Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Мозок як у тумані». Що таке синдром хронічної втоми, чим він небезпечний та як уникнути

Опубліковано

Втому на собі відчував кожен. Напруження, емоційне перевантаження, безсоння — наша нервова система просто не встигає відновитися. Часом людині важко рухатись або робити щось звичне, що раніше не викликало труднощів. Відпочинок не завжди може допомогти, адже трапляється, коли виснаження переростає у «хроніку». Постійна втома може тривати місяць, два, три чи навіть більше. За різними даними відомо, що на це страждає одна людина зі ста. До Міжнародного дня запобігання синдрому хронічної втоми 12 травня ми розпитали у сімейної лікарки та психотерапевтки, чим небезпечний такий стан, які його прояви та як його уникнути.

Проблеми зі здоров’ям за завісою втоми

Втома — це суб’єктивне відчуття люди, і її причини можуть бути як психологічні чи фізіологічні, так і пов’язані зі способом життя. Вона може прикривати симптоми багатьох хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, артрит, анемія, проблеми зі щитоподібною залозою, серцево-судинні захворювання тощо. Серед причин втоми може бути й емоційне вигорання, якщо людина робить монотонну роботу, має несприятливий клімат у колективі, ненормований робочий графік і взагалі не має можливості відпочивати.

Виснаження не минути і якщо людину постійно смикають на роботі, вона ні на хвилину не може розслабитися і постійно перебуває в напрузі, весь час відповідає за дуже важливі процеси. Серед причин варто згадати й ризики небезпеки на підприємстві. Постійні стреси можуть прикривати депресивні серйозні розлади, що також дуже важливо.

Відчули «хроніку» — мерщій до лікаря

Звісно, не вся втома перетікає в хронічну — так вже говорять про стан, який триває більш як три тижні, і людина відчуває його практично щодня. В будь-якому випадку їй обов’язково варто звертатися до лікаря. Розпізнати втому можна тоді, коли ви відчуваєте фізичне знесилення, не хочете й не можете виконувати звичну роботу,  у вас погіршується концентрація, пам’ять, важко думати, не можете критично оцінювати процес, роздратованість, сонливість. Тобто, якщо ваше єдине бажання — це закрити штори й двері та лягти спати, щоб ніхто не чіпав.

Fatigue

Якщо говорити про реакцію організму, яка свідчить про втому, це може бути підвищення чи зниження артеріального тиску і пульсу, нудота, прояви проблем зі шлунково-кишковим трактом. Ознаки саме патологічного стану — головний біль, постійне безсоння або сонливість, загострення епізодів хронічних хвороб, якщо такі є.

Хронічну втому лікувати не так просто

Синдром хронічної втоми (СХВ) — це складне хронічне виснажливе захворювання. Причини виникнення ще не повністю зрозумілі. Деякі теорії включають інфекційні агенти, зміни в імунній системі чи в енергетичному обміні, генетичний фактор, хронічний стрес. Це може бути й поєднання кількох факторів.

Оскільки конкретну причину важко з’ясувати й багато інших станів викликають подібні симптоми, лікування СХВ може бути складним. Аби правильно виявити цей стан, потрібно провести чимало диференціальної діагностики, щоб виключити будь-які інші причини. Це займає багато часу та зусиль.

«Мозок як у тумані» — перший дзвоник хронічної втоми

Симптоми хронічної втоми різняться, залежно від індивіда та тяжкості стану. Цей патологічний стан характеризується зниженою здатністю виконувати діяльність, яка триває більш як шість місяців і супроводжується глибокою втомою, яка не покращується ні відпочинком, ні сном. Відмінною рисою СХВ є те, що симптоми можуть погіршуватися після фізичних, розумових або емоційних зусиль, проявів «нездужання» після навантаження. Такі пацієнти також можуть не почуватися краще або менш втомленими навіть після повноцінного сну.

Chronic Fatigue Syndrome Diet , Cures For Fatigue, Cure For Chronic Fatigue Syndrome

Поширеними є й когнітивні порушення. У більшості людей із СХВ виникають проблеми зі швидкістю мислення, пам’яттю та концентрацією уваги. Пацієнти для опису цієї проблеми часто говорять, що у них «мозок як у тумані», й вони не здатні чітко мислити. Ще одним симптомом є «ортостатична непереносність» — відчуття запаморочення, непритомності у вертикальній позі: стоячи або сидячи. Біль різного характеру та локалізації у м’язах, суглобах чи голові також часто зустрічається у людей із цим синдромом.

Що робити, якщо відчувається втома?

Забуваємо про шкідливі звички — вони не розслабляють

Віолетта Лійка: Щоб уникнути втоми під час навчання чи роботи, потрібно забезпечити базові потреби людини. Серед них — повноцінний сон і режим раціонального різноманітного харчування. Варто звернути увагу й на регулярне фізичне навантаження: ходьба, біг, плавання, їзда на велосипеді, спортзал. Обирайте ті види спорту, які вам до вподоби й приносять задоволення. Також варто мінімізувати або взагалі відмовитися від шкідливих звичок: алкоголю, наркотиків та сигарет. Всі вони створюють ілюзію, що людина розслабляється, хоча насправді це навпаки ускладнює проблему.

Також варто вчасно і раціонально розподіляти час роботи й відпочинку. Не потрібно нести навчання чи роботу додому і продовжувати працювати, не маючи взагалі вільної хвилини. Це дійсно призводить до хронічної втоми й до вигорання. Корисним буде також спілкування з людьми, які вам приємні, з хорошим почуттям гумору. Переглядайте фільми, які змушують вас думати, слухайте корисні подкасти, читайте книги. Згадайте про свої захоплення: можливо, ви збираєте травинки або щось колекціонуєте. Давно час трішки змінити свою повсякденну діяльність.

Family watching a movie on the couch

Вчасно кличте на допомогу

Якщо втома стосується людей, які перебувають у декреті чи постійно займаються хатніми справами, то варто просити про допомогу. Звалювати на себе всю нішу — це дуже складно. Можливо, у чоловіка чи жінки є батьки, бабусі, дідусі, друзі, родичі, які можуть підстрахувати з малюком, чи є можливість найняти няню. Тоді варто цим скористатися. Або якщо є фінанси для оплати людині, яка допоможе прибирати будинок декілька разів на тиждень, чому б не обрати такий варіант. У випадку, якщо ваш день занадто насичений різними справами, допоможе певний тайм-менеджмент. Формуйте не сто задач на добу, а намагайтеся розбивати їх рівномірно на тиждень.

Читайте також: Які підходи тайм-менеджменту використовувати у своїй роботі

Якщо ж втома перебігає всі межі, триває більш як три тижні й нічого людину не радує, то це цілком звучний дзвінок для того, щоб звернутися до сімейного лікаря чи терапевта, а згодом і до психотерапевта чи психіатра. Можливо, потрібні спеціальні засоби, які допоможуть побороти тривогу, певні обстеження організму. Це може бути і якийсь дебют депресії чи тривожного розладу.

Хронічну втому медики лікують командно

Беата Надь: Синдром хронічної втоми у деяких людей має циклічний перебіг: чергуються періоди погіршення самопочуття, а потім і поліпшення стану. Поки що не існує специфічних ліків проти цього патологічного стану. Кожна людина має різні симптоми, і тому можуть знадобитися різні типи лікування для контролю розладу та полегшення симптомів. Зазвичай людина потребує допомоги цілої команди фахівців, іншими словами — мультидисциплінарний підхід. Вони створюють для неї індивідуальний план лікування.

Можна покращити якість життя людини, впливаючи окремо на ті симптоми, які її турбують. Наприклад, на безсоння чи біль. Також допомогти зменшити симптоми втоми можуть деякі зміни способу життя: гігієна сну, збалансоване харчування, уникнення шкідливих звичок (нікотин, наркотики, алкоголь, надмірна кількість кофеїну), контрольовані, індивідуально підібрані фізичні навантаження, психогігієна та робота з психологом.

Суспільство

Українці можуть «купити» страховий стаж: інструкція

Опубліковано

Українці можуть «купити» страховий стаж для виходу на пенсію у 60 років або для отримання вищої пенсії. Про це йдеться на Урядовому порталі.

Як «придбати» страховий стаж

Перш за все потрібно укласти договір з Пенсійним фондом України (ПФУ) – зробити це можна онлайн через веб-портал електронних послуг фонду. Потім потрібно зробити наступні кроки:

  • увійдіть в особистий кабінет Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису, Дія.підпису або системи Gov.id.
  • оберіть розділ Комунікація з ПФУ, далі натисніть «Договір на добровільну участь»;
  • внесіть персональні дані особи, на користь якої ви хочете робити внески (ПІБ, податковий номер, серію і номер паспорта, дату народження).
  • якщо платите за себе, натисніть Бажаю сплачувати внески за себе й вкажіть необхідну інформацію;
  • дайте згоду на обробку даних і підтвердіть внесені дані;
  • підпишіть договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), натиснувши кнопку «Підписати й сплатити»;
  • сплатіть внески, обравши зручний для вас спосіб: через Portmone чи платіжне доручення.
Інструкція, як скористатися послугою

Кому доступна послуга

Застраховані й незастраховані люди старші 16 років, котрі належать до однієї з цих категорій:

  • працевлаштовані за кордоном, проте хочуть отримувати пенсію в Україні;
  • передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсії;
  • з низьким рівнем офіційного доходу, які хочуть збільшити розмір пенсії у майбутньому.

Читайте також: Щастя належить безстрашним: подружжя лікарів з Дружківки відкрило мережу перукарень у Донецькій області

Робити внески можна як за себе, так і за іншу людину, якщо вона не є пенсіонером.

Хто може «докупити» стаж

Щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачено щонайменше мінімальний страховий внесок. Його розраховують за формулою: мінімальна заробітна плата х 22%. З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок становить 1760 грн.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачено щонайменше мінімальний страховий внесок

Нагадаємо, в Україні оголосили мікрогрант для соціальних ініціатив.

Фото: Укрнет

Читати далі

Суспільство

Швеція виділила 28 млн євро на підтримку оборонного потенціалу України

Опубліковано

Уряд Швеції доручив Збройним силам країни перерахувати 28 млн євро на підтримку обороноздатності України.

Про це повідомляє пресслужба уряду Швеції.

Так, 18 млн євро буде передано трьом коаліціям у рамках Контактної групи з питань оборони України, а 10 млн євро – до Фонду НАТО для України.

“Ми продовжуємо підтримувати Україну і робитимемо це доти, доки це буде необхідно. Шведська підтримка буде поступово переходити до закупівлі нового обладнання у промисловості для передачі Україні. Завдяки цим платежам до фондів ми зможемо зміцнити оборону України в плані безпілотників, розмінування та посилення можливостей українських ВМС”, – заявив міністр оборони Швеції Поль Йонсон.

Читайте також: В Україні стартувала премія UEPA: можна отримати кошти на розвиток підприємства, подробиці

Так, Швеція виділяє:

  • 5 мільйонів євро на користь коаліції з розмінування, які будуть спрямовані на спільні закупівлі обладнання та навчання українського персоналу.
  • 3 мільйони євро на коаліцію морської безпеки, яка підвищує потенціал України в галузі безпечних морських перевезень у Чорному морі, а також розширює можливості українських ВМС у галузі морського спостереження, амфібійних боїв, контролю над морем і протидії російським військовим кораблям.
  • 10 мільйонів буде передано коаліції безпілотників. За підтримки Коаліції безпілотників можливості України в галузі безпілотників будуть розширені за рахунок навчання більшої кількості українських солдатів. Підтримка також допоможе Україні в закупівлі безпілотників.

Нагадаємо, у Міноборони розповіли про грошове забезпечення для важкопоранених військових.

Фото: Уряд Швеції

Читати далі

Суспільство

Як не залишитися без зв’язку та інтернету при відключенні світла

Опубліковано

Через масований удар по енергетиці 8 травня 2024 року в усіх областях України можуть запровадити графіки відключення світла. Вже відомо, що пік очікується увечері з 18:00 до 23:00.

три простих кроки для того, щоб не залишитися без зв’язку та інтернету.

Мобільний зв’язок

Через нестабільне електропостачання в мережах може зникати зв’язок на телефонах. Коли вимикається світло, станції мобільних операторів перемикаються на альтернативне живлення.

Як правило, батарей та генераторів вистачає на 4-5 годин роботи. Якщо після цього досі немає світла, станція може повністю відключитися і не обслуговувати абонентів.

Щоб не залишити українців зовсім без зв’язку, ще 2022 року було запущено національний роумінг. Це безкоштовна опція, яка дозволяє абонентам користуватись послугами інших операторів у зоні покриття.

Щоб скористатися цією опцією, треба на смартфоні вимкнути автовибір мережі. На Android – перейти в “Налаштування” – “Мобільна мережа” (або “Підключення”) – “Оператор”. На iOS: “Параметри” – “Мобільні дані” – “Вибір мережі”.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Потім треба знайти та вибрати доступну мережу – VODAFONE UA, UA-KYIVSTAR або LIFECELL. Якщо не вдалося зареєструватися, спробуйте знову або виберіть іншого оператора. Після цього можна дзвонити, приймати дзвінки, надсилати та отримувати смс-повідомлення.

Щодо мобільного інтернету, то навряд чи його використання в національному роумінгу буде комфортним. Оператори дають доступ до мережі 2G/3G на швидкості до 512 Кбіт/с. Цього може вистачити на обмін повідомленнями в месенджерах чи пошук інформації в інтернеті.

Читайте також: Мінкульт хоче створити заповідник на території пам’ятки археології «Китаївське городище»: що про це відомо

Домашній інтернет

Якщо ви хочете залишатися з домашнім інтернетом при відключеннях світла, слід заздалегідь потурбуватися про це. Для цього треба уточнити у свого провайдера, чи він перейшов на енергоефективні інтернет мережі за технологією xPON.

PON (passive optical network або “пасивна мережа”) – це технологія, яка забезпечує доступ до інтернету в будинках з проведеними оптичними комунікаціями. У таких випадках оптика заводиться безпосередньо у квартиру.

Особливістю PON є деревоподібна архітектура, яка не потребує електропостачання для периферійних вузлів. Це дозволяє отримувати доступ до мережі навіть при локальних перебоях зі світлом за наявності резервного живлення у ваших девайсів. Швидкість залишається високою, достатньою для перегляду онлайн-ТБ.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Якщо ваш провайдер не надає доступу до інтернету через оптику, можна знайти найближчого провайдера з xPON-мережею і подати заявку на підключення. Щоб прискорити процес, радять об’єднатися із сусідами. Зазначимо, у Києві така послуга доступна у більшості великих провайдерів.

Якщо домашній інтернет роздається по Wi-Fi, то крім джерел живлення для ноутбука або комп’ютера, потрібне альтернативне джерело живлення для роутера. Це може бути як зарядні станції чи безперебійники, так і павербанки. В останньому випадку потрібна батарея, здатна видавати необхідний вольтаж, і кабель з відповідними роз’ємами.

При дотриманні всіх умов можна залишатися вдома онлайн не лише під час віялових відключень, а й за тривалих блекаутів.

Пункт незламності

Якщо національний роумінг не працює і зник домашній інтернет, можна прийти до одного з Пунктів незламності. Достатньо завантажити мапу в застосунку “Дія”, щоб у декілька кліків знайти найближчий пункт і перевірити, чи є в ньому все необхідне.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Через додаток можна перевірити, чи працює пункт, чи доступний для людей з інвалідністю, а також чи є там зв’язок, інтернет, генератор, вода, тепло, аптечка та можливість підзарядити гаджети.

Нагадаємо, Проспект Правди у Києві перейменували на честь Європейського Союзу.

Фото: ДЕТЕК

Читати далі