Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Поблизу Гостомельського аеропорту почали висаджувати новий ліс

Опубліковано

Поблизу Гостомельського аеропорту на Київщині почали створювати новий ліс. На підготовлених територіях висадили 4,5 тисячі саджанців дубів та сосен.

Про це повідомила Державна екологічна інспекція столичного округу.

Зазначається, що ліси ДП «Клавдієвська ЛНДС» були окуповані з перших днів повномасштабного вторгнення. Наразі значна їх частина не досліджена, тому є небезпечною для відвідування.

Висаджування дерев проводили на безпечній території, яку перед цим обстежили та підготували.

Читайте також: Пропозицій багато, але є нюанс. Як написати грантову заявку, яка «залетить»? 11 порад від експертки, якій вдалося

Про реформу лісового господарства

В Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її межах уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об’єктів переробки деревини.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів. Впроваджено проєкт «Ліс у смартфоні», який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

Нагадаємо, в Україні планують побудувати рекордну кількість нових лісових доріг.

Також ми розповідали, що у найстарішому лісництві Києва створюють Музей лісу.

Фото: Державна екологічна інспекція Столичного округу.

Суспільство

Національна капела бандуристів проведе благодійні концерти в Європі

Опубліковано

Національна капела бандуристів проведе десяте благодійне концертне турне країнами Європи, щоб підтримати українську культуру, Збройні сили та популяризувати самобутнє мистецтво України.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Національна капела бандуристів відвідає Німеччину, Францію, Люксембург, Бельгію та Польщу, де відіграє 25 концертів. До України музиканти планують повернутися на початку червня.

Читайте також: Українсько-британська команда, що працювала в прямому ефірі “Євробачення–2023”, отримала нагороду BAFTA TV

Зазначається, що восьмеро артистів капели бандуристів служать у Збройних силах України.

Нагадаємо, історик показав архівне фото юних українок в 1938 році.

Фото: МКІП

Читати далі

Суспільство

Стало відомо, скільки сімей отримали кошти за програмою єОселя

Опубліковано

З моменту старту урядової програми єОселя 9 986 родин отримали кредити на суму понад 15,6 млрд грн. За минулий тиждень видано 229 кредитів на загальну суму 396 млн грн.

Про це повідомляє Уряд України.

Серед отримувачів:
● 111 військовослужбовців та силовиків;
● 17 педагогів;
● 12 медиків;
● 6 науковців;
● 64 родини без власного житла;
● 4 ВПО;
● 15 ветеранів.

Читайте також: В Україні презентували посібник, який допоможе зробити заклади реабілітації безбарʼєрними

єОселя: що відомо

єОселя – це державна програма іпотечного кредитування, яка дає можливість українцям придбати житло, не маючи повної вартості квартири – з першим внеском від 20% і щомісячними виплатами (такий собі аналог розтермінування в новобудовах від забудовника). Тільки по єОселя можна придбати квартиру у вже збудованому будинку – тобто не обов’язково купувати житло та етапі будівництва і чекати здачі кілька років, поки він збудується. Плюс іпотеку можна взяти на термін до 20 років.

Офіційно програма стартувала ще в жовтні 2022, але в реальності саме в останні місяці вона набирає обертів, і зараз єОселя дає можливість отримати квартири по програмі на практиці, а не тільки в теорії. В цій статті підготували найважливішу інформацію, яку вам потрібно знати про іпотеку в Україні у 2024 році, та відповіли на популярні питання покупців про єОселю.

Нагадаємо, ветерани зможуть отримати високофункціональні протези швидше.

Фото: єОселя

Читати далі

Суспільство

Листувався з Франком та був закатований Сталіним: 10 фактів про вченого Агатангела Кримського

Опубліковано

Агатангел Кримський, майстерно володіючи майже шістдесятьма мовами і знавши всі діалектні особливості української, вніс значний внесок у розвиток українського та російського сходознавства та україністики.

Він автор понад 1000 наукових публікацій, які включають монографії, підручники та статті. У його доробку важливе місце займають праці з арабістики, семітології, тюркології, іраністики. Крім того, він приділяв багато уваги проблемам розвитку української літературної мови, фольклористичним та етнографічним дослідженням, зокрема в галузі антропології. Учений також був науковим редактором численних словників та збірників.

Редакція ШоТам зробила добірку з яскравих та важливих фактів біографії науковця та письменника.

Українофіл з юності

Агатангел Кримський народився у російськомовній сім’ї. Його батько, татарин з білоруськими корінями, був вчителем історії й географії, а також автором популярних на той час посібників і краєзнавчих книжок. Мати мала польсько-литовське походження. У своїй юності Агатангел розвивав любов до України, не дивлячись на настрої рідних, під впливом творів Юрія Федьковича, Лесі Українки, а також уроків “руської мови” Павла Житецького.

“Кожнісіньку вільну від “офіційних занять часину я присвячував Україні”. Перша ознака національності є мова – я й нею найперше заклопотався, пильно читав усякі книжки, особливу вагу звертав на етнографічні матеріали, перечитав усякі філологічні праці”, – писав Агатангел про свої юні роки в автобіографії.

Потомок кримського хана

Рід Агатангела Кримського веде свій початок з Кримського півострова. Один із родичів був муллою, родичем кримського хана. У 1696 році, рятуючись від несправедливого гніву можновладця, втік із Бахчисарая та опинився у Литві. Там він охрестився і, як виходець із Криму, отримав прізвище Кримський.

Перші листівання з інтелегенцією та освіта

Видатність Кримського проявилася дуже рано. У віці 19 років він почав листування з Іваном Франком, що в 2022 році було опубліковано окремою книжкою. У 23 роки йому пропонували прийняти посаду на кафедрі русько-української філології у Львівському університеті, щоб повторити досягнення Михайла Грушевського, який очолив кафедру у Львові (проте це не відбулося).

У 24 роки, коли Кримський був студентом московського Лазаревського інституту східних мов, він опублікував свою власну збірку оповідань “Повістки і ескізи з українського життя” у Коломиї, де з’явилася перша частина його майбутнього magnum opus – відомого роману “Андрій Лаговський”.

Відрядження в східні країни та поезія

У 1896 році, у віці 25 років, після складення магістерських іспитів з арабістики та слов’янської філології, Кримського відрядили до Лівану та Сирії для вивчення сучасної арабської мови та роботи над рукописами. Ця поїздка на Схід дозволила Кримському творчо розкрити репресований ерос. Саме тут він написав свою єдину збірку поезій “Пальмове гілля” та “Бейрутські оповідання”.

Доводив, що українська мова існувала з XI століття

Агатангел Кримський, як вчений у галузі мовознавства, виступав за підтвердження, що українська мова існувала вже в XI столітті як самостійна, чітко виражена та індивідуальна мовна одиниця. Цю позицію він сформував на підставі унікальних наукових досліджень, результати яких виклав у своїх працях, зокрема, в “Українській граматиці” та “Нарисах з історії української мови”.

Наукові дослідження Агатангела Кримського відзначили офіційну позицію, встановлену в СРСР, а також головну тезу в сучасній Росії про “Київську Русь як кількість трьох братніх народів і трьох братніх мов: російської, української і білоруської”.

Знав понад 60 мов

Дослідники спадку Агатангела Кримського вказують на різні цифри, коли йдеться про кількість мов, якими володів цей учений. Деякі стверджують, що він володів 56 мовами, інші зазначають число 60. Однак, беручи до уваги, що Кримський досліджував різноманітні діалекти та мовні групи, кількість мов, які він розумів, міг читати та писати, наближається до сотні.

Наукова спадщина сходознавства

Агатангел Кримський – автор першої в світі історії арабської літератури в п’яти томах, чотирьохтомної “Історії Туреччини та її письменства”, а також “Історії Персії та її письменства”, наукових досліджень. Творча спадщина Кримського-сходознавця налічує 26 томів. Агатангел Кримський вважається одним із найвидатніших лінгвістів у світі, який спеціалізувався на санскриті, східних і західних мовах.

Повернення в Україну

У 1918 році Агатангел Кримський переїхав до Києва за запрошенням Володимира Івановича Вернадського для заснування Української академії наук. Його залучили до відповідності комісії для вироблення законопроєкту про УАН і обрали у перший склад академіків. Вчений отримав ключові посади в Академії – став її Неодмінним секретарем і одночасно головою 1-го історико-філологічного відділу Академії (1918–1929). З його ініціативи у 1925 році було засноване Київське відділення наукової асоціації сходознавства. З 1926 року він очолив Комісію для вивчення візантійського письменства та впливу його на Україну, до роботи в Комісії залучив багатьох експертів зі східних та класичних мов, зокрема колишніх викладачів Київської духовної академії. Паралельно він викладав мову та літературу в Київському університеті.

Перший словник української мови

За ініціативою Агатангела Кримського в 1918 році Українською академією наук було створено Комісію живої української мови з метою розробки українсько-російського словника. Під керівництвом і за його участю були складені “Найголовніші правила українського правопису” у 1921 році. Він вважав, що джерелами для вивчення історії мови є оригінальні пам’ятки, і видав низку пам’яток як додаток до “Української граматики”, а також у книзі “Нариси з історії української мови та хрестоматія з пам’ятників пис”.

Сталінські репресії та увʼязнення

Початок тривожних подій для Агатангела Кримського настав у 1928 році з вибору у ВУАН. Хоча вченого знову обрали на пост неодмінного секретаря Академії, уряд не затвердив їх рішення.

Справжні репресії почалися під час слідства у сфабрикованій справі “Спілки визволення України”. Агатангела Кримського не заарештували, залишившись не змогли домогтися від його особистого помічника й секретаря, а також прибраного сина М.З. Левченка лжесвідчень проти Кримського. Проте спроби Кримського врятувати учня не малий успіх.

Він також був закріплений за всіма академічними посадами і правами на продовження викладацької діяльності. Лише в 1937 році над хворим, напівсліпим академіком почувалися милосердя і дозволили йому працювати в Інституті мовознавства імені О.О. Потебні. Проте ярлик “українського буржуазного націоналіста” залишився з ним, і навіть загострився: у липні 1941 року він був заарештований, викликаний в антирадянській націоналістичній діяльності та засланий у в’язницю НКВС у Кустанаї (Казахстан). 25 січня 1942 року вчений і поет помер у лазареті цієї в’язниці. Його місце поховання досі не встановлене.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості4 дні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості5 днів тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство2 тижні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

РЕКЛАМА: