Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Вкрадений Малевич. Як український геній авангарду отримав «російську прописку»? (ТЕСТ)

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Колоніальна політика Росії щодо України триває століттями й не обмежується захопленням територій. Росіяни прагнуть привласнити собі абсолютно все українське, зокрема і митців. Так сталося і з генієм українського авангарду Казимиром Малевичем.

«Сусіди» зробили все можливе, аби автор легендарного «Чорного квадрату» вважався їхнім. Але не вийшло. У новому тесті розповідаємо, як український митець спершу потерпав від радянської влади, а згодом – отримав «російську прописку».

Дитинство Малевич провів на Поділлі, Харківщині та Чернігівщині. Мистецтвознавці вважають, що саме у цей період сформувалося його художнє бачення світу. Що найбільше цьому сприяло?

Будинок у Києві, в якому народився Малевич.
Правильно! Неправильно!

Так-так, саме українське село сформувало у Малевича художнє бачення світу. Згодом він напише: «Селяни вміло зображали півнів, коників та квіти. Спробував і я цю культуру перенести на комини в своєму будинку, але нічого не виходило. Казали, що я тільки базґраю печі. Тоді почав братися до парканів, стін, повіток тощо».

У дитинстві, крім живопису, Малевич мав й інше захоплення. Вгадаєте, яке саме?

Дівчата в полі, 1932
Правильно! Неправильно!

Саме так, вишивання і в’язання! Опинившись у селі, майбутній геній українського авангарду захопився вишиванням і в’язанням. Власне, саме строгі чорні й червоні лінії тих візерунків і стали прототипом безпредметного живопису Малевича, який пізніше скаже: «Я знищив лінію горизонту і увійшов до сфери предметів».

А хто навчив 17-річного Казимира Малевича малювати вже не на аматорському, а професійному рівні?

Перший вчитель Малевича.
Правильно! Неправильно!

Вчителем для Малевича став відомий український живописець Микола Пимоненко.

Згодом родина Малевича переїхала до Курська. З цього почався «російський» період художника. Ким ідентифікував себе митець у ті часи?

Правильно! Неправильно!

Звісно ж, українцем! Згадуючи у своїй автобіографії художника Лева Квачевського, Малевич пише: «Говорили про Україну. Він та я були українці.»

Засновником якого напряму вважають Казимира Малевича?

Чорний квадрат, 1913.
Правильно! Неправильно!

1913 року Малевич написав картину «Чорний квадрат», фактично заснувавши новий напрям жи­вопису – супрематизм (у перекладі з поль­сь­кої – «зверхність»). Про «наступ» супрематизму Малевич «офіційно оголосив» 19 грудня 1915 року на останній футуристичній виставці картин «0,10».

Мистецтвознавці зазначають, що геометричні фігури, які Малевич поєднував у своїх роботах, нагадують…

Єдине збережене фото виставки «0,10» у 1915 році.
Правильно! Неправильно!

На думку мистецтвознавців, геометричні фігури в роботах Малевича нагадують візерунки подільських хат, які художник бачив в Україні. Звідси й основні кольори: білий, червоний та чорний.

Із яким художником часто порівнюють Казимира Малевича?

Спортсмени, 1931
Правильно! Неправильно!

Ба більше, одне з «прізвиськ» митця – «Леонардо да Вінчі сучасного мистецтва». Як да Вінчі перейшов від однієї епохи в мистецтві до іншої, так і Малевич до певної міри відкриває епоху сучасного мистецтва. Власне, все сучасне мистецтво так чи інакше оглядається на Малевича і відштовхується від його робіт або ж заперечує певні тези митця.

Під час репресій української інтелігенції радянська влада арештувала і Малевича. Що йому закидали?

Автопортрет, 1908 або 1910-1911
Правильно! Неправильно!

Так, з початком репресій «совєти» побачили в Малевичі шпигуна. Чи то німецького, чи то польського. Його допитували й не зважали на жодні аргументи художника. А для того, аби «вибити» зізнання у шпигунстві, навіть тортували. Відпустили митця лише через 3 місяці – виснаженим та із підірваним здоров’ям.

Яка тема, табуйована радянською владою, з’явилася на роботах Малевича після ув’язнення?

Правильно! Неправильно!

Саме так, Казимир Малевич – єдиний із тогочасних українських художників, хто на своїх картинах зобразив Голодомор 1932-33-го років, від якого загинули близько 4-х мільйонів українців. Після звільнення з ув’язнення він малює три людські фігури. Замість рис обличчя у них – серп і молот, хрест та труна.

У 70-х роках радянська влада викупила «Чорний квадрат» у родини Малевича фактично за безцінь. У скільки «совєти» оцінили роботу українського митця?

Малевич за роботою.
Правильно! Неправильно!

«Чорний квадрат» обійшовся радянській владі всього в 300 рублів. А ось самого митця – просто «вкрали», вкотре привласнивши собі те, що ніколи не належало ані СРСР, ані Росії.

Сьогодні Росія має найбільшу колекцію робіт Казимира Малевича. Утім кілька робіт збереглися в Україні. Скільки саме?

Правильно! Неправильно!

Так, уявіть, всього дві картини. А виставки, що проходять в українських галереях, – репродукції. Адже абсолютну більшість робіт митця нахабно викрала й привласнила радянська (а згодом – російська) влада.

До речі, в Росії Казимира Малевича нахабно називають «творцем російського авангарду». У чому абсурдність такої зухвалості?

Правильно! Неправильно!

Так, росіяни привласнюють навіть те, що до цього забороняли. Із середини 20-х років авангард у СРСР стає офіційно неприйнятним. Проте це не завадило «сусідам» згодом вкрасти одного з найяскравіших представників цього напряму, який, вкотре нагадаємо, був українцем.

Вкрадений Малевич. Чи знаєте ви, як росіяни привласнили українського генія?
Йой, ще трохи, і ми подумаємо, що ви вважали Малевича російським художником! Правильних відповідей мало, але соромитися не варто: радянська та російська влади зробили все можливе, аби колонізувати Україну та привласнити собі все, що століттями створював та вибудовував наш народ. Зокрема й українських митців. Хочете знати ще більше про генія українського авангарду? Дивіться відео від ШоТам та Локальної історії!
Непогано! Здається, ви точно знаєте, що Малевич - українець, а вкрали його ті самі люди, що століттями намагаються колонізувати Україну та все українське. Утім деякі факти з життя митця були для вас новими, правда ж? Хочете знати ще більше про генія українського авангарду? Дивіться відео від ШоТам та Локальної історії!
Йой, скільки-скільки? Чудовий результат! У вас точно не виникає сумнівів, чому Казимир Малевич - українець, а росіяни - крадії та відверті прихильники колоніальної політики. Адже навіщо створювати та розвивати щось своє, якщо можна привласнити чуже? Однак чи знаєте ви всю історію привласнення українського митця? Дивіться відео від ШоТам та Локальної історії!

Поділіться своїми результатами:

Суспільство

Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

Опубліковано

Депутат з Естонії Крісто Енн Вага, який збирає кошти для ЗСУ, прибув до Києва на велосипеді.

Про це він повідомив в соц.мережі Х.

фото: Крісто Енн Вага

“Я зробив це! Проїхав на велосипеді від Таллінна до Києва, щоб показати, що війна триває лише на відстані велопрогулянки, і висловити підтримку захисникам. Тож зосередьмося на тому, щоб допомогти Україні виграти цю війну та перемогти терористичну росію”, – написав він.

Читати також: У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Мета його поїздки – зібрати 50 тисяч євро на потреби Сил оборони України разом з інтернет-спільнотою NAFO, яка підтримує нашу країну та протистоїть російській пропаганді. Для цього була створена окрема сторінка, на якій збирають пожертви. Зі зібраних коштів планують закупити машини та FPV-дрони для військових.

Нагадаємо, що українські музиканти виступатимуть на фестивалі Sziget в Будапешті: хто саме.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Фото: Крісто Енн Вага

Читати далі

Суспільство

У Львові девʼять мозаїк позначили охоронним знаком

Опубліковано

У 2024 році ще дев’ять мозаїк у Львові були визнані міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит” як об’єкти культурної спадщини.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

фото: Львівська міська рада

Про ініціативу

Щоб підкреслити їхню цінність та важливість збереження, мозаїки в Львові почали позначати міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Крім того, власникам будівель чи установам, які їх утримують, пояснюють, що вони зобов’язані зберігати ці мозаїки.

Під таким знаком вже позначено 54 мозаїки у місті, які, хоч і розміщені не завжди у будівлях-пам’ятках, але все ж належать до об’єктів культурної спадщини, зазначають у міськраді.

фото: Львівська міська рада

Читати також: Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

У листопаді 2023 року почали маркувати мозаїки у місті міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Цей знак є захисною емблемою Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Нагадаємо, що українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN.

Фото: Львівська міська рада

Читати далі

Суспільство

Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

Опубліковано

У вівторок, 7 травня, відбудеться перший півфінал “Євробачення-2024” у Мальме, де 15 учасників будуть змагатися за право представити свою країну у фіналі. Україну у цьому півфіналі представлятимуть дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria”, а їх виступ заплановано під пʼятим номером.

Про це повідомляє Суспільне.Культура.

Телеканал Суспільне Мовлення забезпечить пряму трансляцію “Євробачення” на кількох платформах, включаючи телебачення та цифрові платформи, щоб глядачі мали можливість дивитися подію онлайн.

Де буде показана трансляція

Коли: півфінал розпочнеться 7 травня о 22:00.

Читати також: Українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN

Де можна проголосувати?

Голосування у півфіналі розпочнеться після виконання останньої пісні і триватиме приблизно 15–25 хвилин.

Глядачі матимуть можливість віддати свої голоси за допомогою застосунків для iOS, Android або Windows. Зокрема, через цей додаток можна буде голосувати з країн, які не беруть участь у конкурсі.

Також із країн, які не беруть участь у конкурсі, можна проголосувати через спеціальний сайт. Голосування для таких глядачів розпочнеться після закінчення трансляції другої генеральної репетиції обох півфіналів напередодні ввечері та завершиться на початку прямого ефіру.

У півфіналах можуть голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Кожен глядач може проголосувати до 20 разів за представників країн, які йому подобаються.

Нагадаємо, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Також ми повідомляли, що в Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати.

Фото: alyona alyona & Jerry Heil

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: