Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Дипломати посольства США в Києві виконали пісню Kozak System до 30-річчя Незалежності (ВІДЕО)

Опубліковано

Працівники посольства США у Києві оригінально привітали українців із Днем Незалежності.

Відео з привітаннями опублікували на сторінці посольства у фейсбуці.

Дипломати записали кавер-версію пісні українського рок-гурту Kozak System “Мій друг” на честь 30-річчя Незалежності, а також на честь дружби між Україною і США.

У посольстві зазначають, що Вашингтон рішуче підтримує Україну і її суверенітет, територіальну цілісність, демократію і процвітання.

Читайте також: Хіти 90-х і парад з чотирилапими. Як Україна відзначить День Незалежності

Примітно, що більшість співробітників посольства США, які знялися в кліпі, були у вишиванках.

Також у ролику використали відео зі спільних військових навчань України і США.

У відео-привітанні брав участь радник посольства США з політичних питань Девід Гребенюк.

Нагадаємо, київську станцію метро «Золоті ворота» показали з дрона.

Як ми повідомляли раніше, львів’янин Віталій Ступак підкорив Ла-Манш на честь 30-річчя України.

Головне фото: facebook.com/usdos.ukraine.

Суспільство

Назвали фіналістів конкурсу «Честь Професії – 2024»

Опубліковано

7 травня журі та відбіркова комісія 15-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії – 2024» оголосили номінантів у шести основних категоріях. Цьогоріч на конкурс надіслали 1240 матеріалів: 990 в основних номінаціях та 250 — у спеціальних. Це наразі рекорд за кількістю заявок.

Вже традиційно оголошення фіналістів провели онлайн.

Серед фіналістів — Наталія Корнієнко та її інтерв’ю для «Читомо»: «Максим Кривцов: Я мав жахливу мрію — ходити по Києву з автоматом». До шортлиста увійшли по 5 матеріалів у кожній категорії.

Найкраще інтерв’ю

Ірина Сисак, «Радіо Свобода Україна». «Загиблого азовця ексгумував батько, який перейшов на бік “ДНР”. Розповідь матері»

Дарина Сухоніс, «Наше місто». «Про втрати, любов до роботи, війну та Бога — Ігор Гетало»

Вероніка Хорольська, Запорізький центр розслідувань. «Аскольд: 8 тисяч врятованих із Маріуполя»

Наталя Корнієнко, «Читомо». «Максим Кривцов: Я мав жахливу мрію — ходити по Києву з автоматом»

Тарас Левченко, «Радіо Свобода». «Сибірський батальйон» ЗСУ — корінні народи РФ «проти Путіна».

Читайте також: Євген Клопотенко запустив сервіс замовлення шеф-кухаря додому: як цим можна скористатися

Найкраще новинне висвітлення резонансної події

Леся Іванова, Bihus.info. «Замголови Нацполіції: російський паспорт дружини, зв’язки з криміналітетом і теща-мільйонерка»

Яна Корнійчук, Слідство.Інфо. «Мільйон не для вас: Кому насправді дісталися гроші від Мінсоцполітики»

Сергій Андрушко, Кіра Толстякова, «Схеми», «Радіо Свобода». «Хто віддав Росії 575 крилатих ракет, якими тепер атакують Україну?»

Михайло Ткач, «Українська правда». «Батальйон Іспанія». УП навідалась в гості до одеського воєнкома та інших українських мільйонерів»

Ганна Калаур, «Суспільне» «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій»

Найкраща аналітика

Ганна Мамонова, «Бабель». «Що відбувалося в Грозі перед тим, як туди влучила російська ракета. І як брати Мамони, яких СБУ вважає навідниками, стали колаборантами — реконструкція»

Олександр М’ясищев, «Бабель». «У ніч на 1 червня через зачинене укриття в Києві загинули люди. Офіс президента звинувачує в цьому Кличка, мер — президента, а в СІЗО сидить сторож. Хто він і до чого тут комунізм — пояснюємо»

Діана Буцко, hromadske. «У кожній хаті буде стояти де один гріб, де — п’ять, де — три»

Марʼян Кушнір та Сергій Нужненко, «Радіо Свобода». «ЗСУ пішли в контратаку під Бахмутом: перші кадри з поля бою»

Дар’я Янушкевич, «Суспільне Чернігів». «Я аж крикнула: “Саша!”: мати Олександра Мацієвського впізнала сина на відео росіян з розстрілом» 

Найкращий репортаж

Михайло Кригель, Ольга Кириленко, Дмитро Ларін, «Українська правда». «Краматорськ — місто побачень, смерті та молочних коктейлів. Чим живе романтична столиця України під обстрілами С300»

Сенів Оксана, Олена Дуняк, «Суспільне Новини». «Нові обличчя війни»

Мар’ян Кушнір, «Радіо Свобода Україна». «Захоплені позиції РФ, штурми та важкі бої: як виживає піхота на нулі. Репортаж з Роботиного»

Анастасія Горпінченко і Колян Пастико, Слідство.Інфо. «Зліва від посадки танчик заїжджає»: росіяни в тумані штурмують позиції ЗСУ».

Марʼяна Пʼєцух, hromadske. «Ви — служитель диявола». Коли з Почаївської лаври виселять УПЦ МП»

Найкраще розслідування

Богдан Мірошниченко, Дана Гордійчук, «Економічна правда». «Війна та корупція на “Антонові”. Чи зможе Україна колись відновити будівництво літаків?»

Інна Гадзинська, Валерія Павленко, Надія Кельм, Маргарита Гогун, «Тексти». «Зайди, якщо зможеш. Ветеранам з інвалідністю вкрай важко пересуватися українськими містами»

Олександр Янковський, Олена Бадюк, «Радіо Свобода».»Важко, повільно, ризиковано: як відбувається розмінування деокупованого півдня України»

Олена Куренкова, «Суспільне». «Що буде з сектором Гази та чи зникне ХАМАС після операції Ізраїлю — пояснення Суспільне»

Наталя Гуменюк, співзасновниця та редакторка, журналістка проєкту з документування воєнних злочинів The Reckoning Project, співавторка — Енн Епплбаум «They didn’t understand anything, but just spoiled people’s lives» 

Найкраща публіцистика

Олександр Дьомін, Діана Лановець, Ірина Костишина, Іnker. «Я не другий сорт»

Ганна Курцановська, «Свої. City». «Їх вбили, бо не змогли перемогти на полі бою. Оленівка».

Гаяне Авакян, агенція «Або». Bakhmut, before it vanished 

Ангеліна Карякіна, «Лабораторія журналістики суспільного інтересу». Three Stories of Pregnancy and Birth in Ukraine

Ольга Омельянчук, Reporters. «Готуйтесь битися»

Нагадаємо, історик показав архівне фото батьків відомої американської акторки з українським корінням.

Фото: “Честь професії”

Читати далі

Суспільство

Локальні мотиви, вишиванка як у Бандери та давні традиції. Це 10 брендів українських вишитих сорочок на які варто звернути увагу

Опубліковано

Щороку в третій четвер травня ми святкуємо Всесвітній день вишиванки, й у 2024 році він припадає на 16 травня.

ШоТам зібрав 10 брендів, у яких можна придбати вишиту сорочку, яка припаде вам до душі. З вишитими мотивами регіону, півниками чи таку, як у Лесі Українки — обирайте!

Svoeridna: сорочки, які можна створити власноруч

Ціни: від 2950 гривень

Де купити: інстаграм

Цей бренд пропонує власноруч створити унікальну сорочку, тож продають їх без вишивки, пошиті з небіленого льону та коноплі. Є й чоловічі, і жіночі варіанти. Кожен виріб скроєний так, щоб на ньому було зручно вишивати, а в наборі додають кілька схем для вишивки та поради щодо роботи. Конопляні обійдуться в 3950 гривень (жіноча) та 3850 гривень (чоловіча), а лляні сорочки — в 2950 гривень.

EmbroideredGem: бренд етноодягу з Сумщини

Ціни: від 5000 гривень

Де купити: сайт, шоурум Wishlist (Київ), шоурум Gerbery (Львів)

Бренд створює домашній текстиль, а також жіночий і чоловічий одяг. Тут можна придбати сукні, комірці, фартухи та, звісно, вишиванки. Часто сорочкам дають жіночі й чоловічі імена — наприклад, сорочку «Орест» у зеленому кольорі можна прибрати за 8500 гривень. Вона створена з використанням кролевецьких мотивів із Сумщини. А сорочка «Наталка» в техніці білим по білому, зроблена з льону, коштує 8900 гривень. 

Витвори: онлайн-конструктор вишитих сорочок

Ціни: від 4110 гривень

Де купити: сайт

На сайті бренду можна обрати сорочку з каталогу або ж створити власну в конструкторі — тоді вам її пошиють і вишиють на замовлення. Треба обрати крій, довжину, рукави, манжети, а також стиль — тобто з якої частини України має бути візерунок (наразі доступні не всі регіони). Далі можна обрати узори для різних частин виробу з переліку. Ціна такої сорочки буде залежати від особливостей крою та вишивки. З готових, наприклад, жіноча слобожанська коштує 5060 гривень, а чоловіча за зразком з музею на Луганщині — 4910 гривень.

Motyv: авторські вишиванки зі Львова

Ціни: від 2850 гривень

Де купити: інстаграм

Бренд поєднує старовинні візерунки та сучасний крій. Створюють вишиванки за мотивами різних узорів України — від чернігівського Полісся до Буковини. Зокрема, Карпатська вишиванка для чоловіка білим по білому обійдеться в 3350 гривень, а жіноча буковинська з чорним візерунком — у 4350 гривень.

SVARGA: об’єднує Україну вишиванками

Ціни: від 2850 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

У 2022 році бренд створив колекцію «Вишивана Україна», щоб показати єдність нашої держави. Спочатку в ній було кілька вишиванок, але команда продовжує роботу й хоче випустити вироби, присвячені кожному регіону. Для підготовки вони зверталися до музеїв та приватних колекціонерів, шукали зразки вишивок. Наприклад, сіру жіночу сорочку «Яворівщина» можна купити за 3300 гривень, а чоловічу «Сумщина» — за 3640 гривень. Також бренд робив колекцію з Євгеном Клопотенком з «борщовими» вишиванками та колекцію «Скриня», щоб зберегти й відтворити стародавні узори.  

Vyshyta Ukraine: вишиванки з авторськими орнаментами різних розмірів для високих і низьких

Ціни: від 4350 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

Бренд пропонує жіночі, дитячі, чоловічі й унісекс вишиванки, а також вишиті сукні. Наприклад, унісекс сорочка з орнаментом з Чернігівщини коштує 5850 гривень, а жіноча вишиванка з Луганщини — 7450 гривень. Вони мають велику розмірну сітку та безкоштовно кастомізують одяг на невисокий чи високий зріст, аби посадка була кращою.

Вільні люди: сучасні незвичайні вишиванки

Ціни: від 3440 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

Поруч з традиційними узорами цей бренд пропонує одяг з гусьми чи бджолами, адже пише про себе так: «Надихаємося традицією, плекаємо майбутнє». Чоловіча вишиванка зі скіфськими мотивами коштує 3500 гривень, а жіноча «Любов. Доля. Щастя» — 3700 гривень. Сорочку з бджолами можна придбати за 4250 гривень, а з півнями — за 4000.

Вишивка в одязі видатних українців: сорочка, як у Бандери

Ціни: від 6000 гривень

Де купити: фейсбук

Цей унікальний проєкт досліджує та відтворює вишиванки знаменитих українців — Івана Франка, Лесі Українки, Степана Бандери тощо. На замовлення можуть вишити вподобану сорочку — ціна буде від 6000 гривень і залежатиме від орнаменту та тканини. Але майстри та майстрині можуть також придбати в бренду схеми та вишити сорочку самостійно — листівка зі схемою коштує 60 гривень.

Читайте більше: «Такі були у Бандери, Франка та Шевченка». Як донеччанка Тетяна Зез відтворює вишиті сорочки легендарних українців

MEREZHKA: машинна вишивка на різний смак

Ціни: від 780 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

В асортименті магазину є вишиванки на різну ціну — і сорочка «Орнамент» за 780 гривень, і сорочка «Сумщина» за 3780 гривень, а також сукні й чоловічі та дитячі вишиванки. Окрім цього, бренд створив цікаву колекцію вишитих суконь з льону та кропиви під назвою «Поле».

Gaptuvalnya: витончений бренд з Івано-Франківська

Ціни: від 6150 гривень

Де купити: інстаграм, сайт

Цей бренд пропонує цікаві авторські орнаменти, натхненням яких стала автентична українська вишивка. Наприклад, він створив вишиту сорочку Єдності, що об’єднала елементи узорів з різних регіонів України — її можна придбати за 11800 гривень. Усі вироби відшивають уже після замовлення, також пропонують індивідуальний пошив. Крім вишитих сорочок для жінок і чоловіків, в асортименті є сукні, керсетки, піджаки та весільне вбрання.

Читати далі

Суспільство

«Воскресіння»: у Києві відкривається виставка робіт студентів академії імені Бойчука

Опубліковано

У Національному музеї літератури України 8 травня відкриється виставка «Воскресіння», яка репрезентує твори Олени Осадчої і студентів сакрального відділення Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

“Представлені в експозиції твори іконопису і фрески були виконані в межах навчальних дисциплін другого курсу «Робота в матеріалі» і четвертого курсу «Основи іконографії» на бакалаврському рівні. Більшість робіт створені протягом 20017–2020 років”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Які гранти для українського бізнесу доступні в травні: пропозиції для підприємців

Окрема тема виставки – подія, що сталася з Академією Бойчука 25 березня 2024 року, коли в одну з будівель навчального корпусу влучила частина російської надзвукової ракети і вщент зруйнувала приміщення, де зберігалися золоті фонди дипломних робіт студентів Академії. До запропонованої експозиції включені фото зруйнованих будівель Академії й інсталяція, створена з фрагментів цегляних стін та арматури. На виставці також представлені понівечені твори сакрального мистецтва.

Центральним експонатом виставки є ікона Архангела, яку було знайдено під завалами та відреставровано.

Відкриття виставки заплановано на 16 годину.

Виставка експонуватиметься з 8 травня по 8 червня.

Нагадаємо, історик показав архівне фото батьків відомої американської акторки з українським корінням.

Фото: Мінкульту

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: