Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
imgonline com ua resize v7unp8ozoolacdb imgonline com ua resize v7unp8ozoolacdb

Технології

Школа в автобусі: як RoboBus навчає дітей робототехніці

Опубліковано

Одна справа – водити дитину у звичайну школу у звичайній будівлі, а уявіть собі школу у чудернацькому автобусі, де за 4 уроки можна створити робота власники руками! Ідею такої школи на колесах втілили Влад Котов і Денис Скрипка, власники ROBO.HOUSE/ДІМ РОБОТІВ.

Такий сучасний український трейлер, де навчають і дорослих, і дітей, не має аналогів у світі. За минулий рік у його жовтому салоні побувало більше 5000 тисяч дітей. RoboBus вже встиг стати володарем премії Ukrainian IT Awards 2018 і визнаний кращим освітнім IT-проектом року.

Читайте також: Для школярів Одеси відкрили Центр робототехніки та програмування

Скільки заробляють на навчанні робототехніки та де шукати бусолабораторію, нам розповів співзасновник проекту Денис Скрипка.

А це Влад Котов та Денис Скрипка разом з роботом Софією, яка приїжджала до винахідників та відібрала їх в ТОП-10 українських проектів.

Лабораторія на колесах

Біло-жовті стіни з чудернацькими роботами та столи без рами. Тут вісім посадочних місць, нашпигованих різною інноваційною технікою. Цей міні-клас – інноваційна платформа-трейлер, який є мобільною лабораторією для вивчення робототехніки та програмування.

Побачити мобільну лабораторію RoboBUS у себе прагнуть усі міста країни,  але найбільше – прифронтова зона та Західна Україна. Коштує це всього 200 гривень з одного учня, але також замовник оплачує RoboBUS дорогу.

Мета хлопців з RoboBus – об’їхати кожен куточок України.

Навчання для дітей від 4-16 років проходить за такими програмами:

  • “Нейронна робототехніка”
  • “Робототехніка- Мейкерство”,
  • “Робототехніка- Інженерія”,
  • “Дрони і Ракетомоделювання”,

А дорослі учні від 16 років навчаються за напрямками “Розробник ШІ”, “Програмування C ++ / Python”, “Розумний будинок”.

Всередині такого маленького фургончика розробники вмістили багато сучасної техніки: 3D-принтери, комп’ютери, роботи, комплектуючі для розумного будинку, інтерактивна дошка, паяльні станції, квадрокоптери та ін.

Читайте також: На Харківщині відкрили безкоштовні класи робототехніки

Штучний інтелект RoboBus допомагає прокласти оптимальний географічний маршрут, аналізуючи замовлення людей. Так учитель на колесах уже провів уроки у 6-ти містах: Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Бортничі, Бровари, Ірпінь. Автобус може простояти у одномі місті тиждень, поки проходить навчальний курс.

RoboBus збирає замовлення по всьому світу і планує дорожню карту на кожен рік

“Ми зрозуміли, що мало хто розбирається у робототехніці і банально не змогли знайти вчителів у свій центр навчання інженерів. Тому вирішили створити щось таке мобільне, унікальне, де ми зможемо навчати не тільки дітей, а й дорослих для підвищення профорієнтації”, – розповів Денис Скрипка.

Власноруч зібрати робота за чотири уроки

У RoboBUS діти зможуть пройти чотириденний курс занять  та створити свого першого робота. Близько 100 дітей за один день  проходять навчання в середині перевізної лабораторії.

“Якщо ти зробив робота, але написав неправильно код, то твій робо-друг не побіжить. Дитину це мотивує навчатись і докладати зусиль, аби її винахід ожив”, – каже Денис Скрипка.

Читайте також: У Києві запрацювала перша державна школа мікроелектроніки

Експрес-курс з робототехніки та програмування складає чотири уроки, а коштує це 200 гривень за один урок з одного учня.

За курс діти освоюють ази робототехніки та черпають мінімальний комплекс знань, для яких не потрібно 11 років навчання у стандартній школі.

Після того, як жовтий фургончик покинув ваше місто, можна продовжити навчання у ROBO.HOUSE/ДІМ РОБОТІВ, якщо така школа є у вашому місті.

“Якщо нема,то не біда! Ми створили онлайн-курс з робототехніки та програмування роботів для дорослих та дітей від семи років. Єдине, що потрібно для навчання це комп’ютер, інтернет та роботизований конструктор, який можна замовити на нашому сайті. Навчання онлайн – це звична практика у світі!”- каже Денис Скрипка.

Читайте також: Український школяр розробив електронні “окуляри” для незрячих

Ціна за місяць навчання у школі робототехніки та програмування коштує від  800-1200 гривень за місяць, період навчання – навчальний рік. Навчання онлайн триває лише 3 місяці та коштує 1000 гривень.

У робошколі є і чимало дорослих учнів. Після закінчення навчання вони можуть викладати у своїх містах основи робототехніки для дітей, або навіть стати частиною команди винахідників ROBO.HOUSE/ДІМ РОБОТІВ.

“Розумний” автобус замість ларька з шаурмою

Фактично, RoboBus – це пересувний клас на платформі-причепу. Створення роботошколи на колесах обійшлось її власнику у 400 тисяч гривень. В основному витрати пішли на сам причіп і на інтелектуальну власність творців експрес-програм навчання з розробкою психологічних профорієнтаційних програм.

Але створення такого RoboBUS виявилось досить складним процесом. Починаючи від того, що не було заводів, які б займались виготовленням подібного причепу, закінчуючи санітарними нормами на сертифікацією. Адже важливо було створити не менше 10 робочих місць для майбутніх учнів.

Так виглядає навчальний фургончик

Виробництвом і конструюванням займався бориспільський завод “Купава”.

“До нашого приїзду на заводі не робили нічого, окрім ларьків для шаурми. Дуже здивувались, коли ми приїхали зі своєю ідеєю. Але все ж таки зробили нашу пересувну лабораторію за півроку”.

Читайте також: Від глечиків на 3D-принтері до друку людських кісток: історія стартапу Kwambio з Одеси

При виробництві буса були враховані всі нюанси: стандарти освітлення, правильні робочі місця для дітей, норми повітря та пандуси для людей з інвалідністю.

“Ми зробили нашу інноваційну школу ще й комфортною. Наша мета – навчати дітей та не тільки в Україні, а й у Європі. Зараз ми ведемо переговори, щоб наша школа на колесах подорожувала і по світу. Поки в планах Польща, Угорщина, Чехія, Іспанія”, – поділився Денис Скрипка.

Технології

Українські розробники створили запальні боєприпаси для скидання з дронів

Опубліковано

Українська компанія Steel Hornets виготовила запальні боєприпаси, призначені для скидання з БПЛА. 

Про це розробники повідомляють в своєму Telegram-каналі.

Про розробку

Розробники повідомляють, що боєприпаси можна використовувати для підпалу бліндажів, боєкомплектів і техніки російських окупаційних військ. У разі потрапляння на горизонтальну частину легко броньованої техніки вони можуть пропалити її та спровокувати займання, оскільки температура горіння складає до 2500 °C.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Виробник підкреслює, що боєприпаси надійніше працюють при скиданні з малих висот. Залежно від технічних характеристик, вартість таких боєприпасів становить від 400 до 1000 гривень за штуку. Крім того, розробники анонсували 500-грамові боєприпаси для безпілотників типу Mavic, але ціна наразі не вказана.

Нагадаємо, що резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає.

Фото: Steel Hornets

Читати далі

Технології

Google зробив ШІ-застосунок Geminі доступним для України

Опубліковано

Корпорація Google зробила доступними ключові функції Gemini для багатьох мов і країн, зокрема для України.

Про це повідомляє Google.

Про Gemini

Google розширила можливості своєї мобільної програми Gemini, додавши підтримку української мови серед інших нових мовних та регіональних опцій.

Додаток Gemini із вбудованим помічником дозволяє користувачам взаємодіяти з текстом, голосом або зображеннями для отримання допомоги та інформації в різних ситуаціях. Наприклад, користувач може сфотографувати пошкоджене колесо та отримати інструкції щодо його ремонту.

Для активації Gemini на пристроях Android потрібно використовувати асистента Google. Додаток обіцяє підвищений рівень користувацького досвіду та контекстну підтримку безпосередньо на екрані смартфона. Українські користувачі можуть здійснювати текстові запити українською мовою, хоча голосові запити наразі доступні лише англійською.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Функціональність Gemini також буде включена до програми Google на iOS протягом найближчих тижнів. На пристроях з iOS ця функція буде доступна, якщо в налаштуваннях “Мова та регіон” обрано англійську мову. Крім того, для української мови тепер доступна функція “Розширення”, яка дозволяє отримувати інформацію безпосередньо з різних програм та сервісів Google, спрощуючи завдання, такі як планування подорожей.

Нагадаємо, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Також ми повідомляли, Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол.

Фото: Geminі.

Читати далі

Технології

Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Опубліковано

Сервіс ОСББ, який доступний у застосунку “Київ Цифровий”, отримав перемогу в міжнародній премії у категорії “Демократичні технології”.

Про це повідомляє КМДА.

“Київ відзначили в номінації “Демократичні технології” за розвиток і впровадження електронної демократії на місцевому рівні. Цього року за перемогу змагалися понад 300 проєктів з усього світу, і для нас честь отримати цю нагороду”, – зазначив Петро Оленич, заступник голови КМДА.

Про премію

нститут інновацій у політиці, міжнародна організація, яка пропагує демократію в Європі, висунув сервіс ОСББ для нагородження за досягнення у впровадженні демократичних цінностей в житлових об’єктах.

Кожного року громадське журі, складене з понад 1 000 європейців, оцінює проєкти, щоб визначити фіналістів і переможців у категоріях премії. Організатори повідомляють, що цього року 314 проєктів відповідали критеріям і пройшли оцінювання журі. Із них 70 проєктів, по десять у кожній категорії, були визнані винятковими фіналістами і першопрохідцями інновацій.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Про сервіс

Номінанти демонструють, як громади та країни знаходять нові способи покращити життя в містах. Сервіс ОСББ забезпечує активну участь громадян у прийнятті рішень через онлайн-режим. Голови ОСББ можуть реєструватись за посиланням (https://kyiv.digital/osbb/login), проводити офіційні голосування через “Дія. Підпис” і використовувати е-документи, а співвласники можуть впливати на життя будинку без зайвих зусиль.

Успішна реалізація демократичних сервісів, таких як ОСББ онлайн, сприяє зміцненню зв’язку між місцевою владою та громадою, робить управління прозорішим та ефективнішим. Спільні зусилля на шляху до побудови сучасної, демократичної та цифрової міської громади продовжуються, а перемога Сервісу ОСББ в номінації “Демократичні технології” є важливим кроком у цьому напрямі.

Нагадаємо, що резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: КМДА.

Читати далі