Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
Дезінфекція одягу та взуття Дезінфекція одягу та взуття

Суспільство

Як правильно дезінфікувати одяг та взуття після вулиці

Опубліковано

Ви робите все можливе в умовах карантину, щоб захистити себе від коронавірусу: ретельно миєте руки, носите маску та користуєтесь антисептиком. Але все одно є неприємне відчуття і переживання за речі, які ти приніс додому? Дезінфекція одягу та взуття є також необхідною.

На щастя, на цей час не було зафіксовано жодних випадків передачі нового коронавірусу через одяг та взуття. Проте, якщо ви довгий час перебуваєте на вулиці чи контактуєте з людьми – дезінфекцію потрібно робити. Ми поспілкувались з лікарем-інфекціоністом Романом Пономаренко та з’ясували, як правильно дезінфікувати одяг та взуття після вулиці.

Одяг малого ризику

Насправді, дезінфікування одягу та взуття не є найважливішим етапом захисту себе. В першу чергу, важливо дотримувати гігієни рук, використовувати антисептик та носити маски. У нашій країні люди більше б дезінфікувати одяг, якби було більше випадків захворювання.

COVID-19, грипоподібна респіраторна хвороба, спричинена новим коронавірусом, поширюється дихальними крапельками. Кашель та чхання зараженої особи в безпосередній близькості від іншої людини – найімовірніший спосіб прямої передачі. Однак нам відомо, що новий коронавірус здатний виживати поза людським тілом на різних поверхнях, що може призвести до передачі при дотику. Залежно від поверхні, вірус може жити від кількох годин до кількох діб. Тому дезінфекція одягу та взуття є важливою.

Читайте також: Як дезінфікувати себе, свій дім та речі, щоб вберегтись від коронавірусу

Якщо ви опікуєтесь або часто перебуваєте у близькості до людини з COVID-19, прання часто є важливою частиною профілактичної гігієни. Це стосується, зокрема, осіб високого ризику, таких як медичні працівники чи осіб, які постійно працюють при контакті з людьми. 

Якщо ви вийшли на швидку прогулянку чи за покупками в магазин, то навряд чи зможете заразитись на COVID-19 через одяг чи взуття. Однак, якщо ви не змогли тримати безпечну соціальну відстань від інших або, що ще гірше, хтось кашляв чи чхав у вашій безпосередній близькості, прання одягу було б хорошою ідеєю.

Як правильно дезінфікувати одяг?

1. Залишайте верхній одяг у гардеробній та не заносьте у дім.

Можна мати окрему зону при вході в будинок, куди ви будете складати брудний одяг.

2. Міняйте комплекти одягу

Було б чудово, якби ви мали 3-4 комплекти одягу. У такому випадку достатньо просто залишити куртку, джинси, шапку та взуття на тиждень, а наступного разу використовувати інший комплект.

3. Правильно періть речі

Прати одяг, у якому ви ходите на вулиці, потрібно у пральній машині з температурою води не менше  60 градусів. Не потрібно додавати ніякої хлорки – тільки звичайний порошок. Під час прання краще використати режим додаткового полоскання.

4. Використовуйте відпарювач

Одним з найефективніших способів дезінфекції одягу є гаряча пара. Тому, якщо у вас є відпарювач, то скористайтесь ним після повернення додому. Це є чудовим варіантом особливо для верхнього одягу, який тяжко прати після кожного виходу з дому. 

Зауважте, що ця техніка є досить недешева, тому для дезінфекції можна використати звичайну праску у режимі відпарювача.

5. Ультрафіолетова лампа – чудовий варіант

Для дезінфекції одягу та взуття ультрафіолетова лампа теж підходить. Але її потрібно використовувати виключно для предметів, бо UV-промені можуть викликати подразнення на шкірі.

Проте такі лампи більше використовуються у закладах охорони здоров’я, де висока концентрація вірусу в повітрі. Тому, якщо у вас немає лампи, то можна використати інші засоби дезінфекції.

Читайте також: Антисептик: де купити та як зробити в домашніх умовах

6. Провітрюйте одяг

Щоб швидко і просто продезінфікувати одяг, варто просто повісити його на сонці. Ультрафіолетові промені розправляються з усіма вірусами. Проте, якщо сонця немає, то можна повісити одяг на свіжому повітрі на два-три дні.

Важливо не витрушувати одяг, щоб вірус не потрапив у повітря, а потім і на слизові оболонки людини.

7. Використовуйте антисептик

Це ще один швидкий і простий спосіб дезінфекції. Але при використанні антисептика потрібно звернути увагу на матеріали, з якого зроблений одяг, щоб не зіпсувати його.

Пам’ятайте, що вміст спирту в санітайзері повинен бути не менше 70%.

А що ж зі взуттям?

Взуття, як правило, набагато брудніше, ніж одяг саме за своєю природою. Таким чином, воно швидше переносить бактерії та інші забруднення додому.

Взуття можна обробити хлоровмісними або спиртовмісними засобами. Вони допоможуть вбити віруси. Підошва взуття – основне місце розмноження на взутті вірусів, бактерій і грибків. При цьому цілком імовірно, що віруси, які переносяться хворою людиною по повітрю, можуть осісти на верхній частині взуття, на шнурках тощо. Тому, заходячи в будинок, взуття краще залишити за порогом.

Підошву краще обробити спиртовим антисептиком. Шкіряне взуття після вулиці краще обробляти мильним розчином, щоб видалити видимий бруд. Далі потрібно приготувати суміш з 70% спиртом і водою. Але перед цим протестуйте суміш на невидимій частині, щоб не зашкодити взуттю.

Ще один надійний спосіб дезінфекції – прання при високих температурах (не менше 60 градусів). Тому мокасини, або кросівки можна просто закинути у пральну машину. Тільки кладіть в барабан лише одну пару взуття і періть її в спеціальному мішку.

Для дезінфекції краще не використовувати розчини з дуже високим вмістом спирту або абразивні порошкові засоби. Ці засоби можуть нашкодити улюбленій парі взуття.

Суспільство

Рідні загиблого капітана втілили його мрію

Опубліковано

На його честь було названо корабль, а доньки в памʼять про нього заснували та розвивають ферму у рідному місті.

Капітан І рангу Юрій Олефіренко хотів займатися власним сільським господарством. А коли у 2014 росія напала на Україну, став на захист Батьківщини та віддав за неї своє життя у битві за Маріуполь… Після загибелі капітана його ім’я присвоїли десантному кораблю, який від початку повномасштабної війни давав відсіч окупантам!

Історія Юрія Олефіренко

Капітан І рангу Юрій Олефіренко був командиром 73-го морського центру спецпризначення. Коли у 2014 росія напала на Україну, він вже 1,5 року як був на пенсії, але повернувся.

“Я кажу: “Куди ти йдеш”?” Я йду за рідну країну, за Україну, за український народ”, – розповідає дружина героя.

16 січня 2015 Юрій давав відсіч навалі окупантів під Маріуполем та отримав тяжкі поранення. Він закрив собою та врятував трьох бійців, однак сам загинув…Посмертно Юрія нагородили відзнакою “Народний герой України”. А на його честь назвали флагман українського флоту – десантний корабель “Юрій Олефіренко”.

Фермерська справа – на честь батька

Після загибелі капітана родині виділили земельну ділянку на ведення сільського господарства. І його доньки вирішили втілити його давню мрію та відкрити власну ферму.

“Десь у цих краях працювала бабуся, тому що вона була передовою дояркою. Ія знаю, що ще маленьким хлопчиком він прибігав туди, до неї. Він був людиною ерудованою, дуже розвиненою, знав багато мов, але не боявся такої роботи: він брав і орав город”, – ділиться Олеся Олефіренка, донька Юрія.

Через рік в Ольги було вже 50 телят, і, здавалося, на ферму чекає велике майбутне. Та через рік ресурсів на її утримання почало не вистачати і ферма припинила своє існування.

Читати також: Саша Махов. Історія журналіста і воїна з Луганська

Подолання кризи

Однак рік тому завдяки конкурсу #Варто “РобитИ” Оля отримала можливість відродити справу. А рідні підтримали та допомогли їй почати з нуля.

Зараз на фермі Олефіренків вже 28 свиней та 45 поросят – завдяки гранту справа рухається вперед. Родина покращує умови утримання та планує збільшити поголівʼя худоби. Справа, про яку мріяв капітан, продовжує жити та розвиватись завдяки його донькам.

Нагадаємо, що переселенка із Сєвєродонецька відкрила сучасну клініку в Києві, де працюють тільки ВПО.

Також ми повідомляли, що в “Київ Мілітарі Хаб” відкрили безоплатний спортзал для реабілізації ветеранів

Читати далі

Суспільство

На одній зі станцій метро в Харкові зняли таблички зі старою назвою

Опубліковано

На станції метро Пушкінська в Харкові зняли таблички зі старою назвою, тепер вона носить назву: станція Ярослава Мудрого.

Про це повідомляють Bykvu.

Про зміну назви

Унаслідок ударів армії РФ по Харкову 23 січня 2024 року, місцева влада прийняла рішення перейменувати кілька вулиць, включаючи вулицю Пушкінську, яку перейменували на вулицю Григорія Сковороди.

Читати також: У “Київ Мілітарі Хаб” відкрили безоплатний спортзал для реабілізації ветеранів

Також було вирішено змінити назву станції метро, що раніше мала аналогічну назву. 26 квітня 2024 року топонімічна комісія вибрала нову назву – Ярослава Мудрого, обравши її серед двох пропозицій.

Загалом, 26 січня 2024 року в Харкові перейменовано 65 топонімів, повʼязаних з Росією. 

Також ми повідомляли, що Естонський депутат вирушив у велопробіг за Україну: 1700 кілометрів за 6 днів.

Нагадаємо, що з онлайн-продажу вдалося вилучити 700 російських книжок.

Фото: Вікіпедія

Читати далі

Суспільство

alyona alyona & Jerry Heil вперше заспівали на сцені Євробачення-2024 (ВІДЕО)

Опубліковано

Представниці України на Євробаченні-2024 alyona alyona та Jerry Heil провели свою першу репетицію виступу на сцені у Мальме, де цього року пройде конкурс.

Про це повідомляє МКІП.

Про виступ

На сцені представниці України на 68-му пісенному конкурсі зʼявилися самі – без танцівників та беквокалу. Під час їх виступу сцена Malmö Arena стала полотном для оспівування жіночої сили, стійкості та єдності, необхідної для подолання життєвих викликів.

Друга репетиція представниць України відбудеться вже 1 травня. Півфінали Євробачення проведуть 7 та 9 травня. Alyona alyona & Jerry Heil виступлять у першому півфіналі під номером 5.

Читати також: Як скористатися мультишерингом документів у застосунку «Дія»

Все про “Євробачення-2024”: що чекає на глядачів

У цьому році 68-й пісенний конкурс “Євробачення” відбудеться у шведському місті Мальме. Перші два півфінали заплановані на 7 та 9 травня, а грандіозний фінал відбудеться 11 травня.

Організатори зробили кілька змін у правилах конкурсу. Наприклад, збільшений час для глядацького голосування у фіналі: воно розпочнеться перед виступом першого учасника. Детальніше про всі нововведення можна дізнатися з офіційного оголошення.

Україну представлятимуть alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria”. Вони виступлять у першому півфіналі під номером 5. Наразі їхній трек є одним з найбільш популярних серед композицій цьогорічних учасників “Євробачення”: він зібрав 4,7 мільйона переглядів на офіційному YouTube-каналі конкурсу.

Нагадаємо, що на книжковому ярмарку в Буенос-Айресі представили український стенд.

Фото: Eurovision Song Contest та Суспільне Євробачення

Читати далі