Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Технології

На Полтавщині запустили перший в Україні цифровий реєстр соцвиплат

Опубліковано

У Полтавській області запустили перший в Україні цифровий реєстр соціальних виплат.

Про це повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін.

«Реєстр соціальних виплат розробили на Полтавщині завдяки співпраці ОВА з ІТ-командою NIX. Відтак усі соціальні виплати за обласними програмами будуть зібрані на одній платформі. Це перший такий ресурс, створений в Україні на рівні регіону», – розповів Пронін.

Серед функціоналу реєстру – облік одержувачів послуг, формування електронних виплатних відомостей і нарахування допомог з обласного бюджету.

Читайте також«Якщо нам вдасться втілити хоча б частину задуманого, то звідси ніхто не захоче їхати»: як архітекторка змінює рідне село на Харківщині

Крім цього, з’явиться можливість оперативно виявляти неточності в даних та їхнє усувати.

«Наразі Реєстр соціальних виплат впровадили в дослідно-промислову експлуатацію. Триває взаємодія з працівниками органів соціального захисту для удосконалення програмного комплексу й подальшого запуску», – зазначив Пронін.

Нагадаємо, в Україні видали перший е-сертифікат про походження деревини.

Також у Києві оголосили перші електронні земельні торги.

Також ми повідомляли, що у Києві презентували новий цифровий сервіс «Електронний кабінет Захисника».

Фото: Полтавська ОВА.

Технології

Українські підлітки спільно із колишнім консультантом NASA написали книги про Марс

Опубліковано

Космос – тема, що надихає багатьох митців і науковців, звичайних споглядачів і навіть вчених NASA, які працюють із ним багато років. Надихнув він і трьох українських підлітків написати власні книги англійською про одну із найзагадковіших планет Сонячної системи – Марс.

Як почалася історія

Одного дня до проєкту «Україна розмовляє англійською» від ГО «Смарт освіта», у якому всі охочі діти з України спілкуються англійською із волонтерами з усього світу, долучився Брюс Каллоу – канадський експерт і популяризатор науки. Зокрема, Брюс працював консультантом із комунікацій відомого астронавта NASA доктора Франкліна Чанга Діаса, який здійснив 7 польотів у космос. Також Брюс пише книги, викладає та протягом усього повномасштабного вторгнення волонтерить і допомагає Україні й українцям.

“Коли я працював у посольстві Великої Британії в Коста-Ріці, я співпрацював з колишнім астронавтом NASA Франкліном Чангом Діасом над кінопроектом на тему зміни клімату, а згодом почав писати книги про центральноамериканців, які працювали в NASA. Після публікації нашої першої книги я почав офіційно викладати космічну тематику, в основному орієнтуючи дітей на кар’єру в космічному бізнесі. Я відвідав Лабораторію реактивного руху, Космічні центри Джонсона і Кеннеді та Комплекс далекого космічного зв’язку в Канберрі. Під час пандемії COVID-19 я організував серію п’ятничних вечірніх космічних конференцій із найцікавішими людьми в космічному бізнесі. Наразі я все ще проводжу веб-конференції на космічну тематику разом із Create & Learn. Існує стільки всього, чому можна навчити і навчитися”, – розповідає Брюс.

Брюс взяв участь у проєкті і проводив зустрічі “Пізнаємо космос разом”, де розповідав про діяльність Агенства уряду США, космічні місії, життя астронавтів, науку та багато іншого. Уже в той момент він помітив, як активно діти на заняттях цікавляться астрофізикою, як багато ставлять запитань та хочуть дізнатися. Тож у Брюса зʼявляється власний проєкт – він запросив зацікавлених та творчих українських підлітків спільно написати власні авторські новели про колонізацію Марсу. Таким чином два Іллі, Влад та Брюс розпочали свої перші книжково-космічні подорожі.

“Мій інтерес до космосу виник після того, як я в дитинстві спостерігав за місіями “Аполлона” та дивився оригінальний серіал “Стар Трек”. Тоді здавалося, що в космічній програмі можливо все, і був серйозний план, запропонований директором NASA в 1969 році, відправити астронавтів на Марс до 1981 року. Ми, можна сказати, трохи відстаємо від графіка. Але молодь не бажає чекати, тому пише власні історії про майбутнє, яке хоче бачити”, – розповідає Брюс.

Red Genesis від Влада та Іллі

Першу книжку “Червоний генезис” написали двоє друзів з Одеси – Влад Андрухів та Ілля Гарбажій-Романченко. Це історія про сміливу та необхідну авантюру людства із колонізації Марса. У новелі читачі занурюються у світ високого ризику та наукових інновацій, де на тлі політичного маневрування та технічної точності розгортаються перегони за заснування колонії.

Прочитати можна тут.

А прослухати аудіоверсію тут.

Влад – учень 8-М класу Рішельєвського наукового ліцею. Захоплюється астрофізикою та розглядає заняття цією наукою як майбутню професію. Хлопець активно бере участь в олімпіадах – має бронзову медаль з Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики для юніорів 2023 року, дипломи 3 та 2 ступенів Всеукраїнських олімпіад з фізики та астрономії.

“Зацікавленість астрономією та наукою в цілому в мене з’явилася приблизно в 4 класі: я дивився науково-популярні відео в інтернеті, і у мене виникали питання, на більшість з яких я вже можу відповісти. Я потрапив на гурток з астрономії і там почав займатися олімпіадним рухом.

На одному із занять з англійської від «Смарт освіти» була тема про NASA, і я вирішив, що обов’язково маю приєднатися на цю онлайн-зустріч. Заняття вів Брюс Каллоу. Йому я розповів про свою зацікавленість астрономією та запитав про можливі олімпіади чи конкурси, у яких він міг би мені порадити взяти участь. Брюс дав мені свій контакт та відповів на деякі запитання, а потім написав і запропонував долучитися до написання книги про Марс. Я з радістю погодився і покликав свого друга Іллю написати книжку разом”, – ділиться Влад.

Ілля – учень 11-фізичного класу Рішельєвського наукового ліцею. Захоплюється астрономією та фізикою, полюбляє читати книги та займається плаванням, як він каже, “для душі”. Схиляється до навчання на фізика, але ще обирає свою майбутню професію. Срібний призер Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики 2023, абсолютний переможець Всеукраїнської олімпіади з астрономії 2024.

“Космосом я зацікавився ще в дитинстві. Чому саме не знаю або не пам’ятаю. Десь у віці 13-14 років цікавився космонавтикою, а з 15 років займаюся вже більше астрономією.

З Брюсом мене познайомив Влад. Ми їхали трамваєм по Львову, повертаючись із олімпіади з астрономії, коли він розповів мені, що один канадець запропонував йому написати книжку про космос, та потрібен співавтор. Я вирішив, що це буде цікавий досвід.

Тему для книги запропонував чи то Брюс, чи то Влад, я не заперечував. Цікаво, що спочатку я думав, що ми збираємося писати документальну історію про першу пілотовану місію на Марс, і вже потім згадав, що такої ще не було – отже, писатимемо наукову фантастику”, – розповідає Ілля.

Ось так розпочалася робота над науково-політичною історією. За сюжетом, у результаті суворого відбору та інтенсивних тренувань для місії формується команда астронавтів. Їхні індивідуальні історії переплітаються із загальною розповіддю, втілюючи дух людської стійкості перед обличчям випробувань. “Червоний генезис” захоплює своїм поєднанням наукових пояснень із дуже реальним зображенням складних викликів, притаманних прагненню людства до колонізації Марса.

“Книгу ми писали протягом 2 місяців раз на тиждень зустрічалися в зумі та перечитували те, що створили за 7 днів. Розділи книги ми з Іллею розподіляли так, щоб кожному було цікаво писати свою частину. Основа сюжету була обговорена з самого початку, і з часом ми покращували та деталізовували її.

Вибір назви – це цікава історія. “Red” означає колір планети, на яку летять астронавти, а “Genesis” має вже більш філософський сенс. Астронавти, які летять на Марс, це перші люди, що туди потраплять. Ця подія це новий етап розвитку людства. Тому була обрана назва “Genesis”, що в перекладі означає “початок”, “відкриття”, “народження”. Це символізує початок нової епохи, що стався внаслідок технічного прогресу людства”, – розповідає Влад.

“Ми з Владом вже були знайомі декілька років ходимо на той самий астрогурток, їздили декілька разів на олімпіади разом. Це поліпшувало співпрацю. Влад генерував ідеї, як фонтан бризки, а я намагався зібрати все докупи, щоб вийшло щось цілісне. Загалом, кожен писав свою главу, а на фінальному етапі вже редагували книгу всі разом. Брюс редагував окремі глави протягом роботи та усю книгу вкінці, і допомагав порадами.

Натхнення я мав, оскільки полюбляю наукову фантастику. Орієнтувався перш за все на мою улюблену “Фундацію” Азімова. Де Влад брав свої ідеї не знаю. Гадаю, в нього десь є свій невеличкий заводик, зважаючи на їхню кількість 🙂

Враження цікаві. Перш за все, треба більше обговорювати, ніж я гадав, та переконуватися, що ви один одного розумієте. Загалом мені сподобалося. Це справді цікаво та, відчуваю, корисно, оскільки написання будь-чого сильно розвиває здатність формулювати думки”, – ділиться Ілля.

Отож рекомендуємо книгу “Red Genesis” усім читачам, зацікавленим космічними дослідженнями, зокрема тим, хто мріє колись і сам відправитися у далеку подорож на Марс.

Читати також: Як у Ворохті дітей “всиновлювали”

Red Horizon Odyssey від Іллі Жупанова

Друга книжка має назву “Одіссея Червоного горизонту”, і її авторство належить Іллі Жупанову – юнаку з Києва. Це хроніка сміливої місії космічного корабля “Червоний горизонт” та його безстрашного екіпажу, які вирушають за межі Землі, щоб дослідити загадкову Червону планету.

Прочитати можна тут.

А прослухати аудіоверсію тут.

Ілля вчиться у 9-В класі столичної Слов’янської гімназії. Захоплюється комп’ютерними іграми, геополітикою, технологіями й науковою фантастикою. Схиляється до професії, пов’язаної з інженерією чи IT, проте ще продовжує власні пошуки.
“Космосом я цікавлюся з дитинства: ще в 6 років почав читати космічні енциклопедії, потім захопився науковою фантастикою про космос. Люблю читати про нові технології, які імплементуються в космосі у наші дні. Чому саме Марс я фанат “Марсіанина” Енді Веєра. Ну і, крім того, Марс виглядає найбільш підходящим претендентом на першу планету, на яку висадиться людство й спробує її колонізувати. Для мене ця тема означає спробувати собі уявити, як проходитиме перша пілотована місія на Марс, яку я, сподіваюсь, ще застану”, – розповідає Ілля.

Сконтактувавши із Брюсом Ілля розпочав свою історію про місію, що стала поворотним моментом у прагненні людства стати багатопланетним видом. Екіпаж “Червоного горизонту” на чолі з командиром місії Джоном Брауном – це різноманітна і цілеспрямована група, кожен із якої привносить в історію свої унікальні навички й особистісні риси. Від прискіпливого виконавчого офіцера Андреаса Лундстрема до технічно підкованого інженера Нільса Фішера та стильної біологині Камілли Деверо, екіпаж забезпечує правдоподібний і цікавий людський зв’язок із технологічною місією.

“Я писав книгу два місяці, обговорюючи з Брюсом ідеї й технічні аспекти (наприклад, орбіти й реалістичну тривалість місії). Він також її вичитував й допомагав із формулюваннями. Мого рівня англійської загалом вистачало для написання, але запас слів на космічну тематику в мене був не дуже великий 🙂

Натхнення шукав в улюблених книгах жанру космічної фантастики (особливо у “Марсіанині” Енді Веєра, як у книзі, так і в екранізації). Головними труднощами були мої намагання прописувати діалоги на початку процесу створення книги, але згодом я “вжився” в ролі своїх персонажів й почав уявляти, як би вони відреагували на певну ситуацію. Для створення самих персонажів надихався або людьми, яких сам знав (чи знаю), або клішованими персонажами книг такого типу, як моя (приміром, безстрашний капітан місії, який виріс в горах і не боїться холоду). Також наділив деяких персонажів рисами свого характеру (наприклад, любов’ю до котів). Іноді мені допомагали мої друзі, які підказували якісь ідеї, які я згодом імплементував у розповідь.

Писати книгу було дуже класно – особливо продумувати персонажів і Всесвіт. Мені, як фанатові жанру, завжди було цікаво спробувати, як це – самому писати наукову фантастику. Це був прекрасний досвід, я дуже вдячний за нього Брюсові й всім, хто якимось чином дотичний до книги. Якщо матиму час та натхнення, то в майбутньому напишу другу частину або спін-офф. Можливо, працюватиму в космічній індустрії, але ще не вирішив точно”, – ділиться Ілля.

Рекомендуємо до читання книгу “Red Horizon Odyssey”, що пропонує захоплюючі пригоди і непохитну віру у реальність космічних місій до Марсу в нашому недалекому майбутньому.

Продовження космічно-письменницької роботи

Наразі Брюс працює з новою групою підлітків для втілення на папері мрій про колонізацію вже іншої загадкової планети – Титана.

“Мені дуже подобається працювати з українськими підлітками над книгами про колонізацію Марса, а тепер і Титана. Кожна книга унікальна.

Підлітки мають різні інтереси та навички, які вони привносять у написання своїх творів. Як їхній викладач/редактор, я допомагаю їм вдосконалити деякі з їхніх ідей і допомагаю із загальною організацією книги. Іноді виклик може полягати в тому, щоб звузити коло ідей, оскільки їх надто багато!

Відданість українських авторів своїм книгам вражає і надихає. Ці підлітки мають щільний навчальний графік та багато інших обовʼязків, але вони завершили свої книги вчасно. Крім того, англійська не є їхньою рідною мовою, але вони чудово справлялися із завданням. Я дуже поважаю їх і сподіваюся, що в майбутньому матиму можливість попрацювати з більшою кількістю молодих українських авторів!”, – ділиться Брюс.

Слідкувати за виходом нових книг, а також долучитися до англійських розмовних клубів та інших цікавих проєктів можна на сайті громадської організації «Смарт освіта».

Нагадаємо, що в київській поліції запустили кінологічний дитячий гурток.

Також ми повідомляли, що українську молодь звуть доєднатися до освітньої програми від Ajax Systems.

Читати далі

Технології

В Міністерстві оборони тестують електронну чергу в ТЦК та СП

Опубліковано

Міноборони запускає тестування системи електронної черги для територіальних центрів соціального комплектування (військкоматів).

Про це повідомляють в Telegram-каналі Міністерства.

Попередньо записатися до електронної черги можна вже в 19 ТЦК у містах Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Суми, Вінниця та Кропивницький. Повний список центрів, де триває тестування, доступний за посиланням. Незабаром обіцяють розширити кількість центрів, де запрацює електронна черга.

Читати також: Українську молодь звуть доєднатися до освітньої програми від Ajax Systems

Як записатися до електронної черги в ТЦК

  1. Оберіть ТЦК, де ви перебуваєте на обліку або за місцем актуальної реєстрації.
  2. Введіть свої персональні дані для запису.
  3. Підтвердіть номер телефону.
  4. Отримайте повідомлення з датою та часом вашого візиту.

Нагадаємо, що в Мінцифрі спростили оновлення даних військовозобов’язаних українців у ЦНАП: інструкція.

Також ми повідомляли, що стали відомі найпопулярніші вакансії в ЗСУ: кого шукають найбільше.

Фото: Міністерство оборони України

Читати далі

Технології

Як оформити витяг про несудимість через портал Дія: інструкція

Опубліковано

Видача витягу про несудимість у Дії може відбуватися із затримкою. Сервіси МВС перевантажені через поширення в соцмережах неправдивої інформації й створення штучного ажіотажу.

Дія нагадує, як оформити документ через портал та просить робити його тільки за потрби.

Щоб отримати витяг про несудимість у Дії, потрібно:

  • у застосунку перейти в розділ Послуги;
  • вибрати Довідки та витяги — Витяг про відсутність судимості;
  • вибрати тип та мету запиту;
  • заповнити дані про себе;
  • надіслати запит.

Читати також: Міноборони анонсували застосунок Резерв+ для військовозабовʼязаних

“Витяг про несудимість – один із найпопулярніших документів, необхідний у різних життєвих ситуаціях. Попри це, він НЕ потрібен для оновлення військово-облікових документів. Тож нема потреби оформлювати документ просто зараз”, – відзначають в пресслужбі Дії.

Нагадаємо, що в Україні перекладуть 90 книжок завдяки програмі Translate Ukraine.

Також ми повідомляли, що український технологічний стартап отримав грант від USAID.

Фото: Дія

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

Мріє, щоб про складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство6 днів тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство1 тиждень тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості1 тиждень тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

РЕКЛАМА: