Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

США передадуть Україні багатоцільові гелікоптери Мі-17

Опубліковано

США передадуть Україні багатоцільові гелікоптери Мі-17. Запит вже направили у конгрес Сполучених Штатів.

Про це пише Мілітарний з посиланням на речницю президента США Джен Псакі.

Зазначається, що Сполучені Штати нададуть Україні авіатехніку, яка раніше належала або призначалася колишнім Повітряним силам Афганістану.

Читайте також«Мотор Січ» створює гелікоптер із надсучасною системою керування

У рамках американської військової допомоги Збройні Сили України мають отримати шість транспортних гелікоптерів Мі-17-В5 та Мі-8МТВ, а загалом наша держава претендує на дев’ять повітряних машин цього типу.

Очікується, що перша партія авіатехніки прибуде до України вже цієї весни.

Читайте також20 кращих українських подкастів. Про бізнес, подорожі, культуру та все на світі

«Ми повідомили Конгресу, що плануємо відправити Україні гелікоптери Мі-17 із резервів Департаменту оборони США», — сказала речниця президента США.

Нагадаємо, США виділили додаткові $200 млн на безпекову допомогу Україні.

Як ми повідомляли раніше, з’явилося відео, як нові гелікоптери патрулюють український кордон.

Фото: mil.in.ua.

Суспільство

Анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок

Опубліковано

Україна планує збільшити участь жінок у протимінній діяльності (ПМД), щоб зробити цей процес більш оперативним і результативним.

Про це повідомило Міністерство економіки.

Деталі

Міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що Україна має обмежені ресурси для проведення протимінної діяльності, і тому необхідно збільшити кількість операторів з розмінування, отримати більше техніки та підвищити рівень навчання саперів.

Уряд розглядає можливість державного фінансування приватних операторів з метою збільшення їх кількості на ринку України, а також привертання міжнародних компаній до участі у процесі розмінування.

Читати також: МЗС України представило ШІ-аватара Вікторію, яка тепер коментуватиме консульську інформацію

Вона також підкреслила, що у сфері протимінної діяльності необхідно приділяти увагу представникам соціальних категорій і груп, які мають особливий інтерес для держави.

Уряд прагне забезпечити професійну реалізацію та соціальну інтеграцію жінок, ветеранів та ветеранок, а також осіб, які постраждали від вибухонебезпечних предметів, та осіб з інвалідністю, шляхом залучення їх до виконання робіт у цій галузі.

“Гендерна рівність розглядається як невід’ємна частина політики України, яка базується на принципах інтеграції, інклюзивності й цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, зокрема важливих напрямів, як-от розмінування. Наразі в Україні вже є помітні результати: середній рівень залучення жінок серед усіх державних і недержавних операторів сягає близько 30%, що відповідає порядку денному НАТО “Жінки, мир і безпека”, – підкреслила Міністерка економіки.

Нагадаємо, що в Чернігові відновили дах майже зруйнованої бібліотеки – памʼятки архітектури 19 століття.

Також ми повідомляли, що з Донеччини до Волині курсуватиме безкоштовний евакуаційний потяг: куди звертатися.

Читати далі

Суспільство

52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу

Опубліковано

52 ветерани отримають фінансову підтримку у вигляді грантів для розвитку своїх бізнесів. Вони були відібрані в підсумку сьомої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів.

Про це повідомив 1 травня Кабінет міністрів України.

Переможці отримають 26 млн грн на започаткування або розвиток свого бізнесу.

Загалом від старту ветеранського компонента грантової програми «Власна справа» переможцями стали вже 552 ветерани та члени родин учасників бойових дій, у бізнес яких держава інвестує через гранти 246 млн грн. Про це повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Читайте також: Військовий взяв під контроль чистоту у двох громадах на Закарпатті (ВІДЕО)

«Найбільш популярними є гранти розміром до 500 тис. грн — понад 60% переможців запросили таку суму підтримки від держави для розвитку свого бізнесу», — зазначила Тетяна Бережна.

Серед 52 переможців сьомої хвилі подачі заяв на гранти — 27 учасників бойових дій та 25 членів родин ветеранів. 46 переможців отримали грант розміром до 500 тис. грн, 4 — до 250 тис. грн, 2 — до 1 млн грн.

Найбільше грантоотримувачів з Житомирської, Полтавської, Вінницької, Київської областей та міста Києва. Найпопулярніші сфери, в яких планують розвивати свій бізнес грантоотримувачі, — гуртова та роздрібна торгівля, тимчасове розміщення й організація харчування, переробна промисловість.

Заявки на отримання гранту подаються через портал Дія разом з бізнес-планом.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, як можуть змінитися заклади реабілітації в Україні.

Фото: Кабінет міністрів України

Читати далі

Суспільство

Джонсонюк, шампанське з чорнобривців, хата з Pinterest та TikTok. Українські блогерки показують чим можна займатися переїхавши у село

Опубліковано

Дизайнерський ремонт сторічної хатини, догляд за десятком кіз та овець, велика ферма й підкорення тіктоку своєю креативністю — ці жінки доводять, що в маленьких селах чи навіть на віддалених хуторах можна займатися улюбленою справою, зробляти й об’єднувати навкола себе у власних блогах тисячі читачів.

ШоТам розповідає про чотирьох блогерок, які переїхали з міста в село, показують його естетику та руйнують стереотипи.

Юля з хутора та її кози й вівці

Юлія Малекс, яка відома в соцмережах як «Юля з хутора», переїхала з чоловіком зі Львова на віддалений хутір 6 років тому. Перші кілька років жінка щодня їздила на роботу до Львова, але під час пандемії вирішила, що більше повертатися працювати в місто не хоче. Тепер її робота — це сам хутір: баран Джонсонюк, овечки Фібі та Брі, понад десяток кіз та овець, а ще кури, що живуть у казковому курнику, кіт і 2 собаки. Часом також можна побачити дикого лиса, який може наблизитися до хутора Юлі.

А ще жінка готує для підписників масло гхі та сир і веде власний блог, який читають майже 35 000 людей. Поки її чоловік у складі ППО тримає українське небо, Юлія тримає хутір, а ще — ресурс своїх читачів, які надихаються працьовитістю та силою волі блогерки.

«Я вважаю, що якщо людина успішна, самодостатня, вміє заробляти, то все одно, де вона живе: в лісі, селі чи на хуторі. Організувати своє життя на своїй землі та жити, як хочеш — це те, що дорогого вартує», — каже Юлія Малекс.

Читайте більше: «Я Юля, пасу кози та вівці, і це – кайф!». Вона переїхала з міста на хутір, щоб руйнувати стереотипи про село

Фермерка Юля з Полтавщини та букети з сухоцвітів

Про життя в селі на Полтавщині та власне фермерське господарство Юлії Пархомець тепер знають понад 220 000 читачів, які слідкують за жінкою в Instagram. Колись копірайтерка Юлія та її чоловік дуже мріяли жити у власному будинку в селі. Їхню мрію про переїзд на природу здійснив син, який народився в подружжя 5 років тому. 

Тепер маленький Льова є частим героєм історій у власному блозі Юлії. А ще — теплиця, поля з сухоцвітами та різні смаколики: в’ялені томати, варення чи шампанське з чорнобривців.

«Якщо є погані новини, то вони збивають з пантелику, але мені варто просто піти в поле вирвати бурʼян, і вже на душі легше. Життя в селі — це терапія для мене. Іноді ми піддаємося поглядам інших людей, які часто кажуть, що з села треба їхати, бо тут немає перспектив для молоді. Але я спробувала, не побоялась, і від того мені дуже радісно», — розповідає Юлія Пархомець.

Читайте більше: «Люди кажуть, що в селі немає перспектив. Але я спробувала»: як копірайтерка стала фермеркою та веде блог про сільське життя

Наталі з Харківщини та її дизайнерський ремонт в покинутій хаті на хуторі 

Власний блог Наталі Ал Баз створила в перші дні повномасштабної війни, аби повідомляти про життя в окупації та виїзд з рідного дому на Харківщині. Зараз його читають понад 56 000 людей. Свій прихисток разом з чоловіком та маленькою донечкою Наталі знайшла за 100 кілометрів від рідного будинку — ним стала старенька сторічна хатина на покинутому хуторі. 

Разом з чоловіком Наталі перетворила стару хату на картинки з Pinterest з дизайнерським ремонтом! Більшість речей — бюджетні: широке двоспальне ліжко зі старих дверей, дзеркало та декоративна стіна, яку облаштували лише за 100 гривень. Тепер блогерка облаштовує подвір’я, майструє тин біля хати, а також навчає охочих редизайну. Жінка веде телеграм-канал «Створюй своїми руками» та ютуб-канал «Естетика хутора».

​​

«Я відчуваю у своїй діяльності місію надихати людей. Можна втратити дім, майно, але залишитися собою та знайти сили побудувати своє життя навіть на покинутому хуторі. Сміття можна прибрати, стіни побілити — створити затишок своїми руками», — ділиться Наталі.

Читайте більше: Перетворили закинутий хутір на картинку з Pinterest: історія подружжя, яке зробило «дизайнерський ремонт» у сторічній хатині

Софія Крупа та її «робота в тіктоках» на Тернопільщині

Креативні тіктоки Софії та її чоловіка Андрія заполонили соцмережі, адже подружжя співпрацює з відомими українськими брендами та робить для них оригінальну та якісну рекламу. А займаються вони цим у невеликому селі на Тернопільщині, куди переїхали з Києва кілька років тому. 

Крім зйомок, Софія виховує двох дітей та чекає на третю, а ще розповідає про «сучасне життя в селі без городів і з роботою в тіктоках» для понад 65 000 своїх підписників у власному блозі.

«Мене надихають оті всі кадри: стара цегла, дрова, звуки —  це все для мене дуже гарно і є для мене естетикою. Взагалі не місце визначає, яким ти маєш бути. Можна жити в селі та бути ким завгодно й робити що завгодно», — пише Софія у своїх соцмережах.

Усі фото в матеріалі з соцмереж героїнь.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство24 години тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство2 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: