініційована Президентом України.

Кредитування

  • Пільгова  ставка на весь термін  кредиту —  3%
  • максимальний строк кредиту — 20 років
  • мінімальний початковий внесок — 20%
  • кредитують банки-учасники програми: Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: єОселя

Читати далі

Суспільство

Вільне для вільних: зооволонтерка з Бахмута евакуювала понад 150 собак (ВІДЕО)

Опубліковано

Зооволонтерка Марина Шажко отримала Всеукраїнську зоозахисну премію від UAnimals. Це відзнака для людей, які самовіддано рятують тварин і дбають про них. Інакше про Марину й не скажеш, адже понад 10 років вона разом з подругами рятувала собак Бахмута, потім евакуювала їх на Дніпровщину, а тепер будує притулок з нуля. Як одна собачка змінила життя Марини, евакуацію та мрії на майбутнє, дивіться в новому випуску ШоТам.

“Шістьох, на жаль, ми так і не знайшли. Я про них постійно думаю та згадую. Це біль на все моє життя. Я Шажко Марина, народилася у місті Совєцьк Калінінградської області. Коли мені було пів рочку, ми повернулися на Донеччину. І мама обрала місто Бахмут – тоді він був Артемівськ. Там я вже росла. До 16 років у мене не було тварин. Коли мені було 16 до мене у вікно залетів папуга. Моя бабуся навчила його розмовляти, і він дуже любив говорити “Марішка, вчи уроки!” Після папуги був котик, а потім вже була собака. І з цієї собаки – Бобочка її звали, саме із неї почався мій шлях до зооволонтерства.

Це був 2009 рік, і в нашому місті міська влада боролася з безхатніми тваринами, шляхом кривавих відстрілів. Ми знали, що кожного понеділка та четверга, їздить машина, і люди, які у ній, вбивають місцевих тварин. Кожен понеділок і четвер, коли їздила така машина, я прокидалася о 4 ранку та дивилася, якщо ця машина буде їхати, то я буду бігти на вулицю і рятувати нашу Бобочку”, – згадує Марина.

Одного понеділка Марина таки врятувала собаку та забрала її додому. А у 2011 році жінка створила притулок для тварин “Лада”. Коли у 2014 році почалися обстріли, були проблеми зі світлом.

Читайте також: Квітуча історія захисника України з Одеси (ВІДЕО)

“Ми знаходилися на території комунального підприємства. Був перевищений ліміт використання електроенергії і світло відключили. Так 3.5 роки ми були без нього. Ми з ліхтарями робили усю роботу: обробляли тварин, лікували їх, годували”, – каже волонтерка.

Щойно Марині з волонтерами вдалося налагодити життя притулку, почалося повномасштабне вторгнення.

“Ще коли був перши приліт, це було 1 серпня, ми почали шукати територію. Наша волонтерка Ольга евакуювала свою родину у Вільне. Я їй зателефонувала і попросила її, щоби вона звернулася до сільського голови з проханням щось знайти тут. Ольга пішла до сільського голови, і він запропонував оцю територію, але оренда території – 15 тисяч гривень. Ми розуміли, що це дуже дорого. Наприкінці серпня був ще один приліт біля нашого майданчика і тоді уламки пролетіли через увесь майданчик і впав у будучку нашої твариночки – собачки Дади. Я для себе зрозуміла, що це знак. Наступного дня я зателефонувала власнику цієї території. Сказала, що ми згодні на 15 тисяч гривень, і ми будемо вивозити тварин, – згадує зооволонтерка.

Дівчата знайшли волонтерів і за один день евакуювали усіх тварин.

“Я виїхала із першою партією тварин, і вже тут на місці, ми їх розташували. Це був дуже важкий день”, – розповідає зооволонтерка Людмила.

“Ми вигрузили усіх собак, то ми видихнули з полегшенням. Бо забрали всіх. У нас зараз більше 200 тварин, це 145 тварин, які ми вивезли з Бахмута, і 60 тварин ми прийняли із зони бойових дій – це Донеччина, Харківщина, Херсонщина. Зараз у нас будується медичний кабінет, для того, щоби ми мали можливість лікувати тваринок. Також у нас в планах є побудувати вигульний майданчик. Після війни я хочу об’їхати кожне місто та кожне селище нашої України”, – підсумовує Марина.

Нагадаємо, у Бразилії подружжя українців створило понад 120 тисяч писанок за 40 років.

Фото: ШоТам!

Читати далі