Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
image 0 02 09 f1aa6a5635c4eba754cb1adb3b43a5bb79563a2c7a91d9e671f07c2d846a3f6f v image 0 02 09 f1aa6a5635c4eba754cb1adb3b43a5bb79563a2c7a91d9e671f07c2d846a3f6f v

Суспільство

В Ужгороді роблять парфуми не гірші за Chanel

Опубліковано

В Ужгороді понад три роки працює виробництво українських парфумів Kaya Parfums.

Власниця бренду Ксенія Гошовська привідкрила таємницю, як роблять ароматні суміші. Та чому парфумеру важливо відрізняти понад 100 ароматів. І як налагодити стосунки із заводом, який є партнером брендів Chanel і Dolce Gabbana, коли ти тільки початківець.

Ксенія Гошовська – власниця made in Ukraine бренду “Kaya Parfums”

Закони проміняла на аромати

Я з дитинства обожнювала парфуми. Слідкувала за новинками масмаркету та брендів. В Україні немає спеціалізованих курсів, які навчають парфумерній справі. Тому довелося вивчитися на юристку. Кілька років працювала за професією. Але думки про власний бізнес не полишали. Саме історії відомих парфумерів надихнули почати справу. Тож у 2016 році вирішила повернутися до свого хобі і вивести його на новий рівень.

Читайте також: Заснувала бізнес, бо звільнили: як створити ательє натуральної косметики

Щоб зробити перші суміші, мені потрібні були компоненти. В Україні їх не дістати. Набралася сміливості написати французькому заводу, який готує сировину для Chanel та Dolce Gabbana.

Ароматичні молекули, з яких роблять парфуми

На зв’язок вийшов консультант заводу. Він був здивований моїм проханням. Я не оптовий покупець, а просила по кілька мілілітрів, але багатьох компонентів. Написала їм щирого, і трохи наївного листа. Пояснила свою ситуацію і що хочу розвивати власний бренд. Врешті, мені пішли назустріч. Отримала свій перший набір компонентів.

Читайте також: Українка виготовляє натуральну косметику ручної роботи

Освіту спеціальну не здобувала. Сама всьому навчаюсь. Читаю в інтернеті. У Франції та Італії парфумерів навчають два роки, коли ті вже мають диплом хіміка. А я сама здобуваю знання. Кілька днів на тиждень присвячую тому, щоб розібрати нові формули та ознайомитися з новинками.

Від ідеї аромату до готових парфумів можуть пройти роки. А може бути і за день

Маю добрий нюх. З дитинства відрізнялася від оточення тим, що відчувала запахи, які не вловлюють інші. Але нюх потрібно розвивати. Щоб створити суміш – треба пам’ятати аромати. Закордоном парфумери проходять спеціальне навчання. Починають з 10 ароматів, з кожним разом їхня кількість збільшується. За кілька років можуть із заплющеними очима розрізняти молекули кількох тисяч ароматів.

Парфумер працює в темряві

Щоб запам’ятати аромат, мають виникати якісь асоціації. Парфумер відрізняє аромати не просто “це гвоздика, то троянда”, а розбирає на молекули. Коли вже знаєш базові запахи – переходиш до комбінацій. Так вчишся працювати з сумішшю ароматів, поєднувати їх, але щоб це не була ліпнина, а мало структуру. Буває, що поєднують кілька ароматів, не сумісних між собою, виходить просто суміш. Природних натуральних ароматів, з якими працюю, пам’ятаю більше сотні.

Читайте також: Швидкі гроші: ТОП-10 ідей для “швидкого” бізнесу

Під парфумерну лабораторію виділили одну із кімнат в будинку. Вона заставлена скляними лієчками, мензурками і флаконами під парфуми. У кімнаті приглушене світло. Сонячне проміння не повинне потрапляти на ігредієнти чи готові парфуми. Бутлі, у яких зберігаю готові аромати, теж з темного скла. А ще є спеціальні піпетки для рідини і масел. Не обійтися і без вагів, які зважують навіть міліграм компонента.

Так виглядає лабораторія парфумера, де твориться ароматна магія

Працюю в лабораторії в захисному одязі та окулярах. Незначні випари ефіру погано впливають на очі.

Перед тим, як приступити до процесу – думаю над ароматом. Коли прийшла ідея щось спробувати – роблю формулу парфумів. За нею потім рахую, скільки і яких компонентів потрібно. Продумую, як молекули компонентів між собою “подружаться”. Змішую.

Читайте також: Як шахтар став барбером. Історія першого у Покровську барбершопу

У колбочках по 5-10 мл зберігаються “пробники” парфумів. Після змішування, ароматна композиція має постояти мінімум 4-5 тижнів у темному місці. Аромат повинен настоятися. Те, що сподобалося і піде в продаж – роблю у кількалітрових бутлях. Знову даю йому постояти.

Від ідеї аромату до готових парфумів можуть пройти роки. А може бути і за день. Найдовше працювала над кавовими парфумами з феромонами. Поки парфуми настоюються, замовляю етикетки, готую флакони і упаковку.

Готова парфумна суміш має постояти 4-5 тижнів

Є парфуми одномолекульні – моноаромати, для яких використовують лише один компонент. Це “прості” аромати, їх клієнти впізнають і найбільше замовляють.

Парфуми – як магія. У своїх композиціях я застосовую 5-7 компонентів. Більшість з них можуть “ховатися”, але доповнюють один одного. Наприклад, у парфумах “Vanilla Chocolate” застосовується 5 компонентів, а з них відчувається лише шоколад. Такі парфуми мають властивість розкриватися на середню та верхню ноти, залишати шлейф.

Читайте також: Як заробити 400 000 грн на тюльпанах. Історія фермерів-везунчиків

Новий аромат довго ношу на собі, аби зрозуміти, чого не вистачає і чим доповнити. Буває аромат майже готовий, але видається голим, трохи недовершеним. Тому повертаюся на початок, корегую формулу. Потім вже приймаю остаточне рішення: подобається чи ні.

Клієнти не купують “кота в мішку”

Роблю парфуми на замовлення. Ціна персональних від $200. Було таке, що клієнти приносили пробники парфумів, які вже зняли з виробництва. Просили відтворити. Мені це вдавалося.

Зараз у продажі маю 35 унікальних ароматів. Найбільший попит серед клієнтів на прості аромати. Тому лідирує в продажах: ванільний аромат, “Candy shop” (мають післясмак цукерки та з феромонами), і унісекс. У літню пору більше купують легкі фруктові аромати.


У “Kaya Parfums” можна знайти найдивовижніші аромати: аромамікс свіжоскошеної трави та лотоса чи бананів

Жіночі парфуми коштують від 370 гривень за 10 мл. Вартість групи ароматів з феромонами від 480 гривень за 10 мл.

Дорогими виходять парфуми унісекс, там складна піраміда з компонентів. Їх найважче створювати, бо аромат має підходити і чоловікам, і жінкам. Складно не перебрати з компонентами.

Чоловічих парфумів розробила 5 варіантів. Вартість за 10 мл від 375 гривень. Можна розливати у флакони об’ємом 300 чи 500 мл.

Бренд пропонує для чоловіків 5 ароматів, або парфуми унісекс

Продукцію продаю на сторінках в соціальних мережах. А також у шоу-румах українських брендів. Щодня замовляють, щонайменше, 5 флаконів.

Читайте також: Топ-6 відверто дивних ідей для бізнесу в Україні

Для того, аби люди не купували “кота в мішку”, опираючись тільки на опис в інтернеті – придумала аромакоробки. Це набір із 5 парфумів об’ємом по 3 мл. Хоча можна обрати і більше. Покупець може визначитися, який аромат йому подобається і замовити його збільшену копію.

В аромабокс можна додати усі аромати об’ємом 3 мл, які хочеться спробувати

Що цікавого можна знайти на сторінці бренду? “Cherry bone” – аромат вишневої кісточки, “Capsula X” – парфуми унісекс, у яких поєднується ваніль, шкіра та тютюн, “Sexy Coffee” – надихатиме поєднанням свіжо меленої кави, амбри, мускусу. Інгредієнти для ароматів приїздять із Франції та Сполучених Штатів.

Щоб почати власну справу і розробити базовий набір ароматів – потрібно кілька тисяч доларів. У планах – пройти профільні курси у Франції чи Італії.

Суспільство

Книга “Дім для дома” Вікторії Амеліної зʼявилась в аудіоформаті

Опубліковано

Абук додали аудіоверсію “Дім для Дома” Вікторії Амеліної.

Про це повідомляють на сайті додатку.

Про книгу

Це щемка історія про пошуки дому, розказана пуделем на ім’я Домінік. Історія старого полковника та кількох поколінь жінок, яких зачіпають усі значущі події ХХ століття – від Голодомору до Скнилівської трагедії.

Всі кошти від реалізації передадуть сім’ї Вікторії.

Прослухати книгу можна тут.

Читати також: УКУ анонсував навчальний курс для ветеранів про перші кроки в ІТ

Про Вікторію Амеліну

Вікторія Амеліна – українська письменниця, авторка романів “Синдром листопаду, або Homo Compatiens”, “Дім для Дома” та книжок для дітей. Була волонтеркою, громадською діячкою. Від початку російсько-української війни здійснювала волонтерські поїздки на деокуповані території Україні.

Також ми повідомляли, що переселенка із Сєвєродонецька відкрила сучасну клініку в Києві, де працюють тільки ВПО.

Фото: ВСЛ

Читати далі

Суспільство

Рідні загиблого капітана втілили його мрію

Опубліковано

На його честь було названо корабль, а доньки в памʼять про нього заснували та розвивають ферму у рідному місті.

Капітан І рангу Юрій Олефіренко хотів займатися власним сільським господарством. А коли у 2014 росія напала на Україну, став на захист Батьківщини та віддав за неї своє життя у битві за Маріуполь… Після загибелі капітана його ім’я присвоїли десантному кораблю, який від початку повномасштабної війни давав відсіч окупантам!

Історія Юрія Олефіренко

Капітан І рангу Юрій Олефіренко був командиром 73-го морського центру спецпризначення. Коли у 2014 росія напала на Україну, він вже 1,5 року як був на пенсії, але повернувся.

“Я кажу: “Куди ти йдеш”?” Я йду за рідну країну, за Україну, за український народ”, – розповідає дружина героя.

16 січня 2015 Юрій давав відсіч навалі окупантів під Маріуполем та отримав тяжкі поранення. Він закрив собою та врятував трьох бійців, однак сам загинув…Посмертно Юрія нагородили відзнакою “Народний герой України”. А на його честь назвали флагман українського флоту – десантний корабель “Юрій Олефіренко”.

Фермерська справа – на честь батька

Після загибелі капітана родині виділили земельну ділянку на ведення сільського господарства. І його доньки вирішили втілити його давню мрію та відкрити власну ферму.

“Десь у цих краях працювала бабуся, тому що вона була передовою дояркою. Ія знаю, що ще маленьким хлопчиком він прибігав туди, до неї. Він був людиною ерудованою, дуже розвиненою, знав багато мов, але не боявся такої роботи: він брав і орав город”, – ділиться Олеся Олефіренка, донька Юрія.

Через рік в Ольги було вже 50 телят, і, здавалося, на ферму чекає велике майбутне. Та через рік ресурсів на її утримання почало не вистачати і ферма припинила своє існування.

Читати також: Саша Махов. Історія журналіста і воїна з Луганська

Подолання кризи

Однак рік тому завдяки конкурсу #Варто “РобитИ” Оля отримала можливість відродити справу. А рідні підтримали та допомогли їй почати з нуля.

Зараз на фермі Олефіренків вже 28 свиней та 45 поросят – завдяки гранту справа рухається вперед. Родина покращує умови утримання та планує збільшити поголівʼя худоби. Справа, про яку мріяв капітан, продовжує жити та розвиватись завдяки його донькам.

Нагадаємо, що переселенка із Сєвєродонецька відкрила сучасну клініку в Києві, де працюють тільки ВПО.

Також ми повідомляли, що в “Київ Мілітарі Хаб” відкрили безоплатний спортзал для реабілізації ветеранів

Читати далі

Суспільство

На одній зі станцій метро в Харкові зняли таблички зі старою назвою

Опубліковано

На станції метро Пушкінська в Харкові зняли таблички зі старою назвою, тепер вона носить назву: станція Ярослава Мудрого.

Про це повідомляють Bykvu.

Про зміну назви

Унаслідок ударів армії РФ по Харкову 23 січня 2024 року, місцева влада прийняла рішення перейменувати кілька вулиць, включаючи вулицю Пушкінську, яку перейменували на вулицю Григорія Сковороди.

Читати також: У “Київ Мілітарі Хаб” відкрили безоплатний спортзал для реабілізації ветеранів

Також було вирішено змінити назву станції метро, що раніше мала аналогічну назву. 26 квітня 2024 року топонімічна комісія вибрала нову назву – Ярослава Мудрого, обравши її серед двох пропозицій.

Загалом, 26 січня 2024 року в Харкові перейменовано 65 топонімів, повʼязаних з Росією. 

Також ми повідомляли, що Естонський депутат вирушив у велопробіг за Україну: 1700 кілометрів за 6 днів.

Нагадаємо, що з онлайн-продажу вдалося вилучити 700 російських книжок.

Фото: Вікіпедія

Читати далі