Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
cropped 46885447 1902394023209012 302764382272618496 o 1 cropped 46885447 1902394023209012 302764382272618496 o 1

Суспільство

Ліні не існує – існує тільки вигорання! Пройди ТЕСТ в кінці статті

Опубліковано

На перший погляд, все прекрасно: любите свою роботу, гарно заробляєте, є кохана людина, цілей досягаєте, плани на майбутнє просто грандіозні. Але чомусь не радує усе це. Ну от, маєш  – ви вигоріли! Чому так стається, чим небезпечний цей стан та як його позбавитись, “ШоТам?” розпитали психоаналітика та тренера з антивигоряння Олександра Олешка.

Олександр Олешко

психотерапевт та коуч, викладач акторської студії “Чорний квадрат”, співвласник рекламного агентства

На основі власного досвіду вигорань на трьох роботах створив авторський курс “Антивигорання”, який допомагає позбавитись від наслідків емоційного вигорання приблизно за півтора місяці.

Як “звучить” людина, що вигоріла?

Приходить до мене якось успішний бізнесмен і каже: “Та все добре, не знаю, чому до тебе прийшов на консультацію. Живу в достатку, у мене “мерседес”, у дружини – також. Ми любимо одне одного, діти розумнички. Але це все мене… не радує”.

Плани на роки вперед, “досягаторство” повсюдно, робота на знос – суспільство вчить нас, що ми повинні бути такими. А якими ми хочемо бути? Насправді, про це ніхто не питає.

Читайте також: ТЕСТ: Який ти бізнесмен з історій успіху “Шотам”?

І потім у якийсь момент цієї гонки людині уже нічого не хочеться – нема сил навіть хотіти. Лежиш собі пластом, планував вихідні активно провести – а замість цього думаєш “Та ну його все це”.

Чому ми вигораємо? Бо зраджуємо себе, ігноруючи власні потреби і реалізовуючи чиюсь іншу мрію.

Тайм-менеджмент, спорт, дієти тут не допоможуть. Аби позбавитись цього стану, перше, що важливо зробити – розібратися зі своїми справжніми потребами.

Насправді ліні не існує?

Уявіть, у неділю ви подивились 30 відеороликів, як бігти, приготували звечора форму, кросівки – і не побігли нікуди у понеділок зранку. 

“Лінь”, – безпорадно знизуєте плечима ви. “Вибір”, – кажу я.

Сказати “я не хочу цього робити” у нашому пострадянському суспільстві – неприпустимо і нестерпно. Тому є Лінь – всесильна істота, яке робить людину слабкою і безсилою. 

Олександр Олешко каже, що насправді ліні не існує. Лінь – міфологізована істота, яку придумали, щоб валити на неї відповідальність за власний вибір.

Насправді, причин, чому ви не хочете чогось робити – безліч. Наприклад:

  • вам не цікаво те, що ви робите;
  • живете життя, виконуючи чужі мрії і бажання;
  • втомились і ваша “батарейка” потребує підзарядки;
  • боїтесь, що у вас не вийде.

Для того, аби розібратись з тим, що стримує вас від досягнення цілей, треба перестати називати цей стан лінню, визнати проблему і спробувати її вирішити.  

Основний парадокс вигорання

Вигорання – це умовне спрацьовування запобіжників. Такий стан – показник того, що поведінка людини самознищувальна. 

Головний парадокс вигорання у тому, що хоч людині і здається,що вона нічого не хоче, насправді у ній надто багато бажань – нереалізованих. Організм просто “гасить” їх, аби людина себе просто не вбила. 

Щоб позбутися вигорання, потрібно змінити ставлення до себе. Але це все через “розкопки” у собі ваших власних цінностей.

Запитайте себе щодо вашого бізнесу, роботи чи відносин: що ви отримуєте в цьому проекті – які плюшки і жахіття вам дістаються? Якщо плюшок більше, тоді все ок – наступний ваш крок думати, як позбавитись від жахіть. Якщо плюшок менше, а поганих моментів більше – позбавляйтесь вже від цієї мертвечини – проекту, роботи, стосунків, які тягнуть вас на дно!

Читайте також: Тест: правда чи брехня? Відгадайте факти про успіхи України

Інакше є величезна імовірність того, що вигорання може призвести до депресії. І без психіатра та антидепресантів допомогти людині уже неможливо. Я таких бачив багато за вісім років практики, допомогти їм можу вже не я, а колеги-психіатри.

Вигорання не загрожує людині, якщо:

1) вона розуміє свої справжні потреби і бажання та живе відповідно до них;

2) вміє контролювати надлишок стресу – не бере на себе надмірні зобов’язання, наприклад;

3) не “глючить”  щодо того, чого немає. Глюками я називаю наші мрії та уявлення, які не відповідають дійсності. У якийсь момент ти розумієш: все не так, як ти науявляв собі. І приходить розчарування, а з ним і спад енергії. І оп – ти вже працюєш “на мінімалках”. 

Перша допомога при вигоранні  

Коли людина вигорає, у неї не залишається енергії – бо організм використовує енергетичну батарейку для утилізації нереалізованих бажань. Треба засукати рукава і потихеньку взятись реалізовувати найцінніші з них. Для цього:

1) З’ясуйте, чого насправді хочете.

Найімовірніше, ваші цілі не базуються на ваших потребах. На їх досягнення ми витрачаємо енергію, але задоволення не отримуємо.

2) Подумайте, що викликає у вас усмішку і теплі почуття. 

Це ваші справжні бажання, які будуть по-хорошому вас драйвити Пам’ятаєте, як у дитинстві ви хотіли залізти на горіх? Захотіли – тут же залізли! Місія виконана, ви отримали купу радості та енергії. Час шукати нову ціль! Так це і працює. Якщо ціль у відповідності із вашими потребами, ні багато часу, ні сил вона не відніме.  

3) «Неправильні» люди також забирають вашу енергію.

Тому почистіть стрічку і контакти фейсбуку від тих людей, спілкування з якими для вас токсичне і не приносить нічого корисного. 

4) Візьміться реалізувати те, що давно хотіли.

Урок вокалу, тайський бокс – час настав!

5) Регулярно присвячуйте якийсь день тільки собі. 

Я називаю такі дні “днями тупки”. Як це роблю я? Обираю один день, засідаю вдома. Запасаюсь заздалегідь готовою їжею, вимикаю телефон і цілий день дивлюсь легкі комедії та серіали. Під кінець дня я вже перенасичений цим відпочинком, і мене починає тіпати від бездіяльності.

ТЕСТ: Перевірте, чи вигоріли ви?

0%

Чи відчуваєте себе відпочилим після сну?

Не можете взятися за справу і довести її до кінця?

giphy 6 e1561821524277

Останнім часом спілкуєтеся з рідними без теплоти, а потім корите себе за це?

giphy 9

Просто зайшов(ла) перевірити Facebook, так і вечір пройшов. Це про вас?

giphy 10 e1561821564406

Геть в ліси від цього тлінного світу! Чи часто хочеться усамітнитися - і щоб ніхто не турбував?

giphy 11 e1561821590364

Улюблена робота вже не приносить того кайфу, як раніше?

Намагаєтеся накачати себе кавою в ім'я продуктивності?

giphy 14 e1561821638602

Чи часто після роботи відчуваєте себе вичавленим лимоном?

giphy 15 e1561821657991

Чи часто вам здається, що ваш обсяг роботи перевищує ваші можливості?

giphy 16 e1561821678238

Отримуєте від своєї роботи ті “плюшки”, яких чекаєте?

giphy 17 e1561821471274

Ніколи такого не було, і раптом вас стали дратувати колеги. Дратують же?

giphy 19 e1561821396963

Рятуєтесь від поганого настрою солодощами (йой, або й алкоголем), але не допомагає?

giphy 20 e1561821726416

ТЕСТ: Перевірте, чи вигоріли ви?
Більше відповідей "Ніколи"

giphy 2 e1561821325970

Здається, загалом у вас все окей. Зрідка нотки незадоволення проскакують вдома чи на роботі - але це нормально, буває з усіма. Непогано пораєтесь з усіма цими життєвими дрібницями і негативом, так тримати!
Більше відповідей “Іноді буває”

giphy 1 1 e1561821361810

Здається, ви знаходитесь у зоні ризику. Чи є у вас симптоми, на кшталт приглушення емоцій, згладжування гостроти почуттів? Відчуття, начебто все поки нормально, але... нудно й порожньо на душі? А повертаючись додому, все частіше хочеться сказати: "Не лізьте до мене, залиште в спокої!"? Якщо так, вигорання вже стукає у ваші двері. Уважніше прочитайте блок “Перша допомога при вигоранні” - автор і сам користується цими методами, працюють на всі 100!
Більше відповідей “Часто”

giphy 4 e1561821444229

Часто виникають непорозуміння з клієнтами, робота не радує, а ви, здається, небезпечно байдужі до всього, навіть до власного життя? Очевидно, ви вигоріли. Я вже казав - ми вигораємо, бо зраджуємо себе, ігноруючи власні потреби і реалізовуючи чиюсь іншу мрію. Для початку запитайте себе - чи те, що ви робите, є саме вашою потребою? Чи добре саме для вас те, що ви робите? Якщо почуття радості та задоволення не переважають - треба міняти життя. Найшвидше вам допоможе психолог. Але якщо у вас достатньо наснаги зробити все самому, то виконання трьох порад через деякий час може дійсно “відігріти” ваше серце. Спершу виділіть кілька мрій, які так і не реалізували. Час взятись за них! Позбавтесь також від токсичних для вас людей - вони не приносять вам добрих емоцій, час сказати їм “прощавай”.

Поділіться своїми результатами:

Суспільство

Херсонському музею передали старовинний гарман

Опубліковано

Херсонський обласний краєзнавчий музей отримав старовинний гарман, який виявив на території області український військовий, що служить у ТрО.

Про це повідомив музей на своїй офіційній сторінці.

«Кожного дня ми переконуємося, що українські військові – найкращі в світі! Вони не тільки мужні, а й освічені, дбають про нашу безпеку і збереження культурної спадщини України. Сьогодні завдяки нашим воїнам музей поповнився масштабним і вагомим експонатом», – ідеться у повідомленні.

Читайте також: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Як зазначається, в одному з селищ Бериславського району вояк ТрО Володимир С. помітив старовинний гарман (сільськогосподарський інструмент для обмолоту зерна, який застосовувався до XX століття).

Як інформують у музеї, Володимир почав розпитувати місцевих жителів про історію предмета. Йому розповіли, що знайшли гарман за межами селища, про його призначення не здогадувалися і використовували, щоб утрамбовувати ґрунт на дорозі.

«Володимир зв’язався з нашим музеєм і взяв на себе труд, доправити важкий предмет до Херсона», – повідомляють у музеї.

Музейники висловили вдячність Володимиру і його друзям за новий експонат.

Нагадаємо, бійці ЗСУ показали, як розписують писанки Великдень 2024 під Бахмутом.

Фото: Херсонського музею

Читати далі

Суспільство

Яким бачили Великдень наші художники? Свято очима п’яти українських митців

Опубліковано

Святкування Великодня завжди мало велике значення для українців, навіть у важкі часи, коли це було заборонено. Нещодавно ми писали про унікальні світлини, на яких показано, як святкували Великдень у минулому столітті. 

Видатні українські художники також приділили цьому святу увагу в своїх картинах. Тому напередодні Великодня пропонуємо отримати естетичне задоволення від підбірки живопису про це свято.

Картини Миколи Пимоненка

Микола Пимоненко — український живописець, який своїми творами відображав побут українського села наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття. Найвідоміша його картина, яка присвячена Великодню, «Великодня утреня» або як її ще називають «Ранок Христового Воскресіння».

​​

Завдяки цій картині дізнаємося про те, що освячували українці, адже чітко бачимо на рушниках паску, яйця та ковбасу. Також у всіх запалені свічки. 

Ще одна картина на великодню тематику Миколи Пимоненка — «Вихід з церкви в Страсний четвер». На цій картині також бачимо давню традицію українців — нести з церкви вогонь до своєї домівки.

Великодні листівки Олени Кульчицької

Олена Кульчицька — українська художниця та малярка, яку визнали народною художницею середини минулого століття. Темі Великодня художниця присвятила багато своїх робіт. Серед них — листівки з серії «Христос воскрес», які мисткиня створила в 30-х роках минулого століття.

На листівці бачимо забавляння українців біля церкви — гаївки, биття в дзвони та різні ігри.

На іншій листівці цієї серії бачимо як священик освячує великодні кошики біля церкви, а також які були орнаменти на писанках.

Великодня творчість Івана Труша

Іван Труш є українським митцем, який здебільшого малював пейзажі та портрети. Його називали «поетом кольору та Сонця».

У картині «Гагілки», яку митець створив у 1905 році, він описує святкування Великодня в українських селах Гуцульщини та давню традицію забавляння дітей біля церкви.

Віктор Зарецький та його натюрморти

Свої картини, присвячені Великодню, відомий український художник, чоловік Алли Горської Віктор Зарецький написав наприкінці минулого століття. Одна з них — «Солдатка», створена у 1987-1988 роках. Тут бачимо традиційний одяг, орнаменти та великодні страви.

Друга картина — «Пасхальний натюрморт», яку Зарецький створив через рік. На ній є традиційні символи Великодня — паска та писанки у кошику. Обидві картини написані олією на полотні.

Іван Марчук та його «пльонтанім»

Один з найвідоміших сучасних українських художників, який цьогоріч відзначатиме свої 88 день народження. Художник створив власний художній стиль, який назвав «пльонтанізмом». Його суть — у переплетенні на полотні різних кольорів та фарб. Саме в такому стилі створений натюрморт Івана Марчука під назвою «Христос Воскрес».

Читати далі

Суспільство

Фільм “Ми, наші улюбленці та війна” Антона Птушкіна вже можна подивитись на Megogo

Опубліковано

З 4 травня фільм Антона Птушкіна “Ми, наші улюбленці та війна” вже можна переглянути на Megogo. Вартість перегляду — від 59 гривень.

Про це стало відомо на платформі. 

Відтепер фільм можна переглянути онлайн лише на Megogo за посиланням.

Про фільм “Ми, наші улюбленці та війна”

“Ми, наші улюбленці та війна” — документальний фільм про тварин під час війни росії проти України. Також це перший кінопроєкт, режисерський дебют тревел-блогера Антона Птушкіна. Над ним він працював півтора року.

Читайте також: Українські розробники створили запальні боєприпаси для скидання з дронів

З 4 квітня стрічку почали транслювати в українських кінотеатрах. Документальна картина побила всі рекорди. За перший вікенд у національному прокаті вона зібрала 2,3 мільйона гривень. Про це повідомило Forbes. 

Перший знімальний день припав на 20 серпня 2022-го. За півтора року Птушкін провів близько 60 інтерв’ю у понад 10 містах України, зокрема в Бахмуті незадовго до окупації. 

Нагадаємо, в Україні анонсували безоплатні курси англійської мови для ВПО.

Фото: Скріншот із фільму

Читати далі