Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Найпопулярніша виставка в історії незалежної України стала віртуальною

Опубліковано

Найпопулярніша виставка в історії незалежної України – проєкт Укрзалізниці Ukraine WOW – відтепер доступна завдяки онлайн-туру. Про це повідомляє Укрінформ.

Виставка доступна за посиланням ukrainewow.com.

“За неповних 4 місяці роботи Ukraine WOW зібрала понад 330 000 глядачів і встановила національний рекорд відвідуваності. Черги на виставку, присвячену найкращому, що є в Україні, стояли б і сьогодні, якби не карантин. Але тепер відкривати для себе країну може кожен охочий – організатори відтворили експозицію у форматі 3D”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, на сайті також опубліковані всі текстові матеріали виставки українською та англійською мовами, а також онлайн-екскурсія з керівником проєкту Ярославою Гресь.

Читайте також: Білет у майбутнє або чому українці полюбили UKRAINE WOW на Укрзалізниці

Онлайн-відвідувачі зможуть побачити книгу «Апостол» 1574 року, останній автопортрет Казимира Малевича, скульптури Олександра Архипенка та «Українську абетку» Георгія Нарбута просто у смартфоні. А ще познайомитися з сотнями вау-фактів про Україну.

Нещодавно до команди проєкту долучилися українські розробники Argentics, які створять мобільний додаток Ukraine WOW з доповненою реальністю.

Суспільство

Україна піднялася на 18 пунктів в Індексі свободи преси

Опубліковано

Протягом року Україна піднялася на 18 позицій у Індексі свободи преси, який складає міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF), досягнувши 61-го місця.

Про це повідомили на сайті організації.

Україна опинилася вище в рейтингу завдяки покращенню політичного і безпекового показників.

У звіті організації йдеться про те, що російсько-українська війна ставить під загрозу виживання українських медіа. На ЗМІ випливають боротьба з російською пропагандою і зниження економічних показників.

«Після російського вторгнення в лютому 2022 року безпека журналістів опинилася під загрозою як ніколи. Іноді їх навмисно обстрілюють, незважаючи на те що вони демонструють знаки “Преса”, і список поранених або вбитих репортерів і ЗМІ, які сильно постраждали від авіаударів, продовжує зростати… Кібератаки, порушення конфіденційності джерел і обмеження доступу до інформації також викликають занепокоєння», — зазначають правозахисники.

Читайте також: Як переселенці опікуються одне одним у Мамаївській громаді (ВІДЕО)

RSF стверджує, що ухвалений наприкінці 2022 року закон про медіа погодив українське законодавство з європейським, але застосування воєнного стану іноді призводить до обмежень щодо журналістів.

Репортери без кордонів (RSF) — міжнародна недержавна організація захисту прав людини, яка оберігає свободу слова в усьому світі. Організація проводить боротьбу з цензурою та виступає за звільнення журналістів, котрі перебувають в ув’язненні, пов’язаному з їхньою професійною діяльністю.

Індекс свободи преси публікується з 2002 року. Під час його формування враховуються такі чинники: незалежність ЗМІ від власника і політичного впливу, рівень самоцензури, законодавча база, яка регулює діяльність ЗМІ, плюралізм думок у ЗМІ, рівень насильства проти журналістів.

Нагадаємо, у Києві триває реєстрація стартапів “Стійке місто”.

Фото:

Читати далі

Суспільство

У Міноборони розповіли про грошове забезпечення для важкопоранених військових

Опубліковано

Для важкопоранених військовослужбовців, які перебувають у лікарнях, передбачена додаткова винагорода у розмірі 100 тисяч гривень.

Про це заявила Наталія Калмикова, заступниця міністра оборони України, у інтерв’ю для Укрінформу.

Ця винагорода виплачується за час лікування, включаючи період перебування в лікарні та час переміщення до неї. Також вона надається військовослужбовцям, які знаходяться у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком ВЛК.

«Існує додаткова винагорода військовослужбовцям, які у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я. Це стосується, до речі, і закордонних лікарень. Ця винагорода становить 100 тисяч. Вона виплачується за час перебування на стаціонарному лікуванні, включаючи час переміщення до лікарняного закладу. Окрім того, сума виплачується бійцям, які перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком ВЛК», – повідомила Калмикова.

Читайте також: У Києві запрацював сучасний спортзал для ветеранів та військових: куди звертатися

Калмикова також зазначила, що військовослужбовці зберігають своє грошове забезпечення під час відпустки. Крім того, вони можуть отримати грошову допомогу для оздоровлення за власним бажанням.

Нагадаємо, військові будуть отримувати більше відпускних днів.

Фото: УНІАН

Читати далі

Суспільство

У районі Києва придбали тимчасове житло для ВПО: як туди поселитися

Опубліковано

У Дарницькому районі Києва придбали тимчасове житло для переселенців. Його отримали 22 родини переселенців (81 людина), які знаходяться на квартирному обліку. Загалом у Дарницькому районі близько 800 людей перебувають в черзі на житло.

Про це повідомив очільник Дарницької РДА Микола Калашник.

Оселі для ВПО надають за чергою, що формується за сумою балів, які нараховуються за єдиною методикою. Квартири надають у новобудовах, але вони не обладнані меблями й технікою.

Повністю укомплектовані квартири можуть отримати лише родини, які не мають змоги самостійно облаштувати житло.

Читайте також: Стало відомо, скільки сімей отримали кредити на житло за програмою “єОселя”

Переселенці можуть безкоштовно жити впродовж року в отриманих квартирах, сплачуючи лише за комунальні послуги, та мають право продовжити проживання, якщо не знайдуть власне житло.

Нагадаємо,у ПАР для спецпризначенців зібрали унікальний пікап.

Фото: Микола Калашник

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство7 днів тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: