Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Коронавірус і паніка: як зберігати спокій

Опубліковано

“Я боюсь заразитись вірусом”, “Мені страшно за своїх близьких”, “Куди бігти”, – такі думки неодноразово навідували кожного з нас. А якщо подивитись новини чи почитати коментарі в соціальних мережах, то охоплює паніка та страх. Звісно, це нормальне почуття для кожного, а особливо в такий період. Проте, ваша тривога нон-стоп може перерости у панічні атаки, бездумне згрібання товару з полиць та проблеми зі здоров’ям.

Ми поговорили з психологом Богданою Валігура і розібрались, як не піддаватись паніці та вберегти своє психічне здоров’я у такий складний період.

 Богдана Валігура

Богдана Валігура

Досвід роботи психологом 6 років. Навчалась у  Львівському національному університеті ім. Івана Франка та Києвському інституту бізнесу та технологій, спеціальність “Практична психологія”. Богдана допомагає своїм клієнтам впоратись з тривогою па панікою, розібрати проблеми в стосунках та вийти з депресії. 

Коронавірусна тривога vs коронавірусна паніка. Як розпізнати?

Тривога та паніка останнім часом не покидають нас. Якщо ви біжите в магазин з думками, що закінчиться гречка та туалетний папір – це паніка. А рідше виходити з дому чи закрити своїх вікових родичів вдома і приносити їм їжу – це адекватна тривога.

Тривога характеризується кількома ознаками:

  • Фізичні. Прискорене серцебиття, запаморочення, головний біль, втрата апетиту, розлади роботи ШКТ.
  • Психологічні. Нервові напруження, хочеться розплакатись, безсоння, неможливість розслабитись. Крім того, важко сконцентруватись на роботі, складно спілкуватись з іншими та насолоджуватись вільним часом.

Але надмірна тривога шкодить нашому імунітету. Уявіть, що ваш організм накопичує кошти, щоб потім оплатити велику стратегічну програму. Коли ми у стресі – організм скидає всі заощадження. І якщо довго бути у такому стані, то немає звідки брати ресурси. Як результат – фізичне та емоційне виснаження.

Увага! Через сильну тривогу можуть проявлятись ії фізичні ознаки: підняття температури чи навіть легка нудота. І хоча ми в інтернеті читали, що це симптоми коронавірусу – не потрібно одразу панікувати. Заспокойтесь і поспостерігайте за своїм станом хоча б добу. Якщо все пройшло – у вас просто була сильна тривога, якщо ні – зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем.

Стоп самонакрут

Важливо засвоїти, що є продуктивна та непродуктивна тривога. Перша штовхає нас до реальних дій: “Я переживаю через коронавірус і дію: дотримуюсь всіх рекомендацій ВООЗ, карантину, переходжу на домашній режим і т.д. Ці дії знижують мої ризики”. Продуктивна тривога шукає відповіді на питання: які заходи варто прийняти і що я можу зробити, щоб розв’язати проблему чи мінімізувати ризики.

Непродуктивна тривога змушує нас думати: “А раптом?”.

“А раптом влада замовчує кількість хворих?”. Допустимо. І що далі? Як це вплине конкретно на ваші дії? Ніяк. Вам так само доведеться дотримуватись рекомендацій та карантину.

“А раптом я захворію?” Так, ризик є, але саме для того і варто дотримуватись тих же рекомендацій.

Коли ви думаєте над питанням, які взагалі не у вашій владі, то берете участь у марній розумовій діяльності, які заважає робити правильні дії.

Навчіться перетворювати непродуктивну тривогу в продуктивну. Замість “а раптом моя бабуся захворіє” – “що я можу зробити, щоб цього не сталось” – розповісти про рекомендації і дотримуватись їх самостійно – забезпечити продуктами і ліками, щоб знизити ризики.

Як не піддаватись коронавірусній паніці

Впадання в паніку аж ніяк не розв’яже ваші проблеми. Як і закупи гречкою на фоні цього. Варто дотримуватись кількох порад, щоб пережити цей стан.

1. Не варто недооцінювати і переоцінювати небезпеку.

Важливо довіряти статистиці. Іноземна статистика за 3 березня говорить, що ризик зараження менше 0,01% і це потрібно пам’ятати. Тому не потрібно перебільшувати і наганяти паніку. Але, разом з тим, не можна ігнорувати карантин та всі рекомендації.

2. Тримайте дистанцію від інформаційного потоку.

Влаштуйте собі діджитальний детокс. Це важливо, бо зараз від своїх клієнтів дуже часто чую: “начиталась в Інстаграмі” чи “передивилась новин”. Бажано знайти собі один-два джерела і регулярно читати їх. Наприклад, канал ВООЗ, де є вся статистика з актуальними новинами і рекомендаціями. Або, якщо у вас є сімейний лікар, можете спілкуватись з ним віддалено. Зараз бачу блогерів, які наганяють паніку. Відпишіться від них, а після карантину підпишетесь знову. Бо коли на фоні постійно кричать “ми всі помремо”, то дуже важко зберігати спокій.

3. Перемикайтесь на позитив.

Якщо в соціальних мережах пишуть лише про коронавірус, то краще відписатись від всіх, крім тих, хто постить класні меми. З гумором легше впоратись з проблемами.

4. Шукайте хороші сторони.

Так, ми зараз засіли на карантині, але які можливості це відкриває перед нами? Сядьте і напишіть список, що можете зробити і на що раніше не вистачало часу. Робіть активні дії. Поприбирайте у квартирі, займіться спортом, зробіть роботу, почитайте книги. До речі, є кілька корисних книг, які допоможуть впоратись з панікою:

  • Приборкання амігдали І інші інструменти тренування мозку (Джон Арден)
  • Ліки від нервів. Як перестати хвилюватись і отримувати задоволення від життя (Роберт Ліхі )
  • Свобода від тривоги (Роберт Ліхі )
5. Виділяйте час для тривог.

Є проста практика, яка допоможе багатьом людям. Якщо ви розумієте, що не можете впоратись з тривогою, то візьміть ручку та блокнот і кожен день собі виділяйте для тривоги. Наприклад, “о 13:00 я буду тривожитись кожного дня”. І от, якщо о 10 ранку ви надумаєте за щось переживати, згадайте, що час для цього – 13:00. І якщо у цей момент згадали про тривогу, то випишіть собі все, про що переживаєте. А якщо забули – тривога буде завтра. Це такий чудовий прийом для мозку.

5. Займіться медитацією.

Це хороший спосіб впоратись з панікою. Але часто люди бояться, що у них не вийде. Справді, не так просто 5 хвилин ні про що не думати. Кожен раз, коли збиваєте увагу з дихання і починаєте думати про щось інше – повертайтесь на початок і фокусуйтесь на диханні. Суть не в тому, щоб не відволікатись, а як раз в тому, щоб помічати, що ви відволіктися та повертати увагу до дихання. Так ви тренуєте навичок контролю над думками та концентрацію уваги. 

6. Напишіть план дій.

У вас повинен бути план на різні випадки. У нинішній ситуації важливо мати номер сімейного лікаря, до якого можна звернутись за потребою. Дома має бути нормальна аптечка, з ліками, які можуть знадобитись при ГРВІ. Ці прості дії можуть додати відчуття контролю та розуміння, що зможете впоратись з будь-якою ситуацією.

7. Говоріть з рідними.

Перший спосіб врятувати когось – врятувати самого себе. І якщо ми самі заспокоїлись, то простіше спілкуватись і з рідними. От мені пише підписниця, що боїться за свою 2-х річну дитину, при тому, що з нею сидить бабця 67 років, яка постійно ходить по базарах. То за кого більше потрібно переживати? Важливо інформувати своїх близьких про те, що потрібно дотримуватись карантину та рекомендацій. А від спілкування з рідними і самі забудемо про паніку.

Якщо ви розумієте, що паніка чи тривога не покидає вас, спробуйте техніку для зняття м’язового і психоемоційного напруження. Проводити можна у будь-який час:

1. Встаньте, закрийте очі, очі підніміть вгору і наберіть повні легені повітря

2. Уявіть, що ви величезна повітряна куля, яка наповнена повітрям

3. Постійте в такій позі 1,5 -2 хвилини, напрягаючи всі м’язи вашого тіла

4. А тепер уявіть, що в кулі з’явилась маленька дірочка, через яку повільно починає виходити повітря

5. Випускаючи повітря, розслабте м’язи: кисті рук, потім плечі, шию, ноги. 

6. Запам’ятайте свій стан у найвищій точці розслаблення. Відчуйте це. При регулярному повторенні цієї техніки, вашому тілу з кожним разом буде простіше увійти у стан розслаблення та забути про тривоги. 

Суспільство

Латвія оголосила про новий пакет військової допомоги для України: що до нього ввійде

Опубліковано

Уряд Латвії схвалив передачу Україні нового пакету озброєння. До нього ввійдуть, зокрема, зенітні установки та безпілотники.

Про це заявила прем’єр-міністерка країни Евіка Сіліня в соцмережах.

Так, офіційна Рига передасть на потреби Сил оборони зенітні установки NBS (імовірно — Mantis) і тактичні безпілотні системи спостереження. За словами посадовиці, це допоможе Україні «покращити як протиповітряну оборону, так і розвідувальні можливості».

Читайте також: Дружина військового напекла та передала більше 3 тонн випічки на фронт

Кожною поставкою ми показуємо нашу підтримку народові України в боротьбі проти росії, яка є найбільшою загрозою для миру та безпеки у світі. Латвія виділяє 0,25% свого ВВП на рік на військову допомогу Україні. Ми продовжимо підтримувати Україну як на двосторонньому рівні, так і разом із нашими союзниками», — підкреслила прем’єрка Латвії.

Нагадаємо, Мінветеранів анонсувало запуск Е-посвідчення для ветеранів у “Дії”.

Фото: Мілітарний

Читати далі

Суспільство

144 мільйони за 7 днів: як українці купували облігації у “Дії”

Опубліковано

Українці за сім днів у застосунку “Дія” купили облігацій на 144 мільйони гривень. Облігації у застосунку “Дія” з’явилися тиждень тому під назвою “Бахчисарай” та “Макіївка”.

Про це повідомляє “Дія”.

“Підтримуйте країну, Сили оборони, задавайте тренди, а ще — обирайте назву для наступної військової облігації в Дії. Перейдіть у Твіттер Дії і напишіть назву міста, яким назвати наступну військову облігацію у Дії”, – повідомили у Дії.

Військові облігації в Дії названі на честь окупованих рідних міст. Загалом зараз доступні цінні папери:

  • Бахчисарай;
  • Керч;
  • Джанкой;
  • Євпаторія;
  • Макіївка;
  • Сімферополь;
  • Асканія Нова;
  • Ялта;
  • Залізний Порт;
  • Нова Каховка.

Читайте також: 10 благодійних ініціатив, які будуть корисними для жителів Харкова та області

Що таке облігації

Облігації — це цінні папери, які випускає держава. Як працює система:

  1. Ви купуєте облігації;
  2. Держава користується грошима;
  3. Повертає вам їх у визначений день із гарантованим прибутком.

Так українці вже придбали 4+ мільйона облігацій, а з уже виплачених заробили 94+ млн гривень. Гроші, які ви вкладаєте, працюють – вони перетворюються на амуніцію, техніку, медикаменти, зарплати медикам та військовим. Потреби фронту зростають – наша підтримка теж має рости.

Нагадаємо, Михайло Федоров повідомив, що військові облігації — це цінні папери й дієвий спосіб підтримати українську економіку та армію.

Фото: Дія

Читати далі

Суспільство

Литва планує спорудити школи-бомбосховища у 6 областях України

Опубліковано

Литовці планують побудувати нові школи-бомбосховища в 6 областях України — на Херсонщині, Одещині, Донеччині, Запоріжжі, Миколаївщині, Сумщині та Чернігівщині. Саме завдяки цій ініціативі відбудеться побудова нових шкіл-укриттів. За його словами, окрім 6 областей ще один такий об’єкт можуть спорудити на Харківщині.

Про це заявив голова литовської програми з відбудови України Co-create Future of Ukraine Артурас Жарновскіс в інтерв’ю «Укрінформу».

«У чому ідея? У деяких українських регіонах діти через повномасштабну війну не можуть ходити до шкіл. Це величезна проблема. А якщо пригадати ще й попередні ковідні обмеження, то виходить, що це вже четвертий шкільний рік, коли діти не ходять до шкіл», — каже Жарновскіс.

Читайте також: У столиці реставрують памʼятка архітектури «Літаюча тарілка»: вона збереже свою автентичність

За його словами, будівництво таких шкіл відбуватиметься «з нуля» — тобто в тих місцях, де раніше не було укриттів. У нових закладах передбачать і антирадіаційний захист.

«Вкотре повторюся: наша мета, аби діти могли повернутися до освітнього процесу з безпосереднім спілкуванням одне з одним і з учителями. А в інших умовах такі приміщення-бомбосховища можна буде використовувати по-різному: для спортивних, культурних занять, будь-якого дозвілля в позаурочний час», — запевняє литовський посадовець.

Жарновскіс також запевнив, що будівництво шкіл-бомбосховищ в Україні зможуть закінчити до кінця 2024 року.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, як стати оператором БПЛА.

Фото: Укрінформ

Читати далі