Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
https://www.youtube.com/embed/UVeLe2y7x-0?si=pQifCM_D-wgg-NMoSSSSSS

Суспільство

Як курсантка ВМС бореться зі стереотипами про жінок в армії

Опубліковано

«Жінка на кораблі — до біди», «Прийшла шукати собі чоловіка». З такими стереотипами зіткнулась 19-річна курсантка Валентина. Дівчина взялась розвіювати міфи не тільки в стінах інституту, а й на міжнародних конференціях. Боротися із гендерними стереотипами дівчині допомогла Коаліція «Одещина 1325».

Про шлях юної курсантки — дивіться у новому випуску ШоТам!

Історія Валентини

19-річна курсантка ВМС розвінчує стереотипи, що жінки на кораблі – до біди. З мікрофоном у руках пояснює, що жінка може бути лідеркою у війську. А тепер ще й готується надавати психологічну підтримку військовим після полону.

Ще у дитинстві Валентина вирішила стати психологинею. А в юності захопилась військовою справою.

“Коли мені було 14, я остаточно вирішила, що хочу повʼязати своє життя з військово-морськими силами”, – розповідає дівчина.

Обʼєднання мрій

Тож коли прийшов час визначатись з професією, дівчина поєднала дві мрії. Валентина вступила в Інститут Військово-Морських Сил на психологічний напрямок. Вже в інституті Валя зіштовхнулась зі стереотипами щодо жінок. Їй говорили, що жінка не може займати керівні посади або прийшла шукати собі чоловіка. Розвінчувати міфи вирішила, обʼєднавшись із Благодійним Фондом ВМС України.

“Мене ще більш зацікавила психологія, і я захотіла співпрацювати з Благодійним Фондом [ВМС України] і досягати чогось більшого”, – відзначає вона.

Читати також: Відбудова Київщини: в області жителям нададуть допомогу на відновлення житла

Коаліція «Одещина 1325»

Згодом Валентина стала членкинею Коаліції «Одещина 1325». З 2022 року Коаліція впроваджує регіональний план дій на Одещині.

Коаліція «Одещина 1325» займається питаннями просування прав та інтересів жінок в умовах воєнного часу, також максимально увага спрямована на протидію насильству та інші питання, які, на жаль, дуже поширені в умовах сьогодення.

Громадська діяльність

Валентина виступила на конфренеції «Жінки. Мир. Безпека». Конференція проводилась за підтримки Українського жіночого Фонду.

“Я висвітлювала гендерні стереотипи жінок, які є у ВМС, та те як ми з ними боремося у нашому інституті”, – розповідає дівчина.

Завдяки Коаліції Валентина впевнена у тому, чим вона займається. Дівчина готується стати офіцеркою з морально-психологічного забезпечення. А тепер ще й вчиться надавати підтримку військовим.

“Я сподіваюсь надавати психогічну допомогу військовослужбовцям після полону, після ПТСР і після травматичних синдромів”, – відзначає Васентина.

На своєму курсі Валентина – не одна дівчина. Разом з однокурсницями вони впевнені, що жінок у війську має ставати тільки більше.

Після закінчення війни наша робота як офіцерів морально-психологічного забезпечення тільки розпочнеться, і попереду в нас ще багато роботи.

Нагадаємо про 10 брендів прикрас в традиційному українському стилі.

Суспільство

У Дніпрі запрацює служба 112: що це таке

Опубліковано

Найближчим часом Служба 112 запрацює в Дніпрі, а до кінця року – в Одесі. За рік роботи оператори Служби 112 опрацювали понад 2 мільйони дзвінків.

Про це заявив заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.  

«Найближчим часом ми плануємо започаткувати роботу центру, який буде покривати східний регіон нашої країни і буде працювати в місті Дніпро. Далі ми плануємо започаткувати роботу ще одного, четвертого центру, який буде працювати в місті Одеса і буде покривати південний макрорегіон нашої країни», – повідомив Леонід Тимченко.

Зазначимо, із 1 грудня 2023 року МВС започаткувало роботу другого комунікаційного центру Служби 112 у місті Львів, і впродовж перших чотирьох місяців 2024 року було додано такі західні області: Волинська, Рівненська, Львівська, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська і Чернівецька.

Читайте також: Жінки-підприємці отримають $15 тисяч від уряду: як це зробити

За рік роботи оператори Служби 112 опрацювали понад 2 мільйони дзвінків. Найбільше, зазначив заступник Міністра, зверталися до поліції і до екстреної медичної допомоги (приблизно рівна кількість дзвінків), далі за кількістю звернень – пожежники і служба газу.

Він підкреслив, що громадянин, зателефонувавши на один номер 112, може викликати декілька служб одразу. Через війну така можливість зараз доволі актуальна, коли є ракетні прильоти, є руйнування, є постраждалі, і необхідно викликати одразу декілька служб.

Щодо кадрового добору в оператори Служби 112, то Леонід Тимченко зазначив, що особлива увага приділяється претендентам, які мають досвід бойових дій, та ветеранам.

«А в цілому в Службі 112 здебільшого працюють жінки. Дехто з них мав досвід роботи в інших екстрених службах – 101, 102, 103, 104», – зазначив він.

Нагадаємо, в Дії згенеровано 200 000+ посвідчень ветерана.

Фото: МВС

Читати далі

Суспільство

Фільм «Ми були рекрутами» зʼявився на Netflix

Опубліковано

Фільм «Ми були рекрутами», що розповідає про бійців 3-ї окремої штурмової бригади, тепер доступний на Netflix. Режисер Любомир Левицький створив цю картину у незвичному жанрі мок’юментарі, який поєднує документальні кадри з художньою вигадкою.

Про це повідомляють в Instagram 3-ї окремої штурмової бригади.

Ця кінокартина здобула визнання в Україні, зібравши понад 5 мільйонів гривень. Тепер глядачі по всьому світу можуть ознайомитися з історією українських військових та їхнім героїзмом, переглядаючи фільм на популярному стримінговому сервісі.

Читати також: ВПО можуть подати заяву на пільгову іпотеку через «Дію»: рішення уряду

Про фільм

Фільм розповідає про 19-річного військовослужбовця з позивним «Журналіст», який приєднався до ЗСУ з метою документування історій бійців Третьої окремої штурмової бригади.

Головний герой розкриває життєві історії восьми воїнів, відображаючи їх не лише як військовослужбовців, але й як звичайних людей зі своїми мріями про сім’ю та мирне майбутнє. У фільмі показані реальні військовослужбовці Третьої окремої штурмової бригади, такі як Тоха, Хата, Схід, Дацик, Істок, Хельга, Док та Хмурий.

Нагадаємо, що в Україні збудують вітряну електростанцію потужністю 650 МВт.

Фото: афіша «Ми були рекрутами».

Читати далі

Суспільство

ВПО можуть подати заяву на пільгову іпотеку через «Дію»: рішення уряду

Опубліковано

Кабінет міністрів України вніс зміни до порядку пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб (ВПО), фінансованого за рахунок гранту від Кредитної установи для відбудови (KfW). Відповідно до постанови уряду від 2 липня 2024 року № 771, заявники тепер можуть подавати заяви на кредит в електронній формі через портал «Дія».

Про це повідомляє Кабмін.

Подання заяви через «Дію»

Для подання заяви необхідно пройти автентифікацію з використанням інтегрованої системи автентифікації, кваліфікованого електронного підпису або інших засобів електронної ідентифікації, що дозволяють однозначно встановити особу.

Читати також: У Київській області знайшли червонокнижні квіти: як вони виглядають

    Що потрібно вказати в заяві:

    • Прізвище, ім’я та по батькові (за наявності).
    • Дата народження та стать.
    • Серія та номер паспорта громадянина України.
    • Реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та членів його сім’ї.
    • Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).
    • Регіон, в якому заявник бажає отримати кредит.
    • Кількість членів сім’ї.
    • Відомості про сімейний стан.
    • Підтвердження факту взяття на облік ВПО.
    • Підтвердження наявності офіційних доходів за останні шість місяців.
    • Підтвердження відсутності у власності житлової нерухомості (крім житлової нерухомості на територіях активних бойових дій та окупованих територіях).
    • Відмітка про відсутність отримання державної підтримки/грошової компенсації/пільгових кредитів на житло.
    • Контактні дані (електронна адреса, номер телефону).

    Нагадати, що показали проєкт реставрації зруйнованого музею Шухевича у Львові.

    Фото: IPC Південь.

    Читати далі

     РЕКЛАМА:

    Шопочитати

    Суспільство2 дні тому

    10 000 горнят на мрію. Гончар з Хмельниччини повернувся з війни та будує майстерню, щоб допомагати військовим

    Після повернення з фронту гончар Микола Величко в той же день подався до своєї майстерні...

    Суспільство3 дні тому

    «Не бійтеся бути тим, ким ви є»: 10 питань ЛГБТ-військовим про службу в армії, ставлення колег, війну та мрії

    Українська армія завжди стояла на варті незалежності та суверенітету нашої країни, захищаючи її кордони і...

    Суспільство5 днів тому

    Робить тільки те, що приносить задоволення: як викладачка стала блогеркою після понад 20 років роботи в університеті

    Під час розмови з цією жінкою мені захотілося дістати з полиці художню книгу та скоріше...

    Суспільство1 тиждень тому

    «Ми створили європейський хаб у селі»: як сільську бібліотеку перетворили на Смарт Простір

    Тепер жителі українських сіл не рвуться в міста, а навпаки — відроджують місцеву сакральну історію...

    РЕКЛАМА: