Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
imgonline com ua Resize 7brvFBOcKkOoAFe0 imgonline com ua Resize 7brvFBOcKkOoAFe0

Технології

“Блогери принесли нам $40 тисяч за добу”. Історія українського стартапу наплічників Pix

Опубліковано

Перший у світі рюкзак, на поверхню якого можна виводити анімацію і передавати свій настрій! Або й розміщувати власні картинки, які можна змінити одним кліком! Це все про дивовижний український рюкзак Pix, який масово скуповують у США, Європі та Азії. А коштує він $260.

Стартаперам вже вдалось зібрати на Kickstarter $150 000, отримати більше тисячі предзамовлень та налагодити виробництво в Китаї. Як? Ми розпитали у співзасновниці Маргарити Рімек

Маргарита Рімек – співзасновниця Pix

Як працює рюкзак

По факту, це звичайний міський рюкзак.  Ми довго працювали над тим, щоб це була зручна та стильна річ. На зовнішній стороні рюкзака є LED-екран, на який можна вивести анімацію чи статистичні картинки.

Управляти рюкзаком можна зі свого смартфону завдяки безкоштовному додатку

Екран працює через портативний зарядний пристрій, який підключений через USB-дріт всередині рюкзака. 

Читайте також: Це не жарт: український стартап готує колонізацію Місяця

Фішкою нашої розробки є те, що людина може створювати свою унікальну картинку. Такий аксесуар є чудовим інструментом для того, щоб змінювати свій зовнішній вигляд і відображати на екрані емоції буквально за секунди. 

Для велосипедистів в розробці Pix є контролер за допомогою якого на екрані можна показувати поворотники і сигнал стоп

До того ж, наш анімований наплічник не боїться ніяких механічних впливів. Навіть якщо ви потрапили під дощ – не турбуйтесь, бо електроніка всередині повністю захищена. Рюкзак виготовлений з нейлонової тканини та має обсяг 27 літрів.

Kickstarter приніс $150 000 завдяки блогерам

Минулого року ми запустили кампанію на Kickstarter, де зібрали понад $150 тис. А предзамовлень отримали близько 1200 одиниць з двох платформ. Як нам це вдалось? За рахунок піару. Спочатку ми знімали лайфстайл та продакшн-відео. 

До та після запуску Kickstarter ми активно співпрацювали з іноземними блогерами.  Ми висилали їм нашу продукції і вони робили відео- та текстовий огляди. Це спричинило хайп навколо. Стало зрозуміло, що можна пропіарити себе і без рекламного агентства. Наш рюкзак оглядали всюди: Америка, Канада, Емірати, Бразилія і тд. 

Читайте також: Бізнес на закрутках, або як підкорити діаспору консервованим борщем

Одним із найефективніших стали огляди ютуберів. До речі. жодному з них ми не платили.  Один із оглядів вийшов на ютуб-каналі Unbox Therapy з 14 млн підписників. Спочатку ми боялись дивитись відео, бо думали, що там багато критики. Але ні, все було добре і завдяки цьому блогеру у першу добу ми отримали предзамовлень на $40 тисяч, а саме відео набрало чотири мільйони переглядів.  

Після Kickstarter ми перенесли свій продукт на Indiegogo. Там зібрали ще $165 000. Ці дві платформи доповнюють одне одного, але Indiegogo є більш зручним для обробки попередніх замовлень та дозволяє кампанії бути активною довгий час. І плюс, він зорієнтований на Європу та Азію, що допомагає відкривати нові ринки. 

Чому в Китаї вигідніше виробляти

Ми налагодили виробництво в Китаї. Чому не в Україні? На це є ряд причин.

  • Краща якість
  • Вдвічі дешевше, ніж в Україні
  • Потужність і об’єми виробництва значно вище
  • Вся електроніка, яку ми використовуємо в продукті, виготовляється в Китаї, тому ми звернулись до першоджерела
  • Відправляти з Китаю товар за кордон набагато простіше і швидше

Ми шукали найкращих виробників і по якості, і по ціні. Знайшли в Китаї 10 фабрик, але вибрали ту одну, яка була зацікавлена у співпраці з нами. В Україні якість та обсяги виробництва таких рюкзаків кульгають. Якщо в Китаї можуть зробити 1000 рюкзаків за тиждень, то тут – набагато довше Щодо відправки, то з України відправляти значно довше, бо товар може тижнями бути на кордоні.

Прогоріли з першим стартапом – створили рюкзак

Ідея створити рюкзаки Pix у нас виникла ще в 2016 році і вже останній рік ми ретельно працюємо над розвитком бренду та продажем по всьому світу. Заснували проект втрьох: Я, Сергій Єздін та Іван Каунов, який поки відійшов від проекту. Зараз з нами працює Андрій Гліжинський, який живе в Китаї і відповідає за виробництво там.

Читайте також: Іграшки з Дружківки підкорили Італію та потужні корпорації. Історія бренду “Denata Toys”

Спочатку ми працювали над іншим проектом – розумний нашийник для тварин. Але поки займались розробкою, то на ринку вже з’явилось щось схоже. Потім ми почали думати, де використовувати наші інноваційні рішення, бо ми придумали класну технологію, яка дозволила б економити батарею. 

Ми довго експерементували і те, що є сьогодні – це більш, ніж 15-та версія рюкзака”

Перші півтора роки ми працювали над проектом як хобі. Вклали власних коштів – $10 тисяч. А згодом нас проінвестував IoT Hub, який викупив свою долю за $50 тисяч.

Прогадали з цільовою аудиторією

Одна з перших наших помилок, яку ми зробили ще на етапі інвестицій власними коштами – це цільова аудиторія. Ми були впевнені, що Pix буде цікавий для дітей. Розробили логотип, айдентику і дизайн. Витратили на це $1500. На той момент це були великі гроші для нас. 

Читайте також: Шедеври з непотребу: хто купує перероблений брухт за $2000

Ми їздили різними виставками та зустрічали вау-ефект на наші рюкзаки. Згодом провели аналітику і зрозуміли, що наш клієнт – це молоді амбіційні люди 25-36 років, які люблять гаджети і їм цікаво виражати себе таким шляхом. Але для дітей зараз також розроблили наплічник, який адаптований для маленьких клієнтів. Pix Mini коштує $130, а на Kickstarter цей дитячий наплічник зібрав більше $46 500.

І США, і Азія носять українські рюкзаки

Наш ринок – це США.  Про нас дізнались і в Азії, тому туди наші наплічники також регулярно відправляються. Там дуже люблять щось яскраве і оригінальне. 

Поки в Україні купують мало, але сподіваємось, що замовлення збільшуватимуться.

Ціна нашого першого рюкзака –  $260. А другий прототип коштуватиме дешевше – $130, але буде доступний у продажу лише з жовтня. 

Технології

“Повір”: в Києві анонсували програму, яка допоможе школярам з освітою

Опубліковано

У Києві відбулася презентація платформи “ПОВІР”, яка призначена для допомоги школярам у подоланні освітніх прогалин та втрат. Цей пілотний проєкт буде тривати до кінця 2024 року і об’єднає близько 2 тисяч учнів.

Про це повідомив Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

фото: Михайло Федоров

Про ініціативу

Через пандемію COVID-19 та повномасштабну війну Україна зазнає значних втрат у сфері освіти. Велика частина дітей перейшла на дистанційне або змішане навчання, що вплинуло на їхні досягнення та академічні успіхи. Динаміка та результати навчання наших учнів і учениць у різних областях значно постраждали.

Згідно з останніми даними дослідження PISA, українські школярі відстають від своїх однолітків з інших країн на період від 1,5 до 2,5 років навчання.

фото: Михайло Федоров

Читати також: Нацгварція показала знищення ворожого паливозаправника на східному напрямку (ВІДЕО)

Міністр підкреслив, що подолання освітніх втрат та розвиток софт- і хард-скілів є нагальним завданням, яке потрібно вирішувати вже зараз, незалежно від закінчення війни. Саме тому команда EdCamp Ukraine разом з профільними державними інституціями представила національну платформу “ПОВІР”. Це готовий та зручний інструмент для покращення знань з української, англійської мов, математики, а також розвитку софт-скілів.

Вже незабаром на цій платформі почнуть навчатися 2 тисячі учнів, а подальшим кроком буде масштабування проєкту.

Цього року планують запустити освітній застосунок Мрія, який повністю змінить підхід до навчання, допоможе будувати індивідуальні освітні траєкторії й досягати успіху.

“Разом з МОН продовжуємо впроваджувати зміни в освіті, ініційовані Президентом Володимиром Зеленським – від садочків до університетів. Дякую освітянам, громадськості, які разом з нами трансформують освіту, створюють класні ініціативи та роблять все для того, щоб виховувати майбутнє покоління”, — сказав Михайло Федоров.

Нагадаємо, що “Це крафт” продовжив реєстрацію на грантовий конкурс “Револьверний Фонд”.

Також ми повідомляли, що комедія “Мій карпатський дідусь” вже доступна на Netflix.

Фото: Михайло Федоров

Читати далі

Технології

WSJ показали процес створення далекобійних БПЛА в Україні

Опубліковано

Анонімний виробник одного з українських далекобійних дронів продемонстрував свої можливості та розповів про процес виробництва безпілотників.

Про це повідомляється в Мілітарному з посиланням на репортаж видання The Wall Street Journal.

фото: The Wall Street Journal

Що відомо про завод

У середині підприємства, розташованого на заході України, десятки робітників у захисному одязі займаються виготовленням елементів фюзеляжу майбутнього безпілотника.

Під час репортажу робітники продемонстрували процес формування обшивки літального апарату із скловолокна, а також виробництво механічних деталей.

За словами працівників, завод, що виробляє ударні дрони з дальністю польоту до 800 кілометрів, запрацював лише півроку тому.

П’ять місяців тому це приміщення було абсолютно порожнім“, – сказав один з працівників.

Читати також: Українські волонтери створюють з супутникових тарілок реалістичні муляжі мінометів

Що відомо про дрони

Наступним викликом для розробників стало масштабування виробництва дронів до рівня, що задовольняв би потреби Сил оборони. Наразі 75 осіб працюють на виробничій лінії, яка розпочинається з пресування скловолокна в матриці у формі крил, хвостової та носової частин.

Після 11 годин застигання в печі деталі збираються у невеликий літак із розмахом крил 2 метри. У фюзеляж на іншому заводі встановлюються двигун і вибухівка.

Завод може виготовляти 1-2 фюзеляжі на день. Щоб збільшити потужність, власник нещодавно придбав другу піч для полімеризації заготовок фюзеляжів. Планується розширення приміщення та найм ще 50 чоловік для роботи у дві зміни.

Паралельно підприємство продовжує розробляти іншу модель безпілотника з очікуваним радіусом польоту понад 1000 км.

Нагадаємо, що в Україні створюють жіночий підрозділ управління БПЛА.

Фото: The Wall Street Journal

Читати далі

Технології

Українські волонтери створюють з супутникових тарілок реалістичні муляжі мінометів

Опубліковано

Команда помічників капеланів Громадської організації “Військові капелани Києва” виготовляє реалістичні муляжі мінометів, використовуючи для цього старі супутникові тарілки. За їхніми словами, такі “Ghost Mortars” замовляють військові з метою вводити в оману ворожі дрони на передовій.

Про свою розробку вони повідомляють в соціальній мережі Х.

Про переробку

Для бази фейкового міномета використовуються супутникові тарілки. Виробники закликають надсилати їм непотрібні антени через службу “Нова пошта”. Стан антен не має значення, проте важливий їхній розмір – підходять лише тарілки з радіусом близько 90 см.

Читати також: “Укрпошта” показала тестування нового транспорту для листонош

За їхніми заявами, вони вже отримали 6 таких антен, а ще 5 знаходяться в дорозі.

“Ми отримали запит від військових. Ми робимо фальшиві міномети, щоб ввести в оману ворожі безпілотники на нульовій позначці. Ми ділимося цим, тому що ці міномети не можна буде відрізнити з висоти й, звісно, не буде інформації про їхнє місцеперебування. З міномета йде дим, майже як зі справжнього”, – відзначають волонтери.

Нагадаємо, що в Україні створюють жіночий підрозділ управління БПЛА.

Також ми повідомляли, що ЄС готується продовжити “транспортний безвіз” з Україною на ще 12 місяців.

Читати далі