Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

На деокупованих територіях України запустять супутниковий зв’язок Starlink

Опубліковано

На визволених від російських військових територіях України найближчим часом запустять супутниковий зв’язок Starlink.

Про це повідомили на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У звільнених населених пунктах насамперед розмінують місцевість, відновлять електроживлення, запустять інтернет-провайдерів і налагодять зв’язок. Ці роботи вже розпочинаються у Харківській області.

Наразі відновлено мобільний зв’язок одного з операторів у Балаклії. Також на цих територіях планується якнайшвидше запустити систему супутникового зв’язку Starlink.

Читайте також: «Я не зміг їх покинути». Як вівчар з Донеччини самотужки пригнав на Волинь отару з 400 овець

«Сталий мобільний та інтернет-зв’язок на деокупованих територіях є пріоритетом у роботі Координаційного штабу. Зробимо все, щоб мешканці звільнених територій якнайшвидше вийшли з інформаційної блокади російських зомбо-ЗМІ та почули нарешті голоси своїх рідних і друзів», – зазначила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Про Starlink

Від початку повномасштабної війни Україна отримала тисячі пристроїв Starlink для використання на об’єктах критичної інформаційної інфраструктури як гуманітарну допомогу. Вони забезпечують життєдіяльність країни там, де немає іншого звʼязку.

Також значну кількість пристроїв привезли самостійно різні компанії, організації, громадські об’єднання і просто громадяни. Так само – з метою забезпечити себе звʼязком у разі відсутності альтернатив.

Starlink – це пристрій індивідуального використання. Це не базова станція мобільного оператора, до якої можуть підключитися всі охочі й просто отримувати інтернет. Кожен пристрій належить комусь, і саме його власник визначатиме, як він буде користуватися цим інтернетом: самостійно чи поділиться із сусідом. Фактично – це як роздавати інтернет зі свого телефону: ви платите оператору за пакет послуг і можете поділитися інтернетом з людьми, які поруч із вами.

Нагадаємо, Польща передала Україні 5000 супутникових інтернет-терміналів Starlink.

Раніше ми повідомляли, що «Нова пошта» та «Укрпошта» відновлюють роботу в нещодавно звільнених містах Харківської області.

Фото: t.me/zedigital.

Суспільство

У Харкові планують збудувати підземне містечко з громадським простором та закладами освіти

Опубліковано

Харківська інвестиційна агенція презентувала проєкт підземного містечка у Харкові на міжнародному бізнес-форумі в Люксембурзі. Загальна площа забудови матиме 36 тисяч м², вона поєднуватиме громадський простір, заклади освіти, медицини, простір для житлового фонду та комерційних приміщень.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Вхід до містечка облаштують одразу з підземної станції метро, а на поверхні створять паркову зону.

Проєкт розробила група харківських архітекторів. «Ми будемо вдосконалювати проєкт, але в нинішніх реаліях ми повинні робити так, щоб життя у нашому місті було безпечним, інклюзивним, екологічним і комфортним», – каже депутатка обласної ради Харкова Тетяна Столяренко.

Читайте також: Безпечні укриття та простір для творчості: у МОН показали, як виглядатимуть школи майбутнього

Крім того, у Харкові планують запустити ще три підземні школи до вереся 2024 року, зазначає Столяренко.

Додамо, першу в Україні підземну школу збудували в Харкові. Школу облаштували за найвищими стандартами безпеки, каже Терехов. Вона має 20 класних кімнат і розрахована на прийом 900 учнів у дві зміни. Зокрема, наступного навчального року в школі навчатиметься вже 600 дітей.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли закінчиться для школярів навчальний рік у Києві.

Фото: Підземна школа у Харкові

Читати далі

Суспільство

На Київщині створять пам’ятку природи для захисту червонокнижної рослини

Опубліковано

На Київщині, у лісі біля річки Таль, знайшли велику популяцію червонокнижної рослини — орхідеї-коручки чемерникоподібної. На локації виявили близько 50 рослин. 

Про це повідомляють  на сторінці Київського еколого-культурного центру.

На Київщині створять пам’ятку природи для захисту червонокнижної рослини: деталі

Наразі фахівці Центру та працівники місцевого лісового господарства проводять дослідження території та підготовлюють матеріали для створення пам’ятки природи на цій ділянці.

Читайте також: 10 фільмів про Київ, які закохають вас у столицю

На Київщині створять пам’ятку природи для захисту червонокнижної рослини: деталі

Нагадаємо, у МОН показали, як виглядатимуть школи майбутнього.

Фото: КЕКЦ

Читати далі

Економіка

єВідновлення: на Київщині за рік подали майже 21 тисячу заявок

Опубліковано

У Київській області в рамках урядової програми «єВідновлення» за рік подана майже 21 тисяча заявок на відбудову пошкоджених та зруйнованих об’єктів.

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

За словами першого заступника голови обладміністрації Миколи Бойка, процес відновлення об’єктів, що були пошкоджені у пристоличному регіоні внаслідок російської військової агресії, триває беперервно.

У Київській області вже відновили понад 17,5 тис. об’єктів. Це школи, дитсадки, лікарні, об’єкти критичної інфраструктури та житло.

Відновлення здійснюється коштом обласного та місцевих бюджетів, урядових програм, за сприяння міжнародних партнерів та фондів. Зокрема активно триває процес відновлення пошкодженого за урядовою програмою «єВідновлення», яка розпочала роботу 10 травня минулого року.

Читайте також: Консультація, пошук роботи та надання психологічної допомоги: в Україні запрацювала програма «Єдиного вікна»

За словами Бойка, в рамках першого етапу — надання грошової компенсації на проведення поточних і капітальних ремонтів — вже прийнято майже 11 300 позитивних рішень на загальну суму понад 1 млрд 415 млн грн. Також активно триває робота з опрацювання заявок про надання сертифікатів на купівлю житла.

«Вже маємо погоджених 1 769 заявок на суму майже 5,7 млрд грн. Третій етап — надання грошової компенсації на будівництво нового житла замість зруйнованого. В рамках цього етапу вже схвалено 460 заявок на загальну суму понад 1 млрд 379 млн грн», – зазначив заступник голови обладміністрації.

Він також наголосив, що за якістю відбудови активно слідкує незалежний технагляд. Аби будівельники вчасно виконували заплановані роботи, представники КОВА здійснюють виїзні перевірки на всі об’єкти, що відбудовуються коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії та UNITED24.

Нагадаємо, Японія продовжить підтримку України у відбудові медінфраструктури, постачанні ліків та обладнання.

Фото: єВідновлення

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

Харизматична контентмейкерка з TikTok співпрацює з відомими брендами з маленького села на Тернопільщині

Софія Крупа з чоловіком Андрієм підкорює український тікток своїми креативними відео, а відомі бренди часто...

Можливості3 дні тому

Кежуал по-українськи. Подружжя Логаїв створило бренд одягу «Спадщина» з етнічними мотивами, а з розвитком допоміг грант

Коли люди носять одяг від «Спадщини», то відчувають захоплені погляди в спину, адже саме там...

Суспільство1 тиждень тому

Мріє, щоб про Складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство2 тижні тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

РЕКЛАМА: