Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Українська мова звучить в 82 музеях світу

Опубліковано

У межах проєкту першої леді України Олени Зеленської аудіогіди українською мовою запрацювали ще у двох світових музеях. Зараз у 82 іноземних музеях українською звучить історія людства та людського духу

Про це повідомляє Офіс Президента.

Музеї Нобелівської премії

У Стокгольмському музеї відкрилася виставка під назвою “Речі, які змінили світ” з українським аудіосупроводом. Вона надає унікальну можливість взяти участь в подорожі крізь час та простір, досліджувати величні досягнення, які вплинули на розвиток людства.

З 250 експонатів, представлених на виставці, кожен має свою власну історію та зв’язок з іменами видатних лауреатів Нобелівської премії, які подарували світу цінні артефакти.

фото: опубліковано в Офісі Президента

Читати також: Як дизайнерка з Києва змінила моду ХХ століття в США

Музеї імператриці Сісі

Серед понад 300 експонатів виставки в Музеї Імператорської Палати у Відні – особисті речі дружини імператора Франца Йосифа. Відвідувачі також можуть зазирнути в апартаменти імператорського подружжя з XIX століття.

фото: опубліковано в Офісі Президента

Про ініціативу Олени Зеленської

Проєкт Першої Леді щодо поширення української мови в провідних історичних та музейних пам’ятках світу вже реалізовано на 82 об’єктах у 44 країнах. Два нових аудіогіди було введено завдяки підтримці посольств України в Республіці Австрія та Королівстві Швеція.

“Перефразовуючи назву стокгольмської виставки, можна сказати, що мова теж змінює світ. І навіть у тяжкі часи дає йому порозуміння, а нам – розуміння самих себе”, – наголосила пані Олена.

Нагадаємо, що читати про минуле, щоб творити майбутнє. Сім книжок про історію України, які зрозуміє кожен.

Також ми писали, як працюватиме програма “кешбеку від держави”.

Фото: опубліковано в Офісі Президента

Суспільство

«Воскресіння»: у Києві відкривається виставка робіт студентів академії імені Бойчука

Опубліковано

У Національному музеї літератури України 8 травня відкриється виставка «Воскресіння», яка репрезентує твори Олени Осадчої і студентів сакрального відділення Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

“Представлені в експозиції твори іконопису і фрески були виконані в межах навчальних дисциплін другого курсу «Робота в матеріалі» і четвертого курсу «Основи іконографії» на бакалаврському рівні. Більшість робіт створені протягом 20017–2020 років”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Які гранти для українського бізнесу доступні в травні: пропозиції для підприємців

Окрема тема виставки – подія, що сталася з Академією Бойчука 25 березня 2024 року, коли в одну з будівель навчального корпусу влучила частина російської надзвукової ракети і вщент зруйнувала приміщення, де зберігалися золоті фонди дипломних робіт студентів Академії. До запропонованої експозиції включені фото зруйнованих будівель Академії й інсталяція, створена з фрагментів цегляних стін та арматури. На виставці також представлені понівечені твори сакрального мистецтва.

Центральним експонатом виставки є ікона Архангела, яку було знайдено під завалами та відреставровано.

Відкриття виставки заплановано на 16 годину.

Виставка експонуватиметься з 8 травня по 8 червня.

Нагадаємо, історик показав архівне фото батьків відомої американської акторки з українським корінням.

Фото: Мінкульту

Читати далі

Суспільство

Як і навіщо у Запорізькій поліції з’явився жіночий простір (ВІДЕО)

Опубліковано

Поліціянтка Катерина Оксова працює в секторі протидії домашньому насильству, але навесні 2023 року їй довелося рятувати людей від іншої агресії — військової. Адже її екіпаж одним з перших прибув до багатоповерхівки, в яку прилетіла російська ракета. Увечері мріяла про одне — змити з себе той страшний день. Але не було де… Як Український Жіночий Фонд та Коаліція 1325 за підтримки Уряду Канади допомагають українським полісменкам вистояти в найтяжчий період їхньої служби та навіщо в Запорізькому районному відділенні поліції з’явилися зручні ліжка, дивіться у відео від ШоТам!

Поліцейська Катя 7 років мріяла про душ на роботі. Тепер у неї є власна шафка та зручне ліжко. А у відділенні з’явився безпечний простір для спілкування із постраждалими. Катерина Оксова прийшла у патрульну поліцію Запоріжжя у 2016 році.

“Пішла я заради того, щоби бути учасником реформи. Щоби я могла у житті щось після себе залишити”, – каже інспекторка сектору протидії домашньому насильству.

Читайте також: Як переселенці змінюють місцеве самоврядування в Здолбунівській громаді (ВІДЕО)

Згодом Катя перевелася до сектору протидії домашньому насильству. Бо сама вчила своїх 3 дітей, що сім’я це місце, де повинно бути безпечно. Щодня Катя з напарником мали по 7 викликів і ставили на захист постраждалих. А навесні 2023 її екіпаж приїхав першим на місце влучання ракети. Вона та її напарник кинулися рятувати людей з палаючого будинку.

“Ми всі були у пилу від того, що була пожежа у будинку, і на той момент, коли ми знімалися із місця прильоту, була певна необхідність прийняти душ та переодягнутися у чистий одяг, бо цей був забруднений і для подальшого несення служби він був просто непридатний”, – каже інспекторка.

“Ми перебуваємо майже на лінії бойового зіткнення, і дуже часто ми стикаємося із проблемами та викликами, які не властиві Національній поліції України. Це надання першої домедичної допомоги та евакуація населення”, – каже інспектор сектору протидії домашньому насильству Євген Токарєв.

Війна загострила потребу в окремому просторі не тільки для поліціянток. Безпечної кімнати потребували постраждалі жінки та підлітки. Проблему вирішили завдяки співпраці із Коаліцією “Запоріжжя 1325”. Вона працює над імплентацією Національного плану “Жінки. Мир. Безпека.” План наголошує на важливій ролі жінок у врегулюванні конфліктів та відновленні миру.

“В Коаліції наша організація відповідає за комунікацію з сектором оборони та безпеки. Ми вирішили, що є потреба в інфраструктурних змінах в Нацполіції Запоріжжя це пов’язано із створенням умов для несення служби жінок-поліцейських”, – каже ГО “Безпековий простір”, член Коаліції “Запоріжжя 1325” Тимофій Сайтарли.

За підтримки Українського Жіночого Фонду у відділі Каті з’явився такий простір. Найбільше поліціянтки чекають на душову, вона поки на стадії ремонту. А власна кімната вже допомагає перезавантажитися між виїздами. Тепер після зміни Катя має сили відразу перемкнутися на роли мами 3 дітей. Це допомагає Каті ефективніше працювати та реагувати на безпекові виклики.

Нагадаємо, Великобританія надала грант на виробництво відновлюваного водню на Одещині.

Фото: ШоТам!

Читати далі

Суспільство

Центр підготовки операторів БПЛА «Крук» запустив проєкт «На Крилах» із серією курсів для військових

Опубліковано

Центр «Крук» спільно з компанією «Кернел» запустили проєкт «На Крилах» із навчальними курсами для підготовки операторів БпЛА. У межах проєкту військовослужбовці й ветерани можуть пройти безкоштовний навчальний курс «Мультикоптер» з аеророзвідки й корегування, курс оператора FPV-мультиротора чи БпЛА літакового типу.

Про це йдеться на сайті Центру «Крук».

Під час першого тижня навчання учасники вивчатимуть теорію й матимуть заняттях на льотних тренажерах (симулиторах). У кінці тижня вони здаватимуть теоретичний іспит, щоб отримати доступ до подальших польотів на полігоні, які триватимуть до здачі льотного іспиту й отримання сертифікату.

Читайте також: У Дії можна подати заяву у Міжнародний реєстр збитків: як це зробити

Курси тривають від двох до чотирьох тижнів, а проєкт «На Крилах» – до вересня 2024 року. У межах проєкту планують підготувати близько 700 операторів дронів усіх типів. Подати заявку можна тут.

Навчальні курси «Крука» сертифіковані Міністерством оборони України. Після проходження навчання учасники отримають сертифікат і льотну книжку зовнішнього пілота, у якій буде вписано наліт за час навчання.

Нагадаємо, на вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії.

Фото: Центр «Крук»

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: