Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Бійці ССО взяли в полон п’ятьох окупантів, які тонули через підрив Каховської ГЕС (ВІДЕО)

Опубліковано

Військові Сил спеціальних операцій взяли в полон п’ятьох російських окупантів, які тонули через підрив Каховської ГЕС.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Командування ССО ЗС України.

Зазначається, що підірвавши Каховську ГЕС, російське командування жодним чином не зважило на життя власного особового складу. Після розливу води десятки окупантів лишилися відрізаними від великої землі на затоплених позиціях на Херсонщині.

Одна з таких позицій занурювалася під воду, а кілька росіян ось-ось мали потонути. Отримавши інформацію про можливість взяти в полон противника, воїни ССО вирушили по нього.

П’ятьох ворожих бійців завантажили на човни. У цей час з інших позицій противник вдарив по човнах, попри те, що у човнах перебували російські військові. Усіх полонених вдалося доставили живими на узбережжя. Воїни ССО України під час місії не постраждали.

Читайте також: «Їхній мотивації позаздрить будь-хто». Майстерня Woodluck дає другий шанс колишнім нарко- і алкозалежним. Як працює цей бізнес

Уже на березі під час розмови з полоненими воїни ССО з’ясували, що окупанти належать до підрозділу «Шторм Z». Ці загони російське міноборони комплектує за тим же принципом, що і  формування «Вагнер»: основу складають засуджені росіяни, які відбувають покарання у тюрмах. Тепер окупанти поповнять обмінний фонд України.

Про ССО України

Сили спеціальних операцій Збройних сил України — окремий рід сил Збройних сил України, до складу якого входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій. Неофіційним гімном є пісня «Тихо прийшов, тихо пішов», написана під час російсько-української війни. Під час повтомасштабного вторгнення РФ в Україну воїни ССО виконали низку важливих спецоперацій, зокрема:

  • підірвали понтонний міст окупантів на Луганщині;
  • знищили ворожі «Гради», що обстрілювали Сєвєродонецьк;
  • виявили та знищили станцію зв’язку окупантів на Харківщині;
  • підірвали ворожий КамАЗ у глибокому тилу ворога;
  • підірвали у тилу ворога міст на Донеччині;
  • захопили БПЛА «Орлан-10» із заводською документацією.

Нагадаємо, бійці ССО штурмували позиції ворога на Донеччині і взяли в полон трьох окупантів.

Фото: скриншот із відео.

Суспільство

Харківський музикант отримав Премію королеви Матильди

Опубліковано

Український скрипаль Дмитро Удовиченко переміг у престижному конкурсі імені королеви Єлизавети у Бельгії (Queen Elisabeth Competition). Серед нагород — можливість протягом чотирьох років грати на скрипці Страдіварі 1708 року.

Про це повідомили на сайті конкурсу.

“Дмитро Удовиченко переміг на Конкурсі скрипалів 2024 року! Він отримає Гран-прі Міжнародного конкурсу імені королеви Єлизавети – Премію королеви Матильди”, – йдеться у повідомленні.

Музикант отримає грошову премію у розмірі 25 тисяч євро (понад 1 млн гривень), концерти у Бельгії та за кордоном, а також можливість грати на скрипці Страдіварі Huggins 1708 року, яку надасть у тимчасове користування Nippon Music Foundation.

Про конкурс

У 2024 році Конкурс імені королеви Єлизавети вже вдвадцяте присвячений скрипці. Його заснували у 1937 році з ініціативи Її Величності королеви Бельгії Єлизавети та бельгійського скрипаля Ежена Ісає. Спочатку конкурс називався його іменем, а свою нинішню назву отримав у 1951 році.

Організатори зазначають, що конкурс зарекомендував себе як “трамплін для молодих скрипалів, піаністів, співаків та віолончелістів, які стоять на порозі міжнародної кар’єри”. Вони додають, що конкурс має на меті слугувати посередником між цими молодими музикантами та найкращими музичними майданчиками світу.

Читат також: Олена Зеленська презентувала освітній серіал про людей із досвідом війни

Про музиканта

Дмитро Удовиченко — український скрипаль, переможець багатьох міжнародних музичних конкурсів. Серед його досягнень:

  • Головний приз V Міжнародного конкурсу скрипалів імені Яші Хейфеца 2017 (Литва);
  • Grand Prix на 2018 Andrea Postacchini Competition (Італія);
  • Друга премія, Приз глядацьких симпатій та Приз інтернет-спільноти на Міжнародному конкурсі скрипалів Йозефа Йоахима (Німеччина, 2018);
  • Лауреат конкурсу імені Хейфеца у Вільнюсі;
  • Гран-прі конкурсу імені Андреа Постаккіні у Фермо;
  • Третя премія на конкурсі Сібеліуса;
  • Перша премія на конкурсах у Сінгапурі та Монреалі.

Також Дмитро виступав з відомими оркестрами, такими як:

  • Brandenburger Symphoniker (Німеччина);
  • Slovak Sinfonietta (Словаччина);
  • Sønderiyllands Symphoniker (Данія);
  • NDR Radiophilarmonie (Німеччина).

А також з українськими колективами: оркестром Національної філармонії України (Київ), Харківським філармонічним оркестром, Молодіжним симфонічним оркестром (Харків), Луганським філармонічним оркестром, Одеським філармонічним оркестром.

Нагадаємо, що Естонія збудує на Житомирщині житло для родин, які втратили дім через війну.

Також ми повідомляли, що в Києві відкрили перший в Україні простір для відпочинку на автомобілях.

Фото: Queen Elisabeth Competition

Читати далі

Суспільство

Школярі Закарпаття відкрили молодіжний простір

Опубліковано

Школярі Закарпаття перетворили запилену бібліотеку на центр творчості. Розробили дизайн і пофарбували підлогу аби молодь Горінчівської громади мала де подивитись кіно.

Історія активістки

16-річна Евеліна Яким кілька років тому помітила, що її однолітки після школи сидять удома. Для дівчинки це було дивно, адже в неї самої захоплень безліч.

“Мені подобаються дуже багато речей: це й вивчення мов, і фотографія, і я пишу, і малюю. І зокрема, молодіжна робота для мене стала великим захопленням останнім часом”, – розповідає Евеліна.

Спочатку школярка не знала, як це змінити. Тож просто збиралася з друзями, щоб пограти в настільні ігри та поспілкуватись. А коли почула, що відділ освіти Горінчівської сільради збирає ініціативну молодь, то відгукнулась.

Один з напрямків моєї роботи – це робота з молоддю. На цей час у нашій громаді близько 13000 людей віком від 14 до 35 років. І саме тоді ми задумалися, що саме такого простору не вистачає в нашій громаді. І було б дуже добре, аби молодь могла там збиратись і проводити свій час і дозвілля“, – розповідає Оксана Росоха, заступниця начальника відділу освіти.

Створення простору

Місце під такий простір знайшлось одразу — читальний зал місцевої бібліотеки. Та кімната була в жахливому стані, а грошей на ремонт тоді не було. Але адміністрація громади так захопилась ідеєю школярів, що знайшла під це грант. Евеліна з друзями не бажала лишатись осторонь, тож вони вирішили робити ремонт власноруч.

Ми, наприклад, підлогу фарбували самотужки, виносили меблі, прибирали. Ми робили це все тому, що ми хотіли, щоб у нас був хаб, і тому ми вирішили, що якщо ми цього не зробимо, цього не зробить ніхто.”

Школярі майже закінчили ремонт і вже збираються в просторі.

Робота простору

У нашому хабі відбуваються такі активності як тренінги, кіновечори, благодійні заходи. Також ми проводимо активності в межах різних проєктів. А віднедавна молодь ще й бере участь у “Школі молодіжних рад” від Проєкту USAID “ГОВЕРЛА”

Проєкт USAID “ГОВЕРЛА” надає на даний час дуже багато підтримки: Це не тільки мʼякі навички: різне навчання, форуми, обміни досвідом; а також і тверда частина — це закупка різного обладнання, підтримка закладів освіти. Ось, наприклад, наша громада отримала генератори у 2022 році.

У громаді переконані — подібні ініціативи будуть тільки множитися.

“Коли молодь зустрічається в таких просторах, вона відчуває себе в безпеці, відчуває себе вільно, затишно. І може реалізувати всі свої ідеї, знайти однодумців, спілкуватися. Це дуже важливо, і це
приносить результат”
, – каже

Читати далі

Суспільство

ВДНГ оголосили читацький сезон: програма та івенти

Опубліковано

Столичний ВДНГ оголосив літній сезон читацьким. На центральній алеї встановлять книжкові афіші, а на території Експоцентру з’являться мінібібліотеки.

Про це повідомляє ВДНГ.

фото: ВДНГ

На тематичних афішах будуть представлені літературні рекомендації від команд локацій ВДНГ та відомих українців, таких як фронтвумен гурту “Крихітка” Саша Кольцова, співачка Jamala, головна редакторка видавництва ArtBooks Марія Курочкіна та інших. Книги підібрані відповідно до тематики території: дитяча література, історія Києва, спорт, рослини, мистецтво, автомобілі.

фото: ВДНГ

Читати також: У Чехії почав працювати пілотний проєкт з підтримки повернення українців додому

Почитати рекомендовані книги можна буде на локаціях ВДНГ. У “Саду гамаків” вже відкрили мінібібліотеку, де можна знайти такі твори, як “Марсіани на Хрещатику” Віри Агеєвої. У Kitchen&Garden представлені роман з елементами магічного реалізму “Запитайте Мієчку” Євгенії Кузнєцової та “Тільки нікому про це не кажи” Ірени Карпи.

фото: ВДНГ

В оранжереї зібрана література про рослини й внутрішню гармонію, а також ціла мінібібліотека книжок про Крим. Ця ініціатива реалізована завдяки “Книжковій країні” та співачці Jamala.

Нагадаємо, що в громаді на Харківщині відкрили першу підземну школу.

Фото: ВДНГ

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 години тому

Як заробити мільйон на полуниці: досвід фермера з села Маяки на Одещині

Олег Вітрук, фермер із села Маяки Одеської області, вже 12 років успішно вирощує полуницю на...

Суспільство3 дні тому

«Якщо ми не зігріємо себе, то просто не дійдемо до фінішу». Як Володимир Станчишин робить психотерапію ближчою для інших

Володимир Станчишин — психолог-психотерапевт, який робить терапію популярною та ближчою для інших. Він записує подкаст,...

Суспільство4 дні тому

Подарувала Тернополю нового «Друга»: як переселенка з Сум розвиває в місті заклад здорового харчування

Майже два роки тому в Тернополі з’явилася кав’ярня здорового харчування, до якої тепер спеціально приїжджають...

Суспільство4 дні тому

Історія Данила, який під час війни почав шити білизну для жінок

Данило Кашпур шиє жіночу білизну. Він уже має улюблені стринги та говорить з покупцями їхньою...

РЕКЛАМА: