Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Сучасна українська кераміка: топ-8 українських виробників посуду

Опубліковано

Керамічна справа в Україні живе, розвивається і продукує посуд та декор у різних стилях. Саме у глині наші предки вбачали величезну силу, а прикрашали посуд візерунками, які втілювали навколишній світ та духовні ідеали. Сучасні гончарі поєднують у своїх виробах авторську фішку та традиційні техніки. Такий посуд виглядає дуже колоритно і є окрасою будь-якої трапези. Тому, пропонуємо вам поближче познайомитись з українськими виробниками керамічного посуду.

Мох – “дикий” посуд з Франківська

Засновник українського бренду кераміки “Мох” каже, що його вироби натхненні дикою природою – нескінченним джерелом ідей. Івано-Франківський майстер Євген Бебешко працює лише руками, без використання гончарного круга. Саме тому вироби виходять дивної геометричної форми, але надзвичайно стильні.

Його майстерня існує з 2006 року. Для декору хлопець використовує природні мотиви, які наносить за допомогою тиснення. Майстер оздоблює вироби, імітуючи природні текстури: кору дерева, каміння, шкаралупу горіха, кокоса та листя. А коли тарілка або ваза вже готова, то замочує її у молоці, щоб при запіканні виріб став коричневого кольору. Тут можна купити унікальні чашки, тарілки, вази і вазони.

Ціна: від 500 гривень.

SaGa Pottery – посуд з природними мотивами

Цей посуд нагадує кратер вулкану, морське дно, лавандове поле та зіркове небо.

Київська майстерня кераміки виготовляє посуд незвичайних форм, з вигинами і природними фактурами. Посуд SaGa Pottery відрізняється від інших ще і яскравою глазур’ю незвичайних кольорів.

Бренд створила закохана пара Олександр та Галина, які разом виготовляють незвичайний керамічний посуд. Засновники переконані, що їх вироби можуть прикрасити та зробити затишним будь-який будинок, адже наповнені силою живої природи та енергії кохання.

Читайте також: Мосяжництво, ткацтво і лозоплетіння: 7 брендів, які відроджують традиції

Кераміку від SaGa Pottery полюбили не тільки в Україні, а й за кордоном.

Ціни: 550-1350 гривень.

Чорний мінімалізм від “Велика Богаїха”

Кераміку ручної роботи від українського бренду “Велика Бугаїха” створюють майстри з Хмельницького. Всі вироби виготовлені в оригінальній стилістиці – сучасний мінімалізм поєднаний з давніми мотивами.

Робота майстрів починається з видобування глини на місцевому кар’єрі, яку потім замочують, висушують та переминають перед виготовленням. Майстри відмовились від гончарного круга та ліплять всі вироби вручну, щоб створити дійсно продуману форму. А ще відмовились і від палітри кольорів і надали переваги чорному. Для отримання такого кольору майстри використовують димлення (давній та екологічний спосіб обробки кераміки).

Тут можна придбати посуд для кухні, чайні набори, а також різні елементи декору – вази, світильники, плитку)

Ціни: від 200 гривень за чашки, від 400 гривень за вази.

“Покутська кераміка” –  тарілки у формі листя дерев

Покутська кераміка” здатна втерти носа будь-яким своїм конкурентам. Тут можна придбати посуд у формі листя дерев, тарілки з “рваними” краями, піали в формі кокоса, макітри з хвильками, глечики та багато іншого незвичайного етнічного посуду з глини.

У майстерні “Покутська кераміка” осучаснюють глиняний посуд, роблячи його фактурним та яскравим. Майстри гончарної справи втілюють три критерії у своїх виробах: практичність, екологічність, етнічність. Тому “Покутська кераміка” пропонує розмаїття виробів, якими користувалися ще наші предки.

Читайте також: Покутська кераміка: як гончарі просувають ідею “українське – це круто”

Ціни: чашки – від 36 грн, набори тарілок – від 500 гривень, арт-тарілки у формі листка – від 218 гривень.

Sergey Makhno Architects – частинка України та Японії

Відомий архітектор і дизайнер Сергій Махно розробляє колекції кераміки, які доповнюють його інтер’єрні проєкти.

Сергій Махно по-своєму переосмислив культурну спадщину наших предків і додав до цього японське розуміння краси. Філософія бренду – бачити красу неідеального, адже воно неповторно. Тут все створюється руками, однією людиною для радості і насолоди іншої. Тут немає іншої техніки, крім гончарного круга і печі. Тут зізнаються в одержимості ідентичністю – серед робіт Sergey Makhno Architects не знайти двох однакових чашок. Точно так же, як і не знайти звичайного, безликого посуду.

Ціни: чашка – 500 гривень, тарілка – 1000 гривень.

“Восьма комора” – мистецтво на кухонному столі

Якщо ви хоча б раз відвідували Milk Bar, The Naked Bar чи “Клюква-Брюква”, то напевне цікавились, звідки у них такий класний посуд. Це все київська майстерня 8komora, яка займається виготовленням керамічного посуду. Тут можна знайти чашки і тарілки на будь-який смак: від спокійних форм і нюдових відтінків до асиметрії й сміливих кольорів та орнаментів. Глину для виробів беруть у Слов’янську, а глазур закуповують у Німеччині. А ще тут виготовляють стильні та незвичайні upcycling- меблі.

Читайте також: Зроблено в Україні: як український бренд створює унікальні ремені і відновлює традиції гуцулів

Засновники кажуть, що створюють незабутні і неймовірні речі, що несуть яскраві барви і викличуть добрі емоції. 8 Комора – це простір, де створюють мистецтво для життя поруч з вами. Об’єкти, щоб то не було, чи тарілки, чи освітлення або навіть смітник на вулиці, використовуючи глину, знання і почуття.

Ціни: склянка – 250 грн, глечик – 550 грн, чашка – 350 грн.

“Надкусаний” посуд від YAGLYNA

“Ми творимо форми руками з землі, води і вогню, відновлюючи традиційні техніки гончарства. Кераміка нашої майстерні унікальна, усе створене обмеженим тиражем або у єдиному екземплярі, утім, у кожному виробі проглядається неповторний авторський стиль”, – кажуть засновники бренду YAGLYNA.

У бренду можна придбати керамічні кухні та тарілки, горнятка, піали та інший унікальний посуд. Особливої уваги заслуговують тарілки з зігнутими краями. Тут є навіть трохи “надкушений” посуд! Всі вироби виконані у ніжних та стриманих тонах.

YAGLYNA полюбили не тільки в Україні, а й за кордоном. Український керамічний посуд популярний навіть у Чикаго та Сінгапурі.

Ціни: чашка з блюдцем – 300 грн, тарілка – 350 грн, склянка – 200 грн

Тут і тепер

“Тут і Тепер” – це глиняний посуд, що я роблю з думкою про природу і людей, – каже засновниця бренду Юлія Маклюк.

Дівчина не просто робить посуд, а створила цілий проєкт з особливою філософією. Ці вироби зручні у щоденному використанні, нешкідливі для довкілля і здоров’я на всіх етапах і робляться без поспіху й халтури. Частину матеріалів для посуду і упаковки Юлія використовує повторно, знаходить під час довгих прогулянок на природі або рятує від смітників у місті. Крім того, майстриня віддає частину коштів на підтримку екологічних проєктів в Україні.

Тут можна придбати чашки, стакани, піали та інший посуд, який прикрашають написи, що роблять особливим кожний виріб.

Ціни: в середньому вироби коштують 300 гривень.

Суспільство

До Пущі-Водиці ходитиме екскурсійний трамвай-кафе

Опубліковано

Екскурсійний трамвай-кафе, що ходить до Пущі-Водиці, планує відновити свою діяльність з 18 травня.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці “Екскурсії на трамваї по Києву”.

Про екскурсію

Перша запланована екскурсія отримала назву “Таємниці Пущі-Водиці” і її програма була розроблена на основі матеріалів відомого історика Олександра Анісімова.

Учасники екскурсії матимуть можливість відвідати перший у Києві пивоварний завод, урочище Кинь-Ґрусть та мавзолей-усипальницю, спроектовану архітектором Городецьким.

Серед варіантів програм для прогулянок до Пущі-Водиці також доступна програма під назвою “Трамваї на курорт”. Щодо екскурсій по Києву, можна обрати із таких варіантів, як “Вечірній трамвай”, “Від конки до трамваю” та “Не звичні історії на тролейбусі”. Кожна з цих програм обіцяє захоплюючі враження та цікаві відкриття для учасників.

Екскурсії тривають від однієї до трьох годин. Вартість місця в екскурсійному кафе-трамваї становить від 400 гривень. Забронювати місця можна на сайті.

Читати також: 800 мешканців громади тепер знають, як врятувати життя. На Житомирщині жінки за грант заснували освітній проєкт

Про вагон

Вагон-кафе був споруджений у 1992 році, і в 2007-му році він пройшов ремонт за кошти та зусилля “любителів транспорту” та працівників депо.

Проте, в березні 2023 року на сторінці екскурсійної агенції було оприлюднено повідомлення про загрозу зникнення трамвай-кафе. З початком воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці, незважаючи на те, що рух регулярних трамвайних маршрутів до цієї місцевості був відновлений в травні 2022 року.

Нагадаємо, що сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів.

Також ми повідомляли, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Читати далі

Суспільство

В Україні була створена колекція прикрас з уламків літака “Мрія”

Опубліковано

Український виробник ювелірних виробів, бренд karpenko jewelry, представив обмежену колекцію прикрас під назвою “оМРІЯна помста”. Ці прикраси створені для натхнення найбільшого українського літака “Мрія”, який був знищений окупантами в лютому 2022 року.

фото: karpenko jewelry

Про це повідомляє сайт бренду.

Про колекцію

У колекцію включені дві брошки: одна у формі турбіни, а інша – у формі літака “Мрія”. Брошка “Літак” відтворює один з найбільш впізнаваних ракурсів “Мрії”, який був видно на всіх земних презентаціях та зафіксований на численних символічних фотографіях по всьому світу. Брошка “Турбіна” віддана унікальній особливості цього гігантського літака – шість двигунів, які робили його найпотужнішим цивільним транспортним літаком у світі.

фото: karpenko jewelry

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Кожна прикраса містить уламок фюзеляжу зруйнованої “Мрії”. Їх для створення прикрас передала з власного архіву військовослужбовиця, парамедик Галина Алмазова. Разом зі своїм підрозділом вона витримала в Гостомелі найстрашніші дні атаки на аеропорт, евакуюючи поранених.

фото: karpenko jewelry

Мета випуску колекції благодійна. Весь прибуток з продажу прикрас спрямують на збір на засоби посилення технічної розвідки для Головного управління розвідки України.

фото: karpenko jewelry

Кількість прикрас у колекції “оМРІЯна помста” обмежена наявною кількістю уламків літака. Наприклад, випущено 225 брошок “Літак”, відповідно до номерів на фюзеляжі “Мрії”. Щодо брошок “Турбіна”, їх виготовлено не більше 1 тисячи штук.

Придбати прикраси можна на офіційному сайті бренду karpenko jewelry.

Нагадаємо, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Також ми повідомляли, що українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі.

Фото: karpenko jewelry

Читати далі

Суспільство

Мати загиблого пілота стала капеланкою

Опубліковано

Мати полеглого пілота й героя України Степана Тарабалки вступила до лав військових капеланів, аби підтримувати українське військо!

Пані Світлана після загибелі сина у 2022 на гроші, компенсовані державою, відкрила реабілітаційний центр для захисників, а разом з цим відчула, що після загибелі сина Бог по-особливому торкнувся її серця.

Історія пані Світлани

“У такий складний час хочеться донести того світла, яке Бог дає мені, для служіння іншим”, – каже жінка.

Наталя Тарабалка – мати Героя України льотчика Степана Тарабалки з Коломийщини. Її Степан був одним з пілотів, яких за майстерність прозвали “Привидами Києва”. Він загинув над Житомиром 13 березня 2022 року з переважаючими силами окупантів.

На гроші, які їй компенсувала держава, Наталя у 2023 році відкрила оздоровчий центр для військових. А разом з цим відчула: після загибелі сина Бог по-особливому торкувся її серця.

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Маючи духовний досвід, пані Наталя вирішила долучитися до українського війська як капеланка.

“Отримавши певну базу знань з капеланства, я хочу бути потрібною, корисною не тільки для родин, а й ветеранів, для військових”, – каже Світлана.

Пані Наталя вже отримала шеврон капеланки та приєдналася до лав військових священників.

Нагадаємо, що 52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу.

Читати далі