Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Бійці ССО знищили 8 одиниць техніки окупантів на Півдні (ВІДЕО)

Опубліковано

Українські спецпризначенці на південному напрямку розгромили 8 одиниць техніки російських окупантів.

Про це повідомили у Командуванні Повітряних Сил, опублікувавши відео.

Зазначається, на кадрах — робота операторів ударних безпілотників 73-го морського центру ССО України.

«Нашими пташками ми проводимо постійну аеророзвідку місцевості, виявляємо об’єкти та знищуємо техніку та важливі цілі противника», — розповів оператор безпілотника.

Лише за декілька днів, вдалими скидами наші воїни знищили 8 одиниць техніки окупантів.

Читайте також: «Історією треба ділитися, а не ховати за склом». Колишній електрик відкрив у Сумах унікальний музей дотику. Як йому це вдалося

Про ССО України

Сили спеціальних операцій Збройних сил України — окремий рід сил Збройних сил України, до складу якого входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій. Неофіційним гімном є пісня «Тихо прийшов, тихо пішов», написана під час російсько-української війни. Під час повтомасштабного вторгнення РФ в Україну воїни ССО виконали низку важливих спецоперацій, зокрема:

  • підірвали понтонний міст окупантів на Луганщині;
  • знищили ворожі «Гради», що обстрілювали Сєвєродонецьк;
  • виявили та знищили станцію зв’язку окупантів на Харківщині;
  • підірвали ворожий КамАЗ у глибокому тилу ворога;
  • підірвали у тилу ворога міст на Донеччині;
  • захопили БПЛА «Орлан-10» із заводською документацією.

Нагадаємо, воїни ССО взяли в полон п’ятьох російських окупантів, які тонули через підрив Каховської ГЕС.

Окрім того, бійці ССО знищили катер окупантів на Херсонщині.

Фото: facebook.com/usofcom.

Суспільство

87-річна британка приїхала на Харківщину до сина-добровольця (ВІДЕО)

Опубліковано

87-річна британка Роуз Фуше подолала десятки тисяч кілометрів, аби приїхати на Харківщину та побачитися зі своїм сином Пітером… Пітер — британський доброволець-парамедик, який, побачивши смерті дітей на початку повномасштабної війни, не зміг всидіти вдома та вирушив до України. Він став співзасновником організації “Проєкт Костянтин” яка підтримує цивільних та медиків під час війни. За 2 роки в Україні Пітер пройшов крізь пекло — втрату близьких людей, евакуації з найгарячіших точок під Бахмутом… І ця зустріч з мамою в прифронтовій Харківщині стала для Пітера ковтком свіжого повітря для подальшої боротьби за Україну. Детальніше у сюжеті ШоТам!

“Я приїхала побачити свого сина, просто показати свою любов. Я скучила, але він робить тут чудові речі. Він дбає про людей”, – ділиться Роуз Фуше.

Вони не бачилися вже 2 роки з моменту виїзду чоловіка на російсько-українську війну. Цієї зими Пітер записав західному світу це відчайдушне відео:

“Мені соромно, що я із Заходу. Що, в ім’я Бога, ви собі думаєте, що по краплі вичавлюєте та затримуєте боєприпаси для України?” – говорить парамедик Пітер Фуше.

Читайте також: Мріє, щоб про складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

На, здавалося, чужу війну, до незнайомої країни Пітера привела любов до доньки Ніколи.

“Я сказав: “Це через любов до тебе, моя дитино. Ти – моє дитя і я люблю тебе. І я хочу залишитися з тобою, але ти у безпеці, а діти, які там ні. І їм потрібен захист”, – каже парамедик.

Діставшись до України, Пітер допоміг завести польовий шпиталь у Броварах, пройшов підготовку. А далі були Харків, Бахмут, Сєвєродонецьк і перші врятовані життя на полі бою. Разом із українкою з Британії Тетяною Міллірд Пітер створив організацію “Проєкт Костянтин”. Її назвали у честь загиблого у боях в Херсоні друга.

У межах проєкту у вільний від завдань час Пітер і Тетяна допомагали іншим медикам. За підтримки міжнародних донорів забезпечували їх необхідним обладнанням. Не раз рятували життя одне одному, до дня, коли Тетяна загинула на завданні.

Це була важка втрата для Пітера, тепер він бореться в пам’ять про неї… Рятуючи інших, щодня ризикуючи своїм життям, бо поруч розриваються міни та летять ракети. А в складну хвилину намагається підбадьорити поранених свої британським почуттям гумору.

Душу самого ж Пітера, гріють думки про доньку Ніколу, яка чекає його вдома. А ще – повідомлення від поранених бійців, які час від часу надсилають йому світлини. Та цей особливий день Пітер запам’ятає на усе життя.

“Це моя мама, це мій приклад! Виглядаєш чудово!”, – каже Пітер.

“Мій Пітер! Мій хлопчик!”, – вигукує мама.

Заради Пітера прилетіла на Схід України з ПАР, подолавши десятки тисяч кілометрів. Деякий час гостювала у сина у цій скромній кімнатці, а потім повернулася додому.

А Пітер залишається з Україною та продовжує рятувати життя!

Нагадаємо, у Києві відреставрують парк та зроблять його безбарʼєрним.

Фото: ШоТам!

Читати далі

Суспільство

Випускники станцювали вальс на залізничному вокзалі у Києві

Опубліковано

Випускники з Ірпеня, чия школа була зруйнована російською ракетою, станцювали вальс на Центральному залізничному вокзалі Києва під акомпанемент відомої іспанської скрипальки Летісії Морено.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Символічно, що під час виконання мелодії та танцю почалась повітряна тривога: проте це не завадило випускникам продовжити репетиції у сховищі під будівлею вокзалу.

ЮНІСЕФ

“Музикантка прибула до столиці та завітала в Iron Land – Дитячу точку «Спільно» від Укрзалізниці та ЮНІСЕФ, де познайомилась із цьогорічними випускниками ірпінського ліцею №3. Їх школа була зруйнована внаслідок обстрілів, проте ЮНІСЕФ допоміг відбудувати заклад, і школярі змогли повернутись за парти”, – пояснили в УЗ.

ЮНІСЕФ

Нагадаємо, в Києві відреставрують парк та зроблять його безбарʼєрним.

Фото: ЮНІСЕФ

Читати далі

Суспільство

Заяву в міжнародний реєстр збитків тепер можна подати через Дію: як це зробити

Опубліковано

Відтепер заяву в міжнародний реєстр збитків тепер можна подати через Дію. Зараз послуга доступна для українців, які мають Акт про пошкоджене майно від місцевої влади. Тож просто підтягніть його — і все, ви долучилися до формування фундаменту для репарацій.

Про це повідомляє Дія.

“Скоро подати заяву до міжнародного Реєстру збитків буде можливо й без акта, зокрема, якщо житло на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій. Подавайте заяви просто зараз. Так, спільними зусиллями зафіксуємо реальні масштаби шкоди від російської агресії. І змусимо агресора відповідати за свої вчинки”, – повідомили у Дії.

Читайте також: Які функції матиме новий додаток для військових “Армія +”

Який алгоритм подачі

  • застосунок Дія — Сервіси — Відшкодування збитків
  • портал Дія — Каталог послуг — Заява про відшкодування збитків.

Сервіс у Дії та вимоги до розроблення міжнародного Реєстру реалізовано у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції за підтримки проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Нагадаємо, у Бучі пройшов форум “Підприємництво без бар’єрів” від Дія.Бізнес.

Фото: Дія

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство4 дні тому

Мріє, щоб про Складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство1 тиждень тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство2 тижні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 тижні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

РЕКЛАМА: