Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

600 км пішки у тилу ворога: у ГУР розповіли про спецоперацію зі знищення трьох бомбардувальників ТУ-22М3

Опубліковано

Головне управління розвідки розповіло подробиці спецоперації зі знищення трьох російських бомбардувальників Ту-22M3 у Новгородській області РФ у серпні 2023 року.

Про це йдеться в публікації на сайті ГУР «Галерея героїв. Бабій Олег Іванович, Герой України».

Нагадаємо, 19 серпня 2023 року в Росії заявили про удар по військовому аеродрому «Сольци» в Новгородській області. Авіабазу атакували безпілотники. Тоді вдалося повністю знищити один ракетоносець Ту-22M3 та два – пошкодити. Такі літаки запускають по Україні ракети Х-22.

Як виявилося, щоб провернути цю диверсію, українські розвідники на чолі з командиром Олегом Бабієм подолали пішки понад 600 кілометрів у тилу противника.

Читайте також10 проривів ЗСУ, що здивували світ — рейтинг від Центру дослідження армій

«Пробравшись у глибокий тил противника, завдання розвідники виконали – знищили російський бомбардувальник ТУ-22М3 та ще два вивели з ладу, однак і самі зазнали непоправних втрат. Повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідувальна група полковника Олега Бабія потрапила у засідку та вступила в нерівний бій з російськими загарбниками», — розповіли у ГУР.

Зазначається, що Олег Бабій загинув на 11-й день після проведеної спецоперації.  

«У цьому бою, 30 серпня 2023 року, прикриваючи відхід своїх бойових побратимів, український розвідник підполковник Олег Бабій зазнав смертельного поранення та загинув», – ідеться в публікації.

За свій подвиг 33-річний полковник Бабій був нагороджений посмертно званням Герой України із присвоєнням ордена «Золота зірка».

У Героя залишилися дружина та двоє маленьких дітей. Молодшій донечці на час смерті батька виповнився рік.

Президент передає «Золоту зірку» до звання Герой України дружині загиблого розвідника Олега Бабія. Вересень 2023 року. Фото пресслужби президента

Про Олега Бабія

Олег Бабій народився 22 жовтня 1990 року в місті Міловіце (Чехія). 2011 року закінчив Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

15 липня 2014 року указом президента України № 593/2014 за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російської збройної агресії проти України Бабій був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (на той час був старшим лейтенантом).

Станом на лютий 2017-го — командир патрульного взводу на автомобілях 1-го патрульного батальйону, 45-й полк оперативного призначення Нацгвардії. Воював зокрема на Світлодарській дузі.

Олег Бабій був військовослужбовцем ГУР МОУ, який із перших днів широкомасштабного вторгнення росіян організовував і втілював спецоперації на тимчасово окупованих територіях України, а також на території Росії, які насправді змінили хід цієї війни, заявляють у розвідці.

На його рахунку – дев’ять успішних розвідувальних виходів у тил противника, 12 спеціальних заходів з організації та забезпечення руху опору на окупованій території України та в тилу противника. Виявлення до 70 важливих стратегічних об’єктів росіян: командних пунктів, військової техніки, інженерно-фортифікаційного обладнання тощо. Інформація про них використовувалася ЗСУ для планування операцій зі звільнення ТОТ та вогневого ураження по важливих ворожих цілях.

Завдяки успішному виконанню завдань групою полковника Бабія вдалося дезорганізувати логістику окупантів, знищити його важливі об’єкти та елементи критичної інфраструктури. Підрозділи російських окупаційних військ втрачали боєздатність, систему управління військами та зброєю, зазнавали порушення комунікації, а відтак і зазнавали втрат оперативності у взаємодії зі своїм тилом.

Читайте також: Як обернути усі свої вміння на допомогу країні? Дружина ветерана з Волині лікує людей з фронту через коней, етнічний одяг та психологію

Останнє успішно виконане завдання групи розвідників Олега Бабія – знищення та виведення з ладу трьох російських бомбардувальників Ту-22М3 у Новгородській області – значно порушило плани військово-політичного керівництва РФ щодо завдання ракетних ударів по території України та фактично повністю дестабілізувало роботу аеродромів і пунктів базування дальньої авіації.

Нагадаємо, розвідники ГУР МО уразили російську радіорелейну станцію на бєлгородщині.

Також ми розповідали, як ударні дрони атакували російський авіазавод, де виробляли ракети Х-59.

Фото: ГУР МО, АР.

Суспільство

Мінцифра розповіла про державну систему “Трембіта”: як працює та що забезпечує

Опубліковано

Трембіта — це фундамент найзручніших, і головне — прозорих онлайн-послуг.

Все про систему, її взаємодію з держорганами та користь Трембіти для держави, розповідає Олег Бурба.

Електронні послуги без черг та паперової тяганини

Більше не потрібно витрачати години у чергах та заповнювати купи паперів для отримання потрібної послуги. “Трембіта” перетворює процес надання послуг у кілька простих кліків у додатку “Дія”. Тепер українці можуть легко скористатися електронними послугами, не виходячи з дому.

Безпечний обмін даними

Система “Трембіта” забезпечує безпечний та швидкий обмін даними між різними реєстрами. Завдяки цьому, українці можуть бути впевнені, що їхні особисті дані зберігаються та передаються в надійному форматі, забезпечуючи конфіденційність та безпеку.

Ефективність та заощадження часу

“Трембіта” зекономила українцям понад 59 тисяч років у чергах та понад 18 мільярдів гривень на транспорт. Завдяки швидкому та ефективному обміну даними, процес отримання послуг став набагато ефективнішим та зручнішим для кожного громадянина.

Читати також: На Work.ua додали розділ з вакансіями із бронюванням

Підвищення якості даних

Система “Трембіта” сприяє підвищенню якості даних в реєстрах. Шляхом взаємодії між реєстрами, “Трембіта” дозволяє виявляти та виправляти невідповідності, що сприяє підвищенню достовірності інформації та якості наданих послуг.

Прозорість та відповідальність

“Трембіта” відкриває нові можливості для поліпшення якості обслуговування громадян та підвищення довіри до державних структур. Забезпечуючи прозорість у обміні даними та контроль за їхнім використанням, система сприяє підвищенню відповідальності державних органів перед громадянами.

Міфи та реальність

Народження новаторських технологій часто супроводжується міфами та недорозуміннями. “Трембіта” не виключення. Наприклад, чи справді “Трембіта” забезпечує безпеку даних? Абсолютно. Система дотримується строгих правил та обмежень, що гарантує захищеність особистої інформації кожного громадянина.

Майбутнє “Трембіти”

У майбутньому “Трембіта” планує розширити свої можливості та підвищити продуктивність обміну даними. Додаткові інновації, такі як система моніторингу доступу до персональних даних, дозволять громадянам активніше контролювати використання своєї особистої інформації.

Нагадаємо, що у застосунку “Резерв +” зʼявиться електронний військовий квиток.

Також ми повідомляли, що в Запоріжжі перейменують понад 100 вулиць.

Читати далі

Суспільство

Міша Коллінз приїхав до Києва з гуманітарною місією

Опубліковано

Американський актор Міша Коллінз оголосив про свій приїзд до Києва на своїй сторінці в Instagram.

“Сьогодні вранці прибув на київський вокзал зі своїм помічником”, — поділився він.

Міша вже встиг відвідати Михайлівську площу і побачити спалену російську військову техніку.

Читати також: В Україні працюють над повнометражним фільмом за мотивами Лісової пісні

Гуманітарна місія

Актор проводитиме дослідження регіону та буде говорити про розмінування.

Міша Коллінз є амбасадором фандрейзингової платформи UNITED24 і підтримує напрямок “Гуманітарне розмінування”. Від початку повномасштабного російського вторгнення актор неодноразово висловлював свою підтримку Україні та вже відвідував Київ. Після початку повномасштабної війни з Росією, Коллінз опублікував пост українською мовою, де висловив свою підтримку українському народу.

Актор відомий широкому загалу за ролями у серіалі “Надприродне” та фільмах “Стоунгендж. Апокаліпсис”, “Карла”, “Перерване життя”.

Нагадаємо, що запустили тестування онлайн-кабінету перевізника: які послуги будуть доступними.

Також ми повідомляли, що Алан Бадоєв записав соціальне відео зі звільненим з полону Азовцем.

Фото: Instagram Міши Коллінза

Читати далі

Суспільство

На Work.ua додали розділ з вакансіями із бронюванням

Опубліковано

На Work.ua тепер з’явився розділ вакансій із можливістю бронювання працівників.

Про це стало відомо на сайті порталу.

Також їх можна знайти швидко за відповідним фільтром, який показує, які компанії бронюють кандидатів на певні посади. Раніше таку інформацію доводилося шукати у описі вакансії, але зараз вона відображається на картках вакансій за допомогою спеціальних позначок і зелених бейджів.

Читати також: Як буде проходити НМТ з української мови

У розділі, доступному за відповідним посиланням і фільтром, можна знайти всі вакансії з можливістю бронювання працівників.

На момент 21 травня на сайті уже більше 800 таких пропозицій.

Нагадаємо, що у застосунку “Резерв +” зʼявиться електронний військовий квиток.

Також ми повідомляли, що в Запоріжжі перейменують понад 100 вулиць.

Фото: Work.ua

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство4 дні тому

Мріє, щоб про складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство1 тиждень тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство2 тижні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 тижні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

РЕКЛАМА:

Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення