Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Крокодили, страуси та буйволи: топ незвичайних українських ферм, які варто відвідати кожному

Опубліковано

Українські ферми — це не лише про корів та свиней. Креативні господарі не йдуть простим шляхом, а відкривають екзотичні ферми та активно розвивають екотуризм. Ви можете відвідати крокодилів, подивитись на життя буйволів, сфотографуватися зі страусом та погодувати віслюків. І так, це все в Україні. Пропонуємо вам познайомитись ближче з унікальними українськими фермами, які вам точно варто відвідати.

1. Долина страусів під Києвом

Фото: ostrich.com.ua

Де: село Ясногородка, Київська область.

Якщо ви хочете екзотичного відпочинку, то не обов’язково їхати у спекотні країни. Неподалік від Києва знаходиться “Долина страусів”. Це найбільша в Україні страусина ферма, і єдина, на якій проживають всі види страусів. Маточне поголів’я страусів було завезено у квітні 2001 року і вже через місяць, в червні, з’явилися на світ перші київські страусенята. Зараз ферма налічує понад 100 страусів. Крім цього, на території є зоопарк, де проживає безліч інших тварин — павичі, віслюки, поні, свинки, козлики, качки, фазани, барани, верблюд.

Читайте також: Вирватись з міста: 9 унікальних місць для відпочинку на Київщині, про які ви не чули

Тут можна прогулятися з екскурсоводом та дізнатись багато цікавих фактів про тварин. Наприклад, що тривалість життя страусів може досягати до 70 років. Крім цього, тут ви можете покататись на африканському страусі, продегустувати авторське вино, спробувати ексклюзивні страви та просто чудово провести час з родиною в компанії екзотичних тварин.

2. Вінницькі крокодили

Фото: vn.20minut.ua

Де:  м. Вінниця

Хтось розводить кіз, а подружжя з Вінниці — крокодилів. Світлана та Дмитро Бичковські ще 10 років тому почали займатись розведенням екзотичних тварин і купували їх у циркачів та приватних зоопарках. Зараз утримують до трьох десятків рептилій.

На фермі не продають м’ясо та не роблять з тварин модні аксесуари. Засновник переконує, що ферма створена для розширення та збереження всіх видів хижих рептилій. Подружжя навчилось вирощувати хижаків навіть з яєць. Але новонароджених крокодилів нікому не продають. Цікаво, що ферма є мандрівною, тому ви можете зустріти крокодилів і у власному місті.

3. Західний равлик

Фото: zakhidnyy-ravlyk.com

Де: с. Солонка Пустомитівського р-ну Львівської області.

Для більшості гурманів равлики вже давно не є делікатесом. А є й ті, хто створює цілі равликові господарства! Ірина та Іван Юськевичі ще у 2017 році відкрили власну ферму з розведення молюсків. Ферма спеціалізується на розведенні та реалізації равликів сімейства HELICIDAE роду Helix (Pomatia, Aspersa Maxima, Aspersa Muller). Види равликів відрізняються не лише походженням, а й розмірами. Їхнє м’ясо смачне та корисне.

Господарі ферми готові поділитися тонкощами розведення равликів з тими, хто хоче відкрити власний бізнес та з простими туристами. На фермі ви зможете відкрити для себе незвичайний світ життя равликів та спостерігати за процесами вирощування, відкладання ікри. А також тут можна скуштувати смаколики, позмагатись в равликових перегонах та чудово провести час.

4. Віслюкова ферма

Фото: zruchno.travel

Де: Вінницька область, Крижопільський район, село Заболотне

На цій фермі живе 42 віслюка і тут планують виробляти найдорожчий сир у світі. А все тому, що лише за літр молока ослиці за кордоном просять 58 євро, а за сир – 1760 євро. Віслюкова ферма знаходиться на території професійного училища в селі Заболотне, що на Вінниччині. Заснував її нинішній директор училища Василь Романцов. У 2012 році він перевіз сюди першу п’ятірку віслюків з Туреччини. За тваринами доглядають студенти училища і сам директор.

Читайте також: Найдорожчий сир – з ослячого молока: директор училища про те, як створити ферму віслюків

Окрім ослячої ферми, в училищі є лайки, ведмеді, борсуки і купа інших тварин. Але, звісно, найбільша увага відвідувачів зазвичай прикута до огородженої для 30 ослиць та 12 віслюків (не рахуючи малят) території. Окрім спілкування з тваринами, туристи мають можливість безкоштовно спробувати молоко ослиці. Директор переконаний, що воно має цілющі властивості. 

5. Буйволина ферма

Фото: facebook.com/karpatskiy.buyvil

Де: Закарпатська область, Виноградівський район, село Олешник

У мальовничому куточку Закарпаття знаходиться дім карпатських буйволів. Єдина в Україні буйволина ферма “Карпатський буйвіл” відновлює популяцію цих дивовижних і дуже корисних тварин. Чому корисних? Бо ще кілька років тому ці тварини допомагали людям валити лічи та орати землю. А сьогодні карпатські буйволи знаходяться на межі зникнення. Утримувати й відновлювати популяцію таких тварин на фермі розпочали 9 років тому. Коли ж кількість стада побільшала, вирішили створити ферму, на якій нині близько 50 буйволів.

Під час екскурсії можна ближче познайомитися з цими тваринами, побачити, як вони ласують сіном. Тут також працює невеликий переробний цех, де з корисного молока готують екологічно чисті продукти. Буйволину продукцію куштують за таким порядком: молоко, сир “Панір”, домашній плавлений сир, моцарела, масло, сметана та сир. Сім позицій є постійними, а ось восьма змінюється залежно від наявності ресурсу: може бути бринза, або овечий чи ж буйволиний тверді сири.

6. Екоферма Климівка

Фото: discover.kr.ua

Де: м. Благовіщенське, Кіровоградська область

Екоферма “Климівка” – це місце, де поєдналось фермерське життя з комфортним проживанням у зручних заміських будиночках.

“Я відвідав не один десяток ферм у Європі та Північній Америці, мені захотілося втілити тут, на український землі, те, що я побачив у світі. Уже сьогодні на екофермі Климівка ви можете ознайомитися з розмаїттям фермерського життя, скуштувати лише натуральні продукти, подихати свіжим повітрям, оздоровити тіло у бані та заспокоїти душу, просто перебуваючи на природі”, – каже засновник ферми Андрій Клименко.

Читайте також: Відпустка в селі. Топ 6 зелених садиб, куди вам варто навідатись в цьому році

На території ферми є екоферма баранчиків Романівської породи, сад та город, а також невеличка пасіка. Тут можна і подихати свіжим повітрям, і оздоровити тіло у бані, і відпочити на сіновалі, і в більярд чи теніс пограти. А для любителів риболовлі тут можна “полювати” на коропа, товстолоба чи окуня.

7. Центр реабілітації бурих ведмедів

Фото: ua.igotoworld.com

Де: Закарпатська область, Міжгірський район, село Синевирська Поляна

Якщо ви ще досі не здивовані різноманітністю ферм і українських тварин, то пропонуємо відправитись до закарпатського реабілітаційного центру бурого ведмедя. Розташований він на території Національного природного парку “Синевир”. Клімат і ландшафт території ідентичний природному середовищу існування клишоногих. Місце для потерпілих ведмедів підібрали найкраще. На 12 гектарах змішаного лісу з гірськими річками та водоспадами. Спочатку ведмеді живуть у вольєрах, а після лікування їх відпускають в облаштоване природне середовище.

Сюди потрапляють тварини, які пережили нелегке минуле. Є історія про ведмедя, якому мастили лапи вазеліном і кидали на розпечене залізо, щоб він навчився “танцювати”. Таке навчання не дало результатів і його віддали в центр. Спочатку ведмеді живуть у вольєрах, а після лікування їх відпускають в облаштоване природне середовище. Це місце вразить будь-якого туриста не залишить байдужим.

8. Cozy Farm – козяча ферма

Фото: facebook.com/cozy.farm.ua

Де: с. Когути, Львівська область

Сімейне господарство Cozy Farm – це мініферма, що налічує понад тридцять кіз. Її засновниками є молоде подружжя Андрій та Галина Маланчаки, яке покинули місто та переїхали в закинуте обійстя.

“Кози у нас дуже щасливі, адже харчуються вільним випасом (навіть зимою) і завжди перебувають на свіжому повітрі. Тому молочко таке смачне і корисне. Бо перш ніж потрапити в банку, кізоньки визбирують у лісі та полі, ті трав’яні смаколики, які вважають за потрібне”, – кажуть засновники ферми.

Читайте також: Cozy Farm: як молоде подружжя наважилось покинути місто і відкрити козину ферму у селі

Подружжя активно розвиває екотуризм та запрошує до себе всіх охочих. Гості поринути у казкову і затишну атмосферу села, як у дитинстві, а також скуштувати натуральну молочну продукцію від Cozy Farm. А фішкою екоферми є екстремальні гойдалки, які власноруч створив власник господарства.

Суспільство

Українці можуть «купити» страховий стаж: інструкція

Опубліковано

Українці можуть «купити» страховий стаж для виходу на пенсію у 60 років або для отримання вищої пенсії. Про це йдеться на Урядовому порталі.

Як «придбати» страховий стаж

Перш за все потрібно укласти договір з Пенсійним фондом України (ПФУ) – зробити це можна онлайн через веб-портал електронних послуг фонду. Потім потрібно зробити наступні кроки:

  • увійдіть в особистий кабінет Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису, Дія.підпису або системи Gov.id.
  • оберіть розділ Комунікація з ПФУ, далі натисніть «Договір на добровільну участь»;
  • внесіть персональні дані особи, на користь якої ви хочете робити внески (ПІБ, податковий номер, серію і номер паспорта, дату народження).
  • якщо платите за себе, натисніть Бажаю сплачувати внески за себе й вкажіть необхідну інформацію;
  • дайте згоду на обробку даних і підтвердіть внесені дані;
  • підпишіть договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), натиснувши кнопку «Підписати й сплатити»;
  • сплатіть внески, обравши зручний для вас спосіб: через Portmone чи платіжне доручення.
Інструкція, як скористатися послугою

Кому доступна послуга

Застраховані й незастраховані люди старші 16 років, котрі належать до однієї з цих категорій:

  • працевлаштовані за кордоном, проте хочуть отримувати пенсію в Україні;
  • передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсії;
  • з низьким рівнем офіційного доходу, які хочуть збільшити розмір пенсії у майбутньому.

Читайте також: Щастя належить безстрашним: подружжя лікарів з Дружківки відкрило мережу перукарень у Донецькій області

Робити внески можна як за себе, так і за іншу людину, якщо вона не є пенсіонером.

Хто може «докупити» стаж

Щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачено щонайменше мінімальний страховий внесок. Його розраховують за формулою: мінімальна заробітна плата х 22%. З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок становить 1760 грн.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачено щонайменше мінімальний страховий внесок

Нагадаємо, в Україні оголосили мікрогрант для соціальних ініціатив.

Фото: Укрнет

Читати далі

Суспільство

Швеція виділила 28 млн євро на підтримку оборонного потенціалу України

Опубліковано

Уряд Швеції доручив Збройним силам країни перерахувати 28 млн євро на підтримку обороноздатності України.

Про це повідомляє пресслужба уряду Швеції.

Так, 18 млн євро буде передано трьом коаліціям у рамках Контактної групи з питань оборони України, а 10 млн євро – до Фонду НАТО для України.

“Ми продовжуємо підтримувати Україну і робитимемо це доти, доки це буде необхідно. Шведська підтримка буде поступово переходити до закупівлі нового обладнання у промисловості для передачі Україні. Завдяки цим платежам до фондів ми зможемо зміцнити оборону України в плані безпілотників, розмінування та посилення можливостей українських ВМС”, – заявив міністр оборони Швеції Поль Йонсон.

Читайте також: В Україні стартувала премія UEPA: можна отримати кошти на розвиток підприємства, подробиці

Так, Швеція виділяє:

  • 5 мільйонів євро на користь коаліції з розмінування, які будуть спрямовані на спільні закупівлі обладнання та навчання українського персоналу.
  • 3 мільйони євро на коаліцію морської безпеки, яка підвищує потенціал України в галузі безпечних морських перевезень у Чорному морі, а також розширює можливості українських ВМС у галузі морського спостереження, амфібійних боїв, контролю над морем і протидії російським військовим кораблям.
  • 10 мільйонів буде передано коаліції безпілотників. За підтримки Коаліції безпілотників можливості України в галузі безпілотників будуть розширені за рахунок навчання більшої кількості українських солдатів. Підтримка також допоможе Україні в закупівлі безпілотників.

Нагадаємо, у Міноборони розповіли про грошове забезпечення для важкопоранених військових.

Фото: Уряд Швеції

Читати далі

Суспільство

Як не залишитися без зв’язку та інтернету при відключенні світла

Опубліковано

Через масований удар по енергетиці 8 травня 2024 року в усіх областях України можуть запровадити графіки відключення світла. Вже відомо, що пік очікується увечері з 18:00 до 23:00.

три простих кроки для того, щоб не залишитися без зв’язку та інтернету.

Мобільний зв’язок

Через нестабільне електропостачання в мережах може зникати зв’язок на телефонах. Коли вимикається світло, станції мобільних операторів перемикаються на альтернативне живлення.

Як правило, батарей та генераторів вистачає на 4-5 годин роботи. Якщо після цього досі немає світла, станція може повністю відключитися і не обслуговувати абонентів.

Щоб не залишити українців зовсім без зв’язку, ще 2022 року було запущено національний роумінг. Це безкоштовна опція, яка дозволяє абонентам користуватись послугами інших операторів у зоні покриття.

Щоб скористатися цією опцією, треба на смартфоні вимкнути автовибір мережі. На Android – перейти в “Налаштування” – “Мобільна мережа” (або “Підключення”) – “Оператор”. На iOS: “Параметри” – “Мобільні дані” – “Вибір мережі”.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Потім треба знайти та вибрати доступну мережу – VODAFONE UA, UA-KYIVSTAR або LIFECELL. Якщо не вдалося зареєструватися, спробуйте знову або виберіть іншого оператора. Після цього можна дзвонити, приймати дзвінки, надсилати та отримувати смс-повідомлення.

Щодо мобільного інтернету, то навряд чи його використання в національному роумінгу буде комфортним. Оператори дають доступ до мережі 2G/3G на швидкості до 512 Кбіт/с. Цього може вистачити на обмін повідомленнями в месенджерах чи пошук інформації в інтернеті.

Читайте також: Мінкульт хоче створити заповідник на території пам’ятки археології «Китаївське городище»: що про це відомо

Домашній інтернет

Якщо ви хочете залишатися з домашнім інтернетом при відключеннях світла, слід заздалегідь потурбуватися про це. Для цього треба уточнити у свого провайдера, чи він перейшов на енергоефективні інтернет мережі за технологією xPON.

PON (passive optical network або “пасивна мережа”) – це технологія, яка забезпечує доступ до інтернету в будинках з проведеними оптичними комунікаціями. У таких випадках оптика заводиться безпосередньо у квартиру.

Особливістю PON є деревоподібна архітектура, яка не потребує електропостачання для периферійних вузлів. Це дозволяє отримувати доступ до мережі навіть при локальних перебоях зі світлом за наявності резервного живлення у ваших девайсів. Швидкість залишається високою, достатньою для перегляду онлайн-ТБ.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Якщо ваш провайдер не надає доступу до інтернету через оптику, можна знайти найближчого провайдера з xPON-мережею і подати заявку на підключення. Щоб прискорити процес, радять об’єднатися із сусідами. Зазначимо, у Києві така послуга доступна у більшості великих провайдерів.

Якщо домашній інтернет роздається по Wi-Fi, то крім джерел живлення для ноутбука або комп’ютера, потрібне альтернативне джерело живлення для роутера. Це може бути як зарядні станції чи безперебійники, так і павербанки. В останньому випадку потрібна батарея, здатна видавати необхідний вольтаж, і кабель з відповідними роз’ємами.

При дотриманні всіх умов можна залишатися вдома онлайн не лише під час віялових відключень, а й за тривалих блекаутів.

Пункт незламності

Якщо національний роумінг не працює і зник домашній інтернет, можна прийти до одного з Пунктів незламності. Достатньо завантажити мапу в застосунку “Дія”, щоб у декілька кліків знайти найближчий пункт і перевірити, чи є в ньому все необхідне.

Як не залишитися без зв'язку та інтернету при відключенні світла

Через додаток можна перевірити, чи працює пункт, чи доступний для людей з інвалідністю, а також чи є там зв’язок, інтернет, генератор, вода, тепло, аптечка та можливість підзарядити гаджети.

Нагадаємо, Проспект Правди у Києві перейменували на честь Європейського Союзу.

Фото: ДЕТЕК

Читати далі