Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

У Києві відкриється музей Грузинського національного легіону

Опубліковано

У Києві готують до відкриття музейну експозицію, присвячену Грузинському Національному Легіону. Про це повідомили на Інстаграм-сторінці підрозділу.

«У столиці України в місті Києві відкрився музей Грузинського Національного Легіону. Там відображені світлини, боєприпаси, речі і таке інше з місць, де велися запеклі бої», — йдеться у повідомленні.

Читайте такожСєвєродонецьк – моє серце і душа. Аріф Багіров про волонтерство під обстрілами та 70 км велосипедом до Бахмута

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от @georgia_national_legion

Як стало відомо ШоТам, музейну експозицію відкриють у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, що розміщений за адресою м. Київ, вул. Лаврська, 27. Наразі музейники збирають матеріали і готуються до відкриття.

Довідка

Грузинський національний легіон — військовий підрозділ, що був заснований 2014 року добровольцями-грузинами, і брав участь у російсько-українській війні на боці України. Від 24 лютого 2016  — у складі Збройних Сил України, легіон інтегрувався у 25 батальйон «Київська Русь» 54-ї ОМБр (3-я рота).

Нагадаємо, музей Сковороди на Харківщини буде відновлено: створили фонд для збору коштів.

Також волонтери зробили віртуальний тур знищеним літаком Ан-225 «Мрія».

Як ми повідомляли раніше, музей Івана Гончара запустив онлайн-виставку зі світлинами українців минулих століть.

Фото: facebook.com/GeorgianNationalLegion.

Суспільство

Офіційний канал застосунку “Дія” з’явився у месенджері WhatsApp

Опубліковано

У месенджері WhatsApp з’явився офіційний канал застосунку “Дія”. Підписатися на канал “Дії” у WhatsApp можна за посиланням.

Про це повідомляє пресслужба застосунку.

“Дія у WhatsApp. Дізнаватися про діджитал-новини країни відтепер ще зручніше. Турбуємось, щоб українці отримували перевірену інформацію з офіційних джерел, — розширюємо канали комунікації держави у смартфоні”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Дії можна подати заяву у Міжнародний реєстр збитків: як це зробити

Крім того, нещодавно свою діяльність у месенджері розпочали офіційні канали Мінцифри та міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Про Дію

«Дія» — мобільний застосунок, офіційно запущений у 2020 році. Дає змогу зберігати водійське посвідчення, внутрішній і закордонний паспорти й інші документи в смартфоні, а також передавати їхні копії при отриманні банківських чи поштових послуг, заселенні в готель і в інших життєвих ситуаціях.

Також через «Дію» можна отримати такі державні послуги як єМалятко (комплексна послуга при народженні дитини), зареєструвати бізнес і ФОП онлайн, сплачувати податки й подавати декларації, підписувати будь-які документи, змінювати місце реєстрації тощо. До 2024 року планується перевести 100 % державних послуг у Дію.

Нагадаємо, Дія запустила нову послугу спільно із ДТЕК.

Фото: ДІЯ

Читати далі

Суспільство

Прискорена реєстрація та кращі пільги: Швеція готує зміни для українських ВПО

Опубліковано

Українські ВПО, які перебувають під тимчасовим захистом у Швеції, зможуть швидше реєструватися і отримувати більше допомоги для проживання в країні.

Про це повідомляє Euractive.

Близько 40 000 українських переселенців, які проживають у Швеції, отримають змогу швидше заносити свої дані до реєстру населення, ніж це передбачено законом, заявила міністр міграції Швеції Марія Мальмер Стенергард.

За її словами, біженці зможуть реєструватись уже через рік перебування в країні, раніше цей термін становив 3 роки.

Це надасть їм повні права на медичне та стоматологічне обслуговування, і право на базові виплати у разі хвороби та по догляду за дитиною.

Читайте також: У районі Києва придбали тимчасове житло для ВПО: як туди поселитися

Уряд також оголосив, що українські біженці у Швеції зможуть отримувати підвищену допомогу на проживання – 308 шведських крон (30 євро) на день замість 71 шведської крони (7 євро).

Проте українські біженці не матимуть права на допомогу на дітей або житло, а багато хто продовжуватиме жити на 71 шведську крону на день, поки їхнє перебування в країні не перевищить 12 місяців.

Закон набуде чинності 1 листопада 2024 року, за даними шведського уряду, на цей момент близько 33 000 українців будуть зареєстровані і матимуть, зокрема, право на кращу допомогу у виході на ринок праці через програму Агентства зайнятості.

Нагадаємо, Україна піднялася на 18 пунктів в Індексі свободи преси.

Фото: Euractive

Читати далі

Суспільство

На Житньому ринку проведуть благодійний ярмарок «Під Стріхою»: 10 речей, на які вам треба звернути увагу

Опубліковано

Цієї суботи, 11 травня, команда «Стріха» проведе благодійний ярмарок на Житньому ринку в Києві. На гостей чекає маркет від українських брендів, книжки, прикраси, хендмейд вироби, аукціон цінних лотів, фотозона, станція експрес-апсайклінгу речей від професійних майстринь і турнір з настільного тенісу.

Редакція ШоТам розказує, які крафтові українські вироби можна буде купити на ярмарку.

Roshcha.home

Де замовити: Instagram

Бренд працює з якісними сертифікованими американськими складниками, тому продукція антиалергенна, цілком безпечна для діток, вагітних та тварин.

“Ми захоплено створюємо все для вас вручну, в результаті щасливі ви, щасливі й ми. З повагою ставимось до планети, тому використовуємо в упаковці лише екологічні матеріали, які легко здати на переробку, або користуватись ними повторно”, – говорять про свій бренд крафтярі.

Кohaniy.jewelry

Де замовити: Instagram

Прикраси із справжніми рослинами є повністю ручною роботою. У прикрасах Kohaniy.jewelry авторка використовує рослини з різних куточків України. Серед них — незабудки, спірея японська, конвалії, дельфінії, гортензії, тисячолітник тощо. 

“Я люблю подорожувати й щось збирати в блокнотик. Друзі мені неодноразово з подорожей замість сувенірів привозять засушені квіти. Я робила прикраси з рослинками з Греції, Індії, Кіпру, Туреччини, Єгипту, Польщі та Чехії”, – говорить власниця бренду Карина Марініченко. 

POSAG прикраси з кераміки і не тільки

Де замовити: Instagram

Вся символіка та орнаменти є надбанням українського народу. Всі прикраси створюють вручну та в єдиному екземплярі. Бренд може створити створити прикрасу під замовлення.

Нousewood.items

Де замовити: Instagram

Бренд виготовляє крафтовий посуд, підставки та вази з дерева різних форм та текстур. 

Оksina_ceramics

Де замовити: Instagram

Тут ви можете знайти чашки для кави, чашки для чаю юномі, салатниці, чашки для чаю матча, чавани, вази. Ця кераміка прикрасить і додасть затишку вашому дому, а також стане чудовим варіантом для подарунка близьким.

Еarth.fragment

Де замовити: Instagram

Концепція бренду EARTH FRAGMENT максимально проста: earth – земля, fragment – фрагмент.

“Уже півтора року, як кераміка є частиною мого життя. Я закохалася в цю справу, коли вперше сіла за гончарне коло у затишній майстерні невеликого міста Миргород, що на Полтавщині. Я відчуваю, що всі мої вироби – це фрагмент землі, якою і є глина”, – говорить про свій бренд його власниця Вікторія.

Кvity_v_ramtsi

Де замовити: Instagram

Квіткові картини стануть прикрасою будь якого інтерʼєру. Вони, світлі та яскраві, нададуть свіжості та теплого настрою. 

Оbrys ceramics

Де замовити: Instagram

Практичні вироби з кераміки виготовлені вручну. 

Мій шлях в кераміці почався з пошуку способів для саморефлексії та переведення фокусу з середини себе на зовні. Після пережитих подій з початку повномасштабного вторгнення, коли здавалося, що весь мій світ був зруйнований, я познайомилась з таким матеріалом як глина та способами її трансформації у різні форми. Почала шукати натхнення у природних кольорах, текстурах, формах, обрисах”, – говорить Ірина, засновниця бернду.

Super Rare Candles

Де замовити: Instagram

“Це крамничка для душі! не крупний поставлений на конвеєр магазин. Не масове виробництво. Кожну свічку роблю вручну з якісних натуральних матеріалів і намагаюсь зробити унікальною та неповторною і вкласти у неї якийсь свій настрій. Це політ фантазії, це рандом, це мистецтво; не ідеальне, не «під лінійку», а від серця і як воно є”, – йдеться на сторінці бренду. 

Vichnistt

Де замовити: Instagram

Прикраси з бісеру ручної роботи від Цвигун Надії. Дівчина створює силянки, які зможуть доповнити ваші вбрання. 

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: