Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

У Бишеві на Київщині відновили зруйнований окупантами дитячий садок

Опубліковано

У Бишеві на Київщині відновили зруйнований російськими окупантами дитячий садок «Каштан».

Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

За його словами, садок було зруйновано на початку російського вторгнення – у березні 2022 року. У будівлі вибуховою хвилею пошкодило покрівлю, вікна, перекриття та міжкімнатні стіни.

«Протягом літа та осені в закладі освіти проходили ремонтні роботи. Так, відновили пошкоджене, а також змонтували водостічну систему та встановили новий твердопаливний котел. Поряд облаштували й комфортне укриття», – зазначив Кулеба.

Він додав, що цей садок – єдиний у селі Бишів, що у Фастівському районі Київської області.

Нагадаємо, українці зібрали 928 000 гривень на відбудову зруйнованої російськими окупантами медичної амбулаторії у селищі Макарів на Київщині.

Також у Вінницькій області стартувала соціальна ініціатива «Лікар для села». У межах проєкту мешканці невеликих населених пунктів зможуть безкоштовно пройти первинне обстеження та отримати консультації лікарів.

Фото: t.me/OleksiyKuleba.

Суспільство

Українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати

Опубліковано

Внутрішнім переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, після її завершення Пенсійний фонд виплатить пенсії за всі місяці невиплат.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

«До 31 березня 2024 р. для пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами до 24 лютого 2022 р., тривав процес проходження фізичної ідентифікації. Це необхідно для того, щоб перевірити, чи дійсно кошти від держави отримує саме та особа, якій вони призначені. У березні термін виплати пенсії без проходження ідентифікації завершився», – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що пенсіонери-переселенці можуть пройти ідентифікацію і зараз, звернувшись особисто до відділення Пенсійного фонду чи до Ощадбанку. Також можна віддалено авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Читайте також: У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Окрім того, є можливість зробити це за допомогою відеоконференцзв’язку (подати заявку можна на порталі електронних послуг ПФУ або через його контакт-центр за номерами: 0800 503 753, (044) 281 08 70, (044) 281 08 71).

Особи, які перебувають за кордоном, можуть звернутися до дипломатичної установи України для передачі документів через вебпортал ПФУ чи поштою.

Додатково звертатися до органів Пенсійного фонду із заявою про поновлення виплати пенсії, зупиненої через непроходження ідентифікації, не потрібно.

Нагадаємо, Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу.

Фото: ПФУ

Читати далі

Суспільство

У замку в Кам’янці-Подільському відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя»

Опубліковано

В приміщенні Старого замку Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя».

Про це “Укрінформу” повідомили у Кам’янець-Подільській міській раді.

Автором виставки є Віра Литвиненко, мати бійця «Азову» Владислава Литвиненка, відомого як «Вектор», який загинув 23 березня 2022 року від артилерійського обстрілу поблизу драмтеатру в Маріуполі під час виконання бойового завдання.

Експозиція складається з понад 200 інформаційних дощок, на яких представлені світлини, біографії та нагороди за мужність кожного з полеглих захисників і захисниць Маріуполя. Наймолодшому з них було 18 років, найстаршому – 63.

Читайте також: “Це крафт” продовжив реєстрацію на грантовий конкурс “Револьверний Фонд”

«Це історії неймовірних хлопців та дівчат, їхньої жертовності, зрілості та патріотизму. І водночас — історії страждань матерів, дружин, дітей полеглих захисників, для яких, здається, відкрився ще один вид земних тортур, запроваджений біснуватим сусідом. Мета виставки — розповісти кожному українцю про цих героїчних людей, яким довелось вести бій в умовах повної ізоляції без можливості евакуювати цивільне населення», — прокоментував міський голова Михайло Посітко.

Організаторами виставки виступили громадська організація родин загиблих захисників України «Серце Назовні» та державний історичний музей-заповідник. Кам’янець-Подільський став 13-м містом, де експонується виставка, присвячена азовцям.

Вона буде відкрита з 1 травня по 31 серпня.

Нагадаємо, у Сумах розробили концепцію відновлення набережної.

Фото: Укрінформ

Читати далі

Суспільство

Ветерани можуть безкоштовно здобути нову професію

Опубліковано

Ветерани можуть безкоштовно здобути нову професію. Для багатьох учасників бойових дій адаптація до мирного життя є складним завданням. Однак, наявність досвіду, внутрішньої сили і бажання допомагати іншим може стати надзвичайно цінними у сфері соціальної роботи.

Згідно з повідомленням, Мінсоцполітики встановило безкоштовні курси для перепідготовки ветеранів на соціальних працівників у Державній службі центрів зайнятості.

Ця ініціатива дозволить ветеранам, ветеранкам та членам їхніх родин, які шукають нові можливості на ринку праці, отримати нову спеціальність та продовжити служити суспільству.

Читайте також: Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами

Заступниця міністра соціальної політики, Уляна Токарєва, підкреслила, що цей крок важливий не лише для підтримки ветеранів, але і для забезпечення громад спеціалістами, які можуть надавати ефективну соціальну допомогу.

Спеціалісти соціальної сфери допомагають вирішувати різноманітні питання, починаючи від програм зайнятості та фінансової підтримки, і закінчуючи безоплатною практичною допомогою та медичним обслуговуванням. Проте, їхня роль ще й полягає в тому, щоб стати опорою та розуміти потреби кожного клієнта індивідуально.

«Коли ветеран чи ветеранка повертаються в цивільне життя, вони стикаються з реальністю і мають зрозуміти, як їм рухатися далі. Якраз соціальні послуги стануть у пригоді. Саме тому – достатня кількість добре підготовлених та емпатійних соціальних працівників у громадах – це крок до успішної адаптації учасників бойових дій до мирного життя» – сказала заступниця міністра.

Навчання на курсах передбачає отримання не лише необхідних теоретичних знань, а й практичний досвід, що дозволить випускникам навчальних програм відчути себе впевнено у своїх нових професійних ролях.

Нагадаємо, військові будуть отримувати більше відпускних днів.

Фото: Мілітарний

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: