Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Найкрасивіші станції метро в Україні та їх історія

Опубліковано

Кожного дня тисячі українців спускаються до метро, аби швидко доїхати до місця призначення. І багато хто не звертає увагу на красу станцій, мозаїку, розписи на стінах, архітектурні рішення та багато іншого. Ми вирішили виправити це і показати вам найкрасивіші станції метро в Україні, а також розказати їх історію.

Київ

“Золоті ворота”

Станцію відкрили 31 грудня 1989 року, з 1994 року мозаїки інтер’єрів станції мають статус «щойно виявлений об’єкт культурної спадщини», пам’ятка архітектури та містобудування, монументального мистецтва. Авторів станції «Золоті ворота» відзначили Державною премією України у 1991 році. 

На мозаїчному фризі у проміжному вестибюлі, прямо над виходом до ескалатора, який веде на поверхню, знаходиться також мозаїчний напис «СЛАВА УКРАЇНІ», який зараз вже майже непомітний. 

Між станціями “Золоті Ворота” та “Лук’янівська” розташована станція-привид “Львівська Брама”. Вона була закладена в середині 1991 року і заморожена в 1997 році, через нестачу коштів і не прийнятий план з реконструкції. 

Станція “Золоті ворота” навіть встигла потрапити до відеогри, в один з епізодів «Collapse: The Rage». Також кілька разів потрапляла в рейтинги найкрасивіших станцій Європи у 2012 та 2014 роках.

“Славутич”

30 грудня 1992 року відкрили станцію, що розташована на лівому березі Дніпра. Станції “Славутич” не було в початковому проєкті Сирецько-Печерської лінії і в планах вона виникла приблизно в середині 80-х. Назву отримала по історичному і фольклорному імені Дніпра. 

Архітектор Микола Альошкін вирішив створити незвичний інтер’єр, що має викликати асоціацію з “ніччю на Дніпрі”. Білий і блакитний мармур, чорна стеля і маленькі світильники-зірки. Колійні стіни мовби нагадують спокійний та сивий Славутич-Дніпро.

Між “Видубичі” і “Славутич” розташована ще одна станція-привид – «Теличка». Будівництво почали в 1991 році, але вже через рік заморозили, бо просто відпала необхідність. Таку назва станція отримала через те, що раніше на її місці довгий час було пасовище.

“Олімпійська”

Станцію відкрили 19 грудня 1981 року під назвою “Республіканський стадіон”. З 11 липня 2011 року отримала назву “Олімпійська”, запозичену від розташованого неподалік НСК “Олімпійський”.

Стіни станції облицьовані сірим мармуром, що створює цікаву атмосферу приглушеного світла. Проєкт станції передбачав білі стіни, але білого мармуру не вистачило.

В кінці центрального залу розташована композиція у формі олімпійського вогню. Цікаво, що раніше на композиції були відсутні олімпійські кільця.

Стіна касового залу навпроти турнікетів декорована керамічним барельєфом присвяченим темі футболу та хокею. Але часто його не видно через торгові кіоски.

Читайте також: Десять правил успіху для малого бізнесу. Поради від експерта зі світовим ім’ям

“Теремки”

В 2013 році 6 листопада відкрили “Теремки”, кінцеву станцію Оболонсько-Теремківській лінії. Назву отримала від однойменного житлового масиву. Станція була запланована ще в 1970-і роки, проте будівництво її було відкладено на невизначений термін. Знову про станцію заговорили в середині 2000-х, коли на південній ділянці лінії почалися будівельні роботи в напрямку “Теремків”. В кінці 2010 року почалися вже реальні роботи з проєктування станції.

Стіни на “Теремках” облицьовані бежевим і сірим мармуром, підлоги викладені сірим гранітом зі вставками з чорного граніту, що утворюють геометричний малюнок. На станції присутнє тактильне покриття.

Основним мотивом обробки станції є облицювання зводу мозаїками

Дніпро

“Покровська”

29 грудня 1995 року відкрили станцію “Комунарівська” в Дніпрі. 24 листопада 2015 року вона була перейменована на “Покровську”. 

Розташована вона на перетині вулиць Юрія Кондратюка і Великої Діївської між житловими масивами “Червоний Камінь” і “Покровський” міста Дніпро.

Згідно з проєктом, станція мала називатися “Діївка” ибо “Діївська”. Мобільне покриття відсутнє, але з 18 лютого 2016 року на станції підключений Wi-Fi від інтернет-провайдера.

“Металургів”

Станція “Металургів” була відкрита 29 грудня 1995 року поруч з Дніпровським металургійним заводом. Станція мала проєктну назву “Брянська”, оскільки до 1917 року завод називався Олександрівським Південноросійським залізоробним і залізопрокатним заводом Брянського акціонерного товариства. 

Мобільне покриття відсутнє.

Цікаво, що виходи зі станції з’єднані з довгим підземним переходом, що йде на завод, прохідна якого розташована також в під землею в цьому переході.

“Метробудівників”

Станцію було відкрито 29 грудня 1995 року поряд з Державним обласним українським домом та Дніпропетровським органним залом.

Станція розташована в районі, який має назву Чечеловка, чому спочатку пропонувалася назва “Чечелівська”. Нинішню назву станція отримала в честь метробудівників, без будь-якої географічної прив’язки до місцевості. Ймовірно, таку назву станція отримала через випадок в 1986 році. Тоді при будівництві перегінних тунелів в районі цієї станції, завдяки мужності метробудівців не сталося трагедії. 

Харків

“Київська”

Станція відкрита 11 серпня 1984 року. Була споруджена в важких геологічних умовах та з застосуванням самих різних методів боротьби з ними, є гордістю метрополітену, відрізняються приголомшливою красою і виразністю. Станція «Київська» споруджувалася в дуже важких гідрогеологічних умовах, оскільки знаходиться в низині, в заплавній частині річки Харків.

Задум оформлення станції присвячений Києву, його історичним і визначним пам’яткам. 

Архітектори отримали відразу декілька державних премій за таку оригінальну та витончену роботу. Довгий час станція «Київська» потрапляла в туристичні фотоальбоми і путівники по місту. Макети станції, як зразок витонченості та краси, експонуються в залі музею метрополітену.

При будівництві станції «Київська» виявили відразу кілька знахідок – ребра мамонта, лопатки зубра, плечову і ліктьову кістку шерстистого носорога віком 50 тисяч років. 

“Академіка Барабашова”

11 серпня 1984 року станцію відкрили майже на пустирі, але вона була майже постійно завантажена, адже брала на себе пасажиропотік з усією Салтівки (найбільший житловий масив України). Після продовження лінії пасажиропотік різко впав. В 1990-і роки побудували ТЦ «Барабашово», який згодом ринок розширювався і пасажиропотік по станції зростав. До початку 2000-х ринок поглинув всю територію навколо станції. Відтоді пасажиропотік стабільно залишається високим.

Оформлення станції присвячено тематиці космосу і наукової діяльності Н.П. Барабашова.

Двічі станція служила для евакуації людей, коли при сильній пожежі на Барабашівському ринку було евакуйовано працівників і покупців ринку.

Кривий Ріг

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Проспект Металургів”

Станцію “Проспект Металургів” було відкрито 2 травня 1989 року. Це одна з чотирьох підземних станцій Криворізького метротрама, прикрашена сірим мармуром.

Особливістю інтер’єру є хвилеподібні виступи на стінах, що утворюють незвичайний візерунок. В три ряди розташовані люстри, з усіх підземних станцій Кривого Рогу ця освітлена найкраще.

Читайте також: Новорічна ялинка 2020. П’ять ідей, чим замінити новорічну красуню

Суспільство

Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Опубліковано

Українець по імені Коргі Лакі відзначився як одна з моделей для пам’ятника королеві Єлизаветі II, який недавно було відкрито у британському графстві Ратленд.

Про це повідомляє BBC Україна.

Фото: Getty Images

Про памʼятник

Бронзовий пам’ятник, який встановили поруч з бібліотекою в Окемі, став центром уваги під час офіційного святкування дня народження королеви, на яке зібралося чимало людей. Художник Хайвел Претлі зобразив королеву, оточену трьома коргі – її улюбленцями.

За інформацією ВВС Україна, однією з моделей для королівських собак став пес українки Антоніни Кириленко.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Коргі Лакі

Одного дня чоловік Антоніни вирішив взяти собаку по кличці Лакі із собою на роботу, прогулятися через парк. Там їх зустрів скульптор Хайвел Претлі. Лакі став моделлю для постаменту пам’ятника, ставши прототипом для коргі, який стоїть на задніх лапах.

Фото: Антоніна Кириленко

Скульптор уважно вивчив поведінку та особливості песика, грався з ним і зробив багато фото, щоб якомога точніше відтворити його у скульптурі. Родина Лакі була постійно на зв’язку з митцем та бачила весь процес створення монумента: від маленької глиняної скульптури – до відлиття бронзової статуї. Результат, за словами Антоніни, перевершив усі їхні очікування.

Нагадаємо, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Getty Images

Читати далі

Суспільство

В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Опубліковано

Голосування щодо перейменування 19 топонімів у застосунку “Київ Цифровий” триватиме до 12 травня.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, важливо почути думку мешканців столиці перед тим, як депутатський корпус Київської міської ради прийме рішення про перейменування цих міських об’єктів.

Варіанти змін

Пропозиція змінити назву площі між вулицями Січеславською та Кирпи на честь Північноатлантичного альянсу внесена. Крім того, киянам запропоновано обрати нові назви для вулиць Тургенєва, Пушкіна, Брюсова, Боткіна, Крилова, Нахімова, Достоєвського, Єсеніна, Ковалевської, Чаадаєва та Заслонова.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Також, пропонується перейменувати вулицю Станіславського на вулицю Богдана Ступки. Представники театру імені Івана Франка зауважують, що саме на цій вулиці проживав Ступка і працював у театрі протягом понад 30 років. Вони вважають, що це буде відповідним і символічним кроком для всього театрального мистецтва, якщо ця вулиця отримає ім’я великого українського актора.

Користувачі застосунку “Київ Цифровий” можуть обрати варіант, який, на їхню думку, є найбільш доцільним для перейменування конкретного топоніма. Для участі в голосуванні потрібно перейти до розділу “Електронна демократія”, обрати “Опитування”, переглянути перелік назв та проголосувати.

Як проголосувати

Для того, щоб проголосувати в додатку “Київ Цифровий”:

  • обирайте “Електронна демократія” ⟶ “Опитування”;
  • переглядайте перелік назв і натискайте “Проголосувати”.

Нагадаємо, що виробники дронів можуть отримати гранти на 80% від вартості проєкту.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: Київ Цифровий

Читати далі

Суспільство

В Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину

Опубліковано

Четвертого травня в столиці буде представлена фотовиставка, на якій буде представлено фотографії, зроблені 65 журналістами, які зафіксували воєнні злочини РФ щодо культурної спадщини України.

Про це повідомляє Інститут масової інформацію.

Про акцію

Інститут масової інформації (ІМІ) та UNESCO звернулися до українських журналістів, репортерів і фотографів з проханням задокументувати наслідки шкоди, яку російська агресія завдала церквам, театрам, бібліотекам та культурним діячам.

Виставка об’єднала роботи 65 фотожурналістів. Через об’єктиви їхніх камер ми бачимо пошкоджені фасади церков, розбите скло культурних центрів, обвалені стелі театрів та попелом засипані бібліотеки. Саме вони зафіксували роботу художників, перформерів, культурних діячів і волонтерів, які продовжують працювати в умовах війни.

Читати також: В Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження

Як потрапити на виставку?

Виставка працюватиме в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків з 4 травня до 19 травня включно.

Адреса: вулиця Терещенківська, 15. 

Час роботи: з 10:30 до 17:00, четвер з 12:00 до 19:30 (понеділок, вівторок – вихідні).

Вхід вільний.

Проєкт реалізує Інститут масової інформації за фінансової підтримки UNESCO Heritage Emergency Fund та народу Японії.

Нагадаємо, що в Харкові стартував кінофестиваль, присвячений музиці та культурі.

Також ми повідомляли, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Фото: Валентин Кузан

Читати далі