Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Українське “ЇDLO” для мандрівників поховало совковий “сніданок туриста”

Опубліковано

“Сніданок туриста” – це коли доводилося іржавим ключем відкривати консервну банку з кашею і сумнівного походження м’ясом, – пішов у небуття. В моді тепер сублімовані сніданки в термопакетах.

Тож сучасні туристи, альпіністи, риболови, любителі відпочинку в кемпінгах користуються практичними речами, які легші за вагою, у використанні та не забруднюють довкілля. А допомагає їм у цьому український бренд ЇDLO.

Бренд ЇDLO – заснований 2016 року на безлюдному острові киянином Михайлом Темпером та чернівчанином Сергієм Андрєєвим. Затяті мандрівники весь час зіштовхувалися з проблемою нормального та повноцінного харчування під час походів. “Коли йдеш в гори, не завжди є можливість набрати повен рюкзак напівфабрикатів і готувати їх. Кілька разів у походи брали закордонні набори сухого їдла, тому і вирішили зробити таке самі”, – каже Михайло.

Коротко про ЇDLO

  • ЇDLO – це комплексна система харчування, яка складається з 32 позицій: сніданки, супи, основні страви з м’ясом та без, снеки, енергетичні батончики, напої.
  • Фішка компанії – запарювання і споживання страв прямо з пакетів. Саме ЇDLO почали робити це першими в Україні
  • Найпопулярніші страви – гречка з яловичиною, борщ український, каша бананова.
  • “Похідну” їжу купують на лише екстремали, а й звичайні туристи, які їдуть до Європи на власних авто чи просто подорожують світом.
  • Всього на компанію працює 9 людей.
  • Компанія має представництво бренду у Польщі. 
Засновники бренду – гірські туристи та фрірайдери, мають – інженерну та маркетинг освіту

Борщ з пакета

Звідки береться “сніданок мандрівника” нового покоління? Компанія робить два види сухої їжі. Просто сушену – коли готову страву чи її окремі компоненти висушують гарячим повітрям та сублімовану. 

Сублімована їжа – вищий пілотаж, адже з пакета ви черпатимете не просто “їдло”, а страву, за смаком не гірше, ніж у ресторані. Щоб отримати сублімований продукт, його спершу заморожують. Потім у вакуумній сушарці  волога виморожується до 8%, так зберігаються усі властивості готової страви. Відмінність між сублімованою і звичайною сушеною їжею – смак. Процес сублімації більше затратний і технологічний, тому і ціна такої їжі вища”, – каже Сергій.

“Сніданок туриста”

Недоліки

  • має великий об’єм та вагу (середня вага 240 гр)
  • потребує додаткового посуду щоб розігріти та їсти
  • боїться перепадів температур
  • не має збалансованого харчування
  • містить штучні складові та консерванти

Переваги

  • можна споживати без розігрівання
  • дешевше (але не означає якість) від 14,50 грн

“ЇDLO”

Переваги

  • легкий і малий по об’єму (вага одного пакета 55-110 гр)
  • запарюється та споживається прямо з пакета
  • не боїться екстремальних перепадів температур
  • збалансоване харчування та страви для вегетаріанців
  • виготовлений з натуральних складників без додавання консервантів

Недоліки

  • потрібен окріп, щоб запарити їжу
  • дорожчий – м’ясна страва коштує 69 грн

Як готувати

Обидва варіанти просто сушеної чи сублімованої їжі мають вигляд гранул, проте якщо їх залити гарячим окропом та зачекати 10 хвилин – отримаєте гречку з м’ясом, овочі чи навіть суп харчо.

А ще пакування “їдла” легке і не займає багато місця в рюкзаку. Тому не варто сміття “забувати” в горах чи на місцях відпочинку

Щоб приготувати їжу, потрібно мати при собі гарячу воду (а отже термос чи пальник). Окріп можна заливати прямо в упаковку з їжею, термопакет витримує високу температуру. Пакет має спеціальні позначки для точного додавання потрібної кількості води, щоб запарити страву.

“Їдло” в краю канібалів

Щоб інші туристи більше надихалися на подорожі та брали з собою “їдло”, підприємці публікують на сайті історії команди бренд-амбасадорів. Це мандрівники, які описують, в яких найнезвичніших місцях їм доводилося бувати і споживати “їдло”. Більше історій почитати можна тут.

За словами туриста Сергія Чернова, “найзбоченішим місцем, де побувало “їдло” – це перевал Ларкья Ла, що на треку навколо гори Манаслу”. А загалом, мандрівники у походи брали українське “їдло” у походи від Патагонії (частина Південної Америки) до Непалу. 

“Найцікавіша історія була, коли один амбасадор подорожував до Папуа Нової Гвінеї і там пригощав вождя племені папуасів нашим енергетичним батончиком ОМ-НОМ. Вождю сподобалося. Але думаю, що він усім, хто його чимось пригощав, кивав головою і казав “good”. У їхній культурі процвітав канібалізм. Нашого амбасадора вони не з’їли, і на тім дякуємо”, – сміється Сергій.

Читайте також: Як продавати український дизайн в арабські країни. Лайфхаки від харківських дизайнерів

Кілограм сухого м’яса 2000 гривень

На сайті виробника: 

  • пакет гречки з яловичиною коштує 69 гривень
  • борщ зі свининою – 59 
  • різотто з грибами та овочами – 65 грн  

Вага вмісту пакування кожної страви коливається між 50 – 100 грамами, а готового продукту вийде 350-450 мл. 

Підприємці пояснили, чому саме такі ціни:

  • із 10 кілограмів свіжих овочів отримуємо від 1,5 до 3 кг сушеного продукту 
  • 10 кг м’яса перетворяться на 1 кг сушеного чи сублімованого 
  • кілограм сублімованого м’яса коштує 2000 гривень, а просто сушеного – 700 грн.

Щомісяця підприємці виготовляють кілька тонн готової продукції.

Дещо не для бородатих дядьків

По-секрету, підприємці кажуть, що коли йдуть у похід брутальні бородаті дядьки, то серед них мало хто купує суто вегетаріанський набір. Але з кожним роком клієнтів додається і публіка дуже різна, тому і попит на вегетаріанські страви росте. 

Мандрівники-вегетаріанці можуть насолоджуватися в походах безм’ясними стравами

“Тим, хто не їсть м’яса, пропонуємо спробувати бананову кашу, різотто з овочами, гречку з морською капустою, горохове пюре з кунжутом, локшину з грибами чи булгур з овочами по-турецьки. На сьогодні половину асортименту складають страви без м’яса”, – розповів про меню Михайло.  

Читайте також: Пиво зі смаком борщу. 8 незвичних крафтових броварень

250 тисяч на відкриття справи

На старті бізнесмени вклали близько 250 тисяч гривень у виробництво. Донедавна на їхньому підприємстві були тільки інфрачервоні сушки. Зараз мають ще й новенькі сублімаційні машини з камерами, де продукти під вакуумом заморожуються, а потім починають сушитися. Але це вже набагато дорожча інша історія!

Суспільство

“Щоденник нареченої Христа”: документальний фільм про черниць зʼявився на Takflix

Опубліковано

Фільм Марти Смеречинської побудований на основі дворічних спостережень за життям понад 100 українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України.

Про це повідомило Divoche.media.

Про фільм

Повнометражна стрічка режисерки Марти Смеречинської ґрунтується на дворічних спостереженнях за життям понад сотні українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України. Серед них також була молодша сестра режисерки, Настя. Марта Смеречинська вивчає цю спільноту, взаємодіє з черницями та розвиває нові стосунки із близькою людиною.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Фільм “Щоденник нареченої Христа” отримав дві нагороди на фестивалі Ukrainian Doc Preview Docudays UA 2020: East Silver Caravan Award та DOK Leipzig Award. Презентація стрічки відбулася на Marché du Film — Festival de Cannes у рамках секції Cannes Docs. Зараз його можна переглянути у всьому світі з англійськими субтитрами.

Онлайн-кінотеатр Takflix передасть 10% з кожного квитка фонду “Повернись живим”, ще 50% — творцям кіно. Дивитися «Щоденник нареченої Христа» можна тут

Нагадаємо, що в Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць.

Також ми повідомляли, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Щоденник нареченої Христа

Читати далі

Суспільство

В Києві в ботсаду зацвіли півонії: фото

Опубліковано

У ботанічному саду імені Гришка квітковий рай. Бузок уже вибухає яскравим цвітом, а недавно розцвілися півонії.

Про це повідомили на офіційній сторінці ботсаду в інстаграмі.

Головним партнером бузку є півонія деревовидна, яка квітує одночасно з бузком. Це дозволяє підкреслити враження від квітування бузку та заповнити сад барвами та ароматом. Квіти півонії деревовидної мають діаметр близько 30 см, що сприяє підсиленню інтенсивності загальної кольорової палітри.

фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад

Фото: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Про устрій дендрарію в ботсаду

Сезонність та динамічність парку можуть проявлятися найбільш повно, коли певні його ділянки, завдяки великій кількості квітучих рослин, перебувають у центрі уваги, а потім змінюють своє положення. Концентрація на певних ділянках одночасно цвітучих рослин дозволяє викликати у відвідувачів сильні емоційні враження. Цей прийом успішно використовував Леонід Іванович при створенні дендрарію. Кожного сезону тут відвідувачів очікує нова композиція барвистих квітів і листя.

У травні у сирингарії розцвітає понад півтори тисячі кущів бузку і деревовидних півоній.

Нагадаємо, що в Україні анонсували безоплатні курси англійської мови для ВПО.

Також ми повідомляли, що коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Фото: ботсад

Читати далі

Суспільство

В Дніпрі запрацювала дитяча залізниця: ціни та розклад

Опубліковано

Сьогодні, 4 травня, під звук станційного дзвону розпочався літній сезон на найстарішій в Україні і другій за віком у світі дитячій залізниці.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Дніпровська дитяча залізниця, відкрита у 1936 році, припиняла рух поїздів лише у кілька разів: під час Другої світової війни, карантину та у перший рік широкомасштабного вторгнення.

650 юних залізничників з Дніпра під наглядом інструкторів будуть керувати поїздами, перевірятимуть стан колійної мережі, працюватимуть в якості дикторів, касирів та чергових на станціях.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Подробиці

Дніпровська дитяча залізниця працюватиме:

  • у травні, вересні та жовтні – у вихідні дні з 10:00 до 18:00;
  • у літні місяці – щоп’ятниці з 12:00 до 18:00,  у вихідні дні з 10:00 до 18:00.

Вартість дитячого квитка – 50 гривень, дорослого – 62 гривні.

Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 95д.

Нагадаємо, що послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії.

Також ми повідомляли, як військовому отримати відпустку закордоном.

Фото: Укрзалізниця

Читати далі