Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Відеопроєкт «Звучить!». Як співавтор Tember Blanche та головред Лірум пішли в YouTube

Опубліковано

Наприкінці 2023 року в українському YouTube з’явився новий канал — «Звучить!». Його запустили Влад Лагода, співзасновник і продюсер гурту Tember Blanche, та Олексій Бондаренко, головний редактор медіа про нову українську культуру Лірум. За два місяці канал налічує уже понад 5000 підписників, а найпопулярніше відео — понад 100 тисяч переглядів.

Навіщо музикант і журналіст пішли в YouTube? Яким чином відбувається процес зйомок? Та які плани у «Звучить!» в майбутньому?

Фото: Влад Лагода

Читати також: Думав, що гранти виграють лише «свої». Як кондитер з Київщини почав створювати українські макарони

Едютеймент як задача

Ідея робити щось разом у Влада й Олексія з’явилася ще рік тому. Вони познайомилися на святкуванні Нового року 2022 у спільного друга. Обидва знали про існування одне одного: Лірум брав у Tember Blanche одне з перших інтерв’ю, а Влад читав це медіа задовго до того. Після знайомство виявилося, що у Влада й Олексія купа спільних тем для обговорення.

Влад мав навички роботи з відео, раніше він працював motion-дизайнером. Олексій мав досвід написання текстів, а також часто ходив на радіо та телебачення як запрошений експерт. Тож базові навички говорити на камеру були присутні. Перша ідея була робити спільний подкаст. Але потім друзі зійшлися на тому, що українському ютубу не вистачає едютеймент контенту. А про українську й світову музику занадто мало каналів.

Фото: Влад Лагода

“Перша спроба зробити канал про музику і музичний бізнес в мене була ще в 2016 році, але досвіду було мало, та й робив я це неправильно. Я постійно споживаю якийсь навколомузичний контент: інтерв’ю, детальні розбори пісень, лекції про те як працює індустрія – все, переважно англійською. В якийсь момент я задумався про те, що такий контент українською переважно є тільки на «жовті» теми, все обмежується скандалами і реакціями на музику від людей, які до неї, окрім самих реакцій, не мають ніякого відношення.

Ми з Олексієм настільки багато говорили про музику, що наші друзі почали казати щось на кшталт: «Та скільки можна про одне і те ж, заведіть собі подкаст і там обговорюйте»‎. Я люблю створювати контент, а тут зійшлися всі зірки: особистий інтерес, талановитий Олексій, вільна ніша і бажання показати людям, що навколомузичним контентом можуть бути не тільки плітки й підбірки пісень. Плюс, у нас є фішка у вигляді компетенції Льоші як журналіста і моєї як продюсера музичного гурту який досяг усього сам”, — розповідає Влад Лагода.

Фото: Влад Лагода

Для Олексія це було логічним продовженням роботи Лірума. Але з іншим фокусом.

«Ми 12 років пишемо про українську музику. Але формати змінюються і попит на відеоконтент зараз очевидний. Мені хочеться розповідати про музику якомога більшій кількості людей і популяризувати класних українських артистів. Мені здається, це вдалий варіант для цього», — розповідає Олексій Бондаренко.

Ще від початку прийняли рішення запускати новий канал, а не робити на базі YouTube Лірума. Таке рішення через те, що, по-перше, нові канали легше розкачувати, ніж уже існуючі. А по-друге, друзі вирішили, що персональні бренди й блогери зараз привертають більше уваги, ніж традиційні медіа. Тому «Звучить!» будується на співпраці двох окремих особистостей.

Назву ж придумала співавторка Влада, фронтвумен гурту Tember Blanche, Саша Ганапольська. 

Студія, камера, мікрофон

Для того, щоб почати знімати відео багато чого вже було. Завдяки підтримці Media Development Foundation Лірум ще раніше зміг придбати фотоапарат та світло, для того, щоб у майбутньому записувати відео. Влад же — чинний музикант і саундпродюсер, відповідно має студію для запису та хороші мікрофони.

Фото: Влад Лагода

На початку прийняли рішення знімати окреме приміщення, яке буде слугувати “ютубарнею”. Там були записані два перших відео. Пізніше, призвичаїлися робити запис у різних умовах і на різних студіях.

Бюджет на запуск проєкту вдалося виграти на пітчингу проєктів Mediengeist від Гете-інституту і медіа «Куншт» по протидії дезінформації. Серед членів журі, що приймали рішення, були Богдан Логвиненко (Ukrainer), Анатолій Остапенко (Телебачення Торонто) та культурна менеджерка Юлія Федів. Серед трьох переможців опинився і проєкт «Культреальність» від Лірум, в межах якого профінансовано й «Звучить!». Менеджеркою проєкту, яка виграла грант, була Марія Кравченко. Сумарно на запуск проєкту було виділено 5 тисяч доларів.

«Коли ідея “Культреальності” отримала визнання як один з переможців акселератора медійної грамотності “Mediengeist”, це для нас стало ще одним підтвердженням того, що шлях протистояння ворожим наративам, дезінформації та спробам посягання на наші цінності та ідентичність саме через культуру може працювати дуже добре, нестандартно та ефективно. Адже якщо розвінчувати міфи навколо історії та культури, завжди потрібно говорити й про те, що ми можемо протиставити», — каже Марія Савелова, представниця Goethe-Institut в Україні. 

Фото: Влад Лагода

Отримані кошти вклали у створення візуальних елементів, оплату роботи Влада й Олексія та команди Лірум, яка інформаційно підтримує проєкт. 

Читати також: Співачка Юля Юріна спалила свій російський паспорт в новому кліпі на пісню “Чорна хмара” (ВІДЕО)

Тейлор Свіфт як локомотив контенту

На відміну від Лірум, який фокусується майже виключно на українській культурі, «Звучить!» задуманий як канал про музику загалом, без географічних обмежень. Теми генеруються відповідно до інфоприводів та того, що цікаво самим авторам. Перше відео вийшло під Різдво і було про українські колядки, а також радянську спадщину, яка намагалася винищити все українське. 

Друге — про історію виживання української музичної індустрії в умовах тотальної русифікації нульових. Третє розмова-подкаст про учасників українського національного відбору на Євробачення. 

Фідбек був майже суцільно позитивний. Карколомного росту каналу не було, але цифри перевищували очікування. Кожне з відео набрало понад тисячу переглядів і це за умови відсутності платного промо. 

Після цього Влад і Олексій вирішили записати відео-експлейнер про феномен Тейлор Свіфт, яка якраз отримала статус «Людини року» за версією TIME, де обійшла, серед інших, Володимира Зеленського. Відео «залетіло» в рекомендації, і зараз має понад 100 тисяч переглядів, які щодня ростуть.

«Чесно кажучи, я не думав, що саме Тейлор Свіфт так залетить, каже Олексій. — Я виношував матеріал про неї ще з 2019 року і слідкував за тим, що відбувається. Але було зрозуміло, що це радше американський феномен. У нас її знають погано і не так активно слухають. Але станом на сьогодні пані Свіфт — настільки величезна персона для світової культури, що закривати очі на цей феномен — уникати слона в кімнаті. Відповідно, все більше українців цікавляться хто ж вона така і чому настільки популярна. Ми попали в запит».

Популярність відео про Тейлор Свіфт привела за собою нових підписників та перегляди й на інших відео. А в коментарях підказали багато ідея для наступних розборів.

Звучить далі

Автори каналу мають на нього багато планів. Серед основних: випускати щонайменше одне відео на тиждень і робити це протягом року. Допомога від Mediengeist дала можливість запустити проєкт. А далі треба працювати над його самоокупністю.

Уже після трьох відео до проєкту звернулися перші рекламодавці. Правда, домовитися з ними поки що не вийшло. Утім уже зараз автори проєкту шукають бренди й компанії, з якими було б цікаво співпрацювати. Паралельно працює монетизація самого YouTube.

«Ми розуміли, що заходити в YouTube по гроші — провальна ідея. План — грати в довгу. Але перші успіхи з’явилися раніше, ніж очікувалось. Тому амбіції ростуть паралельно з ростом каналу. Є ідеї як це розвивати, але це все з часом. Спочатку ціль — покривати операційні витрати, а далі подивимось», — розповідає Влад.

Фото: Влад Лагода

«Звучить!» притримується свого плану. Наразі там є відео про те, скільки і як заробляють українські музиканти, подкаст про різницю між естрадою та попмузикою і аналіз українських музикантів, які балотувалися у Верховну Раду. У планах — розповісти про феномен інших зірок світової сцени, розібратися в тому як працює музична індустрія і продовжити аналіз поточних тенденцій. А також розвинути інші соцмережі, зокрема інстаграм, телеграм і тікток.

«Мені би хотілося свій досвід як журналіста використати для збільшення якості блогерського контенту. Ми стараємося до кожного відео підходити відповідально, розділяти факти й оцінні судження, перевіряти інформацію. Як на мене, цього не вистачає в українській блогосфері. Ми хочемо робити контент, за який не соромно, і який ми би самі дивилися», — пояснює Бондаренко.

Нагадаємо, що сторик опублікував архівне фото мрійливої галичанки.

Фото: Влад Лагода

Суспільство

Євробачення 2024: де та коли дивитись другий півфінал

Опубліковано

Другий півфінал Євробачення 2024 відбудеться сьогодні, 9 травня, у місті Мальме (Швеція). Україна цього разу не виступатиме. Дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria” вже виступили під час першого півфіналу та пройшли до фіналу конкурсу. 

Де і коли дивитися другий півфінал Євробачення 2024

Другий півфінал розпочнеться 9 травня о 22:00. Пряму трансляцію Євробачення 2024 можна подивитися:

Читайте також: Втратили дім і бізнес, та не креативність. Підприємці з Луганщини за грант відкрили в Бучі заклад з корисним фастфудом

В цей день виступатимуть 16 країн. 

  1. Мальта
  2. Албанія
  3. Греція
  4. Швейцарія
  5. Чехія
  6. Австрія
  7. Данія
  8. Вірменія
  9. Латвія
  10. Сан-Марино
  11. Грузія
  12. Бельгія
  13. Естонія
  14. Ізраїль
  15. Норвегія
  16. Нідерланди.

Що відомо про Євробачення 2024

У місті Мальме, Швеція, пройшов перший півфінал Євробачення 2024, де виступили 15 країн-конкуренток. Цього року Україну представляє alyona alyona та Jerry Heil. 

alyona alyona та Jerry Heil виступили під номером 5. Номер співачкам ставила талановита українська режисерка Таня Муіньо, яка до того працювала з Кеті Пері, Дженніфер Лопес, Harry Styles, Post Malone, The Weeknd та іншими світовими зірками.

У півфіналах могли голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Нагадаємо, 7 травня, Jerry Heil та alyona alyona з композицією “Teresa & Maria” встановили рекорд на “Євробаченні-2024”, увійшовши до фіналу. Вже 17-й раз представники від України потрапляють до фіналу пісенного конкурсу, що є рекордом в історії Євробачення.

Фото: Євробачення 2024

Читати далі

Суспільство

Стало відомо, якою буде програма 21-го фестивалю Docudays UA

Опубліковано

21-й фестиваль Docudays UA оголосив цьогорічну концепцію та програму. Головна тема кінофестивалю звучить так: «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя». Фестиваль триватиме з 31 травня по 9 червня.

Про це повідомляє Docudays UA.

Цього року документальні стрічки збираються розповідати про історичну пам‘ять, її крихкість та постійні спроби ворогів змінити й переписати її, про відповідальність та покарання воєнних злочинців.

До програми увійшли такі стрічки:

  • «Мирні люди», реж. Оксана Карпович
  • «Київські файли», реж. Вальтер Стокман
  • «Невидима нація», реж. Ванесса Гоуп
  • «Генрі Фонду в президенти», реж. Александер Горват
  • «ДНК гідності», реж. Ян Баумґартнер
  • «Місія 200», реж. Володимир Сидько

Читайте також: Alyona Alyona і Jerry Heil встановили рекорд на Євробаченні 2024

Що відомо про фестиваль

21-й Міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде з 31 травня по 9 червня 2024 року. Його тема звучатиме як “10 років триденної війни, яка триває три сторіччя”.

“Ми обрали довгу, сповнену протиріч назву, яка пригадує, помиляється, трохи іронізує, досліджуючи сама себе. В Україні вона стала частиною нового фольклору. Для іноземців – це заклик дізнатися більше про нашу історію, російську агресію в ній, про причини цієї війни. Чим є Україна і ким є її громадян(к)и”, – пояснили організатори.

За їхніми словами, під час кінофестивалю підніматимуться теми збереження історичної пам’яті, циклічності історії, пошуку ідентичності, відповідальності та покарання воєнних злочинців.

Зокрема, під час кінофестивалю в рамках титульної програми покажуть шість фільмів. Серед них – документальний фільм “Мирні люди” українсько-канадської режисерки Оксани Карпович, що отримав дві нагороди цьогорічного Берлінського кінофестивалю (“Приз Amnesty International – Спеціальна відзнака” та “Приз екуменічного журі – Спеціальна відзнака”).

“Мирні люди” стане фільмом-відкриття фестивалю. Пізніше його покажуть на кінофестивалі “Миколайчук OPEN”, який пройде 15-23 червня 2024 року в Чернівцях. В український прокат картина вийде 29 серпня 2024 року, повідомили в прес-службі кінокомпанії “Артхаус Трафік”.

Фільм являє собою нетрадиційне роуд-муві деокупованими українськими територіями, яке демонструє руйнування, спричинені повномасштабним російським вторгненням. Аудіоряд стрічки побудований на перехоплених телефонних розмовах російських військових з їхніми близькими. Це ті самі далекі від війни “мирні люди”, висловлювання яких шокують особливою жорстокістю.

Як зазначають організатори, 21 Docudays UA проходитиме на кількох локаціях у Києві та одночасно онлайн. Він включатиме: кінопрограму (щонайменше 50 фільмів у конкурсних та позаконкурсних секціях), правозахисні події RIGHTS NOW!, заходи Архіву війни, дискусії та майстеркласи, індустрійну секцію для професіоналів документального кіно та міждисциплінарну мистецьку програму.

Нагадаємо, українські митці можуть отримати грант від фонду ЮНЕСКО.

Фото: Кадр з фільму Мирні люди

Читати далі

Суспільство

Фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман» відтепер можна переглянути в українських кінотеатрах

Опубліковано

Відсьогодні, 9 травня, фільм “Будинок «Слово». Нескінчений роман” про письменників Розстріляного відродження можна переглянути в українських кінотеатрах.

Про це повідомляє видання village.

У Києві цей фільм транслюватимуть в кінотеатрах “Жовтень”, “Мультиплекс” та “Планета Кіно”.

Також його можна буде подивитися у кінотеатрах:

  • Львова,
  • Вінниці,
  • Одеси,
  • Харкова,
  • Запоріжжя,
  • Дніпра та інших містах.

Читайте також: Для українських медійників продовжили грантову стипендію: як взяти участь

Цей ігровий фільм розповідає про українських письменників, які працювали у харківському будинку “Слово”. У фільмі покажуть Володимира Акімова, Миколу Хвильового, Леся Курбаса, Володимира Сосюру та Павла Тичину, деяких з них зовсім без академічного пилу та цензури.

Стрічку знімали понад десять років. Режисером виступив Тарас Томенко, а трейлер до фільму був створений засновником проєкту МУР Олександром Хоменком. Тизер фільму за посиланням.

Нагадаємо, МВС запускає електронний кабінет постраждалого й гарячу лінію з питань соцзахисту для військових.

Фото: Скріншот з фільму

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Можливості24 години тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство4 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

РЕКЛАМА: