Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Технології

В Україні ввели в експлуатацію новий радіотелескоп РТ-32

Опубліковано

В Україні ввели в експлуатацію новий радіотелескоп РТ-32, створеному у процесі дослідної модернізації 32-метрової антени MARK-4B.

Про це повідомили у пресслужбі Національної академії наук України.

За інформацією, розташований новий радіотелескоп у Центрі космічних досліджень і зв’язку, що в місті Золочев на Львівщині.

Історія впровадження радіотелескопу

Пошук шляхів створення нового радіотелескопу розпочався 2014-го року. Тоді після анексії Криму, Україна втратила доступ до однієї з найбільших в світі антен – радіотелескопу РТ-70 Національного Центру Управління та Випробувань Космічних Засобів біля Євпаторії.

Для відновлення втрачених спроможностей науковцями Національної академії наук України було запропоновано використання наземних станцій космічного зв’язку, розташованих поблизу Золочева Львівської області з діаметром антен 25 м (КТНА-200) та 32 м (МАРК-4В), які на той час вже не використовувались Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Читайте такожЯкщо не я, то хто? Як відкрити та утримувати притулок для тварин у райцентрі

Ініціативу підтримав Уряд і у вересні 2015 року Прем’єр-міністром України було надано доручення Державному космічному агентству України внести відповідні пропозиції з цього питання.

Наземні станції космічного зв’язку були передані зі сфери управління Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України до сфери управління ДКА України, з подальшим введенням їх до складу Національного центру Управління та Випробувань Космічних Засобів.

Інститутом космічних досліджень НАН України разом з Інститутом радіофізики та електроніки ім. О.Я. Усикова НАН України та Національним центром була розроблена Концепція застосування засобів Центру космічного зв’язку в інтересах дослідження та використання космічного простору.

Проведені експертні оцінки показали, що найбільш доцільною, на першому етапі переходу телекомунікаційних антен в стан радіотелескопу, є модернізація 32-метрової антенної системи МАRК-4В.

Фахівцями НЦУВКЗ, Радіоастрономічного інституту НАН України, Інституту радіофізики та електроніки ім. О.Я. Усикова НАН України, Інституту космічних досліджень НАН України та ДКА України і ПрАТ НВП «Сатурн» було проведено детальний огляд вказаних технічних засобів і розроблено пропозиції щодо їх використання в наукових космічних програмах ДКА та НАН України.

У 2017 році спільною комісією ДКА і Адміністрації Держспецзв’язку до сфери управління ДКА України були передані дві станції космічного зв’язку з діаметром антен 25 м (КТНА-200) та 32 м (МАRК-4В), які були закріплені на праві оперативного управління за Національним центром.

Для подальших робіт щодо модернізації цих станцій та для забезпечення проведення в Україні наукових космічних досліджень та інтеграції до міжнародних мереж у складі Національного центру в м. Золочів Львівської області був створений Центр космічних досліджень і зв’язку.

Читайте також«Не соромимося збирати тару біля смітників». Як в майстерні «Rere:Sklo» дають пляшкам друге життя

З 2018 року розпочалася активна фаза модернізації антени МАRК-4В і створення на її базі радіотелескопу РТ-32.

У листопаді 2020 р. основні роботи зі створення радіотелескопу сантиметрового діапазону довжин хвиль РТ-32 на базі 32-метрової антени МАRK-4В у м. Золочів було завершено.

Про радіотелескоп

Головною особливістю радіотелескопу РТ-32 є його багатодіапазонність та багатоканальність.

Наразі частотно-селективний пристрій дозволяє проводити одночасні спостереження в діапазонах 6 та 1.35 см (С- та К-діапазони), а після введення в дію приймальної апаратури діапазону 3 см (Х-діапазон) телескоп зможе працювати в трьох діапазонах одночасно: 6, 3 та 1.35 см.

Завдяки цим технічним рішенням одночасно можна проводити спостереження в різних частотних смугах, спостерігати декілька мазерних ліній, досліджувати одночасні зміни в спектрах так, як не може жоден інший окремий телескоп у світі.

Висока роздільна здатність реєструючого обладнання, розробленого науковцями Радіоастрономічного інституту НАН України, дозволяє вивчати як випромінювання космічних об’єктів, так і космічних апаратів та допплерівські зсуви частот, що випромінюються чи відбиваються ними. Висока температурна стабільність обладнання дозволяють отримати високу чутливість при тривалих спостереженнях.

Таким чином, коло наукових задач РТ-32 є дуже широким: дослідження активних ядер галактик, місць зореутворення, мерехтінь, сонячного випромінювання, пульсарів. Цікавим є вивчення в широкому діапазоні швидких радіосплесків, післясвітіння гамма-сплесків та явищ типу GW170817, коли були породжені одночасно гравітаційні та електромагнітні хвилі дуже широкого спектру. Дуже важливим є те, що частотно-часову прив’язку реєструючого обладнання РТ-32 здійснено до цезієвого – так званого первинного – стандарту частоти, що дає всі можливості для входження РТ-32 до мережі EVN.

Читайте такожІнклюзивні теплиці: як на Вінниччині люди з інвалідністю стають аграріями

З початку 2020 року – початку експлуатації радіотелескопу – персонал Центру космічних досліджень та зв’язку проводить спостереження по програмі уточнення матриці похибок наведення антени. З серпня проводяться дослідження космічних мазерів, а з вересня – одночасні спостереження змінності активних ядер галактик з латвійським 32-метровим радіотелескопом (Вентспілс, Латвія).

У найближчому майбутньому паралельно з автономними спостереженнями на РТ-32 планується доукомплектування та встановлення апаратури для прийому трьох діапазонів радіохвиль, проведення адаптації реєструючого обладнання та програмного забезпечення до форматів EVN та проведення тестових радіоінтерферометричних спостережень в повному форматі EVN.

Які плани?

В подальших планах науковців – розробка та встановлення паралельної приймальної системи в діапазоні 18 см та декількох секцій радіотелескопу ГУРТ, що дасть змогу побудувати синтезований радіотелескоп нового типу. Це дозволить розширити діапазон частот, де ведуться одночасні спостереження астрофізичних об’єктів будь-якого типу, на два порядки.

Але найголовнішим завданням є відновлення роботи українського радіотелескопу в Європейській РНДБ мережі.

Завершення проекту зі створення радіотелескопу планується у 2023 році. Радіотелескоп РТ-32 буде сумісним з засобами РНДБ-мережі США (VLBA), Європи (EVN) та може увійти до числа провідних радіоастрономічних інструментів Європи.

Читайте такожВишивають спогади вручну — засновниця бренду White and Stripe Тоня Булгакова про «смугастий» бізнес

Наявність такого інструменту в Україні дасть новий поштовх у розвитку фундаментальної науки та забезпечить участь нашої держави в міжнародних проектах з досліджень та використання космічного простору.

Нагадаємо, українські науковиці вирушили досліджувати Південний океан.

Як ми повідомляли раніше, у Харкові створили кластер космічного моніторингу землі.

Усі фото: nas.gov.ua.

Технології

Google зробив ШІ-застосунок Geminі доступним для України

Опубліковано

Корпорація Google зробила доступними ключові функції Gemini для багатьох мов і країн, зокрема для України.

Про це повідомляє Google.

Про Gemini

Google розширила можливості своєї мобільної програми Gemini, додавши підтримку української мови серед інших нових мовних та регіональних опцій.

Додаток Gemini із вбудованим помічником дозволяє користувачам взаємодіяти з текстом, голосом або зображеннями для отримання допомоги та інформації в різних ситуаціях. Наприклад, користувач може сфотографувати пошкоджене колесо та отримати інструкції щодо його ремонту.

Для активації Gemini на пристроях Android потрібно використовувати асистента Google. Додаток обіцяє підвищений рівень користувацького досвіду та контекстну підтримку безпосередньо на екрані смартфона. Українські користувачі можуть здійснювати текстові запити українською мовою, хоча голосові запити наразі доступні лише англійською.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Функціональність Gemini також буде включена до програми Google на iOS протягом найближчих тижнів. На пристроях з iOS ця функція буде доступна, якщо в налаштуваннях “Мова та регіон” обрано англійську мову. Крім того, для української мови тепер доступна функція “Розширення”, яка дозволяє отримувати інформацію безпосередньо з різних програм та сервісів Google, спрощуючи завдання, такі як планування подорожей.

Нагадаємо, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Також ми повідомляли, Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол.

Фото: Geminі.

Читати далі

Технології

Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Опубліковано

Сервіс ОСББ, який доступний у застосунку “Київ Цифровий”, отримав перемогу в міжнародній премії у категорії “Демократичні технології”.

Про це повідомляє КМДА.

“Київ відзначили в номінації “Демократичні технології” за розвиток і впровадження електронної демократії на місцевому рівні. Цього року за перемогу змагалися понад 300 проєктів з усього світу, і для нас честь отримати цю нагороду”, – зазначив Петро Оленич, заступник голови КМДА.

Про премію

нститут інновацій у політиці, міжнародна організація, яка пропагує демократію в Європі, висунув сервіс ОСББ для нагородження за досягнення у впровадженні демократичних цінностей в житлових об’єктах.

Кожного року громадське журі, складене з понад 1 000 європейців, оцінює проєкти, щоб визначити фіналістів і переможців у категоріях премії. Організатори повідомляють, що цього року 314 проєктів відповідали критеріям і пройшли оцінювання журі. Із них 70 проєктів, по десять у кожній категорії, були визнані винятковими фіналістами і першопрохідцями інновацій.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Про сервіс

Номінанти демонструють, як громади та країни знаходять нові способи покращити життя в містах. Сервіс ОСББ забезпечує активну участь громадян у прийнятті рішень через онлайн-режим. Голови ОСББ можуть реєструватись за посиланням (https://kyiv.digital/osbb/login), проводити офіційні голосування через “Дія. Підпис” і використовувати е-документи, а співвласники можуть впливати на життя будинку без зайвих зусиль.

Успішна реалізація демократичних сервісів, таких як ОСББ онлайн, сприяє зміцненню зв’язку між місцевою владою та громадою, робить управління прозорішим та ефективнішим. Спільні зусилля на шляху до побудови сучасної, демократичної та цифрової міської громади продовжуються, а перемога Сервісу ОСББ в номінації “Демократичні технології” є важливим кроком у цьому напрямі.

Нагадаємо, що резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: КМДА.

Читати далі

Технології

Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Опубліковано

На конференції Tech Ecosystem Summit 2024, що відбулася 3 травня в Києві, була представлена спілка Diia.City Union.

Про це повідомляється на сайті Diia.City.Union.

На Tech Ecosystem Summit 2024 у Києві, де лідери української IT-індустрії обговорюють поточний стан та майбутні можливості, сьогодні, 3 квітня, була презентована нова громадська спілка – Diia.City.Union. Разом з Українським фондом стартапів вони планують сприяти створенню сприятливого середовища для розвитку IT-бізнесу в Україні та за її межами.

“Місія спілки – становлення потужної ІТ-галузі в Україні, яка успішно конкурує на міжнародній арені та сприяє розвитку інновацій у світі”, – повідомляється на сайті Diia.City.Union. Президентом спілки став співзасновник і член ради директорів SoftServe Тарас Кицмей.

Серед членів – SoftServe, EPAM, Sigma Software, GlobalLogic, Luxoft та інші.

Читати також: Які мінімальні бали з предметів НМТ потрібні для вступу до вишів.

Як стати частиною команди

Основі вимоги:

  • Повне членство в Diia.City Union. Необхідно брати участь у проєктах, голосувати, ініціювати питання для вирішення, входити до органів управління, а також формувати політику й стратегію. Одноразовий вступний внесок становить 750 євро;
  • Асоційоване членство. У ньому потрібно брати участь у воркшопах від експертів і відвідувати відкриті зустрічі з урядом.

Нагадаємо, що в серпні в Steam пройде фестиваль, присвячений українським іграм.

Також ми повідомляли, що анонсували новий роман Софії Андрухович: про книгу та як передзамовити.

Фото: Дія.City

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство4 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: