Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
IMG 0810 IMG 0810

Економіка

Їхні “льотні” комбінезони скуповує Європа і Америка. Як бренд Alpha Bravo став прибутковим

Опубліковано

Історія бренду одягу Alpha Bravo почалась з хобі, у яке засновниця поринула з головою після вигоряння на роботі. Якості їх комбінезонів позаздрять круті дизайнерські бренди, а в нашивках речей захований стьоб, який зрозуміють лише професійні пілоти.

Непросто втриматись на українському ринку, якщо ти – нішевий бренд, але Alpha Bravo це вдалось. На яких двох китах бізнес точно втримається у тяжкі часи, розповіла власниця бренду Марина Валентюк.

Марина Валентюк

Марина Валентюк

Засновниця бренду Alpha Bravo

Марина Валентюк – екс-керівниця “Ранку з “Інтером” та колишня креативна продюсерка ТРК «Україна». Започаткувала бренд льотних комбінезонів Alpha Bravo після того, як пішла з медійного простору в повітряний.

Як не закритись через рік після відкриття

Не буду брехати, що, мовляв, почали з 500 доларів і завоювали світ. Ні. У мене це точно було близько 5 тисяч доларів. Сюди варто рахувати і закупівлю тканин, і лекала, які теж обійшлися досить дорого. Розробляли їх з професійними ательє -те, на чому не треба економити і те, що з часом окупається.

Читайте також: Український бренд створив плаття із переробленого сміття

Також я спеціально пройшла інтенсив зі стратегічного маркетингу, опрацьовувала бізнес-ідею. Сенс у початковій бізнес-освіті є – тому що ринок нестабільний і непередбачуваний. Якщо вкладатись не в економічну сферу – то, як мінімум, в розуміння того, що таке маркетинг, брендинг, воронка продажів. Тому що якраз це в умовах нестабільного ринку точно працює.

Льотні комбінезони бренду зроблені з найякісніших італійських тканин, які тільки завозять в Україну

З журналістики – в авіацію

Я понад 10 років пропрацювала на великих телеканалах, зокрема, “Ранок з Інтером” у часи роботи моєї команди був найрейтинговішою програмою.

Під час Майдану вигоріла у цьому марафоні, захотілось піти з медіапростору, кардинально змінити своє життя. Тому на якийсь час мене поглинуло хобі – мала авіація.

Потім з’ясувалось, що за станом здоров’я літати так довго, як би мені хотілось, я не зможу. Прагнула придумати щось, що дозволило б мені залишитися однією ногою в авіації.

Спочатку була ідея робити просто тематичні футболки, які б реалізовувались на авіашоу. Ми з подругами подумали, що було б непогано продавати це в льотних комбінезонах.

Я розробила ескізи комбінезонів на основі льотної британської моди часів Другої світової – завжди захоплювалась історією авіації.

На фото у комбінезоні від Alpha Bravo – пілотеса Надія Брай

На першому авіашоу у “Чайці” футболок брали небагато, але просто божевільна кількість людей запитувала “Де ви відшили такі комбінезони? Теж такі хочемо!”

У той час я поєднувала запуск бізнесу, захоплення авіацією та консультації для медіа. Комбінезони стали останнім поштовхом для заглиблення у сферу бізнесу.  

Whiskey Tango Foxtrot (WTF): поєднати гумор та бренд

Народжувалося усе з фанової ідеї – хотілося робити щось впізнаване для льотної тусовки, з якої залишилось багато друзів.

Alpha Bravo – не унікальна назва. В основі – фонетичний алфавіт НАТО, яким користуються всі, хто знайомий з радіозв’язком. Alpha, Bravo, Charlie – це A, B, C, перші букви фонетичного алфавіту.

Так з’явились патчі Whiskey Tango Foxtrot, які на радіосленгу означають “WTF”.

Це та сама модель “Алькатрас” – відсилка на американську тюрму для особливо небезпечних злочинців

Останнє, що у нас з’явилося – це комбінезони з рожевими шевронами “для білявок”, як жартують пілоти. На них ми розмістили патчі з цитатами з пісень типу Fly me to the moon Сінатри.

Серед останніх моделей – і комбінезон “Алькатрас” яскравого помаранчевого кольору. Так, посилання на ту саму тюрму для смертників.

Дуже популярний серед чоловіків, відшиваємо цю модель вже другий рік, хоч вона ніби і не входить у ДНК бренду (набір характеристик продукту, які вирізняють його на тлі конкурентів – авт.)

Коли якість стає пасткою

З самого початку ми робити ставку на якість у всьому. Певною мірою це стало пасткою: купуючи натуральні італійські тканини на стоках, ми зіштовхнулись з проблемою. Виявилось, матеріал шалено якісний, але продається в маленьких обсягах. Це невеликий опт, але не ті тканини, з яких можна відшивати якісь масові партії і продавати.

Нашивки Whiskey Tango Foxtrot – це на радіосленгу НАТО теж саме, що і WTF

Чесно намагалась шукати якісну бавовну для комбінезонів в Україні  – так і не знайшла до сих пір. З нею така річ хитра – перевіряється кількістю прання.

Після тестувань стало зрозуміло: щоб річ носилася довго і була затребувана, потрібно, щоб тканина була дорогою.

З недоліку – у конкурентну перевагу

Коли справа дійшла до збільшення обсягів товару, ми все-одно залишилися відшивати в ательє. Це можна робити дешевше і швидше, але ми робимо дорожче і довше. Тому що тільки ательє, а не цехове виробництво, може забезпечити нам належну якість.

Залишившись на позиціях обмеженої кількості, вирішили – окей, якщо це наш недолік, будемо робити з цього конкурентну перевагу.

Читайте також: Український бренд речей-трансформерів потрапив у список найкращих у світі

Натуральні тканини і дуже якісний пошив – це і є  наша конкурентна перевага, два кити нашого бренду.

Як знайшли цільову аудиторію на Хрещатику

Почали брати участь в маркетах “Всі свої”, а коли збільшився обсяг продажів через інтернет. На третій рік зайшли продаватись вже у магазин ВСІ.СВОЇ на Хрещатику.

Спочатку думали: комбінезони  – це ж не мастхев у шафі. Хто купить один за 3700 грн? Продумали, що наша основна аудиторія – успішні жінки за 30 років, які самодостатні, люблять активний відпочинок.

Серед клієнток Alpha Bravo багато байкерок, яхтсменок та мотоциклісток.

Оскільки у нас не найнижча ціна, ми розуміли, що основний наш клієнт – це іноземці. Так і виявилось, купують із задоволенням.

Зовсім не очікували, що нішевий товар в невеликій кількості може добре продаватися. Але коли з’ясувалось, що таки може, стало зрозуміло, що у нас цільова на Хрещатику.

Серед клієнтів – британці та швейцарці

Зараз ми, як і раніше, на позиціях малих тиражів. Проте, продажі зросли і ми вийшли на європейський ринок. Спасибі “Укрпошті”, яка в цьому плані ні разу не підвела. Ну і якщо вже про наболіле, ми дуже довго чекали Paypal.

Що стосується світу, виявилося, що запити приходять з несподіваних для нас місць – Сполучені Штати, Британія. Останнє замовлення ми відправляли до Швейцарії. Спасибі, дійшло все нормально.

Бренд Alpha Bravo оцінили і українці – серед наших клієнток багато байкерок, яхтсменок та мотоциклісток.

Ми ніколи не прагнули стати частиною високої моди, але так вийшло, що потрапили у список брендів, на які Ukrainian Fashion Week радить звернути увагу. А це вже додатковий стимул триматись на високому рівні.

Якщо дизайн не приносить доходу, тоді це вже тільки мистецтво

Треба порахувати не тільки суму, на яку потягне виробництво, а й вартість інтелектуальної частини бренду: брендбук, лукбук, ідея, дослідження ринку, позиціонування.

Готуйтесь засукати рукава і зрозумійте, що в найближчий рік-два ваш бізнес навряд чи буде прибутковим. На третій рік можна подолати цю межу – воно насправді так і є.

Інша справа, що треба на цьому ринку проіснувати цей час. Ми в цьому році критичну межу подолали і вийшли в прибуток.

Клубність, якість, частка гумору та шалена віра в себе – така формула успіху Alpha Bravo

Моя порада – одразу передбачити бюджет на те, що не спрацює. Бути готовим до того, що ринок легкої промисловості агресивний. Тут з’являється дуже багато однорічних брендів, які запропонують все те ж саме, що й ви – тільки набагато дешевше, жертвуючи прибутком заради конкурентоспроможності. А потім не можуть зрозуміти, чому не змогли розкрутитися.

Читайте також: Бренд взуття із Дніпра. Як 26-річний бізнесмен підкорив ринок

Тут потрібна божевільна віра в себе, бажання пробивати стіни лобом, але і частка скепсису щодо всього, що ти робиш. Здається, Alpha Bravo вдається існувати в такому балансі.

Економіка

США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

Опубліковано

Ллойд Остін, міністр оборони США, оголосив про надання Сполученими Штатами ще одного пакету військової допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів. Цей пакет включатиме ракети для системи артилерійської ракетної системи HIMARS, снаряди, системи протиповітряної оборони та інше військове обладнання.

Про це Остін заявив на початку 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у п’ятницю, 26 квітня, в онлайн форматі.

Промова Ллойда Остіна

“Сьогодні я радий повідомити, що Сполучені Штати виділять за повноваженнями президента ще один пакет допомоги на 1 мільярд доларів, який включатиме додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку”, – сказав міністр оборони.

Читати також: Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії

Він додав, що союзники приділять особливу увагу зміцненню української протиповітряної оборони. За його словами, Україна критично потребує додаткових систем для захисту неба. Крім того, терміново потрібні більше ракет-перехоплювачів.

Нагадаємо, що українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”.

Також ми повідомляли, що в Києві відновили купол Будинку вчителя.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Економіка

ЄС виділив €1,5 млрд Україні: це другий транш за програмою Ukraine Facility

Опубліковано

Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Загалом упродовж 2024–2027 років Україна має отримати 50 мільярдів євро. Отримані кошти спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п’яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів…Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Це вже другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. Наразі уряд України очікує на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро.

Загалом цього року Україна очікує в межах програми Ukraine Facility 16 млрд євро.

Нагадаємо, на українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів.

Фото: ЄС

Читати далі

Економіка

Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Опубліковано

Сенат США прийняв законопроект щодо зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та іншим країнам для протидії впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні на суму $95,3 мільярда. У цій сумі близько 61 мільярда доларів передбачено для України.

Про це повідомляє Сенат США.

Голосування

Під час голосування за законопроєкт, що передбачає надання допомоги Україні, 79 сенаторів проголосували “за”. Зазначений пакет допомоги включає асигнування у розмірі $60,84 мільярда для України, $26 мільярдів для Ізраїлю, а також гуманітарну допомогу для мирного населення в зонах конфліктів по всьому світу.

Читати також: Opendatabot запускає житловий сервіс з відкритими даними

Тепер документ повинен підписати президент США Джо Байден.

У рамках цього законопроєкту Україна отримає в кредит 7,85 млрд доларів прямої фінансової допомоги державному бюджету.

Нагадаємо, що ЗСУ встановили прапор України в Козачих Лагерях на лівому березі Херсонщини.

Також ми повідомляли, що два українські фільми демонструватимуть на міжнародному кінофестивалі у Польщі.

Фото: з вільного доступу

Читати далі