Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Економіка

У Вінниці відкрили перше котокафе «Хвостики»

Опубліковано

У Вінниці відкрили котокафе «Хвостики». Там готують ароматні напої, подають смачні десерти, доглядають за котиками і шукають для них відповідальних власників.

Про заклад пише Vinnytsia.city.

Зазначається, що це перший заклад такого формату у Вінниці. Він розташований за адресою вул. Келецька 60. Нині там мешкають 10 котиків, їх врятували з вулиць міста. Усі вони перебувають на ветеринарному огляді, вакциновані, оброблені від паразитів і мають паспорти. А тепер чекають на нових власників і затишні домівки.

Котокафе «Хвостики» заснувала вінничанка Єлизавета Рудич, яка кілька місяців тому закінчила навчання у Вінницькому національному технічному університеті.

Дивіться відео: Захисник врятував кицьку Пушку на Донеччині

«Суть кафе не у тому, щоб я заробила кошти. Моя основна робота – це розробка програмного забезпечення, а тут більше благодійність: ми беремо котів з поганих умов, даємо хороші умови і шукаємо їм родини», – каже дівчина.

Про секрети заснування котокафе

Торік у жовтні Єлизавета написала бізнес-план, подала у Дії заявку на «Грант на власну справу» і виграла мікрогрант. Вже у січні орендувала приміщення, зробила ремонт, облаштувала кімнату для котиків і почала брати їх під опіку. Попри те, що виплати по гранту досі не надійшли, Єлизавета вирішила не тягнути з відкриттям, бо уже все підготувала. До того ж їй потрібно платити за оренду за приміщення і мати за що утримувати хвостатих.

Як працює котокафе

Котокафе «Хвостики» працює щодня з 8:30 до 22:00 години. Заклад розрахований максимум на 30 відвідувачів, і має два зали зі столиками. У більшому планують проводити різноманітні заходи: поетичні вечори, майстер-класи і вечори настолок. Але в настільні ігри у «Хвостиках» можна пограти будь-коли: там є «Вибухові кошенята», «Аліас», «Мемологія», «Котомафія» та інші. Головне при цьому – не галасувати, щоб не заважати котам.

Дивіться відео: Бійчиня захищає Україну разом зі своїм котом

А для підопічних тварин у кожній з кімнат є різноманітні лежанки, дряпки та іграшки.

Платний вхід

Якщо ви робите замовлення з собою – вхід у котокафе безкоштовний. Там готують різноманітні чаї (чорний, блакитний, фруктовий, масала, пуер тощо), шоколадні і чайні бомбочки, каву та матчу. А з солодкого можна замовити тістечка, тортики, печиво, фруктову пастилу чи східні солодощі. Стійка, де приймають замовлення і готують напої, розташована в окремій кімнаті біля головного входу.

Дивіться відеоЯк з-під Соледара дивом врятували від загибелі чотирилапого захисника

Натомість, якщо ви робите замовлення у закладі, де можна провести час з тваринами чи пограти в настільні ігри, вхід платний (50 гривень). Для пільгових категорій населення діє знижка, а для військових і рятувальників вхід безкоштовний. Єлизавета Рудич пояснює, що ці кошти спрямовуватимуть на утримання котів і догляд за ними.

Вікове обмеження

Також у котокафе «Хвостики» діє обмеження віку відвідувачів – 13+. Єлизавета каже, що через це рішення отримала багато критики, але комфорт тварин для неї – пріоритет.

Серед правил закладу ще є такі: одягати бахіли та дезінфікувати руки при вході, не будити сплячих котів, не фотографувати зі спалахом, не брати тварин на руки без їхнього бажання, мити руки до і після спілкування з тваринами. Також відвідувачам не можна годувати тварин, адже у них налагоджений раціон харчування, і є постійний доступ до свіжої води.

Дивіться відеоЯк росіяни хотіли привласнити українські породи собак

За усім цим наглядають бариста, офіціант, наглядач за котиками і прибиральник.

Як стати власником котика з котокафе?

Щоб стати власником тваринки з котокафе «Хвостики», потрібно заповнити анкету і пройти коротку співбесіду. Адже котикам шукають нові родини з відповідальними власниками.

Нагадаємо, переселенець із Херсона відкрив ветклініку у Луцьку і допомагає чотирилапим.

Також ми розповідали, як на 10 залізничних вокзалах встановили поїлки для тварин.

Фото: vinnytsia.city.

Економіка

Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

Опубліковано

Українські військові отримають більше відпусток завдяки новим законам, які були прийняті нещодавно. Ці нові закони розширять кількість ситуацій, при яких військовослужбовці матимуть право на відпочинок.

Про це повідомляє Херсонська ОДА.

Деталі

Зокрема, найближчим часом можна очікувати:

  • Відпустку при народженні дитини;
  • Відпустку за знищену техніку;
  • Основну відпустку;
  • Відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин;
  • Невикористані відпустки під час воєнного стану.

Читати також: На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Нещодавно з’явилася можливість отримати відпустку при народженні дитини для військовослужбовців. Вона триватиме до 14 днів і надається не пізніше ніж за 3 місяці з дня народження дитини. Важливо зазначити, що отримати цю відпустку під час воєнного стану неможливо. Вона передбачена лише на мирний час та час дії особливого періоду, але не воєнного стану. Оскільки зараз в країні діє воєнний стан, то при народженні дитини відпустку можуть надати за сімейними обставинами і тривалістю до 10 днів.

Також очікується, що незабаром буде введена відпустка за знищену техніку. Згідно з цим документом, за знищення техніки може надаватися відпустка, але не більше ніж 15 днів на рік. Зараз цей документ чекає на підписи, щоб набути чинності.

Нагадаємо, що в Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття.

Фото: Армія Inform

Читати далі

Економіка

У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Опубліковано

У Дніпрі планують побудувати три протирадіаційні укриття (ПРУ) за 345 млн грн. Закупівлі вже проведено.

Про це повідомили у ГС “Центр фінансових розслідувань”.

Закупівся

Департамент капітального будівництва Дніпровської міської ради 30 квітня провів закупівлі для будівництва приміщень реабілітаційного центру. У всіх трьох тендерах переможцем став ТОВ “СК СТРОЙІНВЕСТ”. Раніше ця компанія вже успішно виконувала ремонтні роботи в лікарні ім. І.І. Мечникова та місцевій лікарні №4.

Читати також: Нацгварція показала знищення ворожого паливозаправника на східному напрямку (ВІДЕО)

Де саме буде проходити будівництво

Укриття будуть побудовані на територіях Дніпровської гімназії № 29, Дніпровської гімназії № 118 та Дніпровського ліцею № 144 імені Леві Іцхака Шнеєрсона.

Всі три проєкти планують завершити до кінця 2025 року.

Також ми повідомляли, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: Центр фінансових розслідувань

Читати далі

Економіка

Українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі

Опубліковано

Упродовж першого кварталу 2024 року українці відкрили рекордні 74 050 нових фізосіб-підприємців, що на 33,6% більше, аніж торік, та 18% більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення у 2021 році.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними “Опендатабот” із посиланням на Єдиний державний реєстр.

Зазначається, що лідером за кількістю нових справ залишається Київ. За перший квартал поточного року у столиці зареєстрували 10 252 нових бізнесів – це 13,8% від загальної кількості. На другому місці Дніпропетровщина – 6,8 тисячі новостворених бізнесів, на третьому – Київщина – 5,7 тисячі нових ФОПів.

Де найчастіше відкривають ФОПи

Чверть нових бізнесів займаються роздрібною торгівлею – це найпопулярніша сфера протягом останніх 4 років.

Читати також: Мінветеранів анонсувало запуск Е-посвідчення для ветеранів у “Дії”

Серед найбільш запитаних напрямків бізнесу серед українських підприємців також надання індивідуальних послуг та комп’ютерне програмування.

Найпопулярніші нові бізнеси

Нагадаємо, з Донеччини до Волині курсуватиме безкоштовний евакуаційний потяг.

Фото: “Опендатабот”

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство6 днів тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: