Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
60936437 2854237247982637 4728355192955731968 n 60936437 2854237247982637 4728355192955731968 n

Суспільство

Місія “Драккар”, або як рівняни борються за туристів

Опубліковано

Активісти із Рівного доводять: не має у місті привабливих для туристів локацій – створіть самі.

Більшість населених пунктів України мають вікову історію, проте рідко де вдалося зберегти пам’ятки, які б приваблювали відвідувачів. А розвиток туризму – це завжди поповнення місцевого бюджету.

Як привабити туристів та популяризувати історію – розповів Юрій Ойцюсь.

Юрій Ойцюсь

засновник організації “Купа пригод”, яка понад 10 років відповідає за івенти у Рівному

Має освіту графічного дизайнера, раніше створював комп’ютерні ігри. Але вирішив присвятити життя організації дозвілля рівнян. Заснував сайт, на якому можна підібрати для себе розваги та туристичний шлях по Рівненщині. Втілює ідею музею історичних реконструкцій під відкритим небом (скансен).

“Городище Оствиця” – що там буде

Музей розташований між місцем археологічних розкопок (городище Басівкутське) і озером Басів Кут.

Як прийшла ідея, створити музей біля підніжжя городища? Спочатку прочитав книги про історію рідного краю. Потім робив зйомки дроном городищ, які можна побачити на сайті і викладав це у мережу. Знайшло відгук серед місцевих. Тож вирішив проект присвятити епосі Київської Русі (9-13 ст).

Читайте також: Іграшки з Дружківки підкорили Італію та потужні корпорації. Історія бренду “Denata Toys”

На території зведемо реконструкції-будиночки тих часів. Це буде повна реконструкція городища, обнесена дерев’яним частоколом. Зброя, одяг, обладунки. Там же будуть копії усіх вагомих артефактів, які знаходили на території Рівненщини.

Перлини музею – човни

Локація у нас ідеальна, щоб на території організувати верф, на річці Устя. Там будуватимуться човни часів, коли на наші землі припливали вікінги. Тоді ж наші предки перейняли від північного народу деякі моменти човнебудування.

Зараз на етапі будівництва – “Драккар”. Щоб завершити роботу над ним, необхідно зібрати 80 тис грн

Хочемо це відтворити у експонатах. Що цікаво, це не будуть бутафорські човни. Усе, що побудуємо, спустимо на воду. У найближчих планах – човен-довбанка. Дозволимо туристам сходити на борт.

Нордична історія у Рівному

За часів Київської Русі, щоб тримати у покорі нещодавно приєднані племена, князі застосовували армію. В її основі були найманці зі Скандинавії – варяги. На наші землі вони потрапляли шляхом “із варяг у греки”. Це були люди, які вміли добре воювати і зналися на кораблебудуванні. Тож ми вирішили показати, який транспорт борознив води українських річок.

Так виглядає зменшена копія “Драккара”

Зараз будуємо “Драккар Гунгір” – зі скандинавської “човен-дракон”. А “ґунґір” – спис бога Одіна, який завжди потрапляє в ціль, а потім сам повертається до руки господаря.

Креслення з Осло

Креслення автентичного корабля взяли з сайту музею в Осло. Спочатку зробили його макет. Виявили деякі помилки. Тому збільшена копія – буде досконалою.

“Драккар” у довжину 9 метрів. Вміщає 8 гребців, одного рульового. Поміщатиметься ще й п’ять пасажирів. Розвага буде платною. Ціну поки не визначили. Але вона має бути прийнятною для відвідувачів і рентабельною для музею.

Команда розглядає креслення майбутнього “Драккара”

Над створенням працює команда професіоналів. Спеціальні автентичні цвяхи (нагелі) і заклепки кує рівненський коваль. Жерсть і дьоготь замовляємо з Естонії.

Читайте також: Ветеран АТО створив бренд машинок для тату, які підкорюють світ

Є майстер по дереву. До команди долучився головний археолог Рівненщини – Олексій Войтюк. Консультує по одягу, зброї, щоб максимально точно передати дух історії.

Човен спустимо на воду. Крім порту прописки у “Оствиці”, корабель мандруватиме на різні фестивалі та інші озера рівненської області.

Звідки гроші?

Подалися на громадський бюджет. Нас включили у план розвитку місцевого туризму на найближчі п’ять років.

Місцева влада дала дозвіл на створення музею під відкритим небом на рекреаційній зоні між озером і городищем. На городищі будуватися не можна. Там ще проводитимуться археологічні розкопки.

Рівняни причетні до культурного розвитку

Також залучаємо до збору коштів рівнян. Кошторис будівництва корабля становить 120 тисяч гривень. Вже вдалося зібрати понад 40 тисяч. Агітуємо людей долучатися через усі можливі канали.

Читайте також: 7 неймовірних озер в Україні, про які ви не чули

Планується, що кошти приноситимуть майстер-класи, які проводитимуть ковалі на території. А також майстри по різьбленню. Їхні роботи можна буде придбати у музеї.

Музей-скансен безкоштовний

Для відвідувачів вхід на територію буде безкоштовний. Гроші зароблятимемо на розвагах, типу платних катань на човнах та сувенірній продукції. Але це не будуть якісь банальні речі.

Майстри відтворюють автентичні нагелі для човна вікінгів

Гроші можна було взяти у інвесторів, але тут вирішили, що має спрацювати об’єднуючий фактор для містян. Щоб усі відчували причетність до культурного розвитку. Хоча це не так легко вдається.

Працюють  волонтери

Це некормерційний проект, тому долучилися ентузіасти, які хочуть створити щось нове і вагоме. У команді зараз 8 людей, які працюють у вільний від основної роботи час.

Волонтери з Рівного працюють над створенням нової туристичної локації в рідному місті

Також з нами співпрацює майстерня, яка створює стародавні обладунки. Усі свої вироби продають закордон, але для нас погодилися зробити виняток. Для музею зробили нормандський шолом.

Суспільство

Рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову

Опубліковано

Для усіх охочих відкрита реєстрація на 25-й курс із вивчення української мови від руху «Єдині».

Про це повідомляє  Київська міська державна адміністрація.

«Сьогодні, 6 травня, стартують базовий курс підтримки для новачків у переході на українську та складніший, поглиблений граматичний курс від всеукраїнського руху «Єдині». Амбасадором 25-го курсу став Євген Кот, зірковий хореограф і режисер-постановник», – йдеться в повідомленні.

Тривалість кожного курсу – 28 днів. Долучитися можна з будь-якої точки світу.

Навчання повністю безоплатне. Реєстрація – на сайті.

Як зазначають у КМДА, 20 квітня «Єдині» відсвяткували другу річницю з дня заснування. За цей час відбулось понад 7 800 зустрічей розмовних клубів української мови, до проєкту долучились 500 волонтерів.

Читайте також: Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото

Наразі в межах проєкту щотижня відбувається 55 розмовних клубів на тиждень.

Наступна мета «Єдиних» – допомогти 1 000 000 земляків опанувати мову.

Нагадаємо, у Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині європейських країн на сході України.

Фото: Укрінформ

Читати далі

Суспільство

Стало відомо, скільки сімей отримали кредити на житло за програмою “єОселя”

Опубліковано

9 757 родин отримали кредити на суму понад 15,2 млрд грн у рамках урядової програми єОселя з моменту її старту. За минулий тиждень видано 264 кредити на загальну суму 467 млн грн.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Серед отримувачів:

● 124 військовослужбовці та силовики;
● 23 педагоги;
● 17 медиків;
● 1 науковець;
● 81 родина без власного житла;
● 9 ВПО;
● 9 ветеранів.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Про проєкт

єОселя – нова програма доступного кредитування житла, ініційована Президентом України.

Кредитування

  • Пільгова  ставка на весь термін  кредиту —  3%
  • максимальний строк кредиту — 20 років
  • мінімальний початковий внесок — 20%
  • кредитують банки-учасники програми: Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: єОселя

Читати далі

Суспільство

Вільне для вільних: зооволонтерка з Бахмута евакуювала понад 150 собак (ВІДЕО)

Опубліковано

Зооволонтерка Марина Шажко отримала Всеукраїнську зоозахисну премію від UAnimals. Це відзнака для людей, які самовіддано рятують тварин і дбають про них. Інакше про Марину й не скажеш, адже понад 10 років вона разом з подругами рятувала собак Бахмута, потім евакуювала їх на Дніпровщину, а тепер будує притулок з нуля. Як одна собачка змінила життя Марини, евакуацію та мрії на майбутнє, дивіться в новому випуску ШоТам.

“Шістьох, на жаль, ми так і не знайшли. Я про них постійно думаю та згадую. Це біль на все моє життя. Я Шажко Марина, народилася у місті Совєцьк Калінінградської області. Коли мені було пів рочку, ми повернулися на Донеччину. І мама обрала місто Бахмут – тоді він був Артемівськ. Там я вже росла. До 16 років у мене не було тварин. Коли мені було 16 до мене у вікно залетів папуга. Моя бабуся навчила його розмовляти, і він дуже любив говорити “Марішка, вчи уроки!” Після папуги був котик, а потім вже була собака. І з цієї собаки – Бобочка її звали, саме із неї почався мій шлях до зооволонтерства.

Це був 2009 рік, і в нашому місті міська влада боролася з безхатніми тваринами, шляхом кривавих відстрілів. Ми знали, що кожного понеділка та четверга, їздить машина, і люди, які у ній, вбивають місцевих тварин. Кожен понеділок і четвер, коли їздила така машина, я прокидалася о 4 ранку та дивилася, якщо ця машина буде їхати, то я буду бігти на вулицю і рятувати нашу Бобочку”, – згадує Марина.

Одного понеділка Марина таки врятувала собаку та забрала її додому. А у 2011 році жінка створила притулок для тварин “Лада”. Коли у 2014 році почалися обстріли, були проблеми зі світлом.

Читайте також: Квітуча історія захисника України з Одеси (ВІДЕО)

“Ми знаходилися на території комунального підприємства. Був перевищений ліміт використання електроенергії і світло відключили. Так 3.5 роки ми були без нього. Ми з ліхтарями робили усю роботу: обробляли тварин, лікували їх, годували”, – каже волонтерка.

Щойно Марині з волонтерами вдалося налагодити життя притулку, почалося повномасштабне вторгнення.

“Ще коли був перши приліт, це було 1 серпня, ми почали шукати територію. Наша волонтерка Ольга евакуювала свою родину у Вільне. Я їй зателефонувала і попросила її, щоби вона звернулася до сільського голови з проханням щось знайти тут. Ольга пішла до сільського голови, і він запропонував оцю територію, але оренда території – 15 тисяч гривень. Ми розуміли, що це дуже дорого. Наприкінці серпня був ще один приліт біля нашого майданчика і тоді уламки пролетіли через увесь майданчик і впав у будучку нашої твариночки – собачки Дади. Я для себе зрозуміла, що це знак. Наступного дня я зателефонувала власнику цієї території. Сказала, що ми згодні на 15 тисяч гривень, і ми будемо вивозити тварин, – згадує зооволонтерка.

Дівчата знайшли волонтерів і за один день евакуювали усіх тварин.

“Я виїхала із першою партією тварин, і вже тут на місці, ми їх розташували. Це був дуже важкий день”, – розповідає зооволонтерка Людмила.

“Ми вигрузили усіх собак, то ми видихнули з полегшенням. Бо забрали всіх. У нас зараз більше 200 тварин, це 145 тварин, які ми вивезли з Бахмута, і 60 тварин ми прийняли із зони бойових дій – це Донеччина, Харківщина, Херсонщина. Зараз у нас будується медичний кабінет, для того, щоби ми мали можливість лікувати тваринок. Також у нас в планах є побудувати вигульний майданчик. Після війни я хочу об’їхати кожне місто та кожне селище нашої України”, – підсумовує Марина.

Нагадаємо, у Бразилії подружжя українців створило понад 120 тисяч писанок за 40 років.

Фото: ШоТам!

Читати далі