Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
db99559ad4a0a2f55ba19dcf6fb96951a3a7814f 1 db99559ad4a0a2f55ba19dcf6fb96951a3a7814f 1

Економіка

Ченці з бізнес-планом: чотири монастирські бізнеси, що вразили країну

Опубліковано

Знайомтесь, це ченці з Мукачево, Черкас, Івано-Франківська та Чернігова. Вони не чекають пожертв від прихожан, а думають, як підтримувати монастир чесною і прибутковою справою. Спокійно собі роблять сири за біблійським рецептом, збирають врожаї печериць та розводять кіз чи збирають мед.  

Читайте також: На Закарпатті реставрують 250-річну дерев’яну церкву без жодного цвяха

Ви замислюєтесь, який бізнес розпочати, відкладаєте на потім, думаєте, що зарано. А тим часом уже навіть монастирі стають стартаперами.

“Біблійський” сир

Спочатку Свято-Покровський чоловічий монастир (неподалік Мукачева) був храмом. Побудували його 1927 року, а власне монастирем став відносно нещодавно – у 2001 році.

Зробити сироварню при чоловічому монастирі придумав настоятель архімандрит Митрофан.

Монастирська сироварня у Ракошино виготовляє 14 видів сиру, кілька з яких – ексклюзивні

Наразі тут можна придбати 14 видів сирів з трьох різних видів молока. Бринза, вурда і італійські сири на кшталт моцарелли, муккіни та рікотти – більш звичні українському споживачу. Але скуштувати тут можна і грецький сир (з овечого молока), і «біблійський»(з додаванням єрусалимського ісопу – рослини, поширеної у країнах Середземномор’я) – справжню гордість ченців.

Щоденно у сироварні перероблюється 500 літрів молока. Є і монастирська крамниця, де сир можна і спробувати, і купити.

Читайте також: Відновлять унікальну садибу Валевських на Рівненщині

Ціни на сир коливаються від 80 до 250 грн.За кілограм найдорожчого сиру просять 350 гривень..

Щодня сотні туристів купують монастирський сир кілограмами. Найшвидше розходиться овеча бринза.

“Намолені” гриби

Гошівський монастир сестер Пресвятої родини існує з 1911 року. Наразі тут проживають 10 монахинь. Вони розповідають, що спершу жили лише з пожертв – і цього вистачало на функціонування монастиря, але не на доброчинність.

Камера для вирощування шампіньйонів, цех з виробництва макаронів і на довершення – сонячні колектори – доходів звідси вистачило на організацію літніх шкіл для сільських дітей.

Читайте такожЯк взуття з Краматорська підкорило Європу

Аби започаткувати перший – “грибний” – стартап, сестра Вікентія пішла вчитись у Інститут лідерства та управління Українського католицького університету.

П’ять врожаїв печериць на рік розкуповують у сестер люди з навколишніх сіл – навіть реклами не треба.

Не тільки печериці, а й сонячні колектори для забезпечення роботи теплиці. Це ідея сестри Вікентії та сестер. Фото: The Ukrainians

“Якщо Бог дає тобі книжку іноземною мовою, треба мову вивчити. Я вірю: Бог відкриває нові перспективи”, – каже сестра Вікентія.

Зараз вона живе з дітьми у сиротинці в Бібрці, але не полишає стартапи у Гошеві.

“Благословенний” мед та мило ручної роботи

Монастирську обитель у селі Густинь Чернігівського району заснували на початку XVII століття. Відновили його у 1993 році, до цього у приміщеннях монастиря був і сиротинець, і психоневрологічний диспансер.

Читайте також: ТЕСТ: Який ти бізнесмен з історій успіху “Шотам”?

Мед квітковий, липовий, акацієвий, воскові мазі – за усіма цими продуктами люди навмисне їдуть до обителі. З продуктів монастирської пасіки, окрім  меду, роблять воскові мазі.Також монастир відомий тим, що виготовляє екологічно чисте мило ручної роботи.

Замовляти мед треба по телефону, або ж можна знайти монахинь на якомусь з медових ярмарків.

Мило черниці Густинського монастиря роблять власноруч

“Вже третій рік відвідую виставку і йду цілеспрямовано до вас. Дуже сподіваюся що будете приїжджати ще і привозити чудовий мед!” – пише відвідувачка монастирського сайту Ганна.

“Кізоньки – наша єдина підтримка”

Дев’ять монахинь при жіночому монастирі святого Пантелеймона на Черкащині жили з пожертв до 2015 року. Зараз жінки вирощують кіз нубійської породи. Стадо дає їм можливість використовувати молоко, сир не тільки для власних потреб, але і на продаж людям з навколишніх сіл. Кіз, до речі, у них теж можна купити – усі доглянуті і здорові, як на підбір, судячи з фотографій. Проте, як наголошують монахи, головна їх діяльність – це все-таки молитва.

Читайте також: Тест: правда чи брехня? Відгадайте факти про успіхи України

Послушниця Світлана відповідальна за стадо. На форумі козоводів вона пише, що популяризувати їх діяльність нема потреби – покупці на продукцію знаходяться самі.

З козячого молока монахині монастиря святого Пантелеймона виготовляють кілька видів сиру для себе й на продаж

“Сподівалися мати матеріальну підтримку, адже монастирі зазвичай живуть тільки на милостиню і за рахунок свого “рукоділля. А поки маємо молочні продукти власного виробництва і масу позитиву від спілкування з цими милими та розумними тваринами, – пише послушниця Світлана.

Економіка

Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

Опубліковано

Українські військові отримають більше відпусток завдяки новим законам, які були прийняті нещодавно. Ці нові закони розширять кількість ситуацій, при яких військовослужбовці матимуть право на відпочинок.

Про це повідомляє Херсонська ОДА.

Деталі

Зокрема, найближчим часом можна очікувати:

  • Відпустку при народженні дитини;
  • Відпустку за знищену техніку;
  • Основну відпустку;
  • Відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин;
  • Невикористані відпустки під час воєнного стану.

Читати також: На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Нещодавно з’явилася можливість отримати відпустку при народженні дитини для військовослужбовців. Вона триватиме до 14 днів і надається не пізніше ніж за 3 місяці з дня народження дитини. Важливо зазначити, що отримати цю відпустку під час воєнного стану неможливо. Вона передбачена лише на мирний час та час дії особливого періоду, але не воєнного стану. Оскільки зараз в країні діє воєнний стан, то при народженні дитини відпустку можуть надати за сімейними обставинами і тривалістю до 10 днів.

Також очікується, що незабаром буде введена відпустка за знищену техніку. Згідно з цим документом, за знищення техніки може надаватися відпустка, але не більше ніж 15 днів на рік. Зараз цей документ чекає на підписи, щоб набути чинності.

Нагадаємо, що в Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття.

Фото: Армія Inform

Читати далі

Економіка

У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Опубліковано

У Дніпрі планують побудувати три протирадіаційні укриття (ПРУ) за 345 млн грн. Закупівлі вже проведено.

Про це повідомили у ГС “Центр фінансових розслідувань”.

Закупівся

Департамент капітального будівництва Дніпровської міської ради 30 квітня провів закупівлі для будівництва приміщень реабілітаційного центру. У всіх трьох тендерах переможцем став ТОВ “СК СТРОЙІНВЕСТ”. Раніше ця компанія вже успішно виконувала ремонтні роботи в лікарні ім. І.І. Мечникова та місцевій лікарні №4.

Читати також: Нацгварція показала знищення ворожого паливозаправника на східному напрямку (ВІДЕО)

Де саме буде проходити будівництво

Укриття будуть побудовані на територіях Дніпровської гімназії № 29, Дніпровської гімназії № 118 та Дніпровського ліцею № 144 імені Леві Іцхака Шнеєрсона.

Всі три проєкти планують завершити до кінця 2025 року.

Також ми повідомляли, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: Центр фінансових розслідувань

Читати далі

Економіка

Українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі

Опубліковано

Упродовж першого кварталу 2024 року українці відкрили рекордні 74 050 нових фізосіб-підприємців, що на 33,6% більше, аніж торік, та 18% більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення у 2021 році.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними “Опендатабот” із посиланням на Єдиний державний реєстр.

Зазначається, що лідером за кількістю нових справ залишається Київ. За перший квартал поточного року у столиці зареєстрували 10 252 нових бізнесів – це 13,8% від загальної кількості. На другому місці Дніпропетровщина – 6,8 тисячі новостворених бізнесів, на третьому – Київщина – 5,7 тисячі нових ФОПів.

Де найчастіше відкривають ФОПи

Чверть нових бізнесів займаються роздрібною торгівлею – це найпопулярніша сфера протягом останніх 4 років.

Читати також: Мінветеранів анонсувало запуск Е-посвідчення для ветеранів у “Дії”

Серед найбільш запитаних напрямків бізнесу серед українських підприємців також надання індивідуальних послуг та комп’ютерне програмування.

Найпопулярніші нові бізнеси

Нагадаємо, з Донеччини до Волині курсуватиме безкоштовний евакуаційний потяг.

Фото: “Опендатабот”

Читати далі