Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

У Харкові за тиждень газифікували нову котельню для міської лікарні (ФОТО)

Опубліковано

У Харкові за тиждень встановили індивідуальну модульну газову котельню для міської лікарні. Тепер медзаклад не залежатиме від місцевої ТЕЦ.

Про це ШоТам повідомили у регіональній газовій компанії «Харківміськгаз».

Потужність нової котельні складає 6 МВт. Вона забезпечуватиме теплом всі корпуси медзакладу. Крім того, завдяки новій котельні лікарня не залежатиме від місцевої ТЕЦ, яка постраждала внаслідок ворожих ракетних обстрілів.

Зазначається, що котельню запустили фахівці «Харківських теплових мереж» та «Харківміськгазу». Газовики проклали до неї мережу середнього тиску та встановили шафовий газорегулювальний пункт. Це обладнання було виготовлено всього за тиждень на заводі RGC Production.

Усього в Харкові вже встановлено та газифіковано 17 модульних котелень. Протягом 2023 року в місті планують запустити ще 12 таких котелень.

Нагадаємо, Укрнафта завершила капітальний ремонт свердловини, яка може видобувати 32 тонни нафти та 17000 кубометрів газу на добу.

Також Україна отримала можливість здійснювати віртуальний реверс газу у точці з’єднання газотранспортної системи із Молдовою.

Фото: надане ШоТам.

Суспільство

На Житньому ринку проведуть благодійний ярмарок «Під Стріхою»: 10 речей, на які вам треба звернути увагу

Опубліковано

Цієї суботи, 11 травня, команда «Стріха» проведе благодійний ярмарок на Житньому ринку в Києві. На гостей чекає маркет від українських брендів, книжки, прикраси, хендмейд вироби, аукціон цінних лотів, фотозона, станція експрес-апсайклінгу речей від професійних майстринь і турнір з настільного тенісу.

Редакція ШоТам розказує, які крафтові українські вироби можна буде купити на ярмарку.

Roshcha.home

Де замовити: Instagram

Бренд працює з якісними сертифікованими американськими складниками, тому продукція антиалергенна, цілком безпечна для діток, вагітних та тварин.

“Ми захоплено створюємо все для вас вручну, в результаті щасливі ви, щасливі й ми. З повагою ставимось до планети, тому використовуємо в упаковці лише екологічні матеріали, які легко здати на переробку, або користуватись ними повторно”, – говорять про свій бренд крафтярі.

Кohaniy.jewelry

Де замовити: Instagram

Прикраси із справжніми рослинами є повністю ручною роботою. У прикрасах Kohaniy.jewelry авторка використовує рослини з різних куточків України. Серед них — незабудки, спірея японська, конвалії, дельфінії, гортензії, тисячолітник тощо. 

“Я люблю подорожувати й щось збирати в блокнотик. Друзі мені неодноразово з подорожей замість сувенірів привозять засушені квіти. Я робила прикраси з рослинками з Греції, Індії, Кіпру, Туреччини, Єгипту, Польщі та Чехії”, – говорить власниця бренду Карина Марініченко. 

POSAG прикраси з кераміки і не тільки

Де замовити: Instagram

Вся символіка та орнаменти є надбанням українського народу. Всі прикраси створюють вручну та в єдиному екземплярі. Бренд може створити створити прикрасу під замовлення.

Нousewood.items

Де замовити: Instagram

Бренд виготовляє крафтовий посуд, підставки та вази з дерева різних форм та текстур. 

Оksina_ceramics

Де замовити: Instagram

Тут ви можете знайти чашки для кави, чашки для чаю юномі, салатниці, чашки для чаю матча, чавани, вази. Ця кераміка прикрасить і додасть затишку вашому дому, а також стане чудовим варіантом для подарунка близьким.

Еarth.fragment

Де замовити: Instagram

Концепція бренду EARTH FRAGMENT максимально проста: earth – земля, fragment – фрагмент.

“Уже півтора року, як кераміка є частиною мого життя. Я закохалася в цю справу, коли вперше сіла за гончарне коло у затишній майстерні невеликого міста Миргород, що на Полтавщині. Я відчуваю, що всі мої вироби – це фрагмент землі, якою і є глина”, – говорить про свій бренд його власниця Вікторія.

Кvity_v_ramtsi

Де замовити: Instagram

Квіткові картини стануть прикрасою будь якого інтерʼєру. Вони, світлі та яскраві, нададуть свіжості та теплого настрою. 

Оbrys ceramics

Де замовити: Instagram

Практичні вироби з кераміки виготовлені вручну. 

Мій шлях в кераміці почався з пошуку способів для саморефлексії та переведення фокусу з середини себе на зовні. Після пережитих подій з початку повномасштабного вторгнення, коли здавалося, що весь мій світ був зруйнований, я познайомилась з таким матеріалом як глина та способами її трансформації у різні форми. Почала шукати натхнення у природних кольорах, текстурах, формах, обрисах”, – говорить Ірина, засновниця бернду.

Super Rare Candles

Де замовити: Instagram

“Це крамничка для душі! не крупний поставлений на конвеєр магазин. Не масове виробництво. Кожну свічку роблю вручну з якісних натуральних матеріалів і намагаюсь зробити унікальною та неповторною і вкласти у неї якийсь свій настрій. Це політ фантазії, це рандом, це мистецтво; не ідеальне, не «під лінійку», а від серця і як воно є”, – йдеться на сторінці бренду. 

Vichnistt

Де замовити: Instagram

Прикраси з бісеру ручної роботи від Цвигун Надії. Дівчина створює силянки, які зможуть доповнити ваші вбрання. 

Читати далі

Суспільство

Назвали фіналістів конкурсу «Честь Професії – 2024»

Опубліковано

7 травня журі та відбіркова комісія 15-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії – 2024» оголосили номінантів у шести основних категоріях. Цьогоріч на конкурс надіслали 1240 матеріалів: 990 в основних номінаціях та 250 — у спеціальних. Це наразі рекорд за кількістю заявок.

Вже традиційно оголошення фіналістів провели онлайн.

Серед фіналістів — Наталія Корнієнко та її інтерв’ю для «Читомо»: «Максим Кривцов: Я мав жахливу мрію — ходити по Києву з автоматом». До шортлиста увійшли по 5 матеріалів у кожній категорії.

Найкраще інтерв’ю

Ірина Сисак, «Радіо Свобода Україна». «Загиблого азовця ексгумував батько, який перейшов на бік “ДНР”. Розповідь матері»

Дарина Сухоніс, «Наше місто». «Про втрати, любов до роботи, війну та Бога — Ігор Гетало»

Вероніка Хорольська, Запорізький центр розслідувань. «Аскольд: 8 тисяч врятованих із Маріуполя»

Наталя Корнієнко, «Читомо». «Максим Кривцов: Я мав жахливу мрію — ходити по Києву з автоматом»

Тарас Левченко, «Радіо Свобода». «Сибірський батальйон» ЗСУ — корінні народи РФ «проти Путіна».

Читайте також: Євген Клопотенко запустив сервіс замовлення шеф-кухаря додому: як цим можна скористатися

Найкраще новинне висвітлення резонансної події

Леся Іванова, Bihus.info. «Замголови Нацполіції: російський паспорт дружини, зв’язки з криміналітетом і теща-мільйонерка»

Яна Корнійчук, Слідство.Інфо. «Мільйон не для вас: Кому насправді дісталися гроші від Мінсоцполітики»

Сергій Андрушко, Кіра Толстякова, «Схеми», «Радіо Свобода». «Хто віддав Росії 575 крилатих ракет, якими тепер атакують Україну?»

Михайло Ткач, «Українська правда». «Батальйон Іспанія». УП навідалась в гості до одеського воєнкома та інших українських мільйонерів»

Ганна Калаур, «Суспільне» «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій»

Найкраща аналітика

Ганна Мамонова, «Бабель». «Що відбувалося в Грозі перед тим, як туди влучила російська ракета. І як брати Мамони, яких СБУ вважає навідниками, стали колаборантами — реконструкція»

Олександр М’ясищев, «Бабель». «У ніч на 1 червня через зачинене укриття в Києві загинули люди. Офіс президента звинувачує в цьому Кличка, мер — президента, а в СІЗО сидить сторож. Хто він і до чого тут комунізм — пояснюємо»

Діана Буцко, hromadske. «У кожній хаті буде стояти де один гріб, де — п’ять, де — три»

Марʼян Кушнір та Сергій Нужненко, «Радіо Свобода». «ЗСУ пішли в контратаку під Бахмутом: перші кадри з поля бою»

Дар’я Янушкевич, «Суспільне Чернігів». «Я аж крикнула: “Саша!”: мати Олександра Мацієвського впізнала сина на відео росіян з розстрілом» 

Найкращий репортаж

Михайло Кригель, Ольга Кириленко, Дмитро Ларін, «Українська правда». «Краматорськ — місто побачень, смерті та молочних коктейлів. Чим живе романтична столиця України під обстрілами С300»

Сенів Оксана, Олена Дуняк, «Суспільне Новини». «Нові обличчя війни»

Мар’ян Кушнір, «Радіо Свобода Україна». «Захоплені позиції РФ, штурми та важкі бої: як виживає піхота на нулі. Репортаж з Роботиного»

Анастасія Горпінченко і Колян Пастико, Слідство.Інфо. «Зліва від посадки танчик заїжджає»: росіяни в тумані штурмують позиції ЗСУ».

Марʼяна Пʼєцух, hromadske. «Ви — служитель диявола». Коли з Почаївської лаври виселять УПЦ МП»

Найкраще розслідування

Богдан Мірошниченко, Дана Гордійчук, «Економічна правда». «Війна та корупція на “Антонові”. Чи зможе Україна колись відновити будівництво літаків?»

Інна Гадзинська, Валерія Павленко, Надія Кельм, Маргарита Гогун, «Тексти». «Зайди, якщо зможеш. Ветеранам з інвалідністю вкрай важко пересуватися українськими містами»

Олександр Янковський, Олена Бадюк, «Радіо Свобода».»Важко, повільно, ризиковано: як відбувається розмінування деокупованого півдня України»

Олена Куренкова, «Суспільне». «Що буде з сектором Гази та чи зникне ХАМАС після операції Ізраїлю — пояснення Суспільне»

Наталя Гуменюк, співзасновниця та редакторка, журналістка проєкту з документування воєнних злочинів The Reckoning Project, співавторка — Енн Епплбаум «They didn’t understand anything, but just spoiled people’s lives» 

Найкраща публіцистика

Олександр Дьомін, Діана Лановець, Ірина Костишина, Іnker. «Я не другий сорт»

Ганна Курцановська, «Свої. City». «Їх вбили, бо не змогли перемогти на полі бою. Оленівка».

Гаяне Авакян, агенція «Або». Bakhmut, before it vanished 

Ангеліна Карякіна, «Лабораторія журналістики суспільного інтересу». Three Stories of Pregnancy and Birth in Ukraine

Ольга Омельянчук, Reporters. «Готуйтесь битися»

Нагадаємо, історик показав архівне фото батьків відомої американської акторки з українським корінням.

Фото: “Честь професії”

Читати далі

Суспільство

Локальні мотиви, вишиванка як у Бандери та давні традиції. Це 10 брендів українських вишитих сорочок

Опубліковано

Щороку в третій четвер травня ми святкуємо Всесвітній день вишиванки, й у 2024 році він припадає на 16 травня.

ШоТам зібрав 10 брендів, у яких можна придбати вишиту сорочку, яка припаде вам до душі. З вишитими мотивами регіону, півниками чи таку, як у Лесі Українки — обирайте!

Svoeridna: сорочки, які можна створити власноруч

Ціни: від 2950 гривень

Де купити: інстаграм

Цей бренд пропонує власноруч створити унікальну сорочку, тож продають їх без вишивки, пошиті з небіленого льону та коноплі. Є й чоловічі, і жіночі варіанти. Кожен виріб скроєний так, щоб на ньому було зручно вишивати, а в наборі додають кілька схем для вишивки та поради щодо роботи. Конопляні обійдуться в 3950 гривень (жіноча) та 3850 гривень (чоловіча), а лляні сорочки — в 2950 гривень.

EmbroideredGem: бренд етноодягу з Сумщини

Ціни: від 5000 гривень

Де купити: сайт, шоурум Wishlist (Київ), шоурум Gerbery (Львів)

Бренд створює домашній текстиль, а також жіночий і чоловічий одяг. Тут можна придбати сукні, комірці, фартухи та, звісно, вишиванки. Часто сорочкам дають жіночі й чоловічі імена — наприклад, сорочку «Орест» у зеленому кольорі можна прибрати за 8500 гривень. Вона створена з використанням кролевецьких мотивів із Сумщини. А сорочка «Наталка» в техніці білим по білому, зроблена з льону, коштує 8900 гривень. 

Витвори: онлайн-конструктор вишитих сорочок

Ціни: від 4110 гривень

Де купити: сайт

На сайті бренду можна обрати сорочку з каталогу або ж створити власну в конструкторі — тоді вам її пошиють і вишиють на замовлення. Треба обрати крій, довжину, рукави, манжети, а також стиль — тобто з якої частини України має бути візерунок (наразі доступні не всі регіони). Далі можна обрати узори для різних частин виробу з переліку. Ціна такої сорочки буде залежати від особливостей крою та вишивки. З готових, наприклад, жіноча слобожанська коштує 5060 гривень, а чоловіча за зразком з музею на Луганщині — 4910 гривень.

Motyv: авторські вишиванки зі Львова

Ціни: від 2850 гривень

Де купити: інстаграм

Бренд поєднує старовинні візерунки та сучасний крій. Створюють вишиванки за мотивами різних узорів України — від чернігівського Полісся до Буковини. Зокрема, Карпатська вишиванка для чоловіка білим по білому обійдеться в 3350 гривень, а жіноча буковинська з чорним візерунком — у 4350 гривень.

SVARGA: об’єднує Україну вишиванками

Ціни: від 2850 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

У 2022 році бренд створив колекцію «Вишивана Україна», щоб показати єдність нашої держави. Спочатку в ній було кілька вишиванок, але команда продовжує роботу й хоче випустити вироби, присвячені кожному регіону. Для підготовки вони зверталися до музеїв та приватних колекціонерів, шукали зразки вишивок. Наприклад, сіру жіночу сорочку «Яворівщина» можна купити за 3300 гривень, а чоловічу «Сумщина» — за 3640 гривень. Також бренд робив колекцію з Євгеном Клопотенком з «борщовими» вишиванками та колекцію «Скриня», щоб зберегти й відтворити стародавні узори.  

Vyshyta Ukraine: вишиванки з авторськими орнаментами різних розмірів для високих і низьких

Ціни: від 4350 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

Бренд пропонує жіночі, дитячі, чоловічі й унісекс вишиванки, а також вишиті сукні. Наприклад, унісекс сорочка з орнаментом з Чернігівщини коштує 5850 гривень, а жіноча вишиванка з Луганщини — 7450 гривень. Вони мають велику розмірну сітку та безкоштовно кастомізують одяг на невисокий чи високий зріст, аби посадка була кращою.

Вільні люди: сучасні незвичайні вишиванки

Ціни: від 3440 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

Поруч з традиційними узорами цей бренд пропонує одяг з гусьми чи бджолами, адже пише про себе так: «Надихаємося традицією, плекаємо майбутнє». Чоловіча вишиванка зі скіфськими мотивами коштує 3500 гривень, а жіноча «Любов. Доля. Щастя» — 3700 гривень. Сорочку з бджолами можна придбати за 4250 гривень, а з півнями — за 4000.

Вишивка в одязі видатних українців: сорочка, як у Бандери

Ціни: від 6000 гривень

Де купити: фейсбук

Цей унікальний проєкт досліджує та відтворює вишиванки знаменитих українців — Івана Франка, Лесі Українки, Степана Бандери тощо. На замовлення можуть вишити вподобану сорочку — ціна буде від 6000 гривень і залежатиме від орнаменту та тканини. Але майстри та майстрині можуть також придбати в бренду схеми та вишити сорочку самостійно — листівка зі схемою коштує 60 гривень.

Читайте більше: «Такі були у Бандери, Франка та Шевченка». Як донеччанка Тетяна Зез відтворює вишиті сорочки легендарних українців

MEREZHKA: машинна вишивка на різний смак

Ціни: від 780 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

В асортименті магазину є вишиванки на різну ціну — і сорочка «Орнамент» за 780 гривень, і сорочка «Сумщина» за 3780 гривень, а також сукні й чоловічі та дитячі вишиванки. Окрім цього, бренд створив цікаву колекцію вишитих суконь з льону та кропиви під назвою «Поле».

Gaptuvalnya: витончений бренд з Івано-Франківська

Ціни: від 6150 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

Цей бренд пропонує цікаві авторські орнаменти, натхненням яких стала автентична українська вишивка. Наприклад, він створив вишиту сорочку Єдності, що об’єднала елементи узорів з різних регіонів України — її можна придбати за 11800 гривень. Усі вироби відшивають уже після замовлення, також пропонують індивідуальний пошив. Крім вишитих сорочок для жінок і чоловіків, в асортименті є сукні, керсетки, піджаки та весільне вбрання.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: