Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Учень Грушевського та полковник армії УНР. 10 фактів про Євгена Коновальця до 133-ї річниці народження

Опубліковано

Перший лідер Організації українських націоналістів, очільник куреню січових стрільців, полковник армії УНР, учень Грушевського та «бездомний бурлака». Усе це про Євгена Коновальця, день народження якого припадає на 14 червня.

«У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у Націю», — одна з цитат Євгена Коновальця, яка стала крилатою. До 133-ї річниці від дня народження Євгена Коновальця ШоТам зібрав 10 фактів про цього відомого діяча українського визвольного руху.

Дитинство та юність

Євген Коновалець народився 14 червня 1891 року у селі Зашків поблизу Львова. Був найстаршою дитиною у батьків, які працювали у місцевій школі. Батько був директором, а мама навчала дівчат шиття, плетіння та надавати першу медичну допомогу. 

У 18 років Євген Коновалець вступив на факультет права та політичних знань Львівського університету. Як студент постійно відстоював ідею відкриття окремого українського університету у Львові.

Учень Михайла Грушевського

Одним з викладачів Євгена Коновальця в Львівському університеті був Михайло Грушевський, який читав лекції з курсу історії Східної Європи. Коновалець знав Грушевського особисто, тому був натхненний, коли той очолив Українську Центральну Раду на початку революції. Згодом курінь Коновальця захищатиме Київ від нападу більшовиків.

Полковник армії УНР та лідер УВО

З початком Першої Світової війни Євгена Коновальця мобілізували до австрійської армії. Під час боїв на Маківці потрапив у московський полон, а після звільнення у 1917 році став співзасновником Галицько-Буковинського куреня січових стрільців.

У липні 1921 Коновалець очолює Українську військову організацію, яку створили для боротьби за українську державність рік перед тим. 

Кохання та сім’я

У 1922 році у Львові Євген Коновалець одружився з донькою заможного підприємця, адвоката Степана Федака Ольгою. Подружжя мешкало у кам’яниці батька на вулиці Дорошенка 48 у Львові.

Менш ніж за рік спільного життя у Львові Євген та Ольга виїхала з міста назавжди через переслідування польської влади. Згодом у них народився син Юрій.

Перший голова ОУН

Організація українських націоналістів була створена у Відні 1929 року. На конгресі націоналістів одноголосно обирають Євгена Коновальця головою Проводу. Ідеологією ОУН став «інтегральний націоналізм» громадського діяча Дмитра Донцова, за яким нація вважалася найбільшою цінністю, побудова України — найвищою метою і для досягнення мети могли використовувати будь-які засоби.

«Бездомний бурлака»

Через підпільну діяльність та свою громадську позицію Євген Коновалець мусив часто змінювати міста та навіть країни проживання. Разом з дружиною Ольгою та сином Юрієм Коновалець жив у Чехословаччині, Німеччині, Швейцарії та Італії та багатьох інших країнах. Про себе він часто казав, що живе як «бездомний бурлака». 

Загинув від коробки шоколадних цукерок

Євген Коновалець загинув 23 травня 1938 року у Роттердамі. Його вбив радянський агент Павло Судоплатов, який роками втирався у довіру Коновальця, а потім при зустрічі вручив йому коробку шоколадних цукерок. 

Роздивляючись афішу вистав місцевого театру «Люм’єр» у центрі міста, Євген Коновалець відкрив коробку і вибухівка здетонувала. Поховали Євгена Коновальця на місцевому цвинтарі «Кросвейк» у Роттердамі.

Вишколи для молоді імені Євгена Коновальця

На честь Євгена Коновальця у його рідному села Зашків щороку влаштовують національно-патріотичний фестиваль та вишкіл для молоді. А в будинку, де Коновалець народився і виріс, відкрили музей, де крім інших речей зберігають рушник, який власноруч вишивала його мати. Також у селі встановили пам’ятник на честь Коновальця.

Монети на честь Коновальця

З 9 червня 2021 року Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету «Євген Коновалець» номіналом 2 гривні. Ця монета продовжує серію «Видатні особистості України» та присвячена військовому і політичному діячеві, особистості, що символізує спадковість української національно-визвольної боротьби.

Автор знакових фраз

Євген Коновалець сказав багато змістовних речей, які тепер стали крилатими та особливо актуальними в наш час. Ось деякі з них:

«У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у Націю».

«Волю українського народу до самостійного життя не знищать ні ворожі тюрми, ні заслання, бо Україна є нездобутнім бастіоном героїв і борців».

«Як довго не буде самостійної Української Держави, так довго не буде порядку в Європі, всі союзи будуть нереальними».

«Якщо розходимося, то працюймо так, щоб при зустрічі ми могли один одному глянути в очі й подати один одному руки…».

«Навіть серед найбільше несприятливих обставин нам не треба закладати рук чи то попадати в зневіру».

Суспільство

Кримськотатарська мова зʼявилася в «Google Перекладачі»

Опубліковано

Google здійснила найбільше розширення свого сервісу перекладу Google Translate, додавши 110 нових мов, серед яких вперше з’явилася кримськотатарська. Цей крок став можливим завдяки впровадженню великої мовної моделі штучного інтелекту PaLM 2.

Про це повідомляє Google.

Зазначається, що це найбільше розширення в історії Google Translate, яке відкриває доступ до перекладу для понад 614 мільйонів носіїв цих мов, що складає приблизно 8% населення світу. Додавані мови охоплюють широкий спектр: від світових мов з понад 100 мільйонами носіїв до мов, які використовуються малими громадами корінних народів чи майже вимирають, але мають активні зусилля щодо їх збереження.

Читати також: У Київській області будують інклюзивне містечко для військових

Зокрема, близько чверті нових мов походять з Африки, що робить це розширення найбільшим за історію включення африканських мов, таких як фон, кіконго, луо, га, сваті, венда та волоф.

Цей крок впровадження новітніх технологій покликаний забезпечити більший доступ до інструментів перекладу для всього різноманіття користувачів Google Translate по всьому світу.

Нагадаємо, що «Укрпошта» випустила нові марки «Податки. Армія. Перемога».

Фото: з вільних мереж.

Читати далі

Суспільство

Вступ в 2024 році: які дати варто запамʼятати абітурієнтам

Опубліковано

Терміни вступної кампанії 2024 року регулюються Порядком прийому на навчання для здобуття вищої освіти, що затверджений Міністерством освіти та науки України в березні цього року. Вступна кампанія — це важливий період для тих, хто бажає почати навчання у вищому навчальному закладі (ВНЗ).

Про це повідомляє NV.

Початок вступної кампанії

Розпочинається вона з 1 липня, коли абітурієнти мають зареєструватися в е-кабінеті або персональному кабінеті вступника, завантажити необхідні документи та перевірити інформацію.

Читати також: У Київській області будують інклюзивне містечко для військових

Коли подавати документи

Подача заяв та документів триватиме з 19 по 31 липня, останній день прийому документів — до 18:00.

Для спеціальностей, що вимагають творчих конкурсів або співбесід, встановлені окремі дедлайни: реєстрація на них на бюджетних місцях відбудеться з 3 по 10 липня, на контрактних — з 3 по 25 липня.

Результати

Результати вступу будуть оголошені до 5 серпня. Абітурієнти, які рекомендовані до зарахування, повинні до 8 серпня до 18:00 подати оригінали документів. Зарахування на бюджетну форму навчання відбудеться до 10 серпня, на контрактну — до 30 серпня.

Нагадаємо, кому можна не здавати НМТ-2024 для вступу в ВНЗ.

Фото: з вільних мереж.

Читати далі

Суспільство

У Київській області будують інклюзивне містечко для військових

Опубліковано

Голова КОВА Руслан Кравченко повідомив про будівництво нового містечка у Ковалівці за підтримки благодійного фонду Андрія Засухи та ФК «Колос Ковалівка».

Про це Руслан Кравченко розповів в своєму Facebооk.

Про містечко

Комплекс включає 56 приватних будинків площею 80 квадратних метрів кожен, призначених для військових та їх сімей. Всі будинки обладнуються з усіма зручностями для комфортного проживання, включаючи кухонні меблі, ванні кімнати та тераси для відпочинку. Також планується облаштування амбулаторії, дитячих та спортивних майданчиків. Діти військових матимуть спеціальний автобус для доставки до шкіл та садочків.

Читати також: «Укрпошта» випустила нові марки «Податки. Армія. Перемога»

Перші два сертифікати на будинки в цьому комплексі очільник Київщини передав для бійців ГУР. Найближчим часом такі ж сертифікати отримають ветеранам з 3-ї окремої штурмової бригади, 72 ОМБр імені Чорних Запорожців та 114 бригади ТРО. 

Нагадаємо, що в Україні планують збудувати велику базу з виготовлення суден.

Фото: Руслан Кравченко.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

«Ми створили європейський хаб у селі»: як сільську бібліотеку перетворили на Смарт Простір

Тепер жителі українських сіл не рвуться в міста, а навпаки — відроджують місцеву сакральну історію...

Суспільство1 тиждень тому

Табір, як у дитинстві, але для дорослих. Як працює перший в Україні кемпінг на деревах

Ви колись пробували спати в повітрі, коли поряд ліс, гори та зоряне небо вночі? А...

Суспільство2 тижні тому

Вклали в бізнес по 2 тисячі гривень. Як друзі заснували власну СММ-агенцію у 20 років

Друг-однодумець, жага до авантюризму та добре бойківське вино — так чотири роки тому почалася історія...

Суспільство3 тижні тому

Щоденні обійми, заробіток і козяче щастя: як невістка зі свекрухою вдвох розвивають маленьку ферму на Черкащині

«У нас є сир, налітайте», — з цього повідомлення в соцмережах минулого року почалася історія...

РЕКЛАМА: