Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як вперше за 60 років ремонтують міст через річку Сула на Полтавщині (ФОТО)

Опубліковано

На Полтавщині роблять перший за 60 років ремонт мосту через річку Сула, повідомили у фейсбуці Укравтодору.

Роботи виконують у Полтавський області поблизу села Липове Кременчуцького району на дорозі Н-08 Бориспіль – Маріуполь.

Міст збудований 1962 року. До початку ремонту споруда не витримувала сучасні навантаження, окремі елементи мосту – деформаційні шви та опорні частини під залізобетонним прогоном – знаходилися у неробочому стані.

Читайте такожПішки перетнув Україну навхрест. Мандрівник Олександр Волощук про кратер від метеорита, піщані коси та спустошене село

Розпочали оновлення мосту саме з металевої прогонової будови, оскільки це найпроблемніша ділянка.

Читайте також20 кращих українських подкастів. Про бізнес, подорожі, культуру та все на світі

Проводять два види ремонту: реконструкцію металевого фермового прогону та капітальний ремонт правобережних заплавних прогонів мосту. Його визнано аварійним та небезпечним для експлуатації.

Демонтють аварійну прогонову будову мосту. Роботи ведуться в рамках капітального ремонту правобережних заплавних прогонів споруди. Паралельно проводять:

  • занурення шпунтового огородження технологічного острівця;
  • зварювання ортотропних плит;
  • завезення піску для влаштування технологічного острівця;
  • монтаж залізобетонних плит технологічного з’їзду.

Підрядна організація ТОВ «МП Мостобуд»працює цілодобово.

Нагадаємо, вантовий міст у Запоріжжі після ремонту прикрасять підсвіткою.

Як ми повідомляли раніше, на Закарпатті реконструювали найдовший шляхопровід області.

Фото: facebook.com/Ukravtodor.Gov.Ua.

Суспільство

Прискорена реєстрація та кращі пільги: Швеція готує зміни для українських ВПО

Опубліковано

Українські ВПО, які перебувають під тимчасовим захистом у Швеції, зможуть швидше реєструватися і отримувати більше допомоги для проживання в країні.

Про це повідомляє Euractive.

Близько 40 000 українських переселенців, які проживають у Швеції, отримають змогу швидше заносити свої дані до реєстру населення, ніж це передбачено законом, заявила міністр міграції Швеції Марія Мальмер Стенергард.

За її словами, біженці зможуть реєструватись уже через рік перебування в країні, раніше цей термін становив 3 роки.

Це надасть їм повні права на медичне та стоматологічне обслуговування, і право на базові виплати у разі хвороби та по догляду за дитиною.

Читайте також: У районі Києва придбали тимчасове житло для ВПО: як туди поселитися

Уряд також оголосив, що українські біженці у Швеції зможуть отримувати підвищену допомогу на проживання – 308 шведських крон (30 євро) на день замість 71 шведської крони (7 євро).

Проте українські біженці не матимуть права на допомогу на дітей або житло, а багато хто продовжуватиме жити на 71 шведську крону на день, поки їхнє перебування в країні не перевищить 12 місяців.

Закон набуде чинності 1 листопада 2024 року, за даними шведського уряду, на цей момент близько 33 000 українців будуть зареєстровані і матимуть, зокрема, право на кращу допомогу у виході на ринок праці через програму Агентства зайнятості.

Нагадаємо, Україна піднялася на 18 пунктів в Індексі свободи преси.

Фото: Euractive

Читати далі

Суспільство

На Житньому ринку проведуть благодійний ярмарок «Під Стріхою»: 10 речей, на які вам треба звернути увагу

Опубліковано

Цієї суботи, 11 травня, команда «Стріха» проведе благодійний ярмарок на Житньому ринку в Києві. На гостей чекає маркет від українських брендів, книжки, прикраси, хендмейд вироби, аукціон цінних лотів, фотозона, станція експрес-апсайклінгу речей від професійних майстринь і турнір з настільного тенісу.

Редакція ШоТам розказує, які крафтові українські вироби можна буде купити на ярмарку.

Roshcha.home

Де замовити: Instagram

Бренд працює з якісними сертифікованими американськими складниками, тому продукція антиалергенна, цілком безпечна для діток, вагітних та тварин.

“Ми захоплено створюємо все для вас вручну, в результаті щасливі ви, щасливі й ми. З повагою ставимось до планети, тому використовуємо в упаковці лише екологічні матеріали, які легко здати на переробку, або користуватись ними повторно”, – говорять про свій бренд крафтярі.

Кohaniy.jewelry

Де замовити: Instagram

Прикраси із справжніми рослинами є повністю ручною роботою. У прикрасах Kohaniy.jewelry авторка використовує рослини з різних куточків України. Серед них — незабудки, спірея японська, конвалії, дельфінії, гортензії, тисячолітник тощо. 

“Я люблю подорожувати й щось збирати в блокнотик. Друзі мені неодноразово з подорожей замість сувенірів привозять засушені квіти. Я робила прикраси з рослинками з Греції, Індії, Кіпру, Туреччини, Єгипту, Польщі та Чехії”, – говорить власниця бренду Карина Марініченко. 

POSAG прикраси з кераміки і не тільки

Де замовити: Instagram

Вся символіка та орнаменти є надбанням українського народу. Всі прикраси створюють вручну та в єдиному екземплярі. Бренд може створити створити прикрасу під замовлення.

Нousewood.items

Де замовити: Instagram

Бренд виготовляє крафтовий посуд, підставки та вази з дерева різних форм та текстур. 

Оksina_ceramics

Де замовити: Instagram

Тут ви можете знайти чашки для кави, чашки для чаю юномі, салатниці, чашки для чаю матча, чавани, вази. Ця кераміка прикрасить і додасть затишку вашому дому, а також стане чудовим варіантом для подарунка близьким.

Еarth.fragment

Де замовити: Instagram

Концепція бренду EARTH FRAGMENT максимально проста: earth – земля, fragment – фрагмент.

“Уже півтора року, як кераміка є частиною мого життя. Я закохалася в цю справу, коли вперше сіла за гончарне коло у затишній майстерні невеликого міста Миргород, що на Полтавщині. Я відчуваю, що всі мої вироби – це фрагмент землі, якою і є глина”, – говорить про свій бренд його власниця Вікторія.

Кvity_v_ramtsi

Де замовити: Instagram

Квіткові картини стануть прикрасою будь якого інтерʼєру. Вони, світлі та яскраві, нададуть свіжості та теплого настрою. 

Оbrys ceramics

Де замовити: Instagram

Практичні вироби з кераміки виготовлені вручну. 

Мій шлях в кераміці почався з пошуку способів для саморефлексії та переведення фокусу з середини себе на зовні. Після пережитих подій з початку повномасштабного вторгнення, коли здавалося, що весь мій світ був зруйнований, я познайомилась з таким матеріалом як глина та способами її трансформації у різні форми. Почала шукати натхнення у природних кольорах, текстурах, формах, обрисах”, – говорить Ірина, засновниця бернду.

Super Rare Candles

Де замовити: Instagram

“Це крамничка для душі! не крупний поставлений на конвеєр магазин. Не масове виробництво. Кожну свічку роблю вручну з якісних натуральних матеріалів і намагаюсь зробити унікальною та неповторною і вкласти у неї якийсь свій настрій. Це політ фантазії, це рандом, це мистецтво; не ідеальне, не «під лінійку», а від серця і як воно є”, – йдеться на сторінці бренду. 

Vichnistt

Де замовити: Instagram

Прикраси з бісеру ручної роботи від Цвигун Надії. Дівчина створює силянки, які зможуть доповнити ваші вбрання. 

Читати далі

Суспільство

Назвали фіналістів конкурсу «Честь Професії – 2024»

Опубліковано

7 травня журі та відбіркова комісія 15-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії – 2024» оголосили номінантів у шести основних категоріях. Цьогоріч на конкурс надіслали 1240 матеріалів: 990 в основних номінаціях та 250 — у спеціальних. Це наразі рекорд за кількістю заявок.

Вже традиційно оголошення фіналістів провели онлайн.

Серед фіналістів — Наталія Корнієнко та її інтерв’ю для «Читомо»: «Максим Кривцов: Я мав жахливу мрію — ходити по Києву з автоматом». До шортлиста увійшли по 5 матеріалів у кожній категорії.

Найкраще інтерв’ю

Ірина Сисак, «Радіо Свобода Україна». «Загиблого азовця ексгумував батько, який перейшов на бік “ДНР”. Розповідь матері»

Дарина Сухоніс, «Наше місто». «Про втрати, любов до роботи, війну та Бога — Ігор Гетало»

Вероніка Хорольська, Запорізький центр розслідувань. «Аскольд: 8 тисяч врятованих із Маріуполя»

Наталя Корнієнко, «Читомо». «Максим Кривцов: Я мав жахливу мрію — ходити по Києву з автоматом»

Тарас Левченко, «Радіо Свобода». «Сибірський батальйон» ЗСУ — корінні народи РФ «проти Путіна».

Читайте також: Євген Клопотенко запустив сервіс замовлення шеф-кухаря додому: як цим можна скористатися

Найкраще новинне висвітлення резонансної події

Леся Іванова, Bihus.info. «Замголови Нацполіції: російський паспорт дружини, зв’язки з криміналітетом і теща-мільйонерка»

Яна Корнійчук, Слідство.Інфо. «Мільйон не для вас: Кому насправді дісталися гроші від Мінсоцполітики»

Сергій Андрушко, Кіра Толстякова, «Схеми», «Радіо Свобода». «Хто віддав Росії 575 крилатих ракет, якими тепер атакують Україну?»

Михайло Ткач, «Українська правда». «Батальйон Іспанія». УП навідалась в гості до одеського воєнкома та інших українських мільйонерів»

Ганна Калаур, «Суспільне» «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій»

Найкраща аналітика

Ганна Мамонова, «Бабель». «Що відбувалося в Грозі перед тим, як туди влучила російська ракета. І як брати Мамони, яких СБУ вважає навідниками, стали колаборантами — реконструкція»

Олександр М’ясищев, «Бабель». «У ніч на 1 червня через зачинене укриття в Києві загинули люди. Офіс президента звинувачує в цьому Кличка, мер — президента, а в СІЗО сидить сторож. Хто він і до чого тут комунізм — пояснюємо»

Діана Буцко, hromadske. «У кожній хаті буде стояти де один гріб, де — п’ять, де — три»

Марʼян Кушнір та Сергій Нужненко, «Радіо Свобода». «ЗСУ пішли в контратаку під Бахмутом: перші кадри з поля бою»

Дар’я Янушкевич, «Суспільне Чернігів». «Я аж крикнула: “Саша!”: мати Олександра Мацієвського впізнала сина на відео росіян з розстрілом» 

Найкращий репортаж

Михайло Кригель, Ольга Кириленко, Дмитро Ларін, «Українська правда». «Краматорськ — місто побачень, смерті та молочних коктейлів. Чим живе романтична столиця України під обстрілами С300»

Сенів Оксана, Олена Дуняк, «Суспільне Новини». «Нові обличчя війни»

Мар’ян Кушнір, «Радіо Свобода Україна». «Захоплені позиції РФ, штурми та важкі бої: як виживає піхота на нулі. Репортаж з Роботиного»

Анастасія Горпінченко і Колян Пастико, Слідство.Інфо. «Зліва від посадки танчик заїжджає»: росіяни в тумані штурмують позиції ЗСУ».

Марʼяна Пʼєцух, hromadske. «Ви — служитель диявола». Коли з Почаївської лаври виселять УПЦ МП»

Найкраще розслідування

Богдан Мірошниченко, Дана Гордійчук, «Економічна правда». «Війна та корупція на “Антонові”. Чи зможе Україна колись відновити будівництво літаків?»

Інна Гадзинська, Валерія Павленко, Надія Кельм, Маргарита Гогун, «Тексти». «Зайди, якщо зможеш. Ветеранам з інвалідністю вкрай важко пересуватися українськими містами»

Олександр Янковський, Олена Бадюк, «Радіо Свобода».»Важко, повільно, ризиковано: як відбувається розмінування деокупованого півдня України»

Олена Куренкова, «Суспільне». «Що буде з сектором Гази та чи зникне ХАМАС після операції Ізраїлю — пояснення Суспільне»

Наталя Гуменюк, співзасновниця та редакторка, журналістка проєкту з документування воєнних злочинів The Reckoning Project, співавторка — Енн Епплбаум «They didn’t understand anything, but just spoiled people’s lives» 

Найкраща публіцистика

Олександр Дьомін, Діана Лановець, Ірина Костишина, Іnker. «Я не другий сорт»

Ганна Курцановська, «Свої. City». «Їх вбили, бо не змогли перемогти на полі бою. Оленівка».

Гаяне Авакян, агенція «Або». Bakhmut, before it vanished 

Ангеліна Карякіна, «Лабораторія журналістики суспільного інтересу». Three Stories of Pregnancy and Birth in Ukraine

Ольга Омельянчук, Reporters. «Готуйтесь битися»

Нагадаємо, історик показав архівне фото батьків відомої американської акторки з українським корінням.

Фото: “Честь професії”

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: