Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
30729595 1980504865355481 7674332798118789120 o 30729595 1980504865355481 7674332798118789120 o

Технології

Черкаська ІТ-компанія оголосила війну Apple через нечесну конкуренцію. Які шанси здолати гіганта?

Опубліковано

Що робити, якщо компанія зі світовим ім’ям раптом вирішує блокувати ваш бізнес? Деякі обирають погодитись з таким станом справ – і зникають з ринку. Але український айтішник наважився кинути виклик компанії Apple. Його команда подала скаргу на IT-гіганта до Європейської комісії з конкуренції, об’єднавшись з іспанськими колегами. Як збирається виграти протистояння та який має план В, читайте у нашому інтерв’ю.

Читайте також: Український юридичний стартап оцінили в $ 10 млн

30 днів на виправлення – або видалення

Компанія Віктора Євпака eKreative – одна з найстаріших IT-компаній Черкас і віддає значну частину свого прибутку на благодійність. В Apple Store є кілька подібних додатків, але один із найбільш популярних серед користувачів – Kidslox. Він блокує небезпечний контент у гаджеті дитини, а також дозволяє батькам обмежити час, який дитя проводить за смартфоном чи планшетом.

Власник українського стартапу вирішив судитись з Apple після того, як схожі стартапи корпорація видалила з App Store без пояснень. Фото з Facebook

Зараз робота українського додатку опинилася під загрозою – через суперечливі вимоги Apple. Так, у січні 2018 року Apple відправила команді стартапу Kidslox  скаргу про порушення правил користування API (програмний інтерфейс додатку – авт. ). Нібито у Kidslox є 30 днів, аби прибрати зі складових додатку Kidslox інструменти, які їх не влаштовують – VPN (дозволяє фільтрувати інформацію та відстежувати час, витрачений дитиною на додатки – авт.) та MDM (блокує роботу додатків після перевищення дітьми встановленого батьками часового ліміту – авт.). У іншому разі, мовляв, додаток буде видалений з AppStore.

Читайте також: Український стартап зібрав на Kickstarter 430 тисяч доларів на 3D-пазли з металу

Як тільки наша компанія отримала цей лист щастя, тут же почала налагоджувати співпрацю з Європейською комісією з конкуренції.

І арбітр, і гравець: нечесна гра IT-гіганта

Як повідомляє The New York Times, Apple почала видаляти програми, які пропонували послуги батьківського контролю після того, як презентувала нові можливості iPhone обмежувати використання телефонів для дітей.   

Незабаром після цього Apple повідомила 11 компаніям, що їхні додатки порушують правила App Store – зокрема, дозволяють одному iPhone контролювати інший.

Фото з Фейсбук-акаунту Віктора Євпака

Сама ж Apple дозволяє корпораціям використовувати таке програмне забезпечення для управління телефонами співробітників. Але зупинила використання програмного забезпечення, з допомогою якого батьки могли контролювати гаджети дітей. Це через те, заявили у компанії, що виробники додатків можуть отримати доступ до надто великої кількості інформації про пристрої дітей.

Читайте також: Аквапарк у Dream Town перетвориться на найбільший в Україні спортивний хаб

Натомість, зазначається у The New York Times, інструменти фільтрації контенту від Apple виявились значно слабшими за ті, що у заблокованих додатках.

Зокрема, вони:

  • блокують вміст для дорослих лише на веб-браузері Safari та деяких програмах, але не на найбільш популярних сайтах на кшталт Twitter, YouTube та Instagram;
  • не є кросплатформенними – якщо у батьків пристрої iPhone, а у дітей – Android, інструменти не спрацюють.

Збитки на порозі

З  2018 року можливість оновлення Kidslox блокується, а на AppStore висить його застаріла версія. І є немалий ризик, що після чергового оновлення операційної системи Apple у цьому червні додаток може раптом не запуститись на гаджетах близько мільйона користувачів, зазначає Віктор Євпак.

Читайте також: Український стартап лампового годинника зібрав понад $ 45 000

“Далі все відбуватиметься так: користувач завантажить його, зрозуміє, що додаток не працює, оцінить його у одну зірку. А погана репутація – це погані продажі. Поки результати ще не надто відчутні. Але ще залишаються ризики, що нас у будь-який момент можуть видалити з App Store, як до цього ряд інших додатків”, – розповідає Віктор Євпак.

Іспанські союзники

У січні Віктор Євпак отримав лист, а на початку лютого вже прилетів до Брюсселя і давав свідчення щодо своєї ситуації у Єврокомісії.

Наші аргументи настільки переконали представників комісії, що вони погодились лобіювати наші інтереси перед Apple. Після одного їх дзвінка наступного дня з Apple повідомили, що уже не видаляють нас з Appstore.

Але от оновити Kidslox все ще неможливо, зазначає Віктор Євпак.

Для того, аби протистояти компанії-лідеру у ІТ зі світовим ім’ям, команда стартапу об’єдналась з іспанськими колегами Qustodio. Наразі ці два найпопулярніші додатки зі сфери “батьківський контроль” у App Store чекають відповіді від Європейської комісії з питань конкуренції.

Віктор Євпак обурений тим, що Apple користується домінуючим становищем, аби штучно створити більш зручні умови для себе і ускладнити життя конкурентам. Фото з Facebook

На обвинувачення від Kidslox у зловживанні домінуючим становищем Apple відповіли такими ж аргументами, що і до цього компаніям, чиї додатки були видалені з App Store – мовляв, не влаштовує використання технологій VPN та MDM.

Читайте також: Магазини Disney по всьому світу продають 3D-пазли української компанії

Хоч Apple – компанія зі світовим ім’ям, але там дуже багато питань вирішується в ручному режимі. І їх підходи змінюються просто незрозуміло яким чином, каже розробник Kidslox. Спочатку їм не подобається, що Kidslox використовує технологію VPN, але потім на восьмий місяць листування вони пишуть –  тепер не подобається використання стартапом технології MDM.

Питаю: а якої шкоди завдає? Мені відповідають, мовляв, потенційно ніякої, але у нас змінилася політика, – обурено розповідає він.

Боротьба з монополією. План В

Віктор Євпак каже: дуже складно протистояти такому гіганту як Apple. Але після того, як українсько-іспанська команда анонсувала свою подачу скарги, другою анонсувала подачу скарги шведська компанія Spotify. Вона поскаржилась європейським регуляторам на таку ж проблему, але у іншій сфері: що Apple використовує App Store для надання своїй службі Apple Music несправедливої переваги над додатком-конкурентом компанії Spotify. Цього місяця представники Комісії будуть розслідувати, чи зловживає Apple своїм контролем над App Store.

Читайте також: З’явився мобільний додаток для аграріїв

Днями ми дізнались неофіційну інформацію, що Європейська комісія прийняла до розгляду справу Spotify. Тобто існує велика імовірність, що Комісія розглядатиме ці дві справи як схожі, – зазначає власник Kidslox .

Віктор Євпак каже: Apple не вдасться покласти Kidslox на лопатки. І у нього є причини так думати. Фото з Facebook

І додає – буде задоволений у тому випадку, якщо для Kidslox повернуть ті ж умови, за якими команда працювала до минулого червня, або створять кращі умови – коли безпосередньо компанія-розробник зможе моніторити кількість часу, який дитина проводить у девайса.

Apple ці інструменти відкрили для свого внутрішнього додатка, а для сторонніх розробників – ні. Але у нас є ще кілька тузів у рукаві. Я впевнений, що їм не вдасться покласти нас на лопатки.

Технології

Завдяки ШІ підлітків з українського прикордоння зробили героями картин Айвазовського й Малевича

Опубліковано

Компанія Reface, яка спеціалізується на розробці різноманітних продуктів ШІ, використовуючи штучний інтелект, створила унікальну серію портретів підлітків у стилі картин видатних українських художників, таких як Казимир Малевич та Іван Айвазовський.

Про це повідомляє медіа speka.

фото: speka

Про проєкт

Підлітки з прикордонних та прифронтових громад стали учасниками технологічного кемпу Dive in ESTEAM від ГО GoGlobal. Спеціально для кемпу Reface мульти-продуктова ШІ компанія розробила унікальні стилі Малевича та Айвазовського та згенерувала серію картин-портретів підлітків у стилі деколонізованих художників.

Читати також: Замість сміття — сакури. Як на Одещині очільниця громади об’єднала мешканців заради змін

Участь взяли понад 30 дітей з Чернігівської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Сумської областей. За словами авторів ідеї, метою кемпу є допомогти молоді отримати практичні навички спрямовані на розвиток інноваційного мислення, творчості, аналітичних здібностей, які будуть корисними для кар’єри та життя.

Нагадаємо, що в Польщі в прокат вийде український фільм “Я, Побєда і Берлін”.

Також ми повідомляли, що Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії.

Фото: speka

Читати далі

Технології

Українські розробники створили бойовий колісний дрон CRAB (ВІДЕО)

Опубліковано

В Україні створили військову колісну безпілотну платформу під назвою CRAB, яка має як бойові, так і медичні модифікації.

Про це повідомляє “Мілітарний”.

Про розробку

У березні 2024 року, завдяки державному кластеру BRAVE1 для розвитку військових технологій, роботизована платформа CRAB успішно пройшла випробування та отримала сертифікацію відповідності стандартам ДСТУ та кодифікацію за стандартами НАТО.

Колісна платформа представлена у варіантах CRAB-М (Militarty) та CRAB-LS (Life Saver).

Модифікація Military платформи CRAB призначена для проведення розвідувально-ударних операцій. На неї можна встановити бойовий модуль, що включає кулемет ПКТ з 650 набоями і гранатомети РПГ-7 або РПВ-16. Також платформа може виконувати дистанційне мінування та розмінування.

фото: Мілітарний

Читати також: Українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”

Параметри дрону

Бойовий радіус дії платформи складає 1,5 кілометра, запас ходу – 25 кілометрів, а безперервна робота можлива протягом 4 годин.

Розміри CRAB: довжина – 1480 мм, ширина – 1080 мм, висота верхньої частини – 580 мм (1250 мм з модулем), а відстань від землі – 300 мм. Максимальна вантажопідйомність – 150 кілограмів.

Час згортання та розгортання платформи – 5 і 7 хвилин відповідно. Повна маса – 330 кілограмів, що дозволяє перевозити її на пікапах, причепах та малих вантажівках.

Медично-логістична версія має повну масу 440 кілограмів і може перевозити корисне навантаження вагою до 270 кілограмів. На борту можуть розміститися дві сидячі або три лежачі людини. Розміри: довжина – 2000 мм, ширина – 1080 мм, висота верхньої частини – 780 мм, а відстань від землі – 300 мм.

Управління платформою може здійснюватися за допомогою пульта дистанційного керування або спеціального під’єднаного пульта. Оператор може керувати платформою за допомогою FPV-окулярів.

Нагадаємо, що Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії.

Також ми повідомляли, що вийшов новий трейлер гри “S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля” (ВІДЕО).

Фото: Мілітарний

Читати далі

Технології

Вийшов новий трейлер гри “S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля” (ВІДЕО)

Опубліковано

В короткому відеоролику демонструється Прип’ять з висоти пташиного польоту, а також уперше використовують українську мову для спілкування.

Про гру

S.T.A.L.K.E.R. – це серія ігор у жанрі “шутер” від першої особи, що складається з трьох частин. Дія розгортається у наш час у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, де внаслідок радіаційного викиду почали з’являтися аномалії. “Серце Чорнобиля” стане четвертою грою у серії та першою, яка вийде на консолях.

Читати також: Українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”

Плани щодо випуску гри вперше оголосили у 2010 році. Однак це вже четверте перенесення дати релізу з моменту представлення геймплею у 2021 році. Тоді проєкт планували випустити у квітні 2022 року. До цього моменту GSC Game World планувала випустити гру у першому кварталі 2024 року.

Четверта частина гри вийде 5 вересня 2024 року на фізичних носіях у чотирьох версіях: Standard, Limited, Collector’s та Ultimate Edition.

Нагадаємо, що українська продюсерка створила музичний супровід для кампейну Nike.

Також ми повідомляли, що публічний простір на Подолі проведе прибирання для створення нового місця у форматі поп-ап парку.

Фото: S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля

Читати далі