Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

В Ірпені обрали переможців архітектурного конкурсу з відбудови зруйнованих об’єктів (ФОТО)

Опубліковано

В Ірпені обрали переможців архітектурного конкурсу з відбудови та реконструкції десяти об’єктів, зруйнованих російськими окупантами.

Про це повідомили в Irpin Reconstruction Summit, пише Pragmatika.

Зазначається, що конкурсне журі врахувало пропозиції фахових спеціалістів, архітекторів, дизайнерів, художників та урбаністів для розробки рішень для відновлення соціальної інфраструктури міста у партнерстві з міжнародними установами.

Ірпінський історико-краєзнавчий музей

Під час військових дій музей постраждав і потребує заміни вікон, реконструкції ганку та покрівлі. Команда архітекторів на чолі з Дзюблюк Зореславою запропонувала не просто відремонтувати будівлю та приміщення всередині, а значно розширити його та кардинально переосмислити всю концепцію діяльності музею.

Ірпінська міська бібліотека ім. М. Рильського

Автори проєкту провели дослідження, яке продемонструвало, що майже половина респондентів відвідували бібілотеку лише у шкільному або студентському віці. Тому на меті проєкту вони вбачали підвищення інтересу та відвідуваності об’єкта. Концепція бібліотеки змінена і являє собою житлову скляну коробку, що відкрита, прозора та наповнена світлом.

Культурно-дозвільний центр «Дорога життя»

Клуб Романівка автори проєкту-переможця пропонують перетворити у архітектурно-сучасний Центр культури та дозвілля. Основна ідея – відділитись будівлею від дороги та створити затишний внутрішній простір з дитячим майданчиком в скандинавському стилі. Поруч передбачені облаштування меморіалу та пішохідно-паркової зони.

Мультифункціональний простір на першому поверсі включатиме бібліотеку та конференц залу. Також тут будуть розміщені лекторій, глядацька зала зі сценою, танцювальна зала, кафе, адміністративні приміщення. На другому поверсі плануються театральна та вокальна зали, бібліотека з читальною залою, клас образотворчого мистецтва, кафе, адміністративні та технічні приміщення.

Центральний будинок культури

роєкт Центрального будинку культури команди Руслана Савчука поєднав у собі минуле та майбутнє. У представленому проєкті гармонійно збережено фасадну групу. Крім того, журі надали високу оцінку збереженню автентичності будівлі. Команда запропонувала законсервувати та інтегрувати в простір нової будівлі не сильно пошкоджені автентичні елементи. Зокрема цеглу із Бучанського цегельного заводу «Перемога».

Також проєктом передбачена максимальна функціональність об’єкта, ефективно розплановано внутрішню площу з урахуванням сучасних вимог організації глядацького залу. Крім того, тут передбачений паркінг та зовнішній благоустрій.

Ірпінський центральний міський стадіон «Чемпіон»

Проєктний менеджер – Павло Кормільцев. Проєктом передбачається відновлення поля, трибун та підтрибунних приміщень. Відбудова фінансується за підтримки платформи UNITED 24.

Читайте також: «Це глибше, ніж просто ремонт». Як відбудувати українські міста? На прикладі Миколаєва та Харкова пояснює урбаністка Євгенія Дулько

Крім того, для завершення проєкту буде залучатися додаткове фінансування, зокрема збір коштів було оголошено та здійснено українським футболістом Андрієм Шевченком.

Дошкільний навчальний заклад №2 «Веснянка»

Навчальний заклад зазнав значних руйнувань після вторгнення окупантів. Будівля, в якій виховувались 80 дітей, підлежить повному демонтажу та зведенню нового дитячого закладу.

Новий проєкт передбачає, що заклад буде збільшено – він вміщатиме 140 дітей. В підвальному приміщенні розташовуватиметься бомбосховище. Архітектура будівлі в цілому здійснена у сучасних формах з лаконічною стилістикою та використанням контрастних кольорів.

Ірпінський академічний ліцей Національного університету біоресурсів та природокористування України

Проєкт реконструкції споруди передбачає модернізацію споруди до класу енергоефективності не нижче В. Автори проєкту пропонують здійснити утеплення будівлі, замінити віконні та дверні склопакети, передбачити можливість встановлення сонячної електростанції на даху.

Ірпінська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів з поглибленим економіко-правовим вивченням №2

Основний корпус школи частково був пошкодженний та вже відновлений, столова була зруйнована вщент. Проєктом передбачається відбудова столової з надбудовою двох додаткових поверхів для потреб школи. Також передбачено бомбосховище площею 215 кв.м.

Ірпінська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів мистецького профілю №1 імені А.С. Макаренка

Проєктною пропозицією запропоновано проведення повної реконструкції старого корпусу школи зі збільшенням її поверховості до 3-х поверхів.

В корпусі передбачається розмістити бомбосховище, збільшити кількість спеціалізованих класів (лінгвістичних, компютерних, художніх) та приміщень позашкільної освіти (клубні, гурткові, художні майстерні).

Площа Свободи на місці старого ринку

Оскільки територія ринку під час російського вторгнення та окупації згоріла вщент, на його місці вирішено облаштувати площу Свободи. Проєкт-переможець Марини Данильцевої представлений гармонійним поєднанням зелених зон із громадським простором.

Журі також відзначили врахування у проєкті паркінгу та запропоновану технічно не складну, але цікаву архітектуру перголи. Серед інших переваг над іншими проєктами називається його найбільш реалістична та підйомна вартість втілення та відповідність сучасним дизайну і трендам.

Наразі мешканцям Ірпеня пропонують долучитись до відбудови міста та написання нової Стратегії розвитку міста. Реєстрація до групи за посиланням.

Нагадаємо, українські урбаністи почали розробляти Стратегію повоєнного відродження Маріуполя. До проєкту вже долучилися майже 40 фахівців з усього світу.

Фото: pragmatika.media.

Суспільство

До Пущі-Водиці ходитиме екскурсійний трамвай-кафе

Опубліковано

Екскурсійний трамвай-кафе, що ходить до Пущі-Водиці, планує відновити свою діяльність з 18 травня.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці “Екскурсії на трамваї по Києву”.

Про екскурсію

Перша запланована екскурсія отримала назву “Таємниці Пущі-Водиці” і її програма була розроблена на основі матеріалів відомого історика Олександра Анісімова.

Учасники екскурсії матимуть можливість відвідати перший у Києві пивоварний завод, урочище Кинь-Ґрусть та мавзолей-усипальницю, спроектовану архітектором Городецьким.

Серед варіантів програм для прогулянок до Пущі-Водиці також доступна програма під назвою “Трамваї на курорт”. Щодо екскурсій по Києву, можна обрати із таких варіантів, як “Вечірній трамвай”, “Від конки до трамваю” та “Не звичні історії на тролейбусі”. Кожна з цих програм обіцяє захоплюючі враження та цікаві відкриття для учасників.

Екскурсії тривають від однієї до трьох годин. Вартість місця в екскурсійному кафе-трамваї становить від 400 гривень. Забронювати місця можна на сайті.

Читати також: 800 мешканців громади тепер знають, як врятувати життя. На Житомирщині жінки за грант заснували освітній проєкт

Про вагон

Вагон-кафе був споруджений у 1992 році, і в 2007-му році він пройшов ремонт за кошти та зусилля “любителів транспорту” та працівників депо.

Проте, в березні 2023 року на сторінці екскурсійної агенції було оприлюднено повідомлення про загрозу зникнення трамвай-кафе. З початком воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці, незважаючи на те, що рух регулярних трамвайних маршрутів до цієї місцевості був відновлений в травні 2022 року.

Нагадаємо, що сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів.

Також ми повідомляли, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Читати далі

Суспільство

В Україні була створена колекція прикрас з уламків літака “Мрія”

Опубліковано

Український виробник ювелірних виробів, бренд karpenko jewelry, представив обмежену колекцію прикрас під назвою “оМРІЯна помста”. Ці прикраси створені для натхнення найбільшого українського літака “Мрія”, який був знищений окупантами в лютому 2022 року.

фото: karpenko jewelry

Про це повідомляє сайт бренду.

Про колекцію

У колекцію включені дві брошки: одна у формі турбіни, а інша – у формі літака “Мрія”. Брошка “Літак” відтворює один з найбільш впізнаваних ракурсів “Мрії”, який був видно на всіх земних презентаціях та зафіксований на численних символічних фотографіях по всьому світу. Брошка “Турбіна” віддана унікальній особливості цього гігантського літака – шість двигунів, які робили його найпотужнішим цивільним транспортним літаком у світі.

фото: karpenko jewelry

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Кожна прикраса містить уламок фюзеляжу зруйнованої “Мрії”. Їх для створення прикрас передала з власного архіву військовослужбовиця, парамедик Галина Алмазова. Разом зі своїм підрозділом вона витримала в Гостомелі найстрашніші дні атаки на аеропорт, евакуюючи поранених.

фото: karpenko jewelry

Мета випуску колекції благодійна. Весь прибуток з продажу прикрас спрямують на збір на засоби посилення технічної розвідки для Головного управління розвідки України.

фото: karpenko jewelry

Кількість прикрас у колекції “оМРІЯна помста” обмежена наявною кількістю уламків літака. Наприклад, випущено 225 брошок “Літак”, відповідно до номерів на фюзеляжі “Мрії”. Щодо брошок “Турбіна”, їх виготовлено не більше 1 тисячи штук.

Придбати прикраси можна на офіційному сайті бренду karpenko jewelry.

Нагадаємо, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Також ми повідомляли, що українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі.

Фото: karpenko jewelry

Читати далі

Суспільство

Мати загиблого пілота стала капеланкою

Опубліковано

Мати полеглого пілота й героя України Степана Тарабалки вступила до лав військових капеланів, аби підтримувати українське військо!

Пані Світлана після загибелі сина у 2022 на гроші, компенсовані державою, відкрила реабілітаційний центр для захисників, а разом з цим відчула, що після загибелі сина Бог по-особливому торкнувся її серця.

Історія пані Світлани

“У такий складний час хочеться донести того світла, яке Бог дає мені, для служіння іншим”, – каже жінка.

Наталя Тарабалка – мати Героя України льотчика Степана Тарабалки з Коломийщини. Її Степан був одним з пілотів, яких за майстерність прозвали “Привидами Києва”. Він загинув над Житомиром 13 березня 2022 року з переважаючими силами окупантів.

На гроші, які їй компенсувала держава, Наталя у 2023 році відкрила оздоровчий центр для військових. А разом з цим відчула: після загибелі сина Бог по-особливому торкувся її серця.

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Маючи духовний досвід, пані Наталя вирішила долучитися до українського війська як капеланка.

“Отримавши певну базу знань з капеланства, я хочу бути потрібною, корисною не тільки для родин, а й ветеранів, для військових”, – каже Світлана.

Пані Наталя вже отримала шеврон капеланки та приєдналася до лав військових священників.

Нагадаємо, що 52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 день тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство2 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: