Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
imgonline com ua resize uzi1abfnlme9kc imgonline com ua resize uzi1abfnlme9kc

Технології

Електрокар зі старої Таврії: як троє друзів з Дніпра збивають ціну на Tesla

Опубліковано

Електромобілі поступово входять в моду вітчизняного авторинку. Станом на 1 січня цього року в Україні офіційно зареєстровано 10 700 електромобілів. Але легко купити новенький електрокар, а що якщо зробити самому? Саме так вирішили троє друзів ентузіастів із Дніпра, взявши за піддослідну стареньку Таврію, що раніше їздила на бензині. Кім Ченбау, Олексій Полтавець та Володимир Карпенко створили електрокар українського виробництва, який розвиває швидкість 70 км/год.

А це самі ті троє ентузіастів, які перетворили стареньку Таврію в електрокар – Володимир Карпенко (ліворуч), Олексій Полтавець (по центру) та Кім Ченбау (праворуч)

Деталі апгрейду старої Таврії в екологічний транспорт, вартість такого експерименту та всі плюси електромобілів нам розповів один із розробників – Кім Ченбау.

Електротаврія із запасом ходу у 150 км

У старенький гараж, який жартома чоловіки називають лабораторією, завезли стареньку вантажну Таврію. А вже за чотири місяці ця старенька красуня перетворилась у справжнє ноу-хау, екологічний та економічний електрокар.

Саме стільки часу троє друзів витратили на апгрейд автомобілю. Тепер тут немає труби, а під капотом ані баку, ані радіатора.

Це та сама Таврія, на якій тепер можна їздити, не витративши ні копійки

Машина була побудована на базі двигуна ДС 3,6. Гаражні конструктори поставили правильний заводський контролер, який допрацювали спеціалісти, взяли батареї із електрокару серійного виробництва та адаптували коробку передач під двигун.

Читайте також: Купити Nissan Leaf і запустити службу таксі. Історія успіху з Лозової

Електродвигун розміщений під батареями, тому його не видно. Він з’єднаний з рідною коробкою передач. На ньому стоять батареї та є контролер, який управляє зарядом та мотором.

Спочатку чоловіки планували, що їх електрокар зможе проїжджати без підзарядки не менше 100 кілометрів. Але перші випробування машини виправдали всі очікування – в холодну погоду електрокар може їздити 120 км і до 150 у теплу.

Загальні витрати на перетворення автобабусі на сучасний економний транспорт склали …. 90 тисяч гривень.

Читайте також: Українець змайстрував електромобіль за півтори тисячі доларів

Троє ентузіастів мають підприємство, яке займається закупівлею матеріалів. Саме постійні поїздки та витрати на паливо наштовхнуло чоловіків на створення електрокару, який є дуже економічним. Адже раніше доводилось викладати зі своєї кишені кругленьку суму на обслуговування, заміну масла, свічок. Апгрейд бензинового автомобіля на електрокар дозволила скоротити витрати на мінімум.

“Тільки один з нас “варився” у цій темі. Я за освітою механік. Тому ми вирішили об’єднати зусилля усіх трьох, плюс наші підприємницькі здібності”.

Спочатку натхнення та інформацію черпали з відеороликів на YouTube, аналізували з якими потребами вони зіштовхувались як споживачі, а вже потім шукали вже необхідне комплектувальне обладнання в Україні.

Чому саме Таврія?

Незважаючи на економічність та екологічність транспорту все ж багатьох водіїв лякають новомодні електрокари. Багатьох зупиняє те, що в Україні немає сервісу і запчастин для ремонту автомобіля. Але коли твій електромобіль – це колишня Таврія, таких проблем у тебе немає апріорі.

Читайте також: В Україні росте попит на електрокари: топ-5 авто

Розробники електротаврії кажуть, що нюансів в обслуговуванні мінімум, просто заряджаєш і їздиш. Під час апгрейду авто чоловіки врахували, щоб обслуговування електрокару було максимально простим, а всі необхідні частини можна було легко знайти у нашій країні.

“Ми тестуємо свою машину і в дощ, холод і на ямах, підйомах, навантаженнях. До машини немає ніяких питань. І з кожним днем розуміємо, що вдало зробили ставку на електрокар”.

За п’ять днів експериментальних поїздок колишня Таврія проїхала 700 км шляху. За цей час жодних технічних зауважень до роботи автомобіля не було, всі агрегати працювали нормально.

“Для нас як для підприємців це чудовий результат, економиться дуже значна частина коштів. Водій навіть повертається на пів години раніше, ніж до апгрейду. Ми вважаємо, що електрокар для бізнесу – це велика перемога”.

Міфи про електрокар

Заряду 16-кіловатної батареї електрокару вистачить на 150 км пробігу у теплу пору року. Відповідно, якщо їздити в режимі “дім-робота-дім”, то жителю Дніпра цього може вистачити майже на тиждень. Взимку, звісно, цифри відрізняються – 120 км.

Зараз для того, щоб зарядити свій електрокар чоловіки витрачають 4 години часу. Взимку на це потрібно 6 годин.

Після того батареях ще можна й заробити і здати їх як сировину.

Загалом, за словами розробників, однієї батареї вистачить на півмільйона кілометрів.

“У нас є спеціальний контролер, який обмежує заряд і розряд батареї. І при цьому батарея окуповується уже на 20 тисячах кілометрів”.

Читайте також: Український студент створив електричний велосипед

Багато водіїв вважають, що електрокар – це непрактично, тому що швидких станцій зарядки в Україні дуже мало. Але дніпровські розробники розвінчують цей міф.

“Насправді, доступ до електроенергії набагато легше, ніж до бензину. У кожного ж в домі є розетка? От від неї ми спокійно можемо заряджати свій автомобіль. До того ж, є мережа заправок, де можна зарядитись і там навіть не беруть за це оплату”.

Ще один міф, який розвіяв Кім Ченбау, те, що електрокар – це виключно транспорт для міських жителів, тому що через зарядку на ньому далеко не поїдеш.

“Звичайно, якщо ви живете в місті, то поїхати у село до батьків на електрокарі буде важко. Але, це ідеальний транспорт для селян, бо в селах заправок майже немає, а розетки є. Фермеру вистачить заряду, щоб доїхати до поля і повернутись додому. І відповідність електроенергії, яка потрібна для електрокара незначна, у порівнянні, наприклад, з електропилою чи електрокосою, якою користуються в селі”.

Проїхали 5000 км абсолютно безкоштовно

Свою Таврію чоловіки вже встигли зареєструвати.

“Ми подали документи, надали всі креслення і експерти прийняли рішення, що автомобіль придатний для експлуатації. Наш транспорт має техпаспорт, зареєстрований в ДАІ і може пересуватись по дорогам суспільного значення”.

Читайте також: На Львівщині пенсіонер змайстрував автомобіль-амфібію

Новомодна Таврія, переобладнання якої коштувало близько 90 тисяч гривень, окупиться вже протягом року, кажуть розробники.

“Електрокар – це дуже економічний транспорт. Ми їздили з Дніпра до Харкова і не витратили нічого. Знайшли по дорозі безкоштовні заправки та заплатили нуль гривень”. Така поїздка на звичайному легковому автомобілі, який працює на дизельному паливі, коштуватиме приблизно 1200 гривень.

Оновлена Таврія працює кожного дня і виконує роботу повноцінного транспорту. Уже з лютого проїхала 5 тисяч кілометрів.

Зручний салон електротаврії

Ще одним величезним плюсом електрокару є екологічність. Автомобіль після апгрейду не забруднює повітря, рідко ламається і працює тихіше комп’ютера. Адже в ньому немає ні баку для пального, ні радіатора.

“Звичайно, електрокар має і мінуси. Один з головних – швидкість. Якщо ти їдеш на підйомі і попереду тебе фура, то обігнати її неможливо. І, далекі поїздки на електрокарі теж не зробиш. Тут потрібний хоча б запас батареї у 250 км. Але ми працюємо над збільшенням пробігу і швидкості”.

Зараз чоловіки працюють над переобладнанням ще однієї Таврії. У перспективі можливо почнуть виготовляти такі ж автівки під замовлення, щоб більше українських водіїв переходили на електрокари вітчизняного виробництва.

Технології

WSJ показали процес створення далекобійних БПЛА в Україні

Опубліковано

Анонімний виробник одного з українських далекобійних дронів продемонстрував свої можливості та розповів про процес виробництва безпілотників.

Про це повідомляється в Мілітарному з посиланням на репортаж видання The Wall Street Journal.

фото: The Wall Street Journal

Що відомо про завод

У середині підприємства, розташованого на заході України, десятки робітників у захисному одязі займаються виготовленням елементів фюзеляжу майбутнього безпілотника.

Під час репортажу робітники продемонстрували процес формування обшивки літального апарату із скловолокна, а також виробництво механічних деталей.

За словами працівників, завод, що виробляє ударні дрони з дальністю польоту до 800 кілометрів, запрацював лише півроку тому.

П’ять місяців тому це приміщення було абсолютно порожнім“, – сказав один з працівників.

Читати також: Українські волонтери створюють з супутникових тарілок реалістичні муляжі мінометів

Що відомо про дрони

Наступним викликом для розробників стало масштабування виробництва дронів до рівня, що задовольняв би потреби Сил оборони. Наразі 75 осіб працюють на виробничій лінії, яка розпочинається з пресування скловолокна в матриці у формі крил, хвостової та носової частин.

Після 11 годин застигання в печі деталі збираються у невеликий літак із розмахом крил 2 метри. У фюзеляж на іншому заводі встановлюються двигун і вибухівка.

Завод може виготовляти 1-2 фюзеляжі на день. Щоб збільшити потужність, власник нещодавно придбав другу піч для полімеризації заготовок фюзеляжів. Планується розширення приміщення та найм ще 50 чоловік для роботи у дві зміни.

Паралельно підприємство продовжує розробляти іншу модель безпілотника з очікуваним радіусом польоту понад 1000 км.

Нагадаємо, що в Україні створюють жіночий підрозділ управління БПЛА.

Фото: The Wall Street Journal

Читати далі

Технології

Українські волонтери створюють з супутникових тарілок реалістичні муляжі мінометів

Опубліковано

Команда помічників капеланів Громадської організації “Військові капелани Києва” виготовляє реалістичні муляжі мінометів, використовуючи для цього старі супутникові тарілки. За їхніми словами, такі “Ghost Mortars” замовляють військові з метою вводити в оману ворожі дрони на передовій.

Про свою розробку вони повідомляють в соціальній мережі Х.

Про переробку

Для бази фейкового міномета використовуються супутникові тарілки. Виробники закликають надсилати їм непотрібні антени через службу “Нова пошта”. Стан антен не має значення, проте важливий їхній розмір – підходять лише тарілки з радіусом близько 90 см.

Читати також: “Укрпошта” показала тестування нового транспорту для листонош

За їхніми заявами, вони вже отримали 6 таких антен, а ще 5 знаходяться в дорозі.

“Ми отримали запит від військових. Ми робимо фальшиві міномети, щоб ввести в оману ворожі безпілотники на нульовій позначці. Ми ділимося цим, тому що ці міномети не можна буде відрізнити з висоти й, звісно, не буде інформації про їхнє місцеперебування. З міномета йде дим, майже як зі справжнього”, – відзначають волонтери.

Нагадаємо, що в Україні створюють жіночий підрозділ управління БПЛА.

Також ми повідомляли, що ЄС готується продовжити “транспортний безвіз” з Україною на ще 12 місяців.

Читати далі

Технології

“Укрпошта” показала тестування нового транспорту для листонош

Опубліковано

Ігор Смілянський, гендиректор компанії “Укрпошта”, повідомив про спільну розробку нового транспортного засобу для листонош, що був створений спільно з українським ветеранським бізнесом. Цей транспортний засіб вважається більш підходящим для перевезення посилок.

Про це він повідомляє в своєму Facebook.

фото: Ігор Смілянський

Чому потрібне оновлення

За висловами Смілянського, з ростом електронної комерції та розвитком доставлення лікарських засобів кількість газет та листів, які доставляють листоноші, зменшується, але зростає кількість посилок. Це призводить до меншої актуальності велосипеда для доставки.

фото: Ігор Смілянський

“Разом з українським виробником (ветеранський бізнес) розробили пілотну модель для листонош, яку теж починаємо тестувати. Все тестую особисто. Теж дякуємо їм за підтримку”, – пише гендиректор.

Читати також: В Київській області побудували баскетбольний майданчик на честь загиблого військового

Мобільний вагон

Він також показав проєкт мобільного вагончика “Укрпошти”, який може на меті швидко замінювати поштове відділення, якщо те постраждало від російських обстрілів. Прототип цього вагончика незабаром будуть тестувати в зоні конфлікту на сході України.

фото: Ігор Смілянський

Нагадаємо, що МОЗ затвердило перші клінічні протоколи з лікування бойових травм.

Також ми повідомляли, що в Україні розробили геопортал Чорнобильського біосферного заповідника: що відомо.

Фото: Ігор Смілянський

Читати далі