Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

У Миколаєві ЗСУ відбили атаку на аеропорт та захопили вантажівку з набоями

Опубліковано

Українські захисники дали відсіч окупантам, які намагалися атакувати Миколаївський аеропорт, а також захопили російський КАМаЗ, наповнений боєприпасами. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

За словами мера Миколаєва, окупанти намагаються взяти місто у кільце, а також влаштувати переправу та перейти через Буг. Сєнкевич також зауважив, що росіяни – дуже близько до міста, а тому їх дістає українська артилерія.

Про те, що дії українських захисників – успішні, за словами міського голови, свідчить велика кількість знищеної техніки. А 8 березня наші військові відбили напад на аеропорт.

“Нам вдалось 15 одиниць техніки привезти, зараз ми приводимо її до ладу та передамо нашим військам. Також вдалось взяти цілий КАМАЗ набоїв”, – розповів Олександр Сєнкевич.

Мер додав, що вантажівку з боєприпасами окупанти покинули, коли бігли від української армії.

Також у мережі оприлюднили відео з Миколаївщини, де окупанти залишили чергову партію техніки, намагаючись врятувати свої життя.

Додамо, українські військові успішно тримають оборону Харкова та дають відсіч російським окупантам. Зокрема прикордонникам вдалося відбити напад диверсантів на блокпост в Харківській області та взяти в полон одного з бійців. А військовослужбовці ЗСУ під час контратаки розгромили артилерійський підрозділ ворога.

Економіка

єВідновлення: на Київщині за рік подали майже 21 тисячу заявок

Опубліковано

У Київській області в рамках урядової програми «єВідновлення» за рік подана майже 21 тисяча заявок на відбудову пошкоджених та зруйнованих об’єктів.

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

За словами першого заступника голови обладміністрації Миколи Бойка, процес відновлення об’єктів, що були пошкоджені у пристоличному регіоні внаслідок російської військової агресії, триває беперервно.

У Київській області вже відновили понад 17,5 тис. об’єктів. Це школи, дитсадки, лікарні, об’єкти критичної інфраструктури та житло.

Відновлення здійснюється коштом обласного та місцевих бюджетів, урядових програм, за сприяння міжнародних партнерів та фондів. Зокрема активно триває процес відновлення пошкодженого за урядовою програмою «єВідновлення», яка розпочала роботу 10 травня минулого року.

Читайте також: Консультація, пошук роботи та надання психологічної допомоги: в Україні запрацювала програма «Єдиного вікна»

За словами Бойка, в рамках першого етапу — надання грошової компенсації на проведення поточних і капітальних ремонтів — вже прийнято майже 11 300 позитивних рішень на загальну суму понад 1 млрд 415 млн грн. Також активно триває робота з опрацювання заявок про надання сертифікатів на купівлю житла.

«Вже маємо погоджених 1 769 заявок на суму майже 5,7 млрд грн. Третій етап — надання грошової компенсації на будівництво нового житла замість зруйнованого. В рамках цього етапу вже схвалено 460 заявок на загальну суму понад 1 млрд 379 млн грн», – зазначив заступник голови обладміністрації.

Він також наголосив, що за якістю відбудови активно слідкує незалежний технагляд. Аби будівельники вчасно виконували заплановані роботи, представники КОВА здійснюють виїзні перевірки на всі об’єкти, що відбудовуються коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії та UNITED24.

Нагадаємо, Японія продовжить підтримку України у відбудові медінфраструктури, постачанні ліків та обладнання.

Фото: єВідновлення

Читати далі

Суспільство

Безпечні укриття та простір для творчості: у МОН показали, як виглядатимуть школи майбутнього

Опубліковано

Міністерство освіти та науки України, показало, як виглядатимуть школи майбутнього. Це 5 різних архітектурних рішень, які допоможуть осучаснити школи, враховуючи принципи НУШ, а також створити умови, де діти зможуть комфортно вчитися, розвиватися та відпочивати.

Про це йдеться на сторінці МОН.

“Більшість теперішніх шкіл побудовано за минулими радянськими проєктами. Це всім знайомі приміщення із застарілим ремонтом та плануванням. Нині ми працюємо не тільки над оновленням змісту освіти, але й над архітектурною трансформацією шкіл. Адже для якісного освітнього процесу важливо мати комфортний та інклюзивний простір”, – розповіли у МОН.

Читайте також: У Німеччині пропонують ввести українську мову в іноземних школах

Що зміниться у школах?

  • безпечні та надійні укриття з круговим проєктуванням та гарним освітленням;
  • комфортні зони для творчості, проєктної діяльності та відпочинку дітей;
  • доступне та безбар’єрне середовище для всіх учасників освітнього процесу.

Нові школи стануть центрами, де діти зможуть вільно і без обмежень розвиватися, творити й пізнавати світ. У майбутньому ми плануємо масштабувати проєкт.

Нагадаємо, організації, які допомагають людям подолати наслідки війни можуть отримати фінансову допомогу.

Фото: МОН

Читати далі

Суспільство

Морські піхотинці встановили прапор України в Козачих Лагерях

Опубліковано

У Козачих Лагерях на лівобережжі Херсонщини знову замайорів український прапор. Його підняли морські піхотинці однієї з бригад. Так воїни відповіли на ворожу ІПСО про те, що Сили оборони “вийшли з Кринок”. Відео активно шириться у мережі.

Зокрема, пронизливі кадри з синьо-жовтим стягом біля водонапірної башти у Козачих Лагерях опублікував радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

“Кринки не наші -– памʼятаєте позавчора російське ІПСО? Тримайте. Морські піхотинці встановили прапор України в Козачих Лагерях. Не вірте русскім – вони брешуть. Завжди. Слава Україні”, – написав Андрющенко.

Читайте також: Розробники з Запоріжжя показали протимінне взуття (ВІДЕО)

Першим згадане відео опублікував Telegram-канал “Балу HUB”, створений українським воїном на псевдо “Балу”, чий підрозділ кошмарить за допомогою FPV-дронів загарбників на лівобережжі Херсонщини.

“Останні дні деякі не добрі люди розганяли, шо наші морпіхи вийшли з Кринок! Це дійсно так… Вони вийшли з Кринок, щоб розширити плацдарм в напрямі Козачих Лагерів) Кринки і Козачі – це Україна! Слава Морській Піхоті України”, – зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, в ЗСУ планують збільшити використання ШІ на полі бою.

Фото: 35 ОБрМП

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

Харизматична контентмейкерка з TikTok співпрацює з відомими брендами з маленького села на Тернопільщині

Софія Крупа з чоловіком Андрієм підкорює український тікток своїми креативними відео, а відомі бренди часто...

Можливості3 дні тому

Кежуал по-українськи. Подружжя Логаїв створило бренд одягу «Спадщина» з етнічними мотивами, а з розвитком допоміг грант

Коли люди носять одяг від «Спадщини», то відчувають захоплені погляди в спину, адже саме там...

Суспільство1 тиждень тому

Мріє, щоб про Складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство2 тижні тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

РЕКЛАМА: